Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Prijatelj je pre par meseci ugradio drvo-alu prozore i velika balkonska "harmonika" vrata i mogu reći da je zadovoljan. Smatram to prevelikom investicijom za renoviranje u odnosu na PVC ali naravno stvar izbora, nekako mi više logike ima u novogradnji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779693#p779693:jaolcdjz je napisao(la):
kodak » Sre Sep 30, 2020 11:44 pm[/url]":jaolcdjz]Zdravo za sve forumase. Narucio sam Alumiijumsku stolariju Alumil S77 Supreme + Alumil S700 podizno klizni sistem za ceo stan od 400m2 sa komarnicima i termo roletnama. Voleo bih da mi kazete misljenje o samim profilima i o predlozenom sistemu paketu stakala: 6mm Clima Guard + 16 argon + 4mm Clear staklo + 12 argon + 4mm Niskoemisiono staklo. Da li je to ok varijanta? Obzirom da sam prvenstveno hteo stolariju da uzmem Bluevolution Salamander 92.. Hvala!
Dobri su sistemi. Verovatno ima toga puno.....mislim za 400 m2 stana!
Staklo je trebalo malo drugačije - 4mm Clima Guard/16mm argon/6mm float extra clear/16mm argon/4mm niskoemisiono. Bolje a jeftinije.....

Da, ima toga dosta, al u poredjenju sa Salamander Bluevolution 92 sistemima mislim da je mnogo bolje resenje sa moje tacke gledista. Po cemu mislite da je sistem staklo paketa sto sam ja u ponudi naveo da nije dobro i koji bi rasporedi staklopaketa bili najbolji? Imam mogucnost da ubacim koji staklopaket hocu. Hvala puno na savetima!

U principu, staklo paket koji sam naveo, je tkzv best buy varijanta. I to do nekih 2 m2. Ako imate stakla površine veće od 2 m2, onda svako staklo u ovom paketu se povećava za 2 mm, jer u suprotnom može da se javi pillow ili jastuk efekat, tj da odraz ne bude ravan i kao u ogledalu, već na krajevima pogotovo, ali i na sredini kao da je malo zvužvano ili neravno. Srednje staklo bi trebalo da bude nešto deblje, da ne bi pucalo. Razmak između stakala sa argonom 90% daje najbolje rezultate i performanse u debljini od 16 mm. Manji ili veći razmak daje nešto lošije rezultate.
Pretpostavljam da imate raznorazne tipologije i veličine pozicija - prozora. Kod većih površina će morati unutrašnje staklo da bude pamplex ili sigurnosno. Naravno, postoje i mnoge druge kombinacije staklopaketa, za veće ili mnogo veće pare. I bolje, naravno.
Samo da Vam dobro i kvalitetno montiraju stolariju, da ne bi srozali kvalitet i performanse ovih dobrih sistema.
Pozdrav, deka u akciji

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=779701#p779701:39szdx61 je napisao(la):
potencijalnikupac » Čet Okt 01, 2020 12:47 am[/url]":39szdx61]Da li neko ima iskustvo sa firmom Smaj Produkt? Hvala!
Smaj produkt je dobra, kvalitetna firma koja je uglavnom radila za izvoz. Cene su im malo jače.
Kao što Igor reče.
Ima još nekoliko firmi koje rade solidno drvene ili drvo-aluminijum prozore, na internetu su.

Cisto pitanje iz znatizelje, kako se nosi u kvalitetu nekadasnja slovenacka drvena stolarija Lesnina iz 80-ih (ugradjivana u par naselja u Beogradu, npr Visnjicka banja itd.) sa danasnjim PVC i ALU prozorima ?

Ako je dobro ocuvana, jel ima smisla menjati je sa PVC/ALU ?

