Šta je novo?

Raspad sistema unutrašnje bezbednosti i pravosuđa u Srbiji

Laki 72
Tvrdiš da ranije nije bilo ovakvih tragedija?
Naravno da ih je bilo a i bice ih uvjek.

U najboljem slučaju se može smanjiti broj ali ne silom i kaznom jer kao što sam napisao niko ne radi matematiku koliko ce godina dobiti ako izvrši krivično delo, vec ili smatra da neće biti uhvaćen ili ga kazna ne interesuje.

Ok dakle zadovoljni smo rezultatima nacina kako vaspitavamo djecu i tako cemo da nastavimo i uzivacemo u istim rezultatima. Ne treba da se mjenjamo.

Stvar je sustinski vrlo jednostavna, ako si zadovoljan rezultatima nastavljas kao do sada, a ako nisi tada menjaš.

@Laki72

Нема новог система. Постоји само народ који јечи од болова и нариче чим неко хоће систем да истински промени. И после долазе популисти, и онда се наша шклопоција од друштва сналази у савременом свету колико и слон... у Икеи.

Не тучем децу, нису ме тукли родитељи, немам намеру да полемишем да ли то треба да се ради, извини.

Едит: И поново је, у поруци изнад моје, Марат поентирао: вододелница за интелектуалан (интелигентан) начин размишљања о српском друштву је: Мислим ли ја да смо ми досад радили исправно?

Ја не мислим. Ја мислим да смо ми - у каналу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465507#p465507:1dkrza17 je napisao(la):
marat » Pet Jul 14, 2017 4:47 pm[/url]":1dkrza17]
P

Zakone najpre pišu pravnici. Isti oni koji drugima drve o poštenju i klepaju megalomanske poreze a sebi stavljaju paušalne poreze i ucenjuju celu zemlju čim neko neće da igra po njihovim pravilima.

Zakone ukljucujući i poreske donose političari a među njima ima i pravnika naravno, ali i keramičara, pogrebnika, doktora, pedagoga, glumaca sportista.....

Zna se ko predlaže zakon ili nacrt zakona a zna se da ga usvaja. Malo se brkaju lončići.

Inače mala plata u centru ne sme da bude izgovor za ovako složene i potencijalno opasne stvari. Glup izgovor za neprofesionalan odnos prema poslu.

Hmm, u Americi nema fizičkog vaspitanja dece a tamošnji Centar za socijalni rad ti se zakači za vrat čim povisiš ton na dete. (Zakači ti se i ako ga slikaš golog dok ga kupaš u kadi al ajd, to je već druga tema)
Pa ipak, u toj zemlji se u proseku svake nedelje desi po jedna Velika Ivanča/Rakovica/Zrenjanin.
O broju serijskih ubica i gnusnih zločina(ca) da ne govorim.

Interesantno.

У Америци има физичког кажњавања, чак и у школама у готово половини савезних држава. Начин размишљања просечног америчког републиканца је готово идентичан оном у руралнијих Срба.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465513#p465513:cxxful21 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Jul 2017 05:02 pm[/url]":cxxful21]

Ali kažem, nije Centar jedini koji je slabo plaćen ovde. Nego prosto ima taj zaštićeni status i služi za zapošljavanje partijskih kadrova, pa moće da priušti sebi svinjarije bez ikakvih posledica.

Ovdje si takođe nažalost u pravu ali to ne može centar da promjeni to je stvar države.

Tamo, kao i u Americi, zatvor nije kazna samo u vidu odsluženja vremena i dosade, nego pakao za zatvorenike koji ih pretvaraju u nešto još gore.

S druge strane, u zemljama kao što u Austrija, Švajcarska, Singapur, Japan, Južna Koreja... kazne nisu nimalo naivne. Ali ono što razlikuje njih od ovih drugih je što oni rade i na rehabilitaciji zatvorenika, a ne samo na tome ga bace u tamnicu i zaborave
I ovdje se slažemo, rehabilitacija zatvorenika kod nas ne postoji ali opet kao nacija nismo ni zainteresovani za to. "Čuš još da vodimo računa o krimosima baciš ga u zatvor pa neka razmisli sta ce da radi kada izadje."

A šta će da radi? Nema posao niti realne sanse da ga nađe, izgubio je godine, vjerovatno porodicu i prijatelje, ali je zato stekao nove prijatelje i nove vrednosne kategorije i sa njima nastavlja dalje. Stare je izreka "zatvori su škola kriminala".

