Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Deko, jedno pitanje. Imam jedan hodnicki prozor za koji mislim da su lose uzeli mere..ima lufta po 5 cm sa svake strane.
Koja je tolerancija, tj.koliko svaka strana prozora moze biti uza od prozorskog otvora? Postoji li neki standard?

Pozdrav,

Kod skidanja starih i stavljanja novih prozora, neki standard je da se novi prozori tako prave da su ukupno po otprilike 2 cm uži i niži od rupe otvora, znači po 1 cm sa svake strane. To je dovoljno za kajlenje prozora kod montaže, i dovoljno za pur penu kojom se posle zatvara taj prostor između štoka i zida/špaletne. Naravno, ako rupa ili otvor nije u vinklu, novi prozor mora još više da se skrati, ali baš po 5 cm sa svake strane, to je baš mnogo. Da ne postoji neki zub u špaletni, pa da su planirali da nalepe prozor na taj zub? Da li na prozor možda idu roletne, pa nisu još uvek stavili proširenja na štok?
Mislim, u krajnjoj liniji taj prostor posle može moler da popuni sa nekim knaufom i izolacijom, ali to je baš puno.

Jeste, bio je mali zub od maltera od po 2 cm sa svake strane otvora i stari prozor je bio postavljen ispred tog zuba. Verovatno se naknadno malterisalo nakon postavke tog prozora. Mislim da su greskom uzeli uze mere. Uglavnom objasnili su da su uzeli uze mere jer je prozor trebao da bude na kip pa da ne bi udarao u zub prilikom otvaranja. Kaasnije smo izmenili taj prozor u fiksnu varijantu a oni zaboravili da promene mere...Uglavnom resicemo tako sto ce sutra dodati na postojeci stok po 3 cm sa svake strane pa bi trebalo biti ok. Mislim da ce se i estetski uklopiti...javljam.

Veliki pozdrav za deku, u cugu sam sa zadovoljstvom isčitao zadnjih nekoliko strana njegovih saveta.

Ja imam sledeću muku, pre desetak godina sam bez ikakvog predznanja kupio PVC prozor nekog nepoznatog proizvođača, mislim da je turski okov u pitanju. Nisam imao većih problema sa njime, ali on recimo nema izolaciju u kutiji roletne, prozor nije najbolje dihtovao i.t.d.

Pa sam pre nekoliko godina našao dobrog majstora koji je "napravio generalku" -zamenio mehanizme na prozoru to jest okov, stavio je G-u koji je navodno nemački, ručicu i.t.d kako bi se izvukao maksimum iz prozora. Tako je prozor sređen koliko je moguće, ali i dalje nemam predstavu ni koje staklo je u pitanju a ostala je i neizolovana roletna.

U ostatku stana imam Veka Softline 70 koji su skorije ugrađivani i izuzetno rade svoj posao. Sada se pitam da li mogu nekako remontovati prozor u pogledu stakala ili makar da se sredi ta neizolovana kutija za roletne?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798323#p798323:apdugzyo je napisao(la):
vucko » Pon Nov 30, 2020 11:31 pm[/url]":apdugzyo]Veliki pozdrav za deku, u cugu sam sa zadovoljstvom isčitao zadnjih nekoliko strana njegovih saveta.

Ja imam sledeću muku, pre desetak godina sam bez ikakvog predznanja kupio PVC prozor nekog nepoznatog proizvođača, mislim da je turski okov u pitanju. Nisam imao većih problema sa njime, ali on recimo nema izolaciju u kutiji roletne, prozor nije najbolje dihtovao i.t.d.

Pa sam pre nekoliko godina našao dobrog majstora koji je "napravio generalku" -zamenio mehanizme na prozoru to jest okov, stavio je G-u koji je navodno nemački, ručicu i.t.d kako bi se izvukao maksimum iz prozora. Tako je prozor sređen koliko je moguće, ali i dalje nemam predstavu ni koje staklo je u pitanju a ostala je i neizolovana roletna.

