Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

nema ništa posebno.
Elvial je jedan od grčkih proizvođača profila.
Tu su još Etem, Alumil, Aluminco, ima i naših, ima i italijana, nemaca.....

Pre par godina sam gledao ovaj snimak sa dosta visokim stepenom automatizacije u okviru proizvodnje PVC prozora. U pitanju je firma Tehnoplast iz BIH.

Kakva je situacija kod nas sa proizvođačima i stepenom autmatizacije pravljenja prozora i koliko je to presudno u pogledu kvaliteta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PYV5Tjs8Oy4[/youtube]

Zdravo Igore,
proizvodnja PVC stolarije zavisi od mašina 80%, dok je 20% neki majstorluk. To su prvenstveno mašine za varenje i čišćenje gerova (spojeva horizontale i vertikale), eventualno za frezovanje T prečke i bušenje rupa na krilu za ručicu i pogonski mehanizam, dok na štoku ide ono bušenje za izlazak atmosferske vode. Naravno, što veća i bogatija firma, to su mašine bolje i kvalitetnije. Što ne znači da ove male firme koje nemaju baš sve mašine ( a moraju da imaju varilicu i čistilicu), ne mogu dobro i kvalitetno da naprave prozor. To je sve preslikano iz Nemačke, jer tamo je važno da postoji mašina za svaku operaciju u smislu dovođenja greške na najmanju moguću meru, a i zbog cene rada (ponajviše).
I kod nas ima gomila firmi sa takvim i boljim ''mašinskim parkom''. To ubrzava proizvodnju, grešaka je manje, ali kod nas ne znači automatski da je i jeftinije.
pozdrav, deka u akciji

Isla sam da gledam vrata, u radnji su mi pokazali uzorke, i malo razjasnili materiju. Pa da proverim sa vama- aluminijum u drvo dekoru se dobija posebnim procesom, gde se naknadno boji i zbog temperature na kojoj se boji nema , nazvacu to "pur penu" iako nije tako samo izgleda, u termoprekidu, samo neki da kaze supalj termo prekid, dok fabricki obojeno belo i braon imaju unutra i taj sloj " pur pene". Da li je tako, i da li je u tom slucaju mnogo kvalitetnije ovo drugo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770567#p770567:2n9ko4ym je napisao(la):
mimi85 » Pon Avg 31, 2020 9:23 am[/url]":2n9ko4ym]Isla sam da gledam vrata, u radnji su mi pokazali uzorke, i malo razjasnili materiju. Pa da proverim sa vama- aluminijum u drvo dekoru se dobija posebnim procesom, gde se naknadno boji i zbog temperature na kojoj se boji nema , nazvacu to "pur penu" iako nije tako samo izgleda, u termoprekidu, samo neki da kaze supalj termo prekid, dok fabricki obojeno belo i braon imaju unutra i taj sloj " pur pene". Da li je tako, i da li je u tom slucaju mnogo kvalitetnije ovo drugo?
Generalno, aluminijumski profil sa tim sunđerastim ili od stirodura ispunama u profilima znači nešto ako je u pitanju prozor sa kvalitetnim troslojnim staklom u pitanju. Za vrata to ne znači ništa, jer vrata generalno imaju lošiji koeficijent prolaska toplote, a i ispuna je neki panel (lošiji od stakla). Pogotovu ako u donjoj horizontali nemate štok, već neki mali prag i dihtovanje na četkice, onda baš ništa ne znači. Tražite u donjoj horizontali neko ozbiljnije dihtovanje na gumu, mnogo znači kod produvavanja i kod kiše.

