Možda sam bio previše heavy, može svakako da se priča o izborima, problem je nastao u tome što je sinoć odmah krenuo flame wa posle par minuta tako daguimaraes":3av6402i je napisao(la):Prema mom mišljenju krajnje gkupa odluka. Pa ako nešto ima veze sa procesom uključivanja Srbije u EU, to su jučerašnji izbori.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=04&nav_category=11&nav_id=283374Slovenija: Srbiji otvoren put ka EU
4. februar 2008. | 08:52 | Izvor: B92
Ljubljana -- Srbija ima otvoren put ka evropskoj budućnosti, izjavio je Dimitrij Rupel, čestitajući pobedu Borisu Tadiću.
Predsednik vlade Slovenije i predsednik Evropskog saveta, Janez Janša, čestitao je, sinoć, Borisu Tadiću na pobedi na predsedničkim izborima i poželeo mu puno uspeha, ocenjujući da se rezultat izbora može razumeti i kao odraz želje i odlučnosti demokratskih snaga da Srbija ubrza napredovanje ka cilju, članstvu u EU.
Što se tiče kriterijuma koje Srbija mora da ispuni na tom putu, Janša je ubeđen da će joj to uspeti brzo.
Slovenački premijer je predsedniku Srbije, Borisu Tadiću obećao i da, na tom putu, Srbija i dalje može da računa na podršku Slovenije, rekavši da Slovenija želi da i dalje jača višestrane odnose sa Srbijom.
Slovenački šef diplomatije i predsednik evropskog saveta za opšte i spoljne poslove Dimitrij Rupel je izjavio da su izveštaji o visokom učešću birača na predsedničkim izborima u Srbiji podsticajni.
"Sa radošću čestitam predsedniku Tadiću i njegovim saradnicima za doslednu politiku i za izborno dostignuće", izjavio je Rupel i naveo da je Tadićeva pobeda veliki izazov za modernu Srbiju i za EU.
"Očekivanja da će se Srbija odlučnije usmeriti ka saradnji sa EU su bila osnovana. Došlo je vreme za odlučniju podršku EU demokratskim i proevropskim činiocima srpske politike", izjavio je Rupel, navodeći da se Slovenija i do sada dosledno zalagala da Eu široko otvori vrata Srbiji.
"Srbija ima otvoren put ka evropskoj budućnosti. Srbija ima važne potencijale, koji će joj omogućiti brzo približavanje EU. Najpre ćemo, uz poštovanje poznatih uslova, sklopiti Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji, ali želimo da Srbija što pre postane kandidatkinja i počne sa pregovorima za članstvo u EU", izjavio je sinoć Dimitrij Rupel.
Znaš kako, ako si se nekad učlanjivao u neki video ili DVD klub, znaš da postoje uslovi i procedure kojima se dolazi do članstva. Nećeš da odeš do Žapca i kažeš 'Ja ću da se učlanim ali ne dam vam ličnu kartu'. Mislim, možeš i da uradiš to, ali ti neće dozvoliti da se učlaniš. E sad, uslovi učlanjivanja u DVD klub i u EU se malo razlikuju, ali je princip isti - onaj ko želi da se učlani, mora da ispuni uslove. Ako ispuni, može da postane član, ako ne ispuni - ne može. Simple as that.creme-nadlle":2y570q3j je napisao(la):Jao, sad shvatam da EU u stvari zeli nama dobro!
Cek da se prisetim... da,... do sada je uvek radila u nasu korist, pa ne vidim sto bi sad bio presedan.
Malo mi smeta sto nas drze za degenerike, ali izgleda da su tu u pravu.
Pokazu nam pic&u na slici i mi valjda treba odmah da balavimo.
Najbolje sto su uradili je da nas ne stezu u zadnjih nekoliko godina. Ostalo?
Puni su uslovljavanja a zauvrat nude osmehe i mogucnost da nas proizvedu u kandidate za kandidate.
Istovremeno nemaju ni najmanje postovanja . Nacin na koji nas tretiraju sada i to sto nam sada nude da se potpisom slozimo nas ceka i u buducnosti. Kao sto sada , jer im se tako hoce, ukidaju de jure ( OK, de facto vec ne postoji) Srbiju na Kosovu , a pri tom traze nas potpis za to, je nacin na koji ce ako im se vozdigne ukinuti Srbiju kao takvu. Sto i da nece... Vec su ukinuli Jugoslaviju, odvojili Crnu Goru, ukinuce Srpsku, sta fali... Posebno sto mi , kao ovce, idemo to da potpisemo jer volimo bolja kola i vece stanove...
Potpuno se slazem sa nekim delovima tvog posta. Naravno da ako zelis da se nekom pridruzis moras da ispunis njegove uslove. Da recimo Makedonija danas hoce da postane deo Srbije morala bi da ispuni neke uslove. Medjutim u taj DVD klub u koji se mi uclanjujemo nikako ne ide. Da nastavim figurativno, nas su prvo cuvari na ulazu pretukli jel su nas pomesali sa nekim greskom, zatim smo usli unutra pa nas je osoba za pultom oterala u pi#@! materinu a da nije ni cula sta zelimo i na kraju nam nisu trazili samo licnu kartu kao i svima ostalima, vec smo morali da odemo i u pomocnu prostoriju da jos nesto 'uradimo'. Nije stvar samo u pravilima, vec i da li su ta pravila pracena sa nekim principima, da li postoje jednaki uslovi i reciprocitet. Mislim da odnos koji je EU gradila sa Srbijom od pocetka nije odnos dva buduca partnera. Srbija nije imala pravo na svoje legitimne interese, a nasi argumenti i zahtevi nisu ni razmatrani. Mislim da su nasi odnosi od pocetka lose razvijeni i da mozda nije los momenat da se ti odnosi sada preispitaju ako ikada zelimo da budemo deo te EU pod uslovima kao i sve ostale zemlje.guimaraes":3er2e0hh je napisao(la):Znaš kako, ako si se nekad učlanjivao u neki video ili DVD klub, znaš da postoje uslovi i procedure kojima se dolazi do članstva. Nećeš da odeš do Žapca i kažeš 'Ja ću da se učlanim ali ne dam vam ličnu kartu'. Mislim, možeš i da uradiš to, ali ti neće dozvoliti da se učlaniš. E sad, uslovi učlanjivanja u DVD klub i u EU se malo razlikuju, ali je princip isti - onaj ko želi da se učlani, mora da ispuni uslove. Ako ispuni, može da postane član, ako ne ispuni - ne može. Simple as that.
Što se tiče drugog dela citiranog teksta, podsetio bih te da su sve republike bivše SFRJ održale referendume, na kojima su građani odlučivali da li su za ostanak ili izlazak iz SFRJ.
Rezultati:
Slovenija: 88.2% za nezavisnost
Hrvatska: 93.24% za nezavisnost
Bosna&Hercegovina: 99.43% za nezavisnost
Makedonija: 95.5% za nezavisnost
Crna Gora: 55.5% za nezavisnost
Kao što vidiš, građani tih, tada republika, a sada nezavisnih država, su se dominantnom većinom odlučili za nezavisnost, sa izuzetkom Crne Gore. Verujem da znaš za ove rezultate, ali mi nije jasno kako možeš da onda da tvrdiš da je neko ukinuo Jugoslaviju? Ukinuli se je oni koji su je i stvorili - njeni građani, a koji su jedini i imali pravo na to.