Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Na slikama su dve različite stvari.
PVC vrata imaju samo jedno otvarajuće krilo, dok je onaj drugi deo fiks i ne može da se otvori.
Na alu vratima se otvara i veliko, glavno krilo, a i mali deo, tkzv pomoćno krilo.
Zato alu ovde izgleda lepše, simetrično, proporcionalno.
Ni na jednim vratima nema S od Siegenie. Nije to toliko bitno, već samo moje zapažanje da ni majstori nemaju pojma šta nude.
Siegenia ne proizvodi kvake, šarke, cilindre, brave ni prihvatne ploče. Maltene, ništa za vrata.
Po meni, ipak je bolje i sigurnije sa više tačaka bravljenja. Ali, ako majstor kaže da je bolje sa tri tačke bravljenja, odlično. To je isti majstor koji kaže da je okov Siegenia?

Hvala. Dobio sam jos nekih informacija od te firme.
Vrata ce biti dvokrilna, fotografije su vise prikaz izgleda panela.

Oni ce mi raditi prozore Shuko + Siegenia, pa sam ja pretpostavio da je okvo isti, ali je zapravo Stublina za alu vrata ( valjda je isto i za PVC varijantu)

Alu profil je Elvial 4600. Koliko sam procitao iz vasih komentara, taj profil i nije bas najbolji. Pitao sam na jos nekoliko mesta u okolini, i svi rade sa istim profilom ili etem 45. Sa ulaznih vrata se prvo ulazi u veci hodnik, tako da nisam siguran koliko je to bitno.

Ako sam dobro razumeo citajuci ovaj forum, vecina alu profila nema bravljenje na vise tacaka, vec samo oni koji prihvataju "pvc okov"? kao sto je ovaj Elvial.

Pozdrav imam dve ponude za zamenu stolariju, zašto je ovakva razlika ako su prozori slični. 5 komora veka vs komerling

ovde su oba pdf-a

Hvala. Dobio sam jos nekih informacija od te firme.
Vrata ce biti dvokrilna, fotografije su vise prikaz izgleda panela.

Oni ce mi raditi prozore Shuko + Siegenia, pa sam ja pretpostavio da je okvo isti, ali je zapravo Stublina za alu vrata ( valjda je isto i za PVC varijantu)

Alu profil je Elvial 4600. Koliko sam procitao iz vasih komentara, taj profil i nije bas najbolji. Pitao sam na jos nekoliko mesta u okolini, i svi rade sa istim profilom ili etem 45. Sa ulaznih vrata se prvo ulazi u veci hodnik, tako da nisam siguran koliko je to bitno.

Ako sam dobro razumeo citajuci ovaj forum, vecina alu profila nema bravljenje na vise tacaka, vec samo oni koji prihvataju "pvc okov"? kao sto je ovaj Elvial.
Po meni, Elvial 4600 i nije nešto. Ima i boljih, ali ima i gorih. Mislim da je taj Etem E45 bolji profil.
Bravljenje vrata nije do profila, već do okova. Aluminijumski profili mogu da imaju tkzv euro žl***, gde je moguće izvesti bravljenje u više tačaka, ali je nešto skuplje od pvc varijante. Lakše i jeftinije je ako al profil ima tkzv pvc žl*** ili euro 16. Većina majstora ne zna ni ne ume da traži pravu bravu, već samo rade ono prosto što su nekad davno naučili.

Pozdrav imam dve ponude za zamenu stolariju, zašto je ovakva razlika ako su prozori slični. 5 komora veka vs komerling

ovde su oba pdf-a
Na telefonu ne mogu da otvorim.
Veka ili Kommerling je isto.

pa ako je isto onda tek ne znam koja je razlika

edit: ovi su pogrešili, stavili su manje prozora. sad je 2800€ a na drugoj je 3500. Svakako je i dalje razlika od 700€

Poslednja izmena:
Po meni, Elvial 4600 i nije nešto. Ima i boljih, ali ima i gorih. Mislim da je taj Etem E45 bolji profil.
Bravljenje vrata nije do profila, već do okova. Aluminijumski profili mogu da imaju tkzv euro žl***, gde je moguće izvesti bravljenje u više tačaka, ali je nešto skuplje od pvc varijante. Lakše i jeftinije je ako al profil ima tkzv pvc žl*** ili euro 16. Većina majstora ne zna ni ne ume da traži pravu bravu, već samo rade ono prosto što su nekad davno naučili.

Nemam bas neki izbor, morao bi da kupim svu stolariju za kucu od iste firme, a oni rade sa Elvial. Jedino da ih pitam za neki bolji profil od Elviala, ali ne znam koliko to ima smisla, s obzirom da je ukrasni panel isti, a on cini 80% vrata.

Znate li mozda da li su Elvial 4600 i Elvial W59 isti profili? Nema nesto puno informacija na internetu.

