Šta je novo?

Put Srbije ka EU ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto ljudi slepo misle da je ikome stalo do Srbije... Budjenje!!! Svako gleda samo svoju korist i ne postoje gluposti tipa "braca Rusi ce nas spasti od surovog zapada" i isto to vazi naravno i za Amere i ostale. Mi ne umemo sami sebe da cuvamo i da sami za sebe brinemo pa su nam uvek drugi krivi. Ponuda Gasproma za NIS jeste sramna i ne znam sta bi dobro donelo Srbiji da prihvati takav predlog. Odrzanje Kosova?? HAHA sigurno! Kao sto su nas Rusi spasili od bombardovanja '99? (ako iko veruje u gluposti o "spasavanju" i "cuvanju" od strane "brace") Problem je upravo u tome sto vlada posredno dovodi u pitanje odrzanje Kosova u granicama Srbije sa pristankom na ovaj ugovor. Takav se utisak stice jer zasto bi mi inace razmisljali da prihvatimo tako losu ponudu za najznacajnije i najskuplje preduzece u Srbiji danas koja je nekoliko puta manja od trzisne? Uz to je veliko pitanje da li ce taj famozni Juzni Krak gasovoda uopste proci kroz Srbiju.

Zasto? Zato sto moramo da sacuvamo Kosovo da bismo pobedili na izborima :) Sve su to price za malu decu, a ono sto se stvarno igra po raznoraznim kabinetima i kongresnim salama je daleko od dohvata nasih ruku i medija. Trenutno se radi na tome ko ce najbolje parce da izvuce, tj. ko ce sta i za koliko prodati... Prica se vekovima ne menja, jedino se menja predmet prodaje. Da li je to Kosovo, ili NIS, ili Srbi, nesto ce uvek biti na ponudi.

VLADA USLOVNO PRISTAJE NA S S P AKO MISIJA EU NE DOĐE
10.1.2008 8:16 BEOGRAD - Ako se ostvare nezvanične najave iz Brisela da Evropska unija neće aktivirati svoju misiju za Kosovo i Metohiju 28. januara, Srbija će tog dana potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, saznaju ''Večernje novosti''.
List u današnjem broju piše, pozivajući se na svoje izvore, da će EU, ako naknadno pošalje misiju za primenu Ahtisarijevog plana, faktički poništiti potpisani sporazum sa Srbijom jer će naša država, na osnovu Rezolucije Narodne skupštine o KiM, sporazum staviti van snage.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu

Nesto se ne secam da je EU nas molila da im se pridruzimo, ali izgleda da se situacija menja!! :lol:

Nije nas molila, ali hoce da nas ima, sa vecim motivom no Poljsku i Balticke zemlje. Mi im trebamo... uopste. No bolje da nas vezu ugovorom u Uniji, no da nas puste da nas Rusi uzmu pod svoje.
U ovoj geopolitickoj igri, ne treba nama ni da preterano pusimo Eu ni da isto to radimo Rusima. Kao sto ne treba da javno pjlujemo ni po jednim ni po drugim.
Ne pretendujem na to da sam apsolutni poznavalac stanja stvari, ali bi nasi politicari, posebno u ovoj predizbornoj trci, valjalo da se uzdrze od preostrih izjava prema zainteresovanim stranama. ( Tipa mozemo u EU po nama odgovarajucim uslovima... ili jos gluplje pljuvanje po Rusima - kao necemo da budemo Ruska gubernija...)
Mi smo zemlja koja nema 50 .000.000 stanovnika i veliki ekonomski i energetski resurs. Mislim, vise smo sranje od zemlje... hajde da budemo dovoljno pametni da ne vredjamo ni Uniju ni Ruse. Valjace nam i jedni idrugi. OK je da se malo gicamo i prikazemo odredjenu , kao, principijelnost. Ali gomile dokumenata koje treba potpisati pre SSP je stiglo u Vladu jos pre mesec dana i to se sada uskladjuje i potpisuje. Tako, dragi Eurofili, SSP je , otprilike ,gotova stvar i ne boj te se...

