Dobri ljudi i dragi
@deka u akciji,
dosta toga sam pročitao na ovoj temi, dosta toga sam saznao i dosta toga je jasno ili barem značajno jasnije.
Ja treba da zamijenim 2 četvorokrilna prozora 270 x160 cm u stanu u zgradi izgrađenoj 1958. godine od pune cigle debljine zida 38cm, obostrano malterisan. Nekoliko pribavljenih ponuda kreću se između 2000 i 2200 eur za Veka SL70/Gealan 8000, Siegenia/Maco, klasično 4+16+4 IZO staklo i roletne. Tražio sam osnovne ponude kako bih stekao utisak cijeni i poslovnosti prodavca i na neki način uporedio cijene relativno ujednačenih ponuda po kvalitetu, na osnovu čega bih izabrao ponuđača i dodatno prilagodio ponudu u skladu sa svojim potrebama.
S obzirom da nema mnogo pozicija i da mi apsolutna razlika u cijeni ne igra presudnu ulogu, jedno vrijeme sam razmišljao da idem na profil sa tri brtve, trostrukim IZO staklom, low-e i argon. Međutim tu sam došao do sljedeće dileme a to je U-vrijednost postojećeg zida. Kao što sam rekao, u pitanju je zgrada izgrađena 1958. godine od pune cigle i nema naznaka da će biti bilo kakva (energetska) obnova fasade. Na internetu nalazim U-vrijednosti u rasponu od 1,25 - 1,7 1,5 W/m²K za navedeni zid. Pitam se, da li ima smisla obarati U-vrijednost prozora ispod vrijednosti zida? Naravno, možemo diskutovati o tome da troslojno staklo smanjuje prolaz buke ali generalno nema neke buke, zgrada je povučena od ulice i ima neko polu-zatvoreno dvorište.
Nakon svega, naginjem ideji da idem sa Veka SL70, sa IZO 4Le-16-6Fl staklom. Sviđa mi se ideja razbijanja zvuka različim debljinama stakla pa se pitam da li se uopšte proizvodi staklo 4+16+6?
Takođe, znam da su Siegenia, Roto i Maco u vrhu. Ono što se nudi u mojoj provinciji je Siegenia i Maco.
@deka u akciji ima li ipak neka mala razlika u kvaliteti ili odnosu cijene/kvaliteta između dva navedena?
Dosta toga toga je rečeno o profilima, okovu i staklima, međutim nisam našao mnogo informacija o roletnama, o samim mehanizmima, principima rada i nivoima kvaliteta. Da li su svi mehanizmi isti, ili postoje lošija i bolja rješenja (ne govorim o kvalitetu nego o principu rada)? Na nekim slikama sam vidio da neke roletne, osim glavnog vratila na koje se motaju lamelice, ima sekundarno vratilo preko kojeg se razmotava i pegla prije ulaska u kanalicu...
Hvala unaprijed i lijep pozdrav!
Pogledajte prilog 245581
Pogledajte prilog 245582
Pogledajte prilog 245583