Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

11030":1k2h7qje je napisao(la):
Da li neko ima iskustva sa PVC stolarijom u boji drveta? Da li menja boju vremenom? I ako ima preporuka za proizvodjaca, prodavca.
2481c21148be412b974cb200b31323be.jpg

Dal trenutno neki dezen imaju ili nemaju, moras proveriti telefonom sa njima, ali i sto nemaju - mogu nabaviti.

9dd01d2f5c4e9fc391bc9343273a4095.jpg

ne znam sme li se postavljati link.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Neko je postovao ranije o 5 ili 6 komora na PVC prozorima.
Evo jedan dobar tekst o tome:

Česta dilema kada se kupuje PVC stolarija, je da li se odlučiti za petokomorni ili šestokomorni profil i koja je razlika između njih.

Svaki od proizvođača PVC profila ima u svom proizvodnom programu nekoliko modela profila koji se mogu razlikovati po dizajnu I strukturi ali glavna podela je ona prema broju komora. Broj komora je u stvari broj pregrada kojima je podeljen presek pvc profila. Pored samog broja ovih pregrada važan podatak predstavlja i sama debljina preseka profila kao i debljina zida samih pregrada. Što znači da se na tržištu mogu naći I šestokomorni profil čiji je presek manji od nekih kvalitetnijih petokomornih kao I da debljina zida komora nije dovoljna da bi se stekla bolja termoizolacija koju bi po pravilu trebalo da obezbede šestokomorni profile. U ovim slučajevima kupac samo stiče iluziju da je kupio kvalitetnu stvar.


Visekomorni profili
Kod INOUTIC profila postoji nekoliko modela petokomornog i šestokomornog profila.

Najpopularniji kod petokomornih profila je sistem ARCADE (ravna varijanta) a kod šestokomornih sistem PRESTIGE. Osnovna razlika je u debljini profila gde je presek kod petokomornog 71 mm a kod šestokomornog 76mm.

Takođe još jedna bitna razlika je u srednjoj dihtung gumi koja se nalazi na štoku i obezbeđuje dodatno dihtovanje.
Prednost šestokomornih profila je prevashodno u boljoj termoizolaciji koju oni obezbeđuju ali taj efekat nije potpun i nije značajan ukoliko paket stakla ostane isti kao i kod petokomornog.

Najveća površina prozora je u staklu tako da je ono značajan faktor kod građenja dodatne toplotne izolacije.

Prednost šestokomornog profila je taj što ima mogućnost da primi veću debljinu termopana te različitih kobinacije flota, kod PRESTIGE-a optimalna debljina termopana je troslojno staklo u debljini od 44mm.

Takođe zbog svoje čvrstine i gabarita u mogućnosti je da podnese termopan sa kombinacijama pamplex stakla, flota od 6 ili 8mm itd.


Sestokomorni profili

Šestokomorni profil po svom dizajnu čini luksuzniju i gabaritniju varijantu profila te sam prozor izgleda bogatije i masivnije tako da je estetski momentat još jedna tačka koja čini razliku između petokomornih i šestokomornih profia.


Kada klijent ne može da se odluči između petokomornog i šestokomornog sistema mora prići problemu sa više aspekata:

kakve su mu potrebe i želje,
kakve su finansijske mogućnosti (razlika u ceni je 10-15% bez opcije doplate za poboljšanje stakla) a kao najbitnije
treba uzeti u obzir da nisu svi 6-okomorni profili različitih proizvođača isti, te da je nekad bolje kupiti kvalitetniji profil u 5-okomornom sistemu od proverenog proizvođača nego bilo šta na tržištu što se samo naziva 6-to komornim profilom.
 
Meni je čovek koji je ugrađivao pvc stolariju na pitanje dali je bolje i kvalitetnije pvc ili aluminijum odgovorio da je aluminijum, samo je onda i cena puno veća, a ni zabava sa pvc-om nije bila jeftina. Što se tiče nekih karakteristika, gledaj ko je proizvođač profila na prvom mestu. Ja znam za dve nemačke firme koje imaju odlične profile, i tako bi ih rado pomenuo samo neznam dali smem. Od jednog od tih proizvođača su napravljeni pvc prozori i vrata koji su kod mene na kući, a čovek koji je ugradio dao mi garanciju na 20 godina.
 
Pozdrav

imam dve ponude oko koje se lomim. Ima vise pozicija, tri prozora sa jednim krilom i pomocnim, jedan jednokrilni balkonac a drugi dvokrilni balkonac gde je takodje jedan glavni drugi pomocni. Inace, suncana je strana stana, tako da je leti ceo dan pod suncem :)

Jedna je Sunce Marinkovic:

Sistem: REHAU - EURO 70 ecosol
Dole 1561013 - Solbankprofil 30mm
Ispuna: 2 * 24mm-4 Flot+16+4 C.G.Premium
Okov: TITAN AF Sigenia
Tip okova: DK li. GS weiss, Fiksirano polje
U-Vrednost: 1.4 W/m²K
Dimenzija: 1750 mm x 1370 mm

Roletna :
PVC unutrašnja kutija 203x203mm sa stiroporom Proizvođač "TEHNOPLAST"
AL lamelice 39mm ispunjena poliuretanom,
AL vođice ravne 53x22



Druga je Mond Line pro:

Serija profila: VEKA / SWINGLINE Uf=1.3 W/m2K
Izvodenje: BELO / SIVA Guma.
Konstrukcija rama: SW 101.235 prozor
Konstrukcija krila: SW 103.235 prozor
Konstrukcija stakla: 4x16x4 LowE Ug=1.1W/m2K
Serija okova: ROTO NT

Roletna Classic ( alu lamelice)

Cena je manje vise slicna, ali eto..jos uvek vagam. tako da molim za misljenja.
 