A reci ti meni koja to stranka postoji ovde a koju ne vode pravnici? I koji to sistem, vlast, uticajna grupa, kako god... može ovde da iznikne i izraste bez druženja sa pravnicima?

Svaku stranku vode političari. i sve državne funkcije obavljaju političari. Među njima ima raznih obrazovnih profila da naravno i pravnika. Vučić jeste pravnik, Nikolič nije bio kao ni npr Dačić. Ne znam niti me interesuju biografije svih političkih lidera ali je netačno da su to po definiciji pravnici. A čak i da jesu po obrazovanju pravnici po zanimanju su političari a niko ih ne bira zbog fakulteta koje su završili ( ako su uopšte završili) vec zbog političke ideje koju propagiraju.

Sve njih savetuju pravnici. Teško da su grobar i keramičar uzeli i zapravo čitali štivo pre nego što su glasali za neki zakon. Oni samo pitaju šefa stranke ili se konsultuju sa nekim pravnikom i na osnovu toga glasaju za zakon.

Ne savjetuju ih savjetnici ako ih imaju ali uglavnom sami savjetuju sebe jer najbolja znaju šta je za njih dobro.

Teško. Srbi ne isporučuju demokratiju po svetu 9000 puta u minuti. I ne dr*aju 2/3 sveta da potpisuje sporazume koje oni organizuju da bi se onda povukli iz njih.

I mogu tako do sutra da nabrajam.

A što se tiče fizičkog kažnjavanja, ja govorim o relaciji roditelj-dete. Eto tamo roditelji ne tuku svoju decu pa vidim malo malo pa odjekne neka Velika Ivanča.
I pritom postaju sve maštovitiji i inventivniji. Eto ovde se u poslednjih 50 godina sve rešava manje više isto - CZ ili neka Zastava M70. Eventualno Kašikara. Prosečan broj ubijenih - jedno ili dvoje.

A ameri su uznapredovali. Oni koriste i buldožere, tenkove, C4, otrove, automobile, pancirska odela iz filmova... a prosečan broj ubijenih im je obično od 10 pa naviše. I to neretko srednjoškolskog uzrasta.

Ne savjetuju ih savjetnici ako ih imaju ali uglavnom sami savjetuju sebe jer najbolja znaju šta je za njih dobro.
A savetnici su, opet, pravnici. Kao što rekoh, onaj deo društva koji svima drvi o poštenju i radu i svima rokaju paprene poreze a sebi stavljaju paušalne i blokiraju celu zemlju čim neko neće da im se povinuje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465519#p465519:1k2axvqw je napisao(la):
Žika » 14 Jul 2017 05:12 pm[/url]":1k2axvqw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465507#p465507:1k2axvqw je napisao(la):
marat » Pet Jul 14, 2017 4:47 pm[/url]":1k2axvqw]
P

Zakone najpre pišu pravnici. Isti oni koji drugima drve o poštenju i klepaju megalomanske poreze a sebi stavljaju paušalne poreze i ucenjuju celu zemlju čim neko neće da igra po njihovim pravilima.

Zakone ukljucujući i poreske donose političari a među njima ima i pravnika naravno, ali i keramičara, pogrebnika, doktora, pedagoga, glumaca sportista.....

Zna se ko predlaže zakon ili nacrt zakona a zna se da ga usvaja. Malo se brkaju lončići.

Inače mala plata u centru ne sme da bude izgovor za ovako složene i potencijalno opasne stvari. Glup izgovor za neprofesionalan odnos prema poslu.

Ja znam ali da li ti znaš?
Znaš li sta su to "izvori prava" i to materijalni izvori?
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%98%D ... 0%B2%D0%B0
To su snage koje upravljaju društvom i menjaju ga u skladu sa svojim interesima. Ono svoj uticaj sprovode preko Vlade kao glavnog predlagača zakona.

Dakle pravnici ne predlažu zakone. Predlažu ih političke snage koje žele jedan ili drugi smer promene društva. Pravnici su samo tehnički izvršioci. Isto kao što ne kriviš zidara zašto je zgrada napravljena baš tu gdje jeste, bas sa 5 spratov a ne 6 ili bez terasa. On zida onakao kako je investitor rekao, a i sto tako i arhitekte i građevinski inženjeri projektuju zgradu kakvu isti taj investitor traži.