U ostatku stana imam Veka Softline 70 koji su skorije ugrađivani i izuzetno rade svoj posao. Sada se pitam da li mogu nekako remontovati prozor u pogledu stakala ili makar da se sredi ta neizolovana kutija za roletne?
Poštovani vucko, može nešto da se izvuče iz tog prozora, samo treba naći dobrog majstora koji hoće i ume.
Što se tiče stakla, može da se uzmu dimenzije stakla na licu mesta, i da se vidi da u istoj debljini (po mojoj proceni to je ukupno od 20-25mm), napravi što kvalitetnije staklo. Neće moći troslojno, ali neko solidno dobro dvoslojno.... Problem je u tome ako je to stvarno neki turski profil, i nema ga više na tržištu, ne mogu da se nađu bele plastične lajsne koje pritiskaju i drže staklo, pa onda mora u postojeći prostor da se stavi novo, bolje staklo, a da se sačuvaju iste lajsne. Preporuka je i eventualno elastomer/sunđerasti profil oko stakla, koji pomaže dosta u izolaciji. Znaće majstor....
Što se tiče kutije, takođe će majstor (ako je iole u materiji), da sazna eventualno koji je proizvođač kutije, i da vidi kod prodavca da li postoje originalni umetci od stiropora/stirodura za taj model. Ako i nema originala, mogao bi i on da napravi od stiropora/stirodura neke ispune za kutiju kojim će da poboljša njene izolacijske sposobnosti. To je nezahvalan i malo "zaludan" posao, ali za pravog majstora je pre izazov nego problem. Treba obratiti pažnju na spoj kutije i sa prozorom (moralo bi i spolja i unutra da se po tom spoju prođe nekim kvalitetnim silikonom ili silikonskim lepkom), a i spoj kutije sa zidom (dve vertikale i jedna horizontala), koji takođe treba dobro zadihtovati. Ne bi bilo loše da se zamene četkice u vođici, ako je već staro deset godina. Od kutije može da se napravi nešto bolja varijanta, ali nemojte očekivati previše.
Svako dobro i sreću Vam želim.

Pozdrav svima ,skoro sam sve prelistao ,ali nisam u mogucnosti da kupim kvalitetnu pvc stolariju,imam dva izbora, Baufen ,to bese bugarki profil ,ili Teraplast sa GU okovima,kazu da je rumunski. Molio bih za neku preporuku,za sta da se odlucim. Staklo je dvoslojno,Baufen ima mogucnost za troslojno staklo ,doplacuje se oko 30 evra po otvoru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798699#p798699:2qlhv8k9 je napisao(la):
Red11 » Uto Dec 01, 2020 11:44 pm[/url]":2qlhv8k9]Pozdrav svima ,skoro sam sve prelistao ,ali nisam u mogucnosti da kupim kvalitetnu pvc stolariju,imam dva izbora, Baufen ,to bese bugarki profil ,ili Teraplast sa GU okovima,kazu da je rumunski. Molio bih za neku preporuku,za sta da se odlucim. Staklo je dvoslojno,Baufen ima mogucnost za troslojno staklo ,doplacuje se oko 30 evra po otvoru.
Poštovani, i Baufen i Teraplast sa dvoslojnim staklom će biti mnogo bolji nego stari truli drveni prozori. Nemojte da unapred mislite da će to biti loše ili nedovoljno dobro. Ako nemate budžet, uzmite sa dvoslojnim staklom, ako možete nekako, uzmite troslojno staklo.
Mislim da će Vam pored cene, odlučivati i rok izrade i montaže, kao i utisak o firmi.
Moram da napomenem da velika većina proizvođača stolarije imaju uvek dva nivoa cena, a samim tim i dva sistema, recimo za PVC stolariju. Jedan je zvučni, nemački, sa nemačkim okovima i slično, dok je drugi neki poljski, rumunski, bugarski (a to su u stvari kopije ovih istih nemačkih profila), kojima mogu da spuste cenu prozora. Većina proizvođača se bori cenom za posao, retko ko zna da odbrani i argumentovano priča o svom proizvodu.