Trazi i trecu ponudu od recimo alkona pancevo kad mjenjas stolariju mjenjas sve od istog proizvodjaca radi lakseg odrzavanja
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528926#p528926:2ucirio9 je napisao(la):
direktor » Pet Mar 30, 2018 6:10 pm[/url]":2ucirio9]Trazi i trecu ponudu od recimo alkona pancevo kad mjenjas stolariju mjenjas sve od istog proizvodjaca radi lakseg odrzavanja
Pa i uzeo bih od jednog proizvodjaca sve. Tražio od Alkona,oni su malo jači sa cenom. Doduše,malo više jači.
 
Ja sam, kad sam menjao stolariju, pokupio e-mail adrese ovlašćenih distributera sa sajtova proizvođača stolarije za koju sam bio zainteresovan, i svima poslao upit sa specifikacijama.
Cene su se za iste prozore razlikovale i do 30%.
Odlučio sam se za Veka profile, a firma koju sam odabrao je imala odlične cene, dobar kvalitet, ali nisu ni približno ispoštovali dogovorene rokove, pa i nisu za preporuku.
 
Da li neko ima preporuku za drvo-alu prozore, pozeljno na osnovu nekog skorasnjeg iskustva?
 
Pozdrav, treba da stavim stolariju na sprat kuce. U kuci je izradjen prvi sprat kompletno i stavljena je drvena stolarija pre par godina. Hteo sam da stavim pvc stolariju na sprat kuce, ali taj sprat nije izradjen i ko zna kad ce se to izradjivati i da li ce tu nekad neko ziveti, ja ne zivim tu, dodjem par puta mesecno a i roditelji nisu tu uvek, tako da nije bitno da budu oni prozori punjeni gasom ili nesto slicno, vec cisto hocu da samo zatvorim sprat taj da ne stoji to otvoreno. Zbog toga bih da prodjem povoljnije koliko je moguce. Gledao sam jedna sajt europvc i vidim da su bas povoljni. Da li je neko imao iskustva sa njima?
 
Onda uzmi one hram 013 ili ako su ti otvori standardni imas u uradi sam gotove pa samo da se ugrade
Ako ti je samo bitno da imas zatvoren sprat ne ulazi voda i estetika
 
Ako hoćeš jeftino da prođeš uzmi kineske ili turske, ne valjaju ništa što se tiče izolacije i kvaliteteta ali jeftine su.
 
A zasto ne europvc unesto hrama013? Najpovoljniji su koliko vidim. Mozda se nisam bas najbolje izrazio, cilj mi je da prodjem jeftinije, ali ne bas da uzmem nesto skroz loseg kvaliteta i najjeftinije. Ima bas dosta njih sto rade to i ne znam za koga bih se odlucio, u sustini nije hitno, mislio sam to do zime da sredim. Kad bi nasao nesto pristojno i za neki pristojan novac. Ovi iz euro pvc su bas povoljni pa me brine kakvog je kvaliteta to.
 
Da li je neko imao iskustva sa firmom Premijapvc?
Dosta su im niže cene, a kažu da su im profili nemački sa nemačkim okovima (Gu i Wink haus).
Na prozorima je nalepnica bauman.
Unapred hvala na pomoći.
 
Već duže vreme razmatram zamenu drvene stolarije pa sam izbor suzio na jednog proizvođača profila i dvoslojno staklo ali je ostala dilema da li uzimati profil sa dve dihtung gume ili sa tri. Tj ima li smisla davati više para na profil iste širine za jednu gumu više.

Dve dihtung gume
Softline-70-ad-sl.4.jpg


Tru dihtung gume
Softline-70-md-sl.4.jpg
 
Iskreno moja iskustva da ako je znacajna doplata onda ne...Realno staklena povrsina najviseprovodi hladnocu...
 
Dupla termopan stakla ne provode toplotu tj hladnocu. Tako da ti je to najbitnije, a dihtung traka jeste bitna ali n i najvažnija . Ako nije velika razlika u ceni uzmi sa tri. jedna dihtung guma više nije na odmet
 
Ne znam kolika je doplata, ali ako je približna boljim staklima (trostrukim), tu bih usmerio novac.
 
Ista je doplata za profil sa tri dihtunga i doplata za tri stakla. Stim što ne bih išao na tri stakla pošto na profilu od 70mm opretećuje štok i okove a manje propušta svetla.
 
Ja sam uzeo troslojna (solar, argon, low e), ali sa 82mm profilima koji su u tom trenutku imali super cenu pa mi ukupna doplata za jače profile i troslojna stakla nije bila veća od 10, 15% ukupne cene.
Subjektivno, odlično izoluju, trenutno su mi hladniji solidno izolovani zidovi nego prozori, dok sam u prethodnom stanu imao dvoslojna (low e i argon), i primetno hladnija stakla. Pretpostavljam da sam imao lošiju verziju niskoemisionog filma u prethodnom stanu, čim je razlika toliko očigledna.
Što se tiče svetla, apsolutno se slažem, više svetla zadržava od dvoslojnih, pogotovo u varijanti sa solar filmom.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590242#p590242:1wjmo5p8 je napisao(la):
Igor » Today, 06:37[/url]":1wjmo5p8]Zanimljiv članak koji mi je pomogao prilikom izbora tj dileme da li uzeti dvoslojno ili troslojno staklo.

https://www.savokusic.com/blog/koje-sta ... -stolariji

Odličan tekst. Kao i za mnoge stvari u životu, najskuplje ne znači i odgovarajuće (kao kada ljudi kupe bicikl od 1000 evra za vožnju po gradu).
To što je nešto duplo skuplje, ne znači da je i duplo bolje, samo treba naći pravu meru.
 
Vrh