^^^ Otprilike, a sto se tice NIS-a i ponude za prodaju radi se o relativno dobroj ponudi iz prostog razloga sto je energetska sigurnost za narednih 50 godina vaznija od jednog NIS-a. Ako sam ja dobro razumeo ponudu Srbija ce imati visestruku koristi u pozicioniranju NIS-a kao regionalnog igraca, dovoljno sigurne energije za svoju industriju i potrosace za dok tog energenta ima i status tranzitne zemlje. Tu paket ponudu treba ugovorom detaljno definisati, obavezati investitora na rokove i uslove i imamo dobar posao. Tu smo dobili mnogo vise nego sto jedan BP ili Total recimo, ikad moze da ponudi Srbiji dugorocno koliko god da je cena NIS-a u keshu. Uz to jos i dodajte da bi na tenderu ucestvovale samo manje regionalne kompanije kao OMV ili MOL, a strateski je suludo prodati komapniju tim 'boranija' igracima kada posmatramo globalnu sliku. Sve u svemu cena bi mogla da bude jacha za NIS, ali je to najbolje sto je neko ponudio do sada.

hmm, pitanje je da li će Gayprom biti u stanju da ispoštuje svoje već ugovorene obaveze. Pričali smo o tome na drugoj temi. Ti možeš lako da izbaciš omv i mol sa tendera zahtevom da ponuđać mora da ima sopstvene izvore nafte i gasa. Da li si razmišljao o npr. Shell-u, Libiji, Norveškoj, Alžiru? Sve te kompanije (i zemlje) imaju sopstvenu naftu i gas koji prodaju u Evropi. Rusi nisu ni jedini ni najbolji. Kako u Grčkoj, koja nema naftu i gas ima pumpi različitih svetskih kompanija, a mi bi da uvedemo privatni ruski monopol. Šta je tu dobro za nas?

usmeravanje_5.jpg

bigvlada":2ov25bxn je napisao(la):
hmm, pitanje je da li će Gayprom biti u stanju da ispoštuje svoje već ugovorene obaveze. Pričali smo o tome na drugoj temi. Ti možeš lako da izbaciš omv i mol sa tendera zahtevom da ponuđać mora da ima sopstvene izvore nafte i gasa. Da li si razmišljao o npr. Shell-u, Libiji, Norveškoj, Alžiru? Sve te kompanije (i zemlje) imaju sopstvenu naftu i gas koji prodaju u Evropi. Rusi nisu ni jedini ni najbolji. Kako u Grčkoj, koja nema naftu i gas ima pumpi različitih svetskih kompanija, a mi bi da uvedemo privatni ruski monopol. Šta je tu dobro za nas?
hmmm, izgleda da ti vec nekako znas da najveca gasna kompanija na svetu nece moci da ispostuje. Treba da budes svestan da ucesnike na tenderu ne biras ti, vec oni sami moraju da se prijave. Neznam dal si pratio proces restruktuiranja NIS-a i dal si primetio odakle su dolazile ponude i ko je izjavljivao zainteresovanost za NIS? Mislim da je suludo uopste razmisljati o ideju da bi Libijska drzava ili Alzir(?!?) mogao da ucestvuje u privatizaciji. Prvo zato sto su sva njihova nalazista vec privatizovana ili u pratnerstvu sa zapadnim kompanijama, a drugi razlog je zato sto do sada nije bilo takve vrste ekspanzije njihovih kompanija na evropsko trziste. U tom slucaju povezivanje, kako ti kazes, sa Alzirom nikako ne bi bio najbolji dil vec bi bio eksperiment, dok nekakve vrste ugovornog odnosa sa Gaspromom imaju sve vece kompanije na svetu. Norveska bi bila dobar posao verovatno, ali i tu ima problema procenjenih rezervi, njihove zainteresovanosti za privatizaciju, a da ne pricam o tome sto i da prodamo NIS norvezanima(koje zaista postujem) nikada ne bismo trosili njihove energente jel je to fizicki nemoguce i skupo cak i da zelimo. Potrebno je povezati se sa onim koji te snabdeva energijom, ako zelis da dobijes maksimum.
U srbiji postoji vec 5-6 ako ne i vise distributera nafte(iz Grcke, Madjarske, Austrije, domace, Ruske) i nije zabranjeno da dodju i Shell i drugi, ali oni to nisu ucinili do sad. Ja verujem da ce ih biti jos vise kako se razvija trziste i grade novi autoputevi. Da li je Gasprom monopol u Rusiji nije bitno za nasu ekonomiju ako ta kompanija nije monopol ovde, a to se lako regulise zakonom i liberalizacijom.
Izgleda da tebi u celoj prici smeta jedino sto je rec o Ruskom kapitalu i kompaniji, a ne nesto drugo. Gasprom je kompanija koju vec deceniju vode najbolji menadzeri i strucnjaci sa zapada i njegovo poslovanje u Srbiji moze da bude po pravilima po kojima posluje svuda u Evropi. To zavisi samo od nas, a da je dugorocno pnuda Gasproma losa nije istina. Cini mi se da bi nekima ovde ta ponuda bila losa i da bi je kritikovali i da je ponudio 3 milijarde za NIS, ali zbog drugih razloga.