Plate nisu jedini problem ali su problem. Ako loše plačaš te ljude imaš za posledicu da u takvom sistemu ostaju samo oni koji nemaju gdje da odu a ne i oni koji mogu da posao odrade kvalitetno.
Npr ta žena koju poznajem i koju cjenim je sada na post diplomskom i traži ( i nači će) bolji posao. Napustiće Centar koji ce nakon nje ( i monogih pre i posle nje) biti još lošiji.

Čime se bavi većina političara? Koje diplome imaju?

I opet pitam, kad se ovde probila neka stranka, a da je nisu činili mahom pravnici ili da nije bila dobra sa nekom grupom pravnika? Pa bilo to sindikati, advokati, sudovi ili ko god...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465525#p465525:1lmhrzp4 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Jul 2017 05:26 pm[/url]":1lmhrzp4]Čime se bavi većina političara? Koje diplome imaju?
Dao sam ti primer za neke, Nikolić kao osnivač SNS njen višegodišnji lider i bivši predsednik je građevinski tehničar. To ga vjerujem čini dobrim u odnosu na njegovog naslednika Vučiča koji je pravnik? Dačić je politikolog Tadić je psiholog i time je bolji od npr Koštunice koji je pravnik.
Ako ti je to logika razmišljanja onda jbg...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465523#p465523:2rlnx7ad je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Jul 2017 05:22 pm[/url]":2rlnx7ad]
A što se tiče fizičkog kažnjavanja, ja govorim o relaciji roditelj-dete. Eto tamo roditelji ne tuku svoju decu pa vidim malo malo pa odjekne neka Velika Ivanča.

Да, да, верује се у лажан свет који стварају либерали у Холивуду, па се мисли да је Америка - Шведска:

Poll: Most Approve of Spanking Kids
Spanking has its place, most Americans say — but not in school.

The public by a 2-1 margin approves of spanking children in principle, and half of parents say they sometimes do it to their own kids, an ABCNEWS poll found. But an overwhelming majority disapproves of corporal punishment in schools...

There are big regional differences in spanking. Among Southerners, 62 percent of parents spank their kids; that drops to 41 percent in the rest of the country. Similarly, 73 percent of Southerners approve of spanking children, compared to 60 percent elsewhere.

Even in the South, though, just 35 percent think spanking should be allowed in the schools. Support for spanking in the schools is about the same, 31 percent, in the Midwest, falling to 19 percent in the West and 13 percent in the East.

Линк: http://abcnews.go.com/US/story?id=90406

Баш не туку Американци, рекло би се?

To nije bitno, eksperti i z svake oblasti prave zakone, a pravni eksperti bi trebali da učestvuju u pravljenju svih zakona. Isto tako, za donošenje zakona koji se tiču zdravstva, poolitičari ne moraju da budu lekari, kaop što i u vezi zakona koji se tiču saobraćaja ne moraju da budu saobraćajni inženjeri. Ovde je problem očigledno u onom delu posla koga treba da obave eksperti.

Dao si primer za dvojicu. To je ništa. To je manje od 1% cele Skupštine.

Ja te pitam imaš li ideju koliko je pravnika među političarima na celokupnoj političkoj sceni Srbije.

Да, да, верује се у лажан свет који стварају либерали у Холивуду, па се мисли да је Америка - Шведска:
Ma koji Holivud, imam tamo i rođake i prijatelje pa mi ne trebaju mediji i Holivud da me uče kako je i šta se radi a šta ne.

A pod ''spank'' se u Americi podrazumeva šljep po dupetu. Ono blago šljepkanje što dobijaju deca i starosti 2,3 godine. Kad bi ih pitao za šamar, rezultati bi bilo jako drugačiji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465509#p465509:185rjw7v je napisao(la):
tragac » 14 Jul 2017 04:51 pm[/url]":185rjw7v]Zato ih ni ne krivim, sudije, tužioce i advokate, da bi to postali morali su da uče jedne iste stvari koje su ovi napisali, i po njima moraju da rade svoje poslove. Političari verovatno ni ne čitaju, a i ako pročitaju zakonske predloge, ne udubljuju se previše u njih. Da bi se nekom novom zakonu ili predlogu videlo kako se slaže sa drugim pravnim aktima, to treba da urade eksperti iz te oblasti.

Ne samo da ih čitaju oni ih i kreiraju u suštini, naravno ne formulišu članove ali određuju interese koje ti zakoni brane, štite ili napadaju.