Deko ima li smisla menjati stakla na alu prozorima postavljenim pre 10 godina? I ako da sta stavljati?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770581#p770581:2qe9y0ww je napisao(la):
Kokili » Pon Avg 31, 2020 10:17 am[/url]":2qe9y0ww]Deko ima li smisla menjati stakla na alu prozorima postavljenim pre 10 godina? I ako da sta stavljati?
Ako znate ko Vam je radio pre 10 godina, i sa kojim profilima tačno, može da Vam kaže da li može troslojno staklo i koliko. I moraju da promene lajsnu koja drži staklo, a možda i gumu. Ako je u pitanju neki skroman i mali termomost, ne isplati se baš. Ako je termo most veći ili jednak sa bar 24mm, možda ima smisla.
Staklo 4mm Clima Guard ili 4 godišnja doba/16mm argon90%/4mm ili 6mm float extra clear/16mm argon 90%/ 4mm niskoemisiono ili low-e.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668919#p668919:1psvvh0a je napisao(la):
deka u akciji » Pet Okt 11, 2019 2:35 pm[/url]":1psvvh0a]
Alumil 23000 aluminijum+drvo je jedan od trenutno najgorih sistema na tržištu. I sigurno ne vredi te pare.
Nađoh slučajno ovaj stari post iz prošle godine, a imam trenutno od opciju za stan da biram Alumil 23000 (alu-drvo) ili Feal 85 (alu). Ja bih zaista više voleo alu-drvo, pa me interesuje iz kog tačno razloga je taj Alumil 23000 jedan od najgorih. Da li su to neke njegove toplotne ili zvučne karakteristike lošije ili možda treba da očekujem da će ti prozori ubrzo da se raspadaju, da im treba češće održavanje, popravke ili šta već? U oba slučaja bi išlo troslojno staklo punjeno argonom. Ako može neki komentar, preporuka ili poređenje ova dva profila. Hvala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770605#p770605:2jtjlycb je napisao(la):
deka u akciji » 31 Aug 2020 10:13 am[/url]":2jtjlycb]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770581#p770581:2jtjlycb je napisao(la):
Kokili » Pon Avg 31, 2020 10:17 am[/url]":2jtjlycb]Deko ima li smisla menjati stakla na alu prozorima postavljenim pre 10 godina? I ako da sta stavljati?
Ako znate ko Vam je radio pre 10 godina, i sa kojim profilima tačno, može da Vam kaže da li može troslojno staklo i koliko. I moraju da promene lajsnu koja drži staklo, a možda i gumu. Ako je u pitanju neki skroman i mali termomost, ne isplati se baš. Ako je termo most veći ili jednak sa bar 24mm, možda ima smisla.
Staklo 4mm Clima Guard ili 4 godišnja doba/16mm argon90%/4mm ili 6mm float extra clear/16mm argon 90%/ 4mm niskoemisiono ili low-e.

Hvala!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770739#p770739:3qtbn1bl je napisao(la):
deyan » Pon Avg 31, 2020 7:43 pm[/url]":3qtbn1bl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668919#p668919:3qtbn1bl je napisao(la):
deka u akciji » Pet Okt 11, 2019 2:35 pm[/url]":3qtbn1bl]
Alumil 23000 aluminijum+drvo je jedan od trenutno najgorih sistema na tržištu. I sigurno ne vredi te pare.
Nađoh slučajno ovaj stari post iz prošle godine, a imam trenutno od opciju za stan da biram Alumil 23000 (alu-drvo) ili Feal 85 (alu). Ja bih zaista više voleo alu-drvo, pa me interesuje iz kog tačno razloga je taj Alumil 23000 jedan od najgorih. Da li su to neke njegove toplotne ili zvučne karakteristike lošije ili možda treba da očekujem da će ti prozori ubrzo da se raspadaju, da im treba češće održavanje, popravke ili šta već? U oba slučaja bi išlo troslojno staklo punjeno argonom. Ako može neki komentar, preporuka ili poređenje ova dva profila. Hvala.
Poštovani, Alumil M23000 je jedan od najgorih sistema na tržištu. Upravo zbog toga što je zastareo, pa nema ni dobre toplotne (mali termomost), ni dobre zvučne karakteristike. Nije moguće staviti troslojno staklo. Loše koncipiran, težak, skup. Plitko krilo, pa kod bušenja za pogonski mehanizam/getribu, frezuju se /buše oba zida i čelik dolazi do stakla! Kod dvokrilnih prozora nema pravo, kvalitetno rešenje za okov, pa na kraju uvek bude neka budževina.
Nešto bolji je sistem NISSAL sa većim termomostom, pa TEHNOMARKET. Onda je tu ELVIAL koji je mnogo skup, pa FEAL sa njihovim aluminijum+drvo sistemom. Najbolji na tržištu je THERMOPLUS 98 od italijanske firme PROFILATI, jer je najbolji za te pare.
FEAL 85 ne može da se upoređuje sa bilo kojim aluminijum+drvo sistemom, jer je to čist aluminijum sa termo mostom. Pokušajte negde da dobijete ponude i za ETEM 75 seriju, eventualno ALUMIL 11500, ili nešto slično.