Dakle, ajmo ponovo. Da citiramo Mišu Brkića, koji citira čiku sa Stenforda. Gasprom u poslednjih 5-6 godina ne ulaže u nova nalazišta gasa, ili ulaže vrlo vrlo malo, već u ulaže u hotele, avio kompanije, itd. Prošle godine je počela da se javlja nestašica gasa na ruskom tržištu, a u narednim kodinama to se može samo povećati. Postavlja se vrlo ozvbiljno pitanje - koliko je takav partner pouzdan.
Evropske zemlje su počele da ulažu u alternativna nalazišta, pre svega sev. Afrika, te se ui u tom kontekstu može gledati otopljavanje odnosa prošle/pretprošle godine sa Libijom, npr.

Ne mislim da treba NIS pokloniti rusima, treba naći optimalniji model.

Ево шта каже будући председник Русије (њега беше предложи Путин за наследника?)

Гаспром доноси инвестиције
Наше искуство, стручност и сировине подржаће НИС на путу постизања веће конкурентности и ефикасности
N53767_DCVY4RRmCuCIO5xL34aaOFkKwzDJFt1r78w.jpg

Александар Медведев

ЕКСКЛУЗИВНО
За Гаспром, Србија је једно од најстаријих и најважнијих тржишта. Имамо дугу историју сарадње на обострану корист. У 2008. биће тачно 30 година откад су прве испоруке природног гаса стигле из Русије у тадашњу Југославију. Наши интереси у Србији су комерцијални и ми овде видимо обећавајуће пословне прилике. Ипак, наша сарадња неће ни на који начин бити једносмерна улица. Кроз учешће у српској енергетској индустрији и инфраструктури, Гаспром може Србији да донесе инвестиције, ресурсе, моделе рада и енергетску сигурност. Испорука природног гаса остаје од највећег значаја. У 2006. извоз гаса је достигао 2,1 билион кубних метара и остаће на овом нивоу и у 2007.

Гаспром има велики број конкретних пројеката који ће продубити наше партнерство у области гаса и допринети сигурности снабдевања енергијом која је тако високо на листи приоритета Србије и целе Европе.

Гасовод „Јужни ток” је још један пример да рад Гаспрома тежи ка стабилном и сигурном снабдевању гаса, пошто би он гарантовао додатне количине руског гаса за српске потрошаче. Пре нешто више од годину дана, 20. децембра 2006, српска влада, Србијагас и Гаспром-извоз потписали су Меморандум о разумевању. Постоје две различите потенцијалне трасе за копнени део гасовода „Јужни ток” који ће прво донети руски гас у Европу пролазећи преко дна Црног мора. Коначна одлука о одабиру јужне или северне трасе још није донета. Ипак, очигледно је да ће могућност грађења гасовода кроз територију Србије донети велики напредак српској привреди.

Реконструкција подземног складишта гаса у Банатском Двору је још један потенцијални пројекат. Довршење изградње и каснија употреба подземног складишта гаса у Банатском Двору може да постане заједнички пројекат. Реализација овог пројекта би у првој фази покрила сву потражњу за гасом током зимског периода у Србији као и у Босни и Херцеговини. Његов даљи развој би могао да га повеже са транзитом гаса кроз целу територију Србије.

Ми такође истражујемо могућности ширења српског система транзита гаса и његово повезивање са више потрошача, као и реализацију споразума који ће проучити могућност изградње гасовода преко целе територије Србије. Ништа још није одлучено, али тренутно о томе преговарамо са Србијагасом.

