Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Ima li neko predstavu koja firma za proizvodnju pvc stolarije ima najpovoljnije ponude, uzeo bih rehay sinego sa troslojnim staklom spoljna roletna rolo komarnik staklo cetri god doba,obicno, nisko emisiono roletne alu, imam 7 prozora 140x140, balkonca 220x90, balkonac 220x220, dva fix okrugla prozora f120cm i ulazna vrata 220x130 alu, dali su mi neku ponudu za alumil m11000 pa me ujedno zanima i kakav je taj profil po misljenju deke koji vidim da to zna bas?
Rehau Synego je mnogo kvalitetnija varijanta od Alumil M11000, a i jeftinija sigurno. Doduše, upoređujemo pvc i alu varijantu, pa nije baš pravi odnos. Vidite sa firmom Rehau da li oni imaju neki spisak svojih kupaca, pa tražite ponude.

Pozdrav forumasi, iscitavsi skoro sve sto sam pronasao ovde o stolariji shvatio sam da sto vise ucis - manje znas.
Kako se vama iskusnijima cini ova ponuda i da li bi oko nje nesto menjali? (cene su bez PDVa, moguce ostvariti popust od 15%)
Takodje, da li je neko, kojim slucajem, menjao staru drvenu stolariju na stanovima iz 70ih 80ih, gde je ispod svakog prozora produzena neka vrsta drvene izolacije u vidu sendvic zida od sperploce i verovatno nekog izolacionog materijala izmedju iste? Znaci prozor nije na zidu nego je sve to izvedeno od poda do plafona stim da je ispod prozora to.. nesto.. Pitanje je da li to zazidati ciglom? Ytongom?

Hvala unapred!
ponuda.png

Pozdrav forumasi, iscitavsi skoro sve sto sam pronasao ovde o stolariji shvatio sam da sto vise ucis - manje znas.
Kako se vama iskusnijima cini ova ponuda i da li bi oko nje nesto menjali? (cene su bez PDVa, moguce ostvariti popust od 15%)
Takodje, da li je neko, kojim slucajem, menjao staru drvenu stolariju na stanovima iz 70ih 80ih, gde je ispod svakog prozora produzena neka vrsta drvene izolacije u vidu sendvic zida od sperploce i verovatno nekog izolacionog materijala izmedju iste? Znaci prozor nije na zidu nego je sve to izvedeno od poda do plafona stim da je ispod prozora to.. nesto.. Pitanje je da li to zazidati ciglom? Ytongom?

Hvala unapred!
Pogledajte prilog 229013
Ponuda je skroz u redu što se tiče kvaliteta materijala. Plus roletne i komarnici svuda. Staklopaket vidim i dvoslojni i troslojni.
Ako nećete dole ispod prozora fiks od pvc profila sa dvoslojnim ili troslojnim staklom, onda obavezno zazidajte. Bilo čim, samo da ima dobru termo izolaciju i koliko vam dozvoljava položaj radijatora.

Hvala na odgovoru.
Maksimalna dubina sa kojom raspolazemo za podzidavanje je 15cm, 2. Sprat je upitanju. Tako smo baceni u rebus koji cvrsti materijal koristiti a da dobijemo koliko toliko dobru termicku i zvucnu izolaciju. Da li iko ima neki savet?

Rehau Synego je mnogo kvalitetnija varijanta od Alumil M11000, a i jeftinija sigurno. Doduše, upoređujemo pvc i alu varijantu, pa nije baš pravi odnos. Vidite sa firmom Rehau da li oni imaju neki spisak svojih kupaca, pa tražite ponude.
Slazem se ali bih samo ulazna vrata radio u alu varijanti sa tim profilom, iskljucivo zbog cvrstine samih vrata, taj profil su mi ponudili u firmi eurobar, i jos jedno pitanje kakav je okov wink house pilot za ove prozore ?

Nemački, vrlo dobar. Po meni, ipak je malo iza ostalih nemačkih okova kao što su SIEGENIA, GU, MACO, ROTO.
Slazem se ali bih samo ulazna vrata radio u alu varijanti sa tim profilom, iskljucivo zbog cvrstine samih vrata, taj profil su mi ponudili u firmi eurobar, i jos jedno pitanje kakav je okov wink house pilot za ove prozore ?