Hvala. Ako sam dobro razumeo Feal 75DA (alu-drvo) je dobar izbor? Da li neko ima iskustva baš sa ovim Feal modelom? Ne mogu nigde na internetu da pronađem da je neko zaista koristio taj profili i bilo kakva iskustva za njega, izgled gotovog prozora i slično...

Imam još jedno pitanje za staklo paket. Kada se koristi dvoslojni paket, da li to može da bude na primer 6mm CG Solar + 16 argon + 6mm CG Premium ili ta dva stakla ne mogu da idu tako zajedno, bez trećeg Float stakla u sredini?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=771995#p771995:2v04xlw3 je napisao(la):
deyan » Pet Sep 04, 2020 7:51 pm[/url]":2v04xlw3]Hvala. Ako sam dobro razumeo Feal 75DA (alu-drvo) je dobar izbor? Da li neko ima iskustva baš sa ovim Feal modelom? Ne mogu nigde na internetu da pronađem da je neko zaista koristio taj profili i bilo kakva iskustva za njega, izgled gotovog prozora i slično...

Imam još jedno pitanje za staklo paket. Kada se koristi dvoslojni paket, da li to može da bude na primer 6mm CG Solar + 16 argon + 6mm CG Premium ili ta dva stakla ne mogu da idu tako zajedno, bez trećeg Float stakla u sredini?
Taj sistem aluminijum+drvo FEAL se i nije baš koristio ovde u Srbiji. Retki su objekti sa ovim prozorima. ASC Stojanović u Jurija Gagarina, SKYLINE, nešto na ex Mihajlovcu, i manje više je to to.
Ako je dvoslojni staklo paket, uglavnom ide spoljno 4mm CG Solar (4 godišnja doba), 16mm 90% argon, 4 mm float extra clear. Može i spolja 4mm float extra clear, 16mm 90% argon, 4mm niskoemisiono (low-E). Izbegava se spolja 4mm CG Solar/16mm90% argon/4mm niskoemisiono, jer su filmovi na staklima u istoj/jedinoj komori, pa nemaju tih performansi. Ako ide troslojno staklo, onda može spolja 4mm CG Solar, 16mm 90% argon, 4 ili 6 mm float extra clear, 16mm 90 % argon, 4mm niskoemisiono.

Pozdrav svima,
Ne bi’ znao ko radi najbolje, ali iz mog iskustva mogu da kazem koju firmu ne treba da ne izaberete kad se odlucite za pvc ili alu. Najveci prevaranti i lazovi u tom polju su firma A&T BADEX, nikakav dogovor nisu ispostovali, svaki rok su probili, pritom se ne javljaju na brojeve telefona kad imas neki problem. Firma za izbegavanje A&T BADEX!!!

Imam jednu nedoumicu pa bih Vas zamolio za konsultaciju.
Svakako sam se odlucio za PVC profil sa troslojnim staklom. U toj varijanti sve firme su nudile varijantu sa LOW-E zastitom unutra SOL4 spolja.
Ono sto me brine je sto SOL4 smanjuje prodor svetlosti pa sam trazio da mi dostave specifikaciju sa karakteristikama par varijanti stakala.

1.Staklo FL4+16+CG4= 82% propusnosti svetlosti, U vrednost 1.1
2.Staklo CG4+16+FL4+16+CG4= 71% propusnosti svetlosti, U vrednost 0.6
3.Staklo SOL4+16+FL4+CG4= 61% propusnosti svetlosti, U vrednost 0.55
*CG=Clima guard Premium niskoemisiono

S obzirom varijanta br.2 daje 10% vise svetlosti u odnosu na SOL4 (br.3) a da gotovo nema razlike u U vrednosti, opredelio bih se radije za tu opciju.
Moja nedoumica je da u tome sto mi se cini da sam procitao da niskoemisiono staklo ne moze ici spolja, da li je to tacno? Vidim da tu opciju nude pojedine firme pa sam mozda negde citajuci forum pogresno shvatio...