Приватизација НИС-а је високо на листи београдских приоритета. Дозволите ми да будем врло јасан. Одлука да ли ће се и како НИС приватизовати зависи у потпуности од српске владе. Али, такође бих желео да нагласим да, у случају да Србија одлучи да прода компанију или неке њене делове у било којем облику, Гаспромњефт би био заинтересован да узме великог удела у томе као стратешки инвеститор. Јасно је да ми ово видимо као пословну прилику, али какве користи НИС има од тога? Одговор је једноставан. Гаспромово искуство, стручност и сировине ће подржати НИС на путу постизања веће конкурентности и ефикасности.

Чињеница је да ми имамо дугу историју сарадње са Србијом. Али ми ту видимо још простора за још ближу сарадњу у будућности која ће створити ситуацију у којој свако добија – Гаспромови акционари, али такође и Србија и остатак Европе.

Заменик председника Управног одбора Гаспрома и генерални директор Гаспром експорта
Александар Медведев
[објављено: 13.01.2008.
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=53767

Ambassador":35iz2jla je napisao(la):
Dakle, ajmo ponovo. Da citiramo Mišu Brkića, koji citira čiku sa Stenforda. Gasprom u poslednjih 5-6 godina ne ulaže u nova nalazišta gasa, ili ulaže vrlo vrlo malo, već u ulaže u hotele, avio kompanije, itd. Prošle godine je počela da se javlja nestašica gasa na ruskom tržištu, a u narednim kodinama to se može samo povećati. Postavlja se vrlo ozvbiljno pitanje - koliko je takav partner pouzdan.
Evropske zemlje su počele da ulažu u alternativna nalazišta, pre svega sev. Afrika, te se ui u tom kontekstu može gledati otopljavanje odnosa prošle/pretprošle godine sa Libijom, npr.

Ne mislim da treba NIS pokloniti rusima, treba naći optimalniji model.
Da bih mogao da sa tobom bilo sta diskutujem kao sa nekim doraslim sagovornikom moraces da nadjes kompetentnije izvore od Mise Brkica....lol

Gasovodom 'Južni potok' ide gas iz centralne Azije - Kaspijski region,Kazakstan,...
O tome već 'pričamo' ( sa mapama) na : http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=17961#p17961

Put Srbije ka EU ? ... sad sam primetio 'ka EU', a ne 'u EU'.
Tačno. Izgleda još nismo ni odabrali 'stranu', tj. stranu sveta. :)

Evo, opet u nedelju će biti biranje između Istoka i Zapada, a zaboravili samo
da smo 'Zapad na Istoku i Istok na Zapadu' ..... što treba iskoristiti, a ne birati.

hah, dakle ja sada mrzim ruske kompanije :lol: Valjda si video na drugim temama da se zalažem za uvođenje baš ruske tehnologije u raznim segmentima saobraćaja u Beogradu. Hajde da malo spustimo loptu, iz tvog posta ja bih mogao da zaključim da ti mrziš arapske kompanije.

Činjenica je da je ponuda Gazproma za NIS loša. Činjenica je da Gazprom ne ulaže dovoljno u nova nalazišta nafte. Činjenica je da se na zapadu priča (kroz emisije i stručne panele) o tome da li će Gazprom (sa politikom kakvu trenutno vodi) moći da ispuni ugovorene obaveze prema inostranim partnerima i da zadovolji domaću potražnju.

Po defaultu je loše da bilo koja država zavisi samo od jednog dobavljača energenata. Ne vidim šta ima loše u diversifikaciji izvora, pogotovo kada se radi o zemljama koje o nama imaju jako pozitivno iskustvo koje je nastalo usled višedecenijske privredne saradnje. Srbija ima bolje odnose sa Libijom nego EU. Libija se sada otvara prema svetu i to je naša prilika da budemo bolje zastupljeni na tom tržištu.

Drugo, ideja regionalne naftne i gasne kompanije (koju hoće da prave mađari i austrijanci, uz još par drugih zemalja) je takođe jako interesantna ideja (koju naravno jedino mi ignorišemo).