Deko, hvala na odgovorima! Da li smatrate da se ta cena za troslojna stakla koja je 30% veća u odnosu na dvoslojna isplati?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799488#p799488:ri0l9hap je napisao(la):
vucko » Čet Dec 03, 2020 11:14 pm[/url]":ri0l9hap]Deko, hvala na odgovorima! Da li smatrate da se ta cena za troslojna stakla koja je 30% veća u odnosu na dvoslojna isplati?
Generalno, na nekoj većoj ponudi, recimo za ceo stan ili kuću, razlika je bitno manja od 30%. Otprilike za celu ponudu je oko 10-15% veća cena ako je u pitanju troslojni staklopaket. Ovde je verovatno tako zato što proizvođač ima neki problem sa dobavljačem stakla, ili je varijanta ako prođe, prođe. Mislim da se isplati, ako je prozor bitan u smislu ka sunčanoj strani, ili evtl ka bučnoj ulici. Ali, kad je razlika 10-15%. Za 30% razlike se možda i ne isplati, ali je tu neki problem u ponudi i cenama.

I moram da se nadovežem, jer sam ponovo pročitao ove ranije postove.
Pominje se razlika oko 30 evra po otvoru, a to može da bude i neki balkonac od skoro 2 m2, ili neki dvokrilni od oko 2 m2. Verovatno ima i nekih manjih prozora, ali je to manje više to. Razlika u nabavnoj ceni između dvoslojnog i troslojnog je oko 12-15 eur po m2. Proizvođač prozora tu dodaje i mali koeficijent da, ako mu pukne troslojno staklo pri prevozu, ugradnji ili neposredno posle, on mora da zameni staklo o svom trošku. A ne možete ni da predpostavite kako lako mogu da puknu stakla.
U svakom slučaju, razlika ne bi smela da bude, niti je 30%.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=796754#p796754:z3mc0qrs je napisao(la):
deka u akciji » Čet Nov 26, 2020 12:29 pm[/url]":z3mc0qrs]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795787#p795787:z3mc0qrs je napisao(la):
froiibaad » Pon Nov 23, 2020 1:32 pm[/url]":z3mc0qrs]Dobio sam ponudu:

71 mm dubina profila, na spoljnim staklima (90x220, 180x140, 140x140, 180x140 i 200x140) 3 stakla: 4+12+4+12+4, 2 dihtunga, SOLAR+FLOAT+PREMIUM, ostalo 2 stakla: 4+16+4 (70x200, 60x70, 60x70). Okovi Roto, Inoutic Arcade profili. Roletne i komarnici spoljni. Cena ~3600. Lokacija BG. Uzeti ili ne?
Nije loše, a što su staklopaketi različiti?

ovo s 2 stakla je kuhinjski prozor i kupatilo koje gleda na zastakljenu terasu. Sumnjam da bi dobili ista s 3 stakla na ta 2 prozorcica.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800564#p800564:10lon195 je napisao(la):
froiibaad » Pon Dec 07, 2020 12:33 pm[/url]":10lon195]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=796754#p796754:10lon195 je napisao(la):
deka u akciji » Čet Nov 26, 2020 12:29 pm[/url]":10lon195]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795787#p795787:10lon195 je napisao(la):
froiibaad » Pon Nov 23, 2020 1:32 pm[/url]":10lon195]Dobio sam ponudu:

71 mm dubina profila, na spoljnim staklima (90x220, 180x140, 140x140, 180x140 i 200x140) 3 stakla: 4+12+4+12+4, 2 dihtunga, SOLAR+FLOAT+PREMIUM, ostalo 2 stakla: 4+16+4 (70x200, 60x70, 60x70). Okovi Roto, Inoutic Arcade profili. Roletne i komarnici spoljni. Cena ~3600. Lokacija BG. Uzeti ili ne?
Nije loše, a što su staklopaketi različiti?

ovo s 2 stakla je kuhinjski prozor i kupatilo koje gleda na zastakljenu terasu. Sumnjam da bi dobili ista s 3 stakla na ta 2 prozorcica.
Potpuno ste u pravu. Ako gledaju na zastakljenu terasu, i dvoslojno staklo je u redu.
Svaku sreću Vam želim.

Pozdrav svim clanovima foruma.

Imam nedoumicu oko zamene ulaznih vrata.

Dimenzije otvora su : Visina 240 cm,sirina 118 cm.

Trenutno su Aluminijumska vrata iz 96 god (na pojedinim mestima ne dihtuju dobro i majstor je rekao da je doslo do "zamora materijala"

Krilo vrata je sirina 85 cm visina 203, sirina stranice 33 visina 203 (nije fixna) , i gornja stranica koja se otvara na kip oko 37 cm visine sirine 118.

Mene interesuje sledece :

1:da li je preporucljivo da se urade dvokrilna vrata istih dimenzija (aluminijumska) ili da dozidam i da smanjim otvor i uzmem jednokrilna vrata i cao.U jednoj firmi su mi rekli da moze da ide jednokrilna na tu siriniu ali citajuci po internetu nesto mi je to nesigurno? Drugi proizvodjac je rekao da nikako nije preporucljivo da ide na tu sirinu sa jednim krilom jer cu imati kasnije problem.

2.Koliko je puta je bolja izolovanost kada bih uradio alu vrata sa termoprekidom,u odnosu na ovaj aluminijumski koji imam trenutno(kaze termoprekid je izolacija do te mere da se ne bi stvarala kondenzacija unutra ) a nista specijalno ne bi dobio u odnosu na ovaj (sto mi je malo cudno).

3.Staviti Pvc?

Pozdrav za sve

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801306#p801306:2cctjyrj je napisao(la):
woofer » Sre Dec 09, 2020 1:20 pm[/url]":2cctjyrj]Pozdrav svim clanovima foruma.

Trenutno su Aluminijumska vrata iz 96 god (na pojedinim mestima ne dihtuju dobro i majstor je rekao da je doslo do "zamora materijala"

Krilo vrata je sirina 85 cm visina 203, sirina stranice 33 visina 203 (nije fixna) , i gornja stranica koja se otvara na kip oko 37 cm visine sirine 118.

1:da li je preporucljivo da se urade dvokrilna vrata istih dimenzija (aluminijumska) ili da dozidam i da smanjim otvor i uzmem jednokrilna vrata i cao.U jednoj firmi su mi rekli da moze da ide jednokrilna na tu siriniu ali citajuci po internetu nesto mi je to nesigurno? Drugi proizvodjac je rekao da nikako nije preporucljivo da ide na tu sirinu sa jednim krilom jer cu imati kasnije problem.

2.Koliko je puta je bolja izolovanost kada bih uradio alu vrata sa termoprekidom,u odnosu na ovaj aluminijumski koji imam trenutno(kaze termoprekid je izolacija do te mere da se ne bi stvarala kondenzacija unutra ) a nista specijalno ne bi dobio u odnosu na ovaj (sto mi je malo cudno).

3.Staviti Pvc?

Pozdrav za sve
Poštovani, ne morate da doziđujete ništa. Možete da napravite ista, identična vrata kao što su bila, ili čak i jednokrilna sa nadsvetlom. To što Vam pričaju proizvođači je samo iz neznanja, i verovatno zato što rade sa nedovoljno kvalitetnim profilima i okovima. Ako je ispuna krila neki običan ili ukrasni panel, težina tog krila je na nivou 30 tak kg, i to je beznačajno. Čak i da imate nek deo u staklu ili da je cela ispuna od stakla, opet je težina celog krila do max 80 kg, što je apsolutno daleko ispod nosivosti malo ozbiljnijih šarki za vrata. U svakom slučaju, preporučio bih četiri šarke za to glavno krilo - 2 u gornjoj zoni, jedna u sredini i jedna u donjoj zoni.
Izolacija jeste bolja ako je aluminijum u termoprekidu u odnosu na aluminijum bez termoprekida. Termoprekid neće imati preterano efekta ako Vam je taj panel/ispuna u krilu nedovoljno debeo, jer je on 90 % tih vrata. I problem sa izolacijom možete imati ako nemate bar dva dihtunga u donjoj horizontali - gde je prag.
Pitanje je da li se kroz ulazna vrata ulazi u neki hodnik/predsoblje, vetrobranski deo, ili direktno recimo u dnevnu sobu. i da li u tom prostoru postoji grejanje ili ne. U svakom slučaju, to bi svaki ozbiljan i iskusan majstor umeo da Vam kaže i preporuči.
Ako se odmah ulazi u grejani deo, bolje da je termoprekid.
PVC vrata su teža, skuplja, imaju veću dilataciju zimi/leti. Aluminijum je svakako u velikoj prednosti ovde. A i zbog mnogo većih mogućnosti boje.
Isto važi i za PVC vrata - panel/ispuna je 90% vrata, i od njega puuuno zavisi kvalitet celokupnih vrata.