Hvala na odgovoru.
Maksimalna dubina sa kojom raspolazemo za podzidavanje je 15cm, 2. Sprat je upitanju. Tako smo baceni u rebus koji cvrsti materijal koristiti a da dobijemo koliko toliko dobru termicku i zvucnu izolaciju. Da li iko ima neki savet?
Другар је имао сличан проблем и ставио је неки дијамантски ригипс (који је отпоран на воду, ватру и све), и камену вуну. Мени се то уживо чинило јако лепо и нисам приметио никакву разлику.
Само он је то радио целим зидом, не знам да ли би на тако једном делу направило неки прблем око буђи и кондензације јзог разлике у температури 2 зида. На то исто треба обратити пажњу па бих ја рекао да би најбоље било да се направи од истог (што сличнијег) материјала као и остатак зида.

0-02-05-ae81d35f7cc70456e6cb5688e45ca530c26396e4bb5a059dffe3dca0f4b8f4c3_fbdfd9d0a813ee6e.jpg

Interesuje me da li ovi prozori mogu da se otvaraju i na koji nacin? Tacnije, ovaj prozor ali bez ovog donjeg zastitnog dela, jer se takvi prozori nalaze na decijoj (manjoj) sobi na koju se nastavlja zajednicka dugacka terasa, pa nema potrebe za ovim zastitnim elementom. Pretpostavljam da se ovde mogu otvoriti (na kip ili?) jer u suprotnom ne bi ni stavljali ovo zastitno staklo, ali sta ako je situacija kao gore opisana (da prozori gledaju na terasu). Logicno mi je da mogu zbog neke opste cirkulacije vazduha, ali sta znam. Hvala

Skoro su mi ugradila ova dva prozora. Desila se losa komunikacija sa majstorom oko toga koje su posle opcije za plise komarnike.
Ja sam pre ugradnje razumeo da ce biti moguce uraditi plise komarnik na samo jednom od dva prozora.
Nisam znao da ako je roletna iz jednog dela, radi se i komarnik iz jednog dela. Majstor kaze da postoji neka budzena varijanta da se pravi neki deo na precki da roletna i dalje moze da se spusta a da mogu da zatvorim komarnik na jednom prozoru nezavisno od drugog. Osim budzene varijante kaze da se stavlja ili iz jednog dela plise koji se izvlaci skroz na kraj ili da plise krece obostranu i da ih spajam u sredini na magnet.

Bilo koji savet mi je dobrodosao. Nisam imao nikad komarnike u stanu, a prozori su poprilicno siroki (180cm je ceo otvor) pa ni sam ne znam koliko ce biti prakticno sa tim dugackim plise komarnicima.

Pozdrav
Pogledajte prilog 228945Pogledajte prilog 228946
Koja firma je radila ovo?

Pogledajte prilog 229162

Interesuje me da li ovi prozori mogu da se otvaraju i na koji nacin? Tacnije, ovaj prozor ali bez ovog donjeg zastitnog dela, jer se takvi prozori nalaze na decijoj (manjoj) sobi na koju se nastavlja zajednicka dugacka terasa, pa nema potrebe za ovim zastitnim elementom. Pretpostavljam da se ovde mogu otvoriti (na kip ili?) jer u suprotnom ne bi ni stavljali ovo zastitno staklo, ali sta ako je situacija kao gore opisana (da prozori gledaju na terasu). Logicno mi je da mogu zbog neke opste cirkulacije vazduha, ali sta znam. Hvala
Zar ovo nije francuski balkon?

Pogledajte prilog 229162

To bi trebalo da su obicna vrata koja se mogu otvarati normalno i na kip.

Pogledajte prilog 229162

Po izgledu i konstrukciji, trebalo bi da može da se otvori. Na neki način.
Kako vi ne znate da li taj prozor može da se otvori? To nije vaše, samo ste slikali?

Da, samo sam slikao. Vidjam dosta tih prozora na zgradama na BNV, koji su na spoljnim zidovima, nacickani jedni blizu drugih. Kako je sad zima, to nisam video ni jedan da je otvoren na neki nacin, pa sam pretpostavio da ti prozori koji idu celom visinom se mozda i ne otvaraju (kao npr. u nekim firmama), pogotovo ako su te neke manje sirine u odnosu na klasicna vrata. Momak iz prodaje za nekretninu za koju sam zainteresovan nije znao da mi kaze do kraja, mora da proveri, ali pretpostavlja da moze (no nije znao, ali kad bude faza Prijava radova (posto su prethodne 2 faze usvojene) raspitacu se prilikom potpisivanja ugovora (preziveo bih svakako i da se ne otvaraju)).

Pozdrav svima, pre svega želim da se zahvalim @deka u akciji na svemu što je podelio na ovom forumu, zaista su uloženi trud i znanje impozantni.

Molim za malu pomoć, menjam stolariju 17m2, starogradnja na Novom Beogradu, visoko prizemlje, betonski zidovi bez izolacije, severna strana je ceo stan koji je okrenut ka autoputu a samo je jedna soba na zapadnoj strani. Centralno je grejanje i zbog prizemlja i većinski spoljašnjih zidova je zimi hladnije nego na gornjim spratovima kao i u prelaznim periodima kada nema grejanja, a leti je prilično prijatno i nema vrućine dok ne pređe 38C sa tim što je poprilično mračno zbog nedostatka sunca.

Moje pitanje je da li ima smisla uložiti u troslojna stakla : spolja 4mm clima guard bez solara/16mm argon 90 %/6mm float extra clear /16mm argon 90 %/4mm low-e /niskoemisiono, 3 dihtunga, spoljašnje roletne, imajući u vidu da stan nema izolaciju? Da li će eventualno ta stakla dodatno zamračiti stan? Takođe me interesuje da li jedno krilo može da ostane ŠxV 110x130, ostala krila bi bila oko 95x130 ako i to nije preteško sa ovim staklopaketom?

Dosta je nezgodno dati savet i preporuku sad kad je već ovako.
Inače, pravilo je da prvo ide komarnik do prozora, pa onda roletne.
Zato je u ovom slučaju budževina da se stavi komarnik samo na jedno krilo. I nikad ne može lepo da dihtuje. Bube će naći put.
Mislim da je ta varijanta velikog - izcelo komarnika jedina pismena i moguća varijanta. Da li je sad normalan rolo komarnik koji se spušta odozgo na dole ili plise iz dva dela koji se na sredini lepi magnetom, manji problem. Širina od 180 cm nije problem za malo kvalitetnije komarnike.
Samo da ne bude zabune - pričam o ovom prozoru sa dva krila i sa T prečkom. Za balkonac koji se lepi na ovaj prozor ide poseban komarnik. Mora.
Definišite koje krilo će Vam se najviše otvarati što okretno što na kip, pa na tu poziciju stavite komarnik. Ako je to jedan od ova dva prozora koja su podeljeni T prečkom, onda na taj prozor (preko oba krila ) stavite komarnik. Ako će se više ili stalno otvarati balkonac, stavite komarnik samo na balkonac.
A možete i svuda da stavite komarnike, Vi odlučujete.
Što se praktičnosti tiče, mislim da je bolje da stavite komarnik na ovaj veliki prozor sa dva krila i jedno od ta dva krila da držite na kip ili da otvarate širom. Onda balkonac služi samo za izlazak na terasu.
Hvala na odgovoru Deko, veoma mi znači.

Ne čudi me što je stavljao prvo roletnu, majstor je skroz loš u komunikaciji i moguće da je čak i slučajno tako uradio ili mu bilo lakše. Za rehau profile mi isto nije rekao tačno seriju, ko pretpostavljam da je stavio najjeftiniju.

Sada za ponudu za komarnike je rekao da bi stavio neke kvalitetnije i skuplje jer su veliki prozori i balkonci. Da li postoje neki proizvodjaci koji su poznati kao kvalitetniji, čisto da proverim da neće samo da naplati više, a da ne budem zadovoljan. Ili ako ima nešto drugo na šta treba da obratim paznju. Ove cene mi je dao konkretnu za ovu sobu.

1. Balkonac 231e
2. Prozori 192e

Da, samo sam slikao. Vidjam dosta tih prozora na zgradama na BNV, koji su na spoljnim zidovima, nacickani jedni blizu drugih. Kako je sad zima, to nisam video ni jedan da je otvoren na neki nacin, pa sam pretpostavio da ti prozori koji idu celom visinom se mozda i ne otvaraju (kao npr. u nekim firmama), pogotovo ako su te neke manje sirine u odnosu na klasicna vrata. Momak iz prodaje za nekretninu za koju sam zainteresovan nije znao da mi kaze do kraja, mora da proveri, ali pretpostavlja da moze (no nije znao, ali kad bude faza Prijava radova (posto su prethodne 2 faze usvojene) raspitacu se prilikom potpisivanja ugovora (preziveo bih svakako i da se ne otvaraju)).
U BNV su se ugrađivali Alumil alu prozori. Samo na prve tri zgrade je bio Reynaers, ali se ispostavilo da su i te prve zgrade, kao i sve ove posle dosta isfušerisali. Pošto znam ko je radio i ugrađivao prozore i od kog materijala, ne bih gajio previše nade. Ovo što je slikano se verovatno otvara, vidim ima i roletnu, na nekom prozoru sam video i komarnik što je znak da se otvara. A sad što ih niko ne otvara, to je drugo pitanje i jedna složena situacija.