Treće. lepo bi bilo da Shell dođe ovde. Zašto nije? Zato što NIS ima monopol na preradu nafte. Kada ova država bude liberalizovala tržište, onda će i ostale naftne kompanije doći u Srbiju. Teza da mi najviše uvozimo gasa iz Rusije pa je zato Gazprom najbolji izbor je glupa. Naravno da je tako kada ostali nemaju ravnopravne uslove za poslovanje. Ali to malo liči na situaciju gde su jednom bokseru vezane ruke i noge a drugi likuje što ga je pobedio.

Necu da budem Norveska Gubernija.
Sunce ti... Kupili su 063 za 1,5 md $. Jos da kupe NIS za 2 md $! Bice najveci investitori u Srbiji. Kupice nas!
A nisu clanovi EU.

A proppos Brkica... Ne citam ga. Ako hocu da cujem sta je dobio u zadatak, nazovem ga telefonom. mada izbegavam, javi mu se zena a ona me nervira ...

@bigvlada
Činjenica je da je ponuda Gazproma za NIS loša. Činjenica je da Gazprom ne ulaže dovoljno u nova nalazišta nafte. Činjenica je da se na zapadu priča (kroz emisije i stručne panele) o tome da li će Gazprom (sa politikom kakvu trenutno vodi) moći da ispuni ugovorene obaveze prema inostranim partnerima i da zadovolji domaću potražnju.
Ja stvarno neznam odakle prica da Gazprom ne ulaze dovoljno u nova nalazista. Sad smo se uhvatili za neku informaciju koja nisam siguran da ima veze sa realnoscu. Ja licno znam za nekoliko gigantskih projekata u Rusiji u ovom trenutku koji su upravo razvoj novih nalazista(kao naprimer polja na Kamcatki, zapadni Sibir, kao i u Blatickom regionu) kao i velike projekte cevovoda koji ce omoguciti i do sada izolovanim zemljama da ponude svoj gas svetskom trzistu(preko Rusije naravno). Zapravo koliko znam veci je problem dostaviti sav gas zbog nedostatka infrastrukture, zato se i gradi 'Plavi Potok'. Sta zapad prica na panelima je cesto feel-good terapija. Ja ne vidim da su tako losim poslovanjem Gasproma o kome se prica ugrozene akcije Gasproma na berzi ili procenat rasta prihoda i profita. Osim toga nece valjda da Gasprom izvodi neki 'damping' gasa i obara mu cenu. Oni proizvode dovoljno gasa i do sada nijedan zapadni potrosac nije imao probleme u snabdevanju ni na minut za sve ove godine(osim tokom krize u Ukraini, ali za to treba da se obrate Ukrajni). Btw jel ti to znas da je neka zapadna kompanija tuzila da nije dobila ugovorene kolicine gasa ili je to 'sta bi bilo kad bi bilo'?

Po defaultu je loše da bilo koja država zavisi samo od jednog dobavljača energenata. Ne vidim šta ima loše u diversifikaciji izvora, pogotovo kada se radi o zemljama koje o nama imaju jako pozitivno iskustvo koje je nastalo usled višedecenijske privredne saradnje. Srbija ima bolje odnose sa Libijom nego EU. Libija se sada otvara prema svetu i to je naša prilika da budemo bolje zastupljeni na tom tržištu.
Slazem se 100%. Mi tehnicki imamo opciju za jos jedan izvor, a to je Iran. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se cevovodom povezemo sa Rumunijom i dalje fali jos jedan mali krak u Aziji koji se sad trenutno gradi. To jeste perspektiva za buducnost o kojoj treba razmisljati. Ostali izvori nam fizicki nisu dostupna, a prenos nafte brodom iz Afrike je komparativno toliko skuplji od gasovoda da ta racunica u srpskom kapitalizmu nikad nece biti ni za jednu firmu opcija kad vec postoje cevi koje nose gas po duplo jeftinijoj ceni. Ako se eventualno uradi nekakav projekat koji bi omogucio da Libijski gas dodje do nas po konkurentnoj ceni, naravno sto da ne i to. Prodaja NIS-a nas nece moci da spreci da nase trziste ima i gas iz Libije, jer prodajemo infrastrukturu a ne trziste. Saradnja sa Libijom - samo napred, i ja hocu da budemo zastupljeniji na tom trzistu, ali to nema veze sa NIS-om osim ako nisi mislio da NIS kupi nesto u Libiji?