Ne znam zasto prelazimo na licne postupke, al ajd, da se i ja izjasnim.
Imam dvoje. Ne tucem ih.
Ali su stajali u cosku.
Za to su me mogli prijaviti u centar za socijalni rad za nasilje u porodici.
Ne banalizujem, zaista je tako. Sa druge strane, ajd vi objasnite detetu od 2-3 godine da ne gura ruku u sijalicu ili nesto slicno!?
E pa igrom slucaja, moja cerka je bila dete kojem si i u tom uzrastu mogao objasniti da je to "pec' i da secto ne sme.
Al zato je klinac lomio igracke i "pravio alat" da bi imao cime da vadi zatvarace utikaca.

Naveo sam konkretan primer, po kome sam ja po "savremenim shvatanjima" nasilnik.
Ok jesam, stajali su "u kazni" kad pogrese, ali su hvala Bogu zdravi i zivi.

@Marat
nije tacno da se ubica sa novobeogradskog slucaja ubio zbog kajanja ili straha, ili zatvora koji mu sledi. Ubio se jer takve osobe ne cene niti svoj niti tudji zivot. I to se pricama ne moze promenti. To je isto kao da neko sad prospe teoriju kako je sa Hitlerom trebalo pricati od 35 do 40 i on bi postao drugaciji.
Ne bi. Pomirite se sa tim. Postoje ljudi "sa greskom" ma kako to danas bilo nepopularno reci u duhu forsiranja razlicitosti. Dal je okidac takve "greske" genetika, ili prezivljena iskustva, formiranje licnosti u ranoj mladosti, apsolutno je svejedno. Sistem mora da ima adekvatan odgovor, ma yta da je uzerocnik. Dal ce to biti prinudna hospitalizacija (ludnica), dal ce to biti lisavanje gradjanskih prava i sloboda (zatvor), nas kao jedinke ne treba da zanima. Ima koza to prima platu i koga kroz poreze placamo da o tome misli.
Ali ne misli. I zato na ulici 'slobodne' imamo ljude koji bez problema ubiju rodjeno dete, (ali i majke koje podvode svoju decu manijacima)...
Razmislite sta su takvi spremni da urade tudjem detetu, kada su u stanju da takve zlocine urade svom???

I izvinte, ali mala plata jeste ponizavajuca, ali nije opravdanje. Svima u ovoj nesrecnoj zemlji je mala plata. Ali ako ti je mala plata, das otkaz, pa radis nesto drugo, a ne 'simuliras rad' jer ti se moze.
Ovde ne mislim konkretno na radnike iz centara za soc. vec na sve poslove.

Mi pantografe jesmo u kanalu. Samo po meni je to posledica sto smo napistili neke postojece mehanizme i kriterijume, a nismo uspesno primenili neke nove.
Posledicno, na ulicama vlada zakon dzungle (u svakom pogledu).
Opstanak, (ko je gledao) bi se danas mogao snimati na nasim ulicama.
Dakle, odgovor na vase pitanje "dal smo do sad radili ispravno" ?
Ne naravno da nismo, ali u zadnjih deset, dvadeset godina pokusavajuci da radimo ispravnije, cinimo jos gore, sto se svakodnevno moze videti svuda oko nas.

Sto bi moja supruga rekla, mozda sam ja losa domacica, ali mozda mi ipak i ovaj recept nije ispravan kad nikako da ispadne dobar kolac...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465532#p465532:334qibbx je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Jul 2017 05:35 pm[/url]":334qibbx]Dao si primer za dvojicu. To je ništa. To je manje od 1% cele Skupštine.

Ja te pitam imaš li ideju koliko je pravnika među političarima na celokupnoj političkoj sceni Srbije.

Ma koji Holivud, imam tamo i rođake i prijatelje pa mi ne trebaju mediji i Holivud da me uče kako je i šta se radi a šta ne.

A pod ''spank'' se u Americi podrazumeva šljep po dupetu. Ono blago šljepkanje što dobijaju deca i starosti 2,3 godine. Kad bi ih pitao za šamar, rezultati bi bilo jako drugačiji.
Ne pada mi napamet da se bavim biografijama svih političara ako si dovoljno dokon ti izvoli.

Ja sam dao primer dvojice i izazvao-osporio princip razmišljanja da je bolje ( ili lošije) da političar ne bude pravnik ( nego npr keramičar).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465535#p465535:brnzdrzf je napisao(la):
marat » Pet Jul 14, 2017 6:39 pm[/url]":brnzdrzf]
Ne pada mi napamet da se bavim biografijama svih političara ako si dovoljno dokon ti izvoli.

