ACR":3fz7n7k8 je napisao(la):
Ne marim mnogo ni za predlog o deljenju čistih špriceva; licemerno je da država na taj način obezbeđuje sredstva za dalje kršