deka u akciji » Sre Dec 09, 2020 1:35 pm[/url]":2f5w1hau]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801306#p801306:2f5w1hau je napisao(la):
woofer » Sre Dec 09, 2020 1:20 pm[/url]":2f5w1hau]Pozdrav svim clanovima foruma.
Imam nedoumicu oko zamene ulaznih vrata.
Dimenzije otvora su : Visina 240 cm,sirina 118 cm.
Trenutno su Aluminijumska vrata iz 96 god (na pojedinim mestima ne dihtuju dobro i majstor je rekao da je doslo do "zamora materijala"
Krilo vrata je sirina 85 cm visina 203, sirina stranice 33 visina 203 (nije fixna) , i gornja stranica koja se otvara na kip oko 37 cm visine sirine 118.
Mene interesuje sledece :
1:da li je preporucljivo da se urade dvokrilna vrata istih dimenzija (aluminijumska) ili da dozidam i da smanjim otvor i uzmem jednokrilna vrata i cao.U jednoj firmi su mi rekli da moze da ide jednokrilna na tu siriniu ali citajuci po internetu nesto mi je to nesigurno? Drugi proizvodjac je rekao da nikako nije preporucljivo da ide na tu sirinu sa jednim krilom jer cu imati kasnije problem.
2.Koliko je puta je bolja izolovanost kada bih uradio alu vrata sa termoprekidom,u odnosu na ovaj aluminijumski koji imam trenutno(kaze termoprekid je izolacija do te mere da se ne bi stvarala kondenzacija unutra ) a nista specijalno ne bi dobio u odnosu na ovaj (sto mi je malo cudno).
3.Staviti Pvc?
Pozdrav za sve
Poštovani, ne morate da doziđujete ništa. Možete da napravite ista, identična vrata kao što su bila, ili čak i jednokrilna sa nadsvetlom. To što Vam pričaju proizvođači je samo iz neznanja, i verovatno zato što rade sa nedovoljno kvalitetnim profilima i okovima. Ako je ispuna krila neki običan ili ukrasni panel, težina tog krila je na nivou 30 tak kg, i to je beznačajno. Čak i da imate nek deo u staklu ili da je cela ispuna od stakla, opet je težina celog krila do max 80 kg, što je apsolutno daleko ispod nosivosti malo ozbiljnijih šarki za vrata. U svakom slučaju, preporučio bih četiri šarke za to glavno krilo - 2 u gornjoj zoni, jedna u sredini i jedna u donjoj zoni.
Izolacija jeste bolja ako je aluminijum u termoprekidu u odnosu na aluminijum bez termoprekida. Termoprekid neće imati preterano efekta ako Vam je taj panel/ispuna u krilu nedovoljno debeo, jer je on 90 % tih vrata. I problem sa izolacijom možete imati ako nemate bar dva dihtunga u donjoj horizontali - gde je prag.
Pitanje je da li se kroz ulazna vrata ulazi u neki hodnik/predsoblje, vetrobranski deo, ili direktno recimo u dnevnu sobu. i da li u tom prostoru postoji grejanje ili ne. U svakom slučaju, to bi svaki ozbiljan i iskusan majstor umeo da Vam kaže i preporuči.
Ako se odmah ulazi u grejani deo, bolje da je termoprekid.
PVC vrata su teža, skuplja, imaju veću dilataciju zimi/leti. Aluminijum je svakako u velikoj prednosti ovde. A i zbog mnogo većih mogućnosti boje.
Isto važi i za PVC vrata - panel/ispuna je 90% vrata, i od njega puuuno zavisi kvalitet celokupnih vrata.