Razumeo sam sve i sve mi je jasno. Sada postoji jedan problem kod Alumil S700 sistema. Oni ne mogu da idu preko 5.5 metara i to je boljka. Posto imam 7,10 metara, imam 2 opcije, da stavim 5.50metara + 1.60 fix ili da uzmem Wicona sitem WICSLIDE 160 i da tako napravim celih pokretnih 7.10 metara stakla. Takodje imam i opciju Shucco ASS 77 PD.HI sistema. pa mi recite sta je bolje od ovoga svega i kakav je inace sistem Wicona, jer sam njemu najblizi. Pozdrav!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=781788#p781788:193pabsf je napisao(la):
Ђорђе » Čet Okt 08, 2020 8:53 am[/url]":193pabsf]Здраво,

Ако је неко примјењивао РАЛ монтажу, да ли има искуства са овим тракама, тј. да ли би их препоручио?

https://wurth.rs/katalog/?p=879&z=1

Поздрав,
Imate na ovoj temi ranije dosta o RAL montaži. Pisao ja. Ako ima nešto nejasno, pitajte.

Da li je neko malo detaljnije upucen u plastifikaciju aluminijuma(drvodekor) ? Moram da izaberem boju drveta, a na paleti i na sajtu proizvodjaca boje nisu ni slicne.. bojim se da ne izaberem pogresno i vrata budu neodgovarajuce boje..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=781861#p781861:wtm8jork je napisao(la):
mimi85 » Čet Okt 08, 2020 1:22 pm[/url]":wtm8jork]Da li je neko malo detaljnije upucen u plastifikaciju aluminijuma(drvodekor) ? Moram da izaberem boju drveta, a na paleti i na sajtu proizvodjaca boje nisu ni slicne.. bojim se da ne izaberem pogresno i vrata budu neodgovarajuce boje..
Poštovana, plastifikaciju u drvo dekoru morate videti uživo, kako bi ste se odlučili.
U principu, uzorak za aluminijum i za panel mora da Vam donese firma koja će Vam praviti vrata. Ili da eventualno odete do njih i vidite to na licu mesta.
Čak je varijanta da uzmete uzorak zbog upoređenja sa onim što budu doneli da ugrade. Pa im posle ugradnje vratite, ako je sve u redu. Drvo dekor je malo skup sport, pa budete oprezni.

Pokazali su mi kartu uzoraka, doneli je kada su izimali mere, i to je ok, ali kako nisam mogla da se odlucim( uvek mi je taj mali uzorak bio problematican , ma i kod boje za zidove a kamo li ovo) nadjem stranicu firme koja farba, posalju mi sliku panela u tom dezenu ali to su (po meni) dve razlicite nijanse. To me sada buni.. Da ne pricam o tome sto se na maloj povrsini ne vidi šara drveta..

Pozdrav Deko,

pre svega stvarno sve pohvale za tvoje postove...mislim da je to i primarna funkcija ovog foruma...da stručni ljudi podele svoja znanja i iskustva po svim aspektima gradj. i arhitekture...ti si svakako jedan od male grupe koji je onu veću edukovao dosta po pitanju stolarije..i hvala ti na tome.

ja sam pre nego sto sam krenuo da tražim stolariju za velika klizna balkonska vrata bio totalni laik za profile i stakla...citajuci tvoje postove pohvatao sam tu i tamo i krenuo u prikupljanje ponuda...i iskreno dvoumim se zbog saveta firme koja ce da mi radi proizvodnju ugradnju kombi kliznih vrata...

inicijalno sam hteo alu drvenu (alu osnova) stolariju u celom stanu ali nisu hteli da mi garantuju za taj drveni unutrašnji deo koji se stavlja na aluminijumsku osnovu...

Takođe odvratili su me i od schuco-ve stolarije i usmerili na alumil...kazu ne opravdava veliku razliku u ceni....

c571404ce2fe1d7965d51427494c6e6a.jpg

koje je tvoje misljenje za to sto kazu...i na sta bi trebalo da obratim pažnju još kod ovog uskocno kliznog mehanizma? ... Inace meni je zelja da okviri profila budu sto tanji, takođe i nizak prag ali to kod ovog kombi mehanizma nije opcija..jedino da idem sa podizno kliznim ali opet me odvraćaju od toga zvog losije izolacije...

Takođe imam i neke opcije za Aliplast stolariju ali o njima nisam našao puno informacija i iskustava na internetu...