Drugo, ideja regionalne naftne i gasne kompanije (koju hoće da prave mađari i austrijanci, uz još par drugih zemalja) je takođe jako interesantna ideja (koju naravno jedino mi ignorišemo)
Da znam za tu ideju, ali to treba ozbiljnu analizu vrednosti tih kompanija i trista, kapitala itd. Vazno je koliko bi NIS bio procenata te nove kompanije, gde bi se nasle pare za modernizaciju NIS-a(zbog koje jos uvek i postoji monopol) da bi povecali kvalitet i efikasnost, dostupnost akcija te firme gradjanima Srbije i ostali detalji. U tom slucaju bi se gradila kompanija koja bi u kasnijem koraku morala da bude prodata nekoj velikoj zverki u poslu, tako da i ti detalji moraju da se rasvetle. Ali, i ta ideja je brzo-brzo srocena kao neka nezvanicna ponuda onda kada je postajalo jasno da Gasprom dobija NIS. Evo cujem danas da se Evropska Komisija buni sto prodajemo NIS Rusima. Inace ideja u nekim okolnostim mozda ne bi bila losa, ali ne sa ovako sakatim i zastarelim NIS-om, koji je pola unisten u, zamisli NATO bombardovanju.

Treće. lepo bi bilo da Shell dođe ovde. Zašto nije? Zato što NIS ima monopol na preradu nafte. Kada ova država bude liberalizovala tržište, onda će i ostale naftne kompanije doći u Srbiju. Teza da mi najviše uvozimo gasa iz Rusije pa je zato Gazprom najbolji izbor je glupa. Naravno da je tako kada ostali nemaju ravnopravne uslove za poslovanje. Ali to malo liči na situaciju gde su jednom bokseru vezane ruke i noge a drugi likuje što ga je pobedio.
Ovde govorimo o dve stvari. Govorimo o preradjivackom i distributivnom delu. Jeste NIS ima monopol na preradu nafte i tako je moralo da bude. Sada je zavrseno restrktuiranje kompanije, pripremljena privatizacija,monopolu je ostalo jos nekoliko meseci, ali Shella jos nema. Zasto se nisu javili da su zainteresovani, pa ne samo da udju na trziste vec da poseduju i svoje rafinerije i pumpe i sve??? Uostalom kako ostalima nije smetalo da udju iako je NIS i tada imao monopol? Mislis da nema profita zbog monopola?
Koliko ja znam Royal Dutch Shell nema investicije u mnogim zemljama u regionu, pa nije da se nesto isticemo. Ja bih voleo da je Shell mozda konkurisao za NIS, ali nije i to je realnost. Koji su njihovi razlozi neznam, ali kupovina NIS-a im izgleda nije bila interesantna.
Da je Evropa izgradila prijateljski odnos sa Rusijom kao sa svojim najblizim susedom, razvila normalan i zdrav politicki dijalog i tesnu ekonomsku saradnju, ne bi morala danas da trazi nekakve alternativne pravce i izvore, vec bi cela Evropa zajedno sa Rusijom uzivala privrednu i politicku ekspanziju. Ovako Vasington trlja ruke, a Evropa sanja o gasovodu iz Libije, njihovog novog/starog druga.

OK, uglavnom se slažemo oko ve'ine stvari. :) Ja samo pokušavam da gledam malo dalje. Nisam znao da su nam iranski gas i nafta relativno na dohvat ruke. Čitao sam o Sahalinu 2 i sličnim projektima, to su mamutske konstrukcije, ali pitanje je da li će i to biti dovoljno za buduću potrošnju? Ne sviđa mi se uslovljavanje izgradnje gasovoda davanjem NIS-a za tepsiju ribe, plus stvaranje privatnog monopola i daljim zagađivanjem Pančeva.

Shell sam naveo samo kao primer, uopšte mi nije bitna specifična kompanija. Hoću da budem u mogućnosti da kupujem benzin koji je prerađen ovde ili napolju, mi skoro da nemamo nalazišta nafte i gasa, glupo je da potpuno ne liberalizujemo tržište.