Ja sam dao primer dvojice i izazvao-osporio princip razmišljanja da je bolje ( ili lošije) da političar ne bude pravnik ( nego npr keramičar).
Pa vidim da ti ne pada na pamet. Uhvatio si se za tu jednu nit rasprave i držiš se nje ko pijan plota, pa sad kad smo prešli na nju sad i nju pokušavaš da izbegneš.
U slučaju da nisi znao, većinu političara, bar kod nas, čine pravnici i ekonomisti. A došli smo do toga tako što si ti ranije napisao kako zakone donose političari. Koje zapravo čine mahom pravnici. Opet, oni ljudi što drugima drve o poštenju i radu, a sami mahom prožive život na tuđoj grbači. Na ovaj ili onaj način.

Laki 72.
Blago kažnjavanje djece po meni nije problem. Samo problem je definicije blago jer ja i ti vjerovatno nemamo isti kriterijum kao ovi koji prebijaju djecu, a koji smatraju da je to blago kaznjavanje na koje imaju pravo ( jer eto djete je zivo i nisam mu polomio kosti).

I slažem se i po pitanju motiva za samoubistvo. Ja sam samo osporio shvatanje da se sve leči brutalnim kaznama. To nije filozofija vec postoje jasni primeri društava sa više i sa manje nasilja. I onda možemo da nađemo gdje je razlika između ta dva društva i jednostavno nije tačno da društva sa brutalnim kaznama imaju manje kriminalaca. To mi je bila poenta.

Onda lepo uzmeš i napišeš ''ne može se svaki problem rešavati brutalnim kaznama i preterivanjem''.
A ne ''oštrije kazne nigde i nikad ne dovode do smanjenja kriminala u društvu/nasilja kod deteta''.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465538#p465538:3v0osvfl je napisao(la):
Bender Rodriguez » 14 Jul 2017 05:43 pm[/url]":3v0osvfl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=465535#p465535:3v0osvfl je napisao(la):
marat » Pet Jul 14, 2017 6:39 pm[/url]":3v0osvfl]

Pa vidim da ti ne pada na pamet. Uhvatio si se za tu jednu nit rasprave i držiš se nje ko pijan plota, pa sad kad smo prešli na nju sad i nju pokušavaš da izbegneš.
U slučaju da nisi znao, većinu političara, bar kod nas, čine pravnici i ekonomisti. A došli smo do toga tako što si ti ranije napisao kako zakone donose političari. Koje zapravo čine mahom pravnici. Opet, oni ljudi što drugima drve o poštenju i radu, a sami mahom prožive život na tuđoj grbači. Na ovaj ili onaj način.

Ja nisam počeo sa temom da su pravnici izvor svog zla, i ne držim je se ko pijan plota za razliku od tebe.
Imaš svoje mišljenje o par desetina hiljada svojih sugrađana koje nikada nisi upoznao samo zbog toga što su za razliku od večine "poštenog svjeta" odlučili da upišu i završe fakultet, i što su, zločinci kakvi več jesu, odlučili da upišu te masonske ( soroševske, natovske, vatikanske odaberi epitet po tvojoj volji) fakultete.

Ja imam svoje mišljenje o ljudima koji genalizuju druge ljude na osnovu njihove rase, pola, obrazovanja, seksualne ili političke orjentacije, nacije i sl. Ponosan sam na to mišljenje i namjeravam da ga zadržim.

Gde ti ode rođače...

Aj pročitaj moj post opet pa kad napišeš smislen odgovor, javi mi da pročitam.

I svaka čast za mišljenje, i treba da ga čuvaš i da budeš ponosan na njega. Samo, moram da ti kažem, nije tema o seksualnoj orijentaciji, rasama i polovima nego o tome ko ovde piše i sprovodi zakone.

Ni to nije tema za ljude koji imaju bazično znanje o procesu donošenja zakona.

Pa moguće. Ja jesam imao Pravo samo jedan semestar. A šta može da se nauči za jedan semestar...

Ali srećom ti si tu pa možeš da mi objasniš ceo proces. Izvoli.

P.S. Ali molim te... Samo o pravu i zakonima. Pusti sad seksualne orijentacije, polove, rase, Soroše, Vatikane... Verujem ja da ti imaš svašta pametno da kažeš o tim temama ali o tome ćemo drugi put. Nego deder, rekni ti meni kako ide taj proces donošenja zakona? I kome da se zahvalimo na tako dobrom pravosudnom sistemu. :sesir:

Kreni sa Ustavom Srbije lako ga je nači na netu.
A ustav su da te podsjetim na referendumu odobrili građani Srbije.

Vrh