Hvala ti unapred na pomoćini savetima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Molio bih za savet one sa iskustvom za konkretan plan.Nameravam da sklopim ugovor i kupim Rehau prozore i vrata kod Profiplasta iz Borče. Skuplji su, al obećavaju kraći rok od konkurencije,što mi je izuzetno važno.Da li rade kvalitetno i mogu li se pouzdati u rokove koje mi daju ?Ili je to ona priča ,dođi ti kod nas, a posle....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783530#p783530:3478c86f je napisao(la):
Bulbulderac17 » Sre Okt 14, 2020 12:38 am[/url]":3478c86f]Pozdrav Deko,

pre svega stvarno sve pohvale za tvoje postove...mislim da je to i primarna funkcija ovog foruma...da stručni ljudi podele svoja znanja i iskustva po svim aspektima gradj. i arhitekture...ti si svakako jedan od male grupe koji je onu veću edukovao dosta po pitanju stolarije..i hvala ti na tome.

ja sam pre nego sto sam krenuo da tražim stolariju za velika klizna balkonska vrata bio totalni laik za profile i stakla...citajuci tvoje postove pohvatao sam tu i tamo i krenuo u prikupljanje ponuda...i iskreno dvoumim se zbog saveta firme koja ce da mi radi proizvodnju ugradnju kombi kliznih vrata...

inicijalno sam hteo alu drvenu (alu osnova) stolariju u celom stanu ali nisu hteli da mi garantuju za taj drveni unutrašnji deo koji se stavlja na aluminijumsku osnovu...

Takođe odvratili su me i od schuco-ve stolarije i usmerili na alumil...kazu ne opravdava veliku razliku u ceni....

c571404ce2fe1d7965d51427494c6e6a.jpg

koje je tvoje misljenje za to sto kazu...i na sta bi trebalo da obratim pažnju još kod ovog uskocno kliznog mehanizma? ... Inace meni je zelja da okviri profila budu sto tanji, takođe i nizak prag ali to kod ovog kombi mehanizma nije opcija..jedino da idem sa podizno kliznim ali opet me odvraćaju od toga zvog losije izolacije...

Takođe imam i neke opcije za Aliplast stolariju ali o njima nisam našao puno informacija i iskustava na internetu...

Poštovani, pretpostavljam da ove koje ste pitali za alu drvo stolariju rade sa nekim lošim serijama i zato imaju loša iskustva sa drvenim oblogama unutra. Aluminijum+drvo je nešto najbolje, pitajte za sistem PROFILATI THERMOPLUS 98, to je best buy varijanta. Može da stane i troslojni staklopaket (dok recimo kod Alumila ne može, kao i kod nekih drugih).
Za SCHUCO su u pravu, visoka cena ne opravdava taj kvalitet. Bukvalno mislim da gore pomenuti alu+drvo Profilati je jednak po ceni sa SCHUCO aluminijumom u termo mostu.
Ali, ova serija M11000 koju Vam nude, je zastarela i dosta je limitirana u svojim karakteristikama. Postoje serije i u Alumilu, kao i u Etemu, Elvialu, Aluminco-u, koje su bolje i kvalitetnije, a skoro za iste pare.
Istina je i za nepostojanje niskog praga kod ovog načina otvaranja, ali su to prozorski profili, pa je dihtovanje stvarno dobro. Mnogo bolje od podizno-kliznog.
Aliplast je za svaku preporuku, jer je to dobra belgijska firma. Samo treba videti koju seriju profila nude za ovu varijantu. Mora da se napomene da mora da bude bolja od ALUMIL M11000.....što i nije nešto teško.
Kod ovog sistema otvaranja može da se desi da okov ne radi perfektno ako je radno krilo uže od 800mm, što u ovom konkretnom slučaju nije problem. Možda bi trebala neka tačka više bravljenja, jer su krila dosta velika, pa da bude sve lepo zadihtovano.
Pozdrav, deka u akciji

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783552#p783552:4tb5jhx9 je napisao(la):
kadakonesad » Sre Okt 14, 2020 7:30 am[/url]":4tb5jhx9]Molio bih za savet one sa iskustvom za konkretan plan.Nameravam da sklopim ugovor i kupim Rehau prozore i vrata kod Profiplasta iz Borče. Skuplji su, al obećavaju kraći rok od konkurencije,što mi je izuzetno važno.Da li rade kvalitetno i mogu li se pouzdati u rokove koje mi daju ?Ili je to ona priča ,dođi ti kod nas, a posle....
Poštovani, Profi plast je solidna firma. Trebalo bi da rade u redu, kako treba. Čim rade REHAU. Doduše bilo je problema sa REHAU profilima, pisali smo ovde o tome. I ta naknadna briga o kupcima i ispravljanje grešaka ume po neki put da izostane.
Moj savet je da nikad (ni sa ovom firmom, niti sa bilo kojom drugom) ne date sve pare unapred. Otprilike 40-50% nekog avansa, još nekih 30% kad su prozori gotovi i trebaju da se ugrade, i ovih 20-30% posle montaže ako je sve u redu i kako treba. Ako ima nekih reklamacija, nisu imali parče lajsne, nisu do kraja naštelovali prozore, dovoljno silikona za okapnicu i takve stvari, pa će doći da završe za neki dan......ostatak para samo kad sve kompletno završe i da je sve u redu.
Ako već potpisujete ugovor, vidite da li ovakva dinamika plaćanja može da se ubaci u ugovor. A posebno to sa rokom isporuke - mogu da Vas leraju kako su prozori gotovi u roku, ali eto nema dovoljno ljudi na terenu da dođu da ih montiraju, pa čekajte. Klasika - majstor ne laže, samo odlaže.
Znači, u ugovor obavezno staviti rok isporuke/montaže prozora. I obezbeđenje u smislu ako probiju rokove - svaki dan kašnjenja je 1 ili 3 ili 5 %
od vrednosti ugovora. To će u mnogome uozbiljiti situaciju.
Pozdrav, deka u akciji

Deko,najpre ,hvala vam što ste imali strpljenja da i mene ispoštujete kad je u pitanju odgovor, iako sam nov član na forumu (što ne znači da nisam iščitao sve od početka do kraja). Pokušaću da poslušam vaš savet vezan kako za avanse, tako i za rokove isporuke, odnosno radova.Namera mi je i da prenesem svoja iskustva po završetku radova, tako da ću se nastaviti!
Pozdrav,

deka u akciji":249h0mo8 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783530#p783530 je napisao(la):
Bulbulderac17 » Sre Okt 14, 2020 12:38 am[/url]":249h0mo8]Pozdrav Deko,

Poštovani, pretpostavljam da ove koje ste pitali za alu drvo stolariju rade sa nekim lošim serijama i zato imaju loša iskustva sa drvenim oblogama unutra. Aluminijum+drvo je nešto najbolje, pitajte za sistem PROFILATI THERMOPLUS 98, to je best buy varijanta. Može da stane i troslojni staklopaket (dok recimo kod Alumila ne može, kao i kod nekih drugih).
Za SCHUCO su u pravu, visoka cena ne opravdava taj kvalitet. Bukvalno mislim da gore pomenuti alu+drvo Profilati je jednak po ceni sa SCHUCO aluminijumom u termo mostu.
Ali, ova serija M11000 koju Vam nude, je zastarela i dosta je limitirana u svojim karakteristikama. Postoje serije i u Alumilu, kao i u Etemu, Elvialu, Aluminco-u, koje su bolje i kvalitetnije, a skoro za iste pare.
Istina je i za nepostojanje niskog praga kod ovog načina otvaranja, ali su to prozorski profili, pa je dihtovanje stvarno dobro. Mnogo bolje od podizno-kliznog.
Aliplast je za svaku preporuku, jer je to dobra belgijska firma. Samo treba videti koju seriju profila nude za ovu varijantu. Mora da se napomene da mora da bude bolja od ALUMIL M11000.....što i nije nešto teško.
Kod ovog sistema otvaranja može da se desi da okov ne radi perfektno ako je radno krilo uže od 800mm, što u ovom konkretnom slučaju nije problem. Možda bi trebala neka tačka više bravljenja, jer su krila dosta velika, pa da bude sve lepo zadihtovano.
Pozdrav, deka u akciji
Hvala Deko!

Kao što sam pretpostavio.

Imaš li neke firme koje možeš da preporučiš a koje rade wood art profilati? Možda ovaj dtd?

DND PRO je uvoznik i distributer materijala. Možda će oni moći nekog da preporuče od svojih kupaca.

Pozzz, planiram kupiti pvc za kuću, i Al ulazna vrata, sužio sam izbor na rehau PROFIPLAST ili veka DANITO, šta PREPORUCUJETE, cene supovoljnije kod Danito(veka)
Uzimam ful paket
3 stakla, 4gd,argon,
Veka stok softline 82mm sedmokomorni
Rehau synego 80mm sestokomorni
Imam siber klizna vrata jedan deo fih, drugi klizni koji se kipuje, predlažu mi pvc da bude, ne alu, šta vi kažete, u pitanju je 10tak prozora ta siber klizna 2.7x2.1 i ulazna alu 2.1x1m,hvala na pomoci

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783790#p783790:osc8p40n je napisao(la):
ciiii » Čet Okt 15, 2020 12:29 am[/url]":osc8p40n]Pozzz, planiram kupiti pvc za kuću, i Al ulazna vrata, sužio sam izbor na rehau PROFIPLAST ili veka DANITO, šta PREPORUCUJETE, cene supovoljnije kod Danito(veka)
Uzimam ful paket
3 stakla, 4gd,argon,
Veka stok softline 82mm sedmokomorni
Rehau synego 80mm sestokomorni
Imam siber klizna vrata jedan deo fih, drugi klizni koji se kipuje, predlažu mi pvc da bude, ne alu, šta vi kažete, u pitanju je 10tak prozora ta siber klizna 2.7x2.1 i ulazna alu 2.1x1m,hvala na pomoci

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka
Poštovani, I jedna i druga ponuda su u redu. Ako je jeftiniji Danito, samo napred. Oni su ozbiljna firma.
Za otklopno klizni je u redu da bude od PVC-a, jer su karakteristike bolje od aluminijuma.
Ulazna vrata uvek predlažem od aluminijuma, jer su jeftinija, čvršća, bolja. Manja je dilatacija u slučaju vruće/hladno, pa bolje rade.

Postovani, lomim se oko izbora stolarije za kucu, PVC ili ALU. Stolarija treba da je u antracit boji. Rehau PVC mi je cenovno bolji izbor, i po kvalitetu, ali u antracit boji to vise nije slucaj zbog velike razlike u troskovoma. Da li je za mene bolji izbor ALU i ako jeste, koji ALU profil bi mi preporucili? Kuca ima jedna klizna vrata za koja bih verovatno u svakom slucaju isao na aluminijum, nesto kao S560. Ni sam be znam koji aluminijumski profil je dobar izbor sa razumnom cenom. Hvala na pomoci!

Treba mi savet za ugradnju "Kombi" sistema tj ne znam strucan naziv(valjda podizno klizni?) - u trpezariji ka terasi imamo takav stari PVC sistem 15-20god turski neki profil i voleli bi ga da promenimo. Ukupna shirina je 3 metra , iz 2 dela se sastoji , desni fiksni deo 1.5metar i levi 1.5metar koji kada se podigne rucicom posle kliza pored fiksnog dela. Visina je 2.5metra.

Molim za predlog za novi moderan kvalitetan sistem sa uskim stranicama i po mogucstvu da moze u oba dela da ide 3struko staklo paket( u fiksnom delu je pogotovo bitno jer nema blizu njega grejnog tela)

Za zdravkod, ako stolarija mora da bude u antracit boji, pogotovo unutra, možda ipak aluminijum.

Za zdravkod i pegasus, podizno klizni sistem S560 od Alumila bi trebalo da ima mogućnost za troslojno staklo. Jeste da je dihtovanje takvog sistema lošije od klasičnih prozorskih sistema, ali ima mogućnost okova za velika i teška krila.

Vrh