Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Koristio je stiropor, pa je pravio razmak i onda preko isao gips ploce, razmak je pravio jer je betonski zid iza, pa da se ne bi pravio kondenz, zbog toga taj neki razmak,pre par godina takođe mi je radio špaletne i sve je uradio odlično.Što se tiče prozora, morao sam dole u dnevnoj sobi dole da pravim takođe da se otvaraju zbog pristupa spoljnoj jedinici klime, ali nisu mali, čini vam se, jedno krilo je 90 cm nije to malo....
Pa da na slici tako izgleda. Meni su radili u jednoj prostoriji ranije samo preko pur pene sa gipsom ovako a ovo u dnevnoj sa gipsanim plocama i gradjevniskim lepkom spolja. I otvor je jako veliki bas je potrebno truda i znanja da se buka ne cuje u ovoj meri. Pa da verujem na slici izgledaju mali.

Nesto tu definitivno nije u redu, pisao sam vam i ranije o tome, stan na Zvezdari Rehau dvoslojna stakla, pored ulice, saobracaj, glasovi, nista se ne cuje.Sada ovo, troslojna stakla, vozila i saobracaj ne cujem, cak ni mesalice ni kamione sa gradilista ne cujem, na 200 metara vazdusne linije.
Pa nije u redu, sta nadam se da cu utvrditi. Ranije smo najvise nade polagali u tu unustrasnju kutiju kad se izbaci i jeste vrv za nijansu bolje ali totalno beznacajna nijansa jer je i dalje stepen buke uznemiravajuc.

Pa da na slici tako izgleda. Meni su radili u jednoj prostoriji ranije samo preko pur pene sa gipsom ovako a ovo u dnevnoj sa gipsanim plocama i gradjevniskim lepkom spolja. I otvor je jako veliki bas je potrebno truda i znanja da se buka ne cuje u ovoj meri. Pa da verujem na slici izgledaju mali.
Hvala vam na nesebicnom deljenju slika i informacija. 🫶

Pa nije u redu, sta nadam se da cu utvrditi. Ranije smo najvise nade polagali u tu unustrasnju kutiju kad se izbaci i jeste vrv za nijansu bolje ali totalno beznacajna nijansa jer je i dalje stepen buke uznemiravajuc.
Kod mene je jos i specificno mozda i sto imamo lezece policajce na toj ulici sa koje mi najvise buke dolazi pa stalno na gas pritiskaju ali svakako se to ranije nije culo u toj meri po neki auto a ne svaki. A drugo cujem i sve ostalo tako da nije do toga samo. Ja bi razumela da je sa drvenim bilo
lose pa da je nepopravljivo ovako bas nema logike. Vecina ljudi kase kad je skinula drvene i stavila pvc da je bilo bolje ali ima i slucajeva gde sam cula da se zale i na buku i na toplotnu izolaciju.

Kod mene je jos i specificno mozda i sto imamo lezece policajce na toj ulici sa koje mi najvise buke dolazi pa stalno na gas pritiskaju ali svakako se to ranije nije culo u toj meri po neki auto a ne svaki. A drugo cujem i sve ostalo tako da nije do toga samo. Ja bi razumela da je sa drvenim bilo
lose pa da je nepopravljivo ovako bas nema logike. Vecina ljudi kase kad je skinula drvene i stavila pvc da je bilo bolje ali ima i slucajeva gde sam cula da se zale i na buku i na toplotnu izolaciju.
Kazem vam, nemoguce da pvc novi sa spoljnim kutijama bude losiji od drvene stolarije od ko zna kada.....Sto se tice svega, i zvucne i toplotne izolacije....Mora da bude bolji, makar za nijansu majku mu....