Pozdrav,

Pravila vezana za staklo pakete su sledeća:
Specifikacija stakala UVEK ide od spoljnog stakla ka unutrašnjem.
Clima guard ili 4 godišnja doba staklo ima sa unutrašnje strane film, tako da može da bude spoljno, nikako unutrašnje.
Niskoemisiono ili low-e staklo ima film sa spoljne strane, tako da ne može da bude spoljno već samo unutrašnje.
Lajsne između stakala bi trebalo da budu 16 mm (eventualno 14 ili 15), i da taj prostor bude ispunjen sa 90% argona.
Bilo koja varijanta gore pomenutih stakala u takozvanoj solar varijanti (bila ona braon, siva, plava, itd) smanjuje prolazak sunčeve svetlosti više ili manje, a takva stakla su i dosta skuplja.
Znači, ako Vam je bitna sunčeva svetlost, ne tražite solar varijantu ni za jedno staklo, već obična extra float clear sa nekim filmom. Clima guard i low-e film u troslojnom paketu smanjuju sunčevu svetlost za oko 5-7 %, maximum 10 %, što zavisi od proizvođača stakla.

Ako sam dobro razumeo

Climaguard Solar (CGS) je staklo 4 godišnja doba i ide spolja.
Climaguard Premium (CGP) je isto što i low-e i ide unutra?

U troslojnom paketu bi izgledalo ovako

low-e/CGP+16+FL4+16+CGS

low-e/CGP+16+FL4+16+FL4

Ide ovako
Spolja Clima guard ili 4 godišnja doba sa eventualno Solar premazom u debljini 4mm, retko 6mm/16mm argon 90%/srednje staklo debljine 6mm, eventualno 4mm u kvalitetu extra float clear /16mm argon 90%/unutrašnje staklo nisko emisiono ili low-e u debljini 4mm, retko 6mm, i eventualno sa nekim solar premazom.
Solar premaz ide samo na jedno staklo, u velikoj većini je to spoljno staklo. Ali smanjuje prolaz sunčeve svetlosti (zato se i zove solar). Ima različitih boja i zatamnjenja takvih premaza. I dosta je skupo kad se kombinuje sa clima guard ili 4 godišnja doba filmom.

Pozdrav. Pitanje direktno za deku, a moze i neko ko se razume da odgovori, naravno.

U procesu sam prikupljanja ponuda za izgradnju kuce, pa imam dilemu oko izbora stolarije (svako svoga konja hvali)
Kuca ce se nalaziti na Zlatiboru pa imam par pitanja:
- koji konkretno paket stakla mi savetujete za obicne prozore, da li dvoslojno ili troslojno (koji konkretno raspored stakala,premaza,tj.najbolji odnos cene i kvaliteta ( ne bih da stedim gde nije pametno stedeti, a ne bih ni da placam nesto sto nije potrebno))
- imam jedan otvor 400/260 koji sam planirao da napravim u 3 pozicije fixno (prelep pogled), tu verujem da ide troslojno staklo (opet ako moze preporuka za paket stakala). Nisam neki strucnjak, ali posto je u pitanju prelep pogled, koji profil (AL) preporucujete a da ima najmanje vidljivih stubova profila (da profil ne bude previse sirok i zauzme vise nego sto mora ;) )
- naravno, ako imate neku preporuku u tom kraju budite slobodni da mi preporucite

Naravno, hvala Vam unapred na odgovorima.
Pozdrav, Zare

Nisam uspeo da zakačim .pdf specifikaciju za opciju CG4-16-FT4-16-CG4 ali na slici se vidi da su premazi sa unutrašnje strane spoljnog stakla i spoljašnje strane unutrašnjeg stakla. Iz tog razloga sam nekako zaključio da je Clima guard obično low-e staklo sa dodatnim filmom.
Zainteresovalo me je ovo pa sam otišao na sajt proizvođača (link niže).
https://www.guardianglass.com/eu/en/pro ... d/premium2
Vidim da i oni nude opciju dva CG stakla u istom paketu tako da bi trebalo da je ovo legitimna opcija, tj.ne bi trebalo biti problema sa ovakvim paketom.
Pozdrav