Što se tiče Libije i ostalih zemalja Magreba. Nisam mislio da NIS ulaže u Libiju. već da naftu i gas plaćamo poljoprivrednim i softverskim proizvodima kroz barter aranžmane i građevinske usluge naših kompanija u Libiji.
Vidi kako to danas funkcioniše: Rusi nam daju gas i naftu, mi njima damo pare (izvonjavam se ako postoje barter aranžamni i sa Rusijom, ja mislim da ih nema). Na onakav prvooopisani način, pored toga što dobijamo naftu i gas razvijamo domaću privredu.

Elem, u svakom slučaju, mi MORAMO da gradimo više fabrika koje bi proizvodile biodizel (juče sam čuo vest da će uskoro biti obavljen i let putničkog aviona koji koristi biogorivo), ne moramo da zavisimo od bilo koga (što je i najbolje rešenje). Do tada, izabrati najmanje loše rešenje. Po mom skromnom mišljenju to nije prodaja NIS-a Gazpromu. Plašim se da ne bude isti slučaj kao sa Telekomom i Italijanima, koji su samo isisavali novac, jedina opipljiva nova stvar su bile halo govornice.

Uostalom, znaćemo sutra, valjda je danas deadline za odgovor Gazpromu.

Pa onda kul, izgleda da se nismo skroz razumeli. I meni je dugorocna strategija najvaznija iznad nekog kesha i ostalih malih trzisnih stvari. Ta dugorocna strategija mora da obezbedi:
1. Lidersku poziciju u energetskom sektoru za Srbiju na Balkanu.
2. Siguranu i jeftinu energiju za nasu privredu
3. Tranzitnu ulogu u transportu energije za Zapad, a najvise za region(znaci slavine i cvorevi u Srbiji)
4. Promenu energetske strukture kod svih potrosaca kroz razvoj infrastrukture(prelazak na jeftinije energente od struje)
5. Razvoj obnovljivih i odrzivih izvora energije za buducnost.

Sto se tice price o biodizelu. To je jako interesantna tema, ali ima svoje kontroverze. U Srbiji se otvorila prva fabrika biodizela prosle godine u Sidu, a uskoro ce i velika fabrika etanola u Zrenjaninu. Slazem se da nam treba jos par tih pogona, ali moramo da vodimo racuna zato sto ta tehnologija trosi veliki povrsine obradivog zemljista za proizvodnju kultura koje se dalje rafinisu u gorivo. Ogromne povrsine pod tim zasadom su jedan od uzroka skoka cene hrane na svetskom trzistu kako je sve manje povrsina pod kukuruzom recimo, a sve vise pod uljanom repicom. Velika je debata na Zapadu oko benefita i negativnih efekata sve ekstenzivnije proizvodnje bio goriva. Ali mi jos nismo stigli tu, pa samo trebamo da pratimo da ne dodje do stihije zato sto su te kulture jako isplative i primamljive.

Sto se tice Gaspromove ponude, ona je toliko kompleksna i siroka da joj je potrebno posvetiti mnogo paznje. Gasprom je u stanju da ispuni 3 tacke od onih 5 koje sam naveo kao osnovne. Ta kompanija to moze i kaze da i zeli. Ne radi se o 100-200 miliona, vec se radi o narednih 30-40 godina i sa tim nema igre. Da ne pricam koje su sve ostale implikacije jednog ovakavog ugovora od politickih do socialnih. Ono sto jos govori u prilog ovoj ponudi za mene, jeste sto je ceo plan toliko logican ekonomski da bi za Gasprom bilo suludo da ne uradi tako. Drugim recima, NIS je za Gasprom ali SAVRSENA kockica u slagalici ako se pogleda njihova mreza i investicije. U toj semi NIS je za njih stratesko pozicioniranje i smesi mu se lepa buducnost.
Mislim da je Telekom drugacija prica bila i da je tesko uporedjivati.

Vidi, ono što meni smeta je spremnost naših vlasti da cementiraju saradnju samo sa jednim potencijalnim dobavljačem nafte i gasa i gušenje bilo kakve konkurencije. Na onoj mapi koju je Dragan postavio vide se svi budući naftovodi i gasovodi, uopšte ne verujem da ćemo dugoročno imati prihode od tranzita kojima se nadamo (da ne pominjem činjenicu da se gađaju ciframa, u jednom mediju je 200 miliona evra, u drugom 200 miliona dolara - jedino još nisu rekli da će prihod biti 200 miliona kuvajtskih dinara :lool:).