Kazem vam, nemoguce da pvc novi sa spoljnim kutijama bude losiji od drvene stolarije od ko zna kada.....Sto se tice svega, i zvucne i toplotne izolacije....Mora da bude bolji, makar za nijansu majku mu....
Pa i ja kazem, kad nije onda je neko omanio u montazi ili spaletnama. Ma meni nike ni toplije nema potrebe svakako odlicno greju ali nesto tu ne valja. Drzite fige da saznam i resim. Najvijajte za mene i moj san 😁🙌🤞. Nekad uspem da odmorim ali nekad zaista nemam zivaca da se borim sa bukom psihicki bas smara.

Evo,
Pa i ja kazem, kad nije onda je neko omanio u montazi ili spaletnama. Ma meni nike ni toplije nema potrebe svakako odlicno greju ali nesto tu ne valja. Drzite fige da saznam i resim. Najvijajte za mene i moj san 😁🙌🤞. Nekad uspem da odmorim ali nekad zaista nemam zivaca da se borim sa bukom psihicki bas smara.
Evo da vam napisem jedan kuriozitet povodom i ugradnje prozora i zvucne izolacije,sve sam uradio sto sam mogao, izucio sve na naucnoj osnovi, ali lift i buka od lifta me ubija u mozak, lift kucica je blizu mog stana i nocu kada je potpuna tisina, 2 ujutru, 3 ujutro a lift ide gore dole......Nema spavanja....Dzabe mi i pvc i troslojni prozori i sve.....Sanjam o nekoj kucici na planini, gde nece biti ljudi na 50 km od mene🤣

Evo,

Evo da vam napisem jedan kuriozitet povodom i ugradnje prozora i zvucne izolacije,sve sam uradio sto sam mogao, izucio sve na naucnoj osnovi, ali lift i buka od lifta me ubija u mozak, lift kucica je blizu mog stana i nocu kada je potpuna tisina, 2 ujutru, 3 ujutro a lift ide gore dole......Nema spavanja....Dzabe mi i pvc i troslojni prozori i sve.....Sanjam o nekoj kucici na planini, gde nece biti ljudi na 50 km od mene🤣
Ziveo sam 11 godina u dva stana, u oba je bila spavaca do lifta (predposlednji i srednji sprat), 1 lift kone, drugi neki low budget. Samo sam glasno cuo (valjda su kasnije uradili servis) lift u prvoj godini (ovaj low-budget), nakon toga cuje se lift ako si budan i tisina je u sobi (u oba stana, rekao bi da se cuje 1 od 10).

Evo,

Cuje se lift i kod nas al u odnosu na buku spolja vise ga ne cujem uopste ali nije mi smetao. Moguce gore gde je kucica da je bas bucno ne znam ali verujem da jeste. Ja sam odavno navikla na buku u zgradi a svasta se cuje. Ali ovaj saobracaj iritira jer je vec too much svega. Mozak moze donekle da istrpi ali ne bas kao da je u zgradi plus ulici. Uzas jedan a i cepovi za usi mi smetaju bole me usi i onda isto nema spavanja.

Zavisu
Ziveo sam 11 godina u dva stana, u oba je bila spavaca do lifta (predposlednji i srednji sprat), 1 lift kone, drugi neki low budget. Samo sam glasno cuo (valjda su kasnije uradili servis) lift u prvoj godini (ovaj low-budget), nakon toga cuje se lift ako si budan i tisina je u sobi (u oba stana, rekao bi da se cuje 1 od 10)
Zavisi i kome je sta glasno a sta ne ima i toga. Nekome je lavez psa celu noc sasvim ok nekog izludjuje. To je vec individualno. Ja sam zivela pored perionice auta i to je nocna mora od usisivaca koje nisu gasili
samo od 11 uvece pa do 5-6 ujtru. Zvuk usisivaca po nekad je ok i ne smeta ali kad je ceo dan bas utice na mozak i psihu. Sve zavisi.

Evo,

Inace mozete da zovete ove sto izoluju sobe verujem da bi pomogli. Da vam obloze taj zid ili ako mozete celu sobu. Bila sam u nekim sobama koje se koriste za tonske probe itd i zaista se tako izolovane nista ne cuje. Nije nam lako ali eto bar ucinimo sve sto mozemo. Na nesto se ipak i naviknemo evo ja pokusavam na vrm brmm al mi bas ne ide 😿

Inace mozete da zovete ove sto izoluju sobe verujem da bi pomogli. Da vam obloze taj zid ili ako mozete celu sobu. Bila sam u nekim sobama koje se koriste za tonske probe itd i zaista se tako izolovane nista ne cuje. Nije nam lako ali eto bar ucinimo sve sto mozemo. Na nesto se ipak i naviknemo evo ja pokusavam na vrm brmm al mi bas ne ide 😿
Mislim da ne vredi, poenta je obloziti prostorije iz kojih dolazi buka, recimo cujem buku iz stana ispod, glasove, muziku itd trebalo bi obloziti njihov plafon, tako isto sa spavacom sobom pored lift kucice, jedino zidove od lift kucice da izolujem.

Mislim da ne vredi, poenta je obloziti prostorije iz kojih dolazi buka, recimo cujem buku iz stana ispod, glasove, muziku itd trebalo bi obloziti njihov plafon, tako isto sa spavacom sobom pored lift kucice, jedino zidove od lift kucice da izolujem.
I ja sve to cujem ali kazem ne smeta mi prosto ljudski glas itd mi je ok. Videcu i kad se zategnu jos prozori i namesti okov. Tako i imam utisak da ne dihtuju dobro kao da nisu potpuno zatvoreni. Ne nalezu te gume kalo treba izgleda. A podesen je okov na normalno ni letnji ni zimski rezim. Osecam sada kad je hladno i neki “vetar” u sobi sto ranije nije bio slucaj. Boze sacuvaj.U drugom stamu imam pvc ma nista od toga cak i kad se ne greje ili ne hladi prostor zadrzava dugo temperaturu.

I ja sve to cujem ali kazem ne smeta mi prosto ljudski glas itd mi je ok. Videcu i kad se zategnu jos prozori i namesti okov. Tako i imam utisak da ne dihtuju dobro kao da nisu potpuno zatvoreni. Ne nalezu te gume kalo treba izgleda. A podesen je okov na normalno ni letnji ni zimski rezim. Osecam sada kad je hladno i neki “vetar” u sobi sto ranije nije bio slucaj. Boze sacuvaj.U drugom stamu imam pvc ma nista od toga cak i kad se ne greje ili ne hladi prostor zadrzava dugo temperaturu.
Zao mi je sto ne mogu snimak da okačim ovde, evo sada su upravo bučni radovi na gradilištu, drastična razlika kada otvorim i zatvorim prozor, zvučna izolacija odlična.

Zao mi je sto ne mogu snimak da okačim ovde, evo sada su upravo bučni radovi na gradilištu, drastična razlika kada otvorim i zatvorim prozor, zvučna izolacija odlična.
Koliko je udaljeno to gradiliste od vas? Meni je ulica svega par metara. 10-15 metara.

Meni je tako u drugom stanu a ovde ne znam sta je problem. Mozda spaletne imaju samo gips.

Meni je tako u drugom stanu a ovde ne znam sta je problem. Mozda spaletne imaju samo gips.
Pa da je i samo gips ne bi smelo toliko da se cuje, komsija preko puta mog stana je okrenut ka ulici Radnickoj na Cukarici plus na 100 metara je i Ibarska magistrala, plus pumpe odmah preko puta zgrade sa cetkama za pranje, pa kada zatvori prozore cuje se samo kao huk neki u daljini, ima unutrasnje kutije i roletne i špaletne sam sebi radio....

Gradiliste je na 50 metara vazdusne linije i majstore sam ranije cuo kada pricaju ujutro u 7 h kao da su mi na terasi
Pa da nije to ni blizu bas. Meni je saobracak na svega par metara ovo ostalo tako dalje se ne cuje naravno. Samo sto se sa drvenim nije bas tako culo jako. Meni se na 50 metara ne cuje nista. Znate kako problem je sto kad se cuje sta god tu jace da prodje zalaje pas sta god to se cuje kao da mi je otvoren prozor. Moracu da ih zovem da nasteluju mozda se ne zatvaraju najbolje. A ovako generalno cuje se huk ne cuje se bas tamo dalje to bi tek bilo nenormalno.