Krsi5":3moq9d46 je napisao(la):
Nisam uspeo da zakačim .pdf specifikaciju za opciju CG4-16-FT4-16-CG4 ali na slici se vidi da su premazi sa unutrašnje strane spoljnog stakla i spoljašnje strane unutrašnjeg stakla. Iz tog razloga sam nekako zaključio da je Clima guard obično low-e staklo sa dodatnim filmom.
Zainteresovalo me je ovo pa sam otišao na sajt proizvođača (link niže).
https://www.guardianglass.com/eu/en/pro ... d/premium2
Vidim da i oni nude opciju dva CG stakla u istom paketu tako da bi trebalo da je ovo legitimna opcija, tj.ne bi trebalo biti problema sa ovakvim paketom.
Pozdrav
Da, upravo tako. Deka tu malo greši. Može da ide CG Premium na prvom i na trećem staklu i to je po mom mišljenju čak najbolja opcija jer propušta više svetlosti nego sa Solar folijom. Čak sada postoji i ta Premium 2 koja propušta još malo više svetlosti, ali ne znam da li je to kod nas dostupno. Dodatno bi bilo dobro da se dodaju i warm edge, odnosno Thermix distancer lajsne.

Pozdrav dobri ljudi!
Pre svega, forum je odlican i naucio sam dosta od svih vas u vezi ove teme.
Pitanje za deku i sve ostale, da li imate preporuku za neku firmu iz Nisa?
Treba mi za zamenu stare drvene stolarije PVC-om.
Ako nemate preporuku a imate suprotno od toga, dobrodoslo je sve.

Hvala, pozdrav!

Poštovani forumaši, havla na dosadašnjoj pomoći. Da li imate neku preporuku za posle ugradnje pvc-a. Za obradu špaleta i završni rad koji majstori za pvc ne rade? Molio bih Deku za takav savet takđe i neizmerno vam hvala za sve savete do sada. Treba mi i jedan zid pregrada od gipsa pa ako znate i neke gipsare takođe. Molio bih vas preporuku iz ličnog iskustva. Naravno ja mogu nasumično prko oglasa da nađem ali verujte tako bez preporuke je krajnja opcija, opekao sam se do sada prilično.

Svaki ozbiljan moler radi i obradu špaletni oko prozora, uz gletovanje i krečenje, pa i gips karton zidove i sve slično. Pogotovo gips karton nije problem. Na žalost, nekih tri majstora u zadnjih pet godina su mi potrošili živce i svoj kredit.

Jaoj Deko u tome je caka. Ima savesnih majstora i onih drugih. Zato mi treba preporuka iz ličnog iskustva. Ja mogu preko oglasa lako da nađem ali šta sam doživeo sa vodoinstalaterom preko oglasa to je za neverovati, dovoljno je da kažem da su bili dvojica u alkoholisanom stanju. Razvezli plastične cevi naplatili i nisu ni izašli 10 metara od kuće ja vidim da curi spoj. Zovem kažu odmah se vraćamo, nikad se nisu vratili i odmah isključili mobilni. Zato sam rekao sebi preko oglasa nikad više! Ako je neko skoro ugrađivao pvc i ima dobru preporuku mnogo bi mi značilo. Hvala Deki i svima!

Zdravo za sve forumase. Narucio sam Alumiijumsku stolariju Alumil S77 Supreme + Alumil S700 podizno klizni sistem za ceo stan od 400m2 sa komarnicima i termo roletnama. Voleo bih da mi kazete misljenje o samim profilima i o predlozenom sistemu paketu stakala: 6mm Clima Guard + 16 argon + 4mm Clear staklo + 12 argon + 4mm Niskoemisiono staklo. Da li je to ok varijanta? Obzirom da sam prvenstveno hteo stolariju da uzmem Bluevolution Salamander 92.. Hvala!

Vrh