PAUNOV BREG
Evo, registrovao sam se samo da dam malo svezih informacija za "projekat" (projekat je namerno pod navodnicima) PAUNOV BREG.
Posto sam kupac u najavi, otisao sam da vidim sta nude. Zgrada je odlicno izreklamirana. Danas mozete da vidite po gradu bilborde sa natpisima "Useljivo", kao i reklame na Halooglasi.com sa istim natpisom. Elem, odem u posetu i imao sam sta videti. TO je jos uvek gradiliste. I to gradiliste na kom se nista specijalno ne radi. Od cele zgrade, zavrsena je samo fasada (jeftina Demit fasada sa kamenom vunom) i Maxi. Unutra je gradiliste. Nijedan tehnicki pregled jos nije prosao, naravno, ceka se zavrsetak radova. Najcudnije je ipak sto ima samo par majstora koji rade jedan deo kod ulaza, koji je izgleda dogradnja poslovnog prostora (usecanje u postojece stubove itd...).
Elem, na sajtu tvrde da je je prodato 60%, sto mislim da nije istina, jer zgrada nije zavrsena i ko zna kad ce biti zavrsena. Ponudjena cena je 1390e. Tvrde da je useljenje za mesec dana. S'obzirom da sam i sam inzenjer i da sam proveo godine po gradilistima, mogu samo da kazem da je to daleko od istine, jer ovim tempom ne mogu ni do proleca.
Zakljucak: u pitanju je jeftina gradnja koja nece biti skoro zavrsena.
E, sad me ovo dovodi do onoga sto sam hteo da naglasim, a ovaj primer gore je bio samo dobar uvod.
Trziste nekretnina je stalo. Sva novogradnja se ukopala tu gde jeste. Vlasnici/investitori drze svoje zgrade u "stanju gradilista". U gradjevinske knjige se upisuju lazni podaci, iako na gradilistu nema nikog. Tako se izbegava placanje poreza na gotov objekat koji ima upotrebnu dozvolu i uknjizen je, a prodaja stanova po nerealnim cenama se rasteze u neogled, cekajuci vremena kao sto je bila 2008-2009.-ta godina. To vreme se naravno nikad nece vratiti, ali je trziste jedne privredne grane koja predstavlja jedan od glavnih ekonomskih zamajaca, stopirano. Hoce li ga iko odmrznuti i omoguciti otvaranje novih radnih mesta, to cemo tek da vidimo.