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa dvostranim kvakama za PVC balkonska vrata..?

Sada firme uglavnom preporucuju bravice (rucke) da bi vrata mogla da se zatvore sa spoljne strane na magnet. Ja bih ipak stavio dvostranu kvaku ako ne to generalno nije pokazalo kao lose za okov PVC prozora.

Prozori ce biti Rehau, a okovi Siegenia.

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa dvostranim kvakama za PVC balkonska vrata..?

Sada firme uglavnom preporucuju bravice (rucke) da bi vrata mogla da se zatvore sa spoljne strane na magnet. Ja bih ipak stavio dvostranu kvaku ako ne to generalno nije pokazalo kao lose za okov PVC prozora.

Prozori ce biti Rehau, a okovi Siegenia.
Verovatno ste mislili na obostranu/dvostranu ručicu...
Ako je otvaranje balkonskih vrata okretno-nagibno, onda se koristi tkzv dublja getriba koja podrazumeva i nešto veće, tkzv srednje krilo, kako bi spoljna ručica mogla da stane na profil krila spolja i da ne kači na štok kada se otvara. Ako su baklonska vrata lako dostupna sa spoljne strane (prizemlje, prvi sprat) onda je unutrašnja ručica sa ključem.

Situacija je sledeća:

Peti sprat. Razlog razmišljanja o dvostranoj ručici je to što stan ima više balkona koji su medjusobno spojeni, pa bih voleo da je omogućen ulaz i izlaz iz svih prostorija.

Balkonska vrata bi bila dvokrilna (širine 2x90cm, visina plafona 260cm). Zamislio sam da budu sa lažnom preckom, tj. da desna (koja su uza zid) budu glavna i okretno-nagibna, a leva (od koje levo imamo parapet i drugi prozor) pomoćna i samo okretna. Roletne su ovde obavezne i automat bi išao skroz desno. Komarnici plise.
  1. Da li možete ugrubo da kažete koliko bi moralo biti šire srednje krilo, pretpostavljam slično povećanje bi se videlo i spolja i iznutra?
  2. Da li obostrana ručica pravi problem prilikom ugradnje roletne i komarnika. Kako je moguće spustiti roletni kompletno?
  3. Da li generalno imate neki savet za rešenje "obostrane ručice" u odnosu na jednostavnije i jeftinije rešenje bravice za zatvaranje sa spoljne strane? Kako se bravica pokazuje prilikom većih vetrova i promaje? Da li postoje problemi prilikom zaborava da se "skroz zatvore" vrata unutrašnjom ručkom?

Srednje krilo je oko 1-2 cm šire u odnosu na malo krilo, unutra i spolja, u krug. I na oba krila.
Postoji i tkzv plitka spoljna ručica, koja je upravo za situaciju gde je spolja komarnik i roletna.
Pored obostrane obične ili plitke ručice koja zahteva to veće krilo, postoji samo još ta prostija opcija koja ide na obično, malo krilo, a podrazumeva spolja jednu malu fiksnu ručicu/povuku koja služi da se krilo sa spoljne strane privuče i zatvori. Kod otvaranja, krilo se gurne unutra. Ne postoji mogućnost kompletnog zatvaranja i zabravljivanja krila sa spoljne strane. U ovom slučaju, krilo "pridrže" mehanički ili magnetni šnaper u zatvorenom/pritvorenom položaju. Dosta dobro drže u slučaju umerenih promaje i vetra.
Nisam baš shvatio šta znači "problemi usled zaborava....."

Tata je dobio ponudu za ovu vrstu PVC stolarije. Da li je ovo okej ili treba nešto menjati?

1000025724.jpg

Vrh