Nemam bas neki izbor, morao bi da kupim svu stolariju za kucu od iste firme, a oni rade sa Elvial. Jedino da ih pitam za neki bolji profil od Elviala, ali ne znam koliko to ima smisla, s obzirom da je ukrasni panel isti, a on cini 80% vrata.

Znate li mozda da li su Elvial 4600 i Elvial W59 isti profili? Nema nesto puno informacija na internetu.

Naravno da ćete uzeti Elvial 4600 vrata od iste firme , razlika u kvalitetu nije velika.

dobio sam još jednu ponudu i ova je najskuplja

rehau ed70 vs Kommerling 70AD vs VEKA / SOFTLINE 70AD

nznm zašto su razlike tolike

Beži od ovih cena je skoro duplo veća nego što sam nedavno ugradio za nijansu veću površinu troslojnih prozora Veka Softline 82 ali bez roletni koje mu dođu koliko vidim oko 600 evra sa pdv-om.

pa i meni je sumnjivo nešto to sve, ovo je za prijavu za one subvencije a kontam da može da se nađe jeftinije i bez toga

@deka u akciji
Izgleda da sam ja pomesao bravljenje kod prozora i balkonskih vrata, gde ono postoji u vise zona ( u krug) , a koje se moze stelovati ekscentričnim tuljkom na zeljeni nivo prijanjanja / dihtovanja ( letnje - zimsko )
Dok visetruko bravljenje kod ulaznih vrata mi se cini da je vise kao protivprovalna zastita, dok se sama zaptivenost oslanja na jednu tacku, jezicak brave. Moguce da gresim.

Uz vrata koja kupujem dolazi i ova brava, sta mislite o njoj?

@deka u akciji
Izgleda da sam ja pomesao bravljenje kod prozora i balkonskih vrata, gde ono postoji u vise zona ( u krug) , a koje se moze stelovati ekscentričnim tuljkom na zeljeni nivo prijanjanja / dihtovanja ( letnje - zimsko )
Dok visetruko bravljenje kod ulaznih vrata mi se cini da je vise kao protivprovalna zastita, dok se sama zaptivenost oslanja na jednu tacku, jezicak brave. Moguce da gresim.

Uz vrata koja kupujem dolazi i ova brava, sta mislite o njoj?
Ova brava je ok, i ona ide u alu profil sa euro žlebom.
Ja sam upravo pisao da ako alu krilo ulaznih vrata ima pvc žleb, vrlo je lako izvodljivo a i bolje i jeftinije da se stavi petozatvorna brava plus bravljenja po gornjoj i donjoj horizontali. Jeste da je bolja i sigurnost, ali je bolje i dihtovanje.
Ova Stublina brava ima tri tačke bravljenja, a ova o kojoj ja pišem, ima od pet do jedanaest.
Ali, nije to toliko ni važno.
Ako ste zadovoljni ponudom, samo napred.
Ovo su moja elaboriranja na temu koja nikog ne zanimaju.

Ima li neko ko zna ko radi sa Fapim okovima i ručkama za aluminijumsku stolariju?
Profili su Reynaers, pa su i ručke tako brendirane.

Poenta je da mi trebaju kvake koje mogu da se blokiraju-zaključaju da ne bi dete moglo da ih otvori.
Ili da se prozor konvertuje da može da se otvara samo na "kip".
Niko u Srbiji, uključujući i uvoznika za Reynaers i jedne firme koja ima nešto iz proizvodnje Fapim ne zna i ne može da nabavi.

Probajte kod
Aliplast Šimanovci
NDB Čukarica
Lyctum Altina
Sigurno neko od njih ima ručicu za dreh-kipp sa ključem, jer oni uvoze Fapim.
U ovom slučaju kada se prozor zatvori, zaključa ključem i izvadi ključ, ručica ne može da se pomeri dok se ne otključa ključem. Može da se zaključa samo u zatvorenom položaju.
Drugu varijantu da radi samo na kip ne možete da imate dok kompletan običan, normalan okretno-nagibni okov ne zamenite specijalnim tilt-before-turn okovom koji niko u Srbiji a ni šire, nema na stanju.
Treća varijanta je da umesto Fapim ručice sa ključem potražite Fapim ručicu sa odvojivom drškom za okretno-nagibni okov. Telo ručice vam je na prozoru, dok je drška negde u fioci ili skrivena od deteta ili kod neke osobe od poverenja. Kad hoćete bilo šta na prozoru da radite, ne možete bez drške da pokrenete ručicu i okov. Drška ima specifičan "ulaz" za telo - čini mi se šestougaono ili hexagonal, ne sećam se tačno.
Četvrta varijanta je da promenite Fapim ručicu nekom recimo Stublina ručicom za okretno - nagibno otvaranje sa ključem. Za ovu akciju vam treba majstor koji hoće da se igra i o jadu zabavi, jer mora da menja još neke delove osim ručice. Kad bolje razmislim, mislim da bi pre promenio ceo okov na prozoru.
Javite šta ste uradili, baš me zanima.

Vrh