Kao i svi, iščitah dobranu temu, te i sam imam neke nedoumice koje bih podelio sa vama. Naime, u stanu u kojem živim, radi se nadogradnja. Između ostalog, investitor će uraditi i terasu 6x2 metra, a ja se dvoumim kakav da bude izlaz na istu. Taj izlaz će biti iz dnevne sobe koja je 15m2 (inače, ceo stan ima 55m2). Tu su sada prozori, a investitor je planirao vrata ka terasi i prozore. Mene interesuje: da li bi tu mogla doći neka balkonska vrata? Trenutno su prozori 250x150, a ceo prostor koji bi ta balkonska vrata zauzela je 250x250. Moram da napomenem da se grejemo na TA peći – jedna je u ovoj dnevnoj sobi, a druga je u trpezariji/kuhinji. Investitor radi i izolaciju, a sami ćemo zameniti prozore u spavaćoj sobi. Da li je uopšte realno da razmišljam o ovom potencijalnom rešenju ili ne? Kako bi se to odrazilo na grejanje i na ponašanje tokom leta (inače, na tu stranu sunce izlazi)? I, koliko bi to finansijski moglo da me košta?

Ako može savet/odgovor.
Da li se na postojeća "dvokrilna" vrata na terasi može naknadno ugraditi "elzet" brava tj. brava kao na starim ulaznim vratima od stana.
Ako može, koji to red veličine u novcu?

BlokBrateBlok

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802880#p802880:3tuhg7p3 je napisao(la):
SerbPacker » Pon Dec 14, 2020 12:03 pm[/url]":3tuhg7p3]Ako može savet/odgovor.
Da li se na postojeća "dvokrilna" vrata na terasi može naknadno ugraditi "elzet" brava tj. brava kao na starim ulaznim vratima od stana.

BlokBrateBlok
Pitanje je, od kog materijala su postojeća balkonska vrata? Ako su aluminijum, ne može. Ako su PVC zavisi da li je korišten profil malog krila (onda isto tako ne može, evtl da se stavi obostrana ručica sa ključem), a ako je korišteno srednje ili veliko krilo, moglo bi da se nabudži sa tim da onda mora kvaka obostrano umesto ručice unutra, i puno obrade i majstorluka na licu mesta. Ako je drvo, takođe ne može.

deka u akciji":hec4qeie je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802880#p802880 je napisao(la):
SerbPacker » Pon Dec 14, 2020 12:03 pm[/url]":hec4qeie]Ako može savet/odgovor.

BlokBrateBlok
Pitanje je, od kog materijala su postojeća balkonska vrata? Ako su aluminijum, ne može. Ako su PVC zavisi da li je korišten profil malog krila (onda isto tako ne može, evtl da se stavi obostrana ručica sa ključem), a ako je korišteno srednje ili veliko krilo, moglo bi da se nabudži sa tim da onda mora kvaka obostrano umesto ručice unutra, i puno obrade i majstorluka na licu mesta. Ako je drvo, takođe ne može.
PVC su vrata. Dvokrilna balkonska, pretpostavio sam da je "nemoguća misija" tj. preveliko budženje...
Hvala.

BlokBrateBlok

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802675#p802675:2nxmnz2b je napisao(la):
mstislaw » Ned Dec 13, 2020 6:07 pm[/url]":2nxmnz2b]Kao i svi, iščitah dobranu temu, te i sam imam neke nedoumice koje bih podelio sa vama. Naime, u stanu u kojem živim, radi se nadogradnja. Između ostalog, investitor će uraditi i terasu 6x2 metra, a ja se dvoumim kakav da bude izlaz na istu. Taj izlaz će biti iz dnevne sobe koja je 15m2 (inače, ceo stan ima 55m2). Tu su sada prozori, a investitor je planirao vrata ka terasi i prozore. Mene interesuje: da li bi tu mogla doći neka balkonska vrata? Trenutno su prozori 250x150, a ceo prostor koji bi ta balkonska vrata zauzela je 250x250. Moram da napomenem da se grejemo na TA peći – jedna je u ovoj dnevnoj sobi, a druga je u trpezariji/kuhinji. Investitor radi i izolaciju, a sami ćemo zameniti prozore u spavaćoj sobi. Da li je uopšte realno da razmišljam o ovom potencijalnom rešenju ili ne? Kako bi se to odrazilo na grejanje i na ponašanje tokom leta (inače, na tu stranu sunce izlazi)? I, koliko bi to finansijski moglo da me košta?
Poštovani, najbolje je da pozovete par bavarskih firmi da snime situaciju i daju Vam predloge, a zatim i ponude. To ne košta ništa, i ne obavezuje.

Pozdrav svima

Par pitanja vezanih za razliku uzmedju Veke i Schuko
Moze li mi neko reci koja je varijanta bolja:

1. Schuko Living 82mm + Schuko okov + troslojno staklo
2. Veka Softline 82mm + Roto okov + troslojno staklo

Cena ponuda je priblizno ista, Schuko je skuplji za oko 5%.

Niko nije pricao o Schuko okovima, oni su navodno jedini proizvodjac koji rade i profil i okov. Kao sve sarke su im metalni odlivci, nisu profili lima kao kod drugih. Ja sam dobio rucicu za prozor Schuko kao uzorak i vidim da je osnova od plastike.
Zbunjen sam, da li je to samo prica da su najbolji ili je stvarno to toliko kvalitetnije od drugih.

Hvala puno

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=803417#p803417:5xbgapk2 je napisao(la):
mariner » Uto Dec 15, 2020 2:14 pm[/url]":5xbgapk2]Pozdrav svima

Par pitanja vezanih za razliku uzmedju Veke i Schuko
Moze li mi neko reci koja je varijanta bolja:

1. Schuko Living 82mm + Schuko okov + troslojno staklo
2. Veka Softline 82mm + Roto okov + troslojno staklo

Cena ponuda je priblizno ista, Schuko je skuplji za oko 5%.

Niko nije pricao o Schuko okovima, oni su navodno jedini proizvodjac koji rade i profil i okov. Kao sve sarke su im metalni odlivci, nisu profili lima kao kod drugih. Ja sam dobio rucicu za prozor Schuko kao uzorak i vidim da je osnova od plastike.
Zbunjen sam, da li je to samo prica da su najbolji ili je stvarno to toliko kvalitetnije od drugih.

Hvala puno
Poštovani, da li i Veka i Schuco imaju tri dihtunga/gume? To je presudno.
Schuco je inženjerska firma koja NE PROIZVODI NIŠTA. Oni nacrtaju, razrade, daju nekom da za njih po njihovim crtežima i rešenjima proizvodi personalizovan profil, okov, što ovi proizvođači već rade. Schuco važi za najpoznatiju i najzvučniju firmu na svetu što se tiče aluminijumskih sistema, i to u velikoj većini fasadnih konstrukcija. Nisu ni najbolji, a među najskupljima su. Postoje neke stvari gde su vrlo prosečni (kao PVC profil i okov), a postoje i neke stvari gde ne postoje (aluminijum +drvo sistemi). Definitivno koriste svoje ime i jačinu da ucenjuju svoje kupce - ako od nas ne kupiš sve, baš sve što ti treba da napraviš prozor (po veoma visokim nemačkim cenama), ne dajemo garanciju nikakvu. Kakva igra?
Nemačka, bezobrazna.

Da, oba profila imaju tri dihtunga, to nije sporno, nego sam ovako hteo da cujem opste stvari o schukou.
Posto oni kazu samo njihov okov ide u njihov profil, sto znaci da sam zauvek vezan za njih, a to mi se ne svidja...
@deka hvala puno na informacijama

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=803718#p803718:281cxli0 je napisao(la):
mariner » Sre Dec 16, 2020 12:26 pm[/url]":281cxli0]Da, oba profila imaju tri dihtunga, to nije sporno, nego sam ovako hteo da cujem opste stvari o schukou.
Posto oni kazu samo njihov okov ide u njihov profil, sto znaci da sam zauvek vezan za njih, a to mi se ne svidja...
@deka hvala puno na informacijama
Apsolutno nije tačno. Svaki okov ide u Schuco pvc profil. Kao i to da njihov specijalni i skupi okov ide u bilo koji pvc profil. Samo što njihov okov niko neće da kupi, osim ovih ucenjenih nesretnika, zbog te njihove garancije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801341#p801341:2f5w1hau je napisao(la):
deka u akciji » Sre Dec 09, 2020 1:35 pm[/url]":2f5w1hau]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801306#p801306:2f5w1hau je napisao(la):
woofer » Sre Dec 09, 2020 1:20 pm[/url]":2f5w1hau]Pozdrav svim clanovima foruma.

3.Staviti Pvc?

Pozdrav za sve
Poštovani, ne morate da doziđujete ništa. Možete da napravite ista, identična vrata kao što su bila, ili čak i jednokrilna sa nadsvetlom. To što Vam pričaju proizvođači je samo iz neznanja, i verovatno zato što rade sa nedovoljno kvalitetnim profilima i okovima. Ako je ispuna krila neki običan ili ukrasni panel, težina tog krila je na nivou 30 tak kg, i to je beznačajno. Čak i da imate nek deo u staklu ili da je cela ispuna od stakla, opet je težina celog krila do max 80 kg, što je apsolutno daleko ispod nosivosti malo ozbiljnijih šarki za vrata. U svakom slučaju, preporučio bih četiri šarke za to glavno krilo - 2 u gornjoj zoni, jedna u sredini i jedna u donjoj zoni.
Izolacija jeste bolja ako je aluminijum u termoprekidu u odnosu na aluminijum bez termoprekida. Termoprekid neće imati preterano efekta ako Vam je taj panel/ispuna u krilu nedovoljno debeo, jer je on 90 % tih vrata. I problem sa izolacijom možete imati ako nemate bar dva dihtunga u donjoj horizontali - gde je prag.
Pitanje je da li se kroz ulazna vrata ulazi u neki hodnik/predsoblje, vetrobranski deo, ili direktno recimo u dnevnu sobu. i da li u tom prostoru postoji grejanje ili ne. U svakom slučaju, to bi svaki ozbiljan i iskusan majstor umeo da Vam kaže i preporuči.
Ako se odmah ulazi u grejani deo, bolje da je termoprekid.
PVC vrata su teža, skuplja, imaju veću dilataciju zimi/leti. Aluminijum je svakako u velikoj prednosti ovde. A i zbog mnogo većih mogućnosti boje.
Isto važi i za PVC vrata - panel/ispuna je 90% vrata, i od njega puuuno zavisi kvalitet celokupnih vrata.

Postovani,

Hvala na brzom odgovoru.

Definitivno sam se odlucio sa jednokrilna vrata, bice 95 sirina samo krilo visina 205,a ukupna sirina sa okvirom (ako se pravilno izrazavam) 116 cm.Iznad bi islo nadsvetlo fixni deo od 35 cm visine sa staklom.

Dobio sam ponudu u vise varijanti,i to:

ELVIAL 4600 multilock
TEHNOMARKET 65 mm (ne znam tacno kako se zove profil)
ALIPLAST IMPERIAL
ALIPLAST SUPERIAL 75 (razlika je 40 evra u odnosu na imperial, i deblji sloj poliamida u sebi ako sam dobro razumeo)

Sto se tice samog ulaza,ulazi se u grejani deo hodnik,i u njemu su stepnista unutrasnja za druge spratove.Trenutno je veliki problem jer ne dihtuju postojeca vrata i osecam se kao da sam napolju.

Na sta ste konkretno mislili vezano za panel,sta znaci dovoljno debeo? U planu je da odaberem neki ukrasni panel,da li postoje tu opcije sto se tice debljine?

Da li ici na SUPERIAL 75 jer je mala razlika u odnosu na imperial,ili se odluciti za neka od prva dva,,,

Nisam covek u struci ali hvala unapred u svakom slucaju na odgovorima :))

Još jedno pitanje:
Da li neko kod nas radi ono što se na engleskom zove Double hung ili Single hung window?
Ili onu vrstu prozora koja se otvara na kip "ka spolja" ali mu osovina okretanja bude negde na 2/3 visine?

BlokBrateBlok

Vrh