Pozdrav svima, pre svega želim da se zahvalim @deka u akciji na svemu što je podelio na ovom forumu, zaista su uloženi trud i znanje impozantni.

Molim za malu pomoć, menjam stolariju 17m2, starogradnja na Novom Beogradu, visoko prizemlje, betonski zidovi bez izolacije, severna strana je ceo stan koji je okrenut ka autoputu a samo je jedna soba na zapadnoj strani. Centralno je grejanje i zbog prizemlja i većinski spoljašnjih zidova je zimi hladnije nego na gornjim spratovima kao i u prelaznim periodima kada nema grejanja, a leti je prilično prijatno i nema vrućine dok ne pređe 38C sa tim što je poprilično mračno zbog nedostatka sunca.

Moje pitanje je da li ima smisla uložiti u troslojna stakla : spolja 4mm clima guard bez solara/16mm argon 90 %/6mm float extra clear /16mm argon 90 %/4mm low-e /niskoemisiono, 3 dihtunga, spoljašnje roletne, imajući u vidu da stan nema izolaciju? Da li će eventualno ta stakla dodatno zamračiti stan? Takođe me interesuje da li jedno krilo može da ostane ŠxV 110x130, ostala krila bi bila oko 95x130 ako i to nije preteško sa ovim staklopaketom?
Poštovani, u pravu ste, nema smisla. Eventualno da se branite od buke sa autoputa dvoslojnim staklom koje će biti spoljno 4mm clima guard/4 godišnja doba /16mm warm edge ili swiss spacer ili thermix lajsna sa 90 %argona i unutra pamplex 3.3.1 gde su oba stakla 3mm float extra clear ali zalepljena sound reduction folijom.
Onda vam je ovo staklo samo malo teže od običnog dvoslojnog, pa će bez problema biti za te širine i visine. I zatamnjenje nije veliko, za nijansicu više od običnog dvoslojnog stakla.

Hvala na odgovoru Deko, veoma mi znači.

Ne čudi me što je stavljao prvo roletnu, majstor je skroz loš u komunikaciji i moguće da je čak i slučajno tako uradio ili mu bilo lakše. Za rehau profile mi isto nije rekao tačno seriju, ko pretpostavljam da je stavio najjeftiniju.

Sada za ponudu za komarnike je rekao da bi stavio neke kvalitetnije i skuplje jer su veliki prozori i balkonci. Da li postoje neki proizvodjaci koji su poznati kao kvalitetniji, čisto da proverim da neće samo da naplati više, a da ne budem zadovoljan. Ili ako ima nešto drugo na šta treba da obratim paznju. Ove cene mi je dao konkretnu za ovu sobu.

1. Balkonac 231e
2. Prozori 192e
Ne znam tačno cene za komarnike, a kod nas su ovi malo kvalitetniji Ideco ili Roltek, što je inače vrlo osrednje u svetskim okvirima. I naravno, gomila turskih i kineskih varijanti.

Poštovani, u pravu ste, nema smisla. Eventualno da se branite od buke sa autoputa dvoslojnim staklom koje će biti spoljno 4mm clima guard/4 godišnja doba /16mm warm edge ili swiss spacer ili thermix lajsna sa 90 %argona i unutra pamplex 3.3.1 gde su oba stakla 3mm float extra clear ali zalepljena sound reduction folijom.
Onda vam je ovo staklo samo malo teže od običnog dvoslojnog, pa će bez problema biti za te širine i visine. I zatamnjenje nije veliko, za nijansicu više od običnog dvoslojnog stakla.
Hvala Deko na odgovoru, kažite mi još da li znate da li ovih lajsni i sound reduction folije ima kod većine firmi ili su u manjini?

Hvala Deko na odgovoru, kažite mi još da li znate da li ovih lajsni i sound reduction folije ima kod većine firmi ili su u manjini?
Ove pvc lajsne između stakala i ovo pamplex staklo su u standardnoj ponudi kod ozbiljnih firmi koje se bave staklom.
Proizvođač stolarije treba samo malo da se potrudi i svi zadovoljni.

Da li biste preporucili Alumil S77 ili Aliplast Genesis 75?

Da li oba profila mogu da se upare sa kvalitetnim troslojnim staklo paketom sa dobrom zvucnom izolacijom?

Vrh