NIS mora na tender, jer ćemo tako dobiti najveću cenu za njega, Gazprom može bez problema da konkuriše i da ga kupi ako ima najbolju ponudu. Niko ne sme da ima monopol na distribuciju i preradu nafte i gasa. Ekološki standardi moraju da se poštuju.

Uopšte mi se ne sviđaju zakulisni pregovori, vremenske ucene i izuzetno niske ponude. Automatski mi stvaraju odbojnost prema nekome ko treba da bude partner za dugi niz godina. Bolje da uopšte nisu davali bilo kakve informacije i da su na kraju rekli, ovo je njihova poslednja ponuda, da li da je prihvatimo ili ne?

Priča oko Telekoma je jako dobra, jer tu, u sektoru telekomunikacija možemo da sopstvenom primeru da vidimo kako treba i kako ne treba da se radi. Italijani su to radili jako loše. Sa druge strane, kada je prodavan Mobi063, država je raspisala tender i dobila 1,5 milijardi evra. Sada imamo tri kvalitetna mobilna operatera koji se biju za svakog korisnika.

Da li je tebi kao korisniku važno ko će da kupi NIS, pod uslovom da imaš naftu i gas po cenama koje se ne razlikuju od onih u okruženju? Ako je nekome isplativo da ima 20 posrednika ili da dovlači naftu sa Aljaske ja nemam ništa protiv. Jednostavno treba svima omogućiti identične uslove poslovanja i pustiti tržište da se samo razvija.

U pravu si za biodizel, Brazil sebi može da dozvoli ogromne površine za gajenje biomase koja će se iskoristiti u njegovoj proizvodnji. Ministar poljoprivrede treba da proceni, kolike su naše potrebe u suncokretu, pšenici, kukuruzu i ostalim kulturama, pa da onda na zemljištu koje preostane gajimo biljke namenjene proizvodnji goriva. Ja lično sam protiv izvoza žitarica, to poistovećujem sa izvozom balvana umesto izvozom nameštaja, dakle, kao izvoz sirovina, ne kao izvoz hrane.

ŠTAJNMAJER: NEĆE BITI POTPISIVANJA S S P NAREDNIH DANA
14:33 BRISEL, 28. januara - Evropska unija neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) sa Srbijom u narednih nekoliko dana, izjavio je danas na marginama Saveta ministara Evropske unije šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"U narednih par dana sigurno neće biti potpisivanja S S P", izjavio je Štajnmajer.

Holandija je danas jasno ponovila da neće odobriti potpisivanje S S P pre nego što budu izručeni preostali haški optuženici.

"Ne želimo da ostavimo utisak da ostalih 26 zemalja članica imaju popustljiviji stav" po pitanju politike uslovljavanja potpisa na S S P punom saradnjom s Hagom, naglasio je Štajnmajer.
Izvor: Politika
Link: politika.co.yu

^^^^ Samo tvrdo!...taman posla da izgledaju popustljivo u svojoj politici uslovljavanja...:notok:

794358418479e1af6c97d7784108333_extreme.jpg

EU nudi prelazni sporazum Srbiji
Brisel ponudio politički sporazum o jačanju saradnje u ekonomiji, obrazovanju i
potpunom ukidanju viza za srpske građane.
Sporazum bi trebalo da bude potpisan 7. februara u Briselu. Biće formirana i radna grupa koja će
pomoći da se sprovede taj sporazum, saopštio je predsedavajući Saveta ministara EU, šef
slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel posle sastanka u Bruselu. .... itd.
B92 ceo text : http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=01&dd=28&nav_category=11&nav_id=282399

presudio je na kraju tvrdi stav Belgije i Holandije (narocito).... Prelazni spoazum nije lose resenje, ali ne bi bilo lose da je potpisan pre nedelje...

@kid,

a zasto bi popustali sau sve parlamentarne stranke sem dve protiv potpisivanja SSP... Ko nece, mi ili oni?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh