Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Dobar dan svima.
Dilema i kod mene kao kod ostalih alu ili pvc!?
Na osnovu ponuda alu ispada duplo skuplja varijanta.
Za alu sam dobio varijantu ALT 11 profil sa Sigenia okovom i Guardian stakla 4+16+4 niskoemisiono punjeno argonom.
Za pvc trocal 76mm (5 komora) sa Wink Haus 2016 okovom i staklom plus 4+16+ belo4+16+niskoemisiono4.
Definitivno pvc.
Vidim da je troslojno staklo, što je veeelika prednost u odnosu na dvoslojno kod aluminijuma.
PVC ima bolje karakteristike i performanse, a pogotovu cenu.
 
Hvala deko.
Ima li velikih razlika između 76 i 88 mm profila istog proizvođača?
(88mm ide sa 7 komora i 3 diht gume)
Interesuje me i da li vredi doplata za 4-season stakla?
 
Komore su nebitne, ali 3 dihtung gume znače. Ali ne toliko koliko traže za doplatu između ova dva sistema (pretpostavljam) . Pogotovo ako i u 76 može da stane troslojno staklo.
Staklo 4 godišnja doba znači, i moralo bi da bude spoljno. To je dovoljno, može ali ne mora i unutrašnje staklo da bude niskoemisiono.
 
Sve zavisi kako se ko organizovao i prilagodio vrlo teškoj situaciji na tržištu. Prošle nedelje ponovo bitno poskupeo aluminijum, oko 20 i nešto posto.
Vrlo slično je i sa drugim profilima i sirovinama.
Kao što sam napisao, bojim se da ga neće ni biti skoro..
 
Komore su nebitne, ali 3 dihtung gume znače. Ali ne toliko koliko traže za doplatu između ova dva sistema (pretpostavljam) . Pogotovo ako i u 76 može da stane troslojno staklo.
Staklo 4 godišnja doba znači, i moralo bi da bude spoljno. To je dovoljno, može ali ne mora i unutrašnje staklo da bude niskoemisiono.
Hvala na odgovorima.
Moraću još jednom da proverim sve.
Nije bila velika razlika u ceni između 76 i 88, a 3 diht gume mislim da idu samo uz 88mm.
 
Pozdrav,

Imam poznanika koji radi pvc prozore i vrata, ali neće da radi alu-drvo, jer (po njegovim rečima) to drvo se suši u sušarama, umesto prirodno, i onda se izvitoperi posle godinu dve, taman kada izađe iz garancije. Da li je to tačno, i ako jeste, da li postoji način kako videti kakvo je drvo u pitanju?
 
Pozdrav,

Imam poznanika koji radi pvc prozore i vrata, ali neće da radi alu-drvo, jer (po njegovim rečima) to drvo se suši u sušarama, umesto prirodno, i onda se izvitoperi posle godinu dve, taman kada izađe iz garancije. Da li je to tačno, i ako jeste, da li postoji način kako videti kakvo je drvo u pitanju?
Poštovani, Vaš poznanik verovatno ima loše iskustvo iz ko zna kojih razloga.
Drvene ramove za ALUMINIJUM - DRVO sisteme u celoj bivšoj YU pravi 3/4 ozbiljne stolarske firme iz Srbije.
U 99% slučajeva je u pitanju hrast, sa oko 10% vlažnosti (+/- 1).
Pošto poznajem sve ove firme, garantujem da se drvo prirodno suši na vetru, pod nadstrešnicom, i minimum godinu dana.
Zato je kod tih firmi drvo nešto skuplje nego kod nekih drugih. Možda je Vaš poznanik imao posla sa "nekim drugim".
Neki objekti sa starim aluminijum drvo sistemima i od pre 25 godina nemaju problema.
Svako drvo će imati problem sa preteranom vlagom ili direktnom vodom, bez obzira kako je zaštićeno i lakirano.
 
Pozdrav,

Interesuje me da li postoje kopije nemačkih proizovđača, npr. Rehau i kako je moguće to proveriti?
 
Pozdrav,

Ugradio sam pre mesec dana REHAU GENEO prozore. Zbog visine poda, sa balkonskim vratima sam morao da sacekam jos neko vreme, ali mi je covek koji je dolazio da meri otvore, predlozio da i za njih koristim ovaj isti profil kad dodje vreme. U medjuvremenu sam tragao i za Alumil S77 i S91 profilima, ali izgleda nisu bas trazeni kod nas, i rekose mi da bi morali da se narucuju iz Grcke posebno, na sta bi se cekalo 5-6 nedelja samo da stignu. Predlozili su mi umesto toga Alumil S67 profil. Sad me zanima da da li je bolje ici sa tim S67 profilom ili da i balkonska vrata budu GENEO kao i prozori? Ili mozda cekati te naprednije Alumil profile iz Grcke? Balkonska vrata su inace sa severne strane, ako to nesto znaci.
 
Poštovani, ugradili ste PVC stolariju serije REHAU GENEO.
A onda se dvoumite da li balkonska vrata da radite u S77 ili S77 ili S91 od Alumila, a to su sve aluminijumski sistemi. Malo mi nije jasno kako mešate babe i žabe.
Nastavite sa Rehau GENEO, bolje je, karakteristike i performanse su bolje od bilo kog pomenutog Alumilovog sistema, jeftinije, brža isporuka.
 
Cini mi se da sam ovde negde procitao da su za prozore bolji PVC profili, a za vrata (ulazna i balkonska) ALU profili, pa sam zato naginjao ka ALU za ova balkonska vrata. Ali nastavicu onda sa GENEO profilom kao sto kazete. Hvala!
 
Balkonska i ulazna vrata su potpuno dve različite stvari.
Balkonska vrata su u stvari veći prozor, viši, od istih profila. Dobro dihtovanje, ne može da uđe voda. Prag - donja horizontala štoka je visoka (oko 6, 7 -8 cm) upravo iz tih razloga dihtovanja. Prozor ima običan okov, otvaranje okretno-nagibno, bravljenje perimetralno.
Ulazna vrata su od drugih, većih, jačih, težih i skupljih profila. Idu ozbiljne šarke, otvaranje samo okretno. Imaju bravu, uglavnom sa više tačaka bravljenja. Ispuna je običan panel ili ukrasni panel, ili kombinovano sa nekim staklom. Onda uglavnom u donjoj horizontali ili nema praga, ili je nizak, što smanjuje dihtovanje.
Istina je da su aluminijumska ulazna vrata bolja, lakša, dugotrajnija, čak i jeftinija od PVC. Ipak za ulazna vrata preporučujem pre neka sigurnosna vrata.
 
Добар дан свима,
Потрeбна ми је помоћ да одаберем подизно/клизни систем за стаклени зид између трпезарије и терасе. Стан је на вишем спрату и изложен кошави. Отвор је ширине 4.5м и висине 2.5м и предвиђена су три клизна крила. До сада сам добио понуде за;

Alumil S560
Elvial 6700
Aliplast Visioglide Plus
Profilati EKU 150
FeAl Termo 150


Свaко искуство и мишљење о овим системима, њиховом квалитету и међусобном поређењу би много помогло.

Колико сам схватио, сви окови за подизно/клизне системе су немачке производње. Да ли има неке препоруке за конкретног произвођача (Hautau) ?
Такође ме интересује која је у овом случају предност трослојног у односу на двослојно стакло и шта би требало изабрати ?
 
Poštovani,
FEAL ima jedno krilo radno a drugo mora da bude fiksno. Znači, ne može da izvede tri krila na jednu stranu.
Elvial, Aliplast i Alumil mogu da imaju dva radna krila. Proverite da li uopšte ima mogućnost za tri krila, sa tim da se otvore dve trećine otvora, a sva tri krila budu jedno iza drugog. Znači, sva tri krila radna.
Profilati Eku 150 nije podizno klizni, već se zove EKU AS TT. Tu mogu sva tri krila radna.
Po izolacionim i tehničkim rešenjima idu od boljeg ka manje boljem Aliplast, FEAL, Alumil, Elvial, Profilati.
Troslojno staklo može sigurno u Aliplast, Alumil, FEAL, dok za Elvial i Profilati nisam baš siguran.
 
Izvinite, nisam sve odgovorio.
Za ovu veličinu pozicije definitivno preporučujem troslojno staklo, zbog velike površine i zbog košavske strane. I mnogo je bolji koeficijent prolaska toplote. Ne znam kolika je razlika u ceni između dvoslojnog i troslojnog u Vašem slučaju i u ponudama koje su Vam dali, ali ako Vaš budžet dozvoljava, izaberite troslojno.
Svi ovi sistemi imaju dosta solidno dihtovanje. Efikasnost pozicije će zavisiti i od dobre i kvalitetne montaže. Obavezno da se izmere visine otvora na bar 5, 6 mesta po širini, jer ako plafon nije idealno ravan, biće problema u dihtovanju i funkcionisanju.
Velika većina podizno kliznih okova je nemačka, pored Hautau bih pomenuo i GU, a i Siegenia i Roto su dosta dobri.
Pozdrav, deka u akciji
 
Велико хвала "деки" на детаљном одговору!
Редослед који сте дали се слаже са ценама које сам добио и оне се крећу од 5500 до 4000 евра.
Имао сам прилике да видим подизно/клизни Alipalast, Аlumil и Profilati и заиста ми је Alipalast оставио најбољи утисак и по изгледу и по начину рада. Profilati ми делује солидније (мада по изгледу делује мало застарело у односу на све остале) од Аlumilа, иако је јефтинији. Elvial изгледа добро на папиру (екрану) али га нисам видео уживо.
Питање шта колико вреди је субјективно па следећа питања постављам у смислу "шта бисте ви одабрали?":
Да ли мислите да разлика у квалитету између Alipalasta са једне и Elviala и Profilati са друге стране оправдава оволику разлику у цени ?
Исто питање и за трослојно стакло које је скупље преко 600 евра ?
Колико сам сазнао из понуда и у Elvial и у Profilati иде и трослојно стакло.
 
Proverite, za svaki slučaj, da li su uz Elvial i Profilati ponudili troslojno staklo, jer mislim da ne može da se spakuje (mislim na koliko toliko kvalitetno troslojno staklo od min 42 mm), a i termika kod ova dva sistema nije na nivou Aliplasta i Alumila.
Ipak Vam je to strana košave, i ima skoro 12 m2.
Lično, ja bih se branio od košave pre običnim prozorskim sistemima (fiks + balkonska jednokrilna ili dvokrilna vrata + ponovo fiks) ili na ovu širinu sa dva otklopno klizna prozora. Jeftinije a efikasnije.
Čak i harmonika otvaranje kod prozorskog sistema.
Jedino ako to nije izlaz na neku veliku i lepu terasu, pa nešto lepše izgleda. Znajte da kod podizno kliznog sistema nikad ne može sve da bude otvoreno, minimum trećina ili polovina ostaje "ne otvorena".
Dihtovanje podizno kliznog sistema nikad ne može da bude dovoljno dobro za jake nalete košave.
 
Пошто је мој случај доста компликован (бар за мене) морам да будем још мало досадан:
Није тераса толико велика ( 5 x 2м) али је поглед доста леп и широк па смо решили да што више урадимо у стаклу. Наравно и због светла.
Пошто је отвор широк било би пожељно да се не отвара само са једног краја због проветравања.
Главни пролаз на терасу би требало да буде са десне стране а не у центру. Са леве стране (или у средини) би могло да буде и нешто фиксног стакла.
Од обичних врата и хармонике смо одустали због великог простора која би у соби заузимала склопљена/отворена врата.
До сада нам нико није понудио отклопно клизна врата па ме занима ко су бољи произвођачи и продавци/извођачи ових система да бих могао да видим које су њихове могућности.
Да ли постоји неки документ где би могло мало више да се прочита о овим системима ?
 
Poštovani, otklopno klizni sistemi (proizvođači ih zovu i nagibno-klizni ili PSK ili kombi ili Volkswagen ili uskočno-klizni) su napravljeni od običnih prozorskih sistema, koje već koriste svi ti koji su Vam davali ponude za podizno klizni.
Funkcioniše tako što polovina neke pozicije ima pola fiks, a pola je krilo koje može da se kipuje, a onda se otvori paralelno sa štokom i fiksnim delom nekih 13 cm, pa kliza preko fiksnog dela. Tu je ograničenje nosivosti okova do 200 kg po otvarajućem krilu. Kod Vas bi to moglo da se reši na dva načina (ako izaberete troslojno staklo, pa zbog težine krila) - prva varijanta je da poziciju podelite na 4 dela, gde će srednja dva da se otvaraju a krajnja dva da budu fiks. U tom slučaju imate četvrtinu skroz levo i skroz desno fiks, i ova otvarajuća krila kad su otvorena idu preko njih. Sredina - polovina pozicije je otvorena.
Drugi slučaj - da isto podelite poziciju na četiri dela sa tim da krajnje desno i krajnje levo polje budu otvarajuća krila, a dve četvtrtine u sredini budu fiksne preko kojih će klizati ova dva otvarajuća krila. U ovom slučaju imate dve četvrtine krajnje otvarajuće, a dve srednje četvrtine fiksne uvek.
Postoji i treći slučaj, a to je da podelite celu poziciju na tri dela, gde će krajnje desno biti otvarajuće krilo, u sredini fiks preko koga će klizati otvarajuće krilo, a skroz levo takođe fiks, ako Vam tamo ne treba otvaranje. I ovo je jeftinija varijanta zato što Vam treba jedan komplet dosta skupog okova (umesto dva), i imate jednu vertikalu profila manje na poziciji, pa i "čistiji pogled".
Cena tih profila, a i okova je niža od podizno kliznih varijanti.
Dihtovanje je bolje, jer je bravljenje perimetralno ( u krug oko krila komplet).
Ako nemate problem sa PVC profilima, može lako i ponovo nešto jeftinije da se izvede i u PVC-u, pogotovo što PVC ima bolje karakteristike od bilo kog aluminijumskog sistema koji Vam budu ponudili i u ovoj varijanti.
Tražite ponude za ovu varijantu i u aluminijumu i u PVC-u, pa uporedite.
Pozdrav, deka u akciji
 
Pozdrav,
Razmišljam o kupovini stana pri čemu mi je kvalitet veoma bitan ali nažalost nisam u stanju da dešifrujem kakvih je karakteristika ova stolarija:
Profil Nemački Thyssen Inoutic Arkada 5 komora
Staklo 4 godišnja doba punjeno argonom
OKOV SIGENIA Aubi Nemačka

Može li pomoć? Šta se može očekivati (toplotna izolacija, buka itd)?
Mnogo hvala unapred!
 
Poštovani @deka u akciji , želim prvo da se zahvalim na svim smernicama koje ste unazad dali na temu stolarije, znače neizmerno nama koji su totalni duduci u ovoj temi. Zamolila bih za preporuku firmi iz Beograda kod kojih bi se mogla obaviti kupovina i montaža PVC stolarije. Hvala unapred!
 
Pozdrav,
Razmišljam o kupovini stana pri čemu mi je kvalitet veoma bitan ali nažalost nisam u stanju da dešifrujem kakvih je karakteristika ova stolarija:
Profil Nemački Thyssen Inoutic Arkada 5 komora
Staklo 4 godišnja doba punjeno argonom
OKOV SIGENIA Aubi Nemačka

Može li pomoć? Šta se može očekivati (toplotna izolacija, buka itd)?
Mnogo hvala unapred!
Ako uporedimo ovo što ste naveli sa starim drvenim prozorima i jednostrukim staklom, bitno je bolje u svakom pogledu. Ako to isto uporedimo sa nekim današnjim standardom, ovo je ipak neka bazična i ekonomična ponuda. Pogotovo ako Vam je bitna dobra toplotna i zvučna izolacija. Može to mnogo bolje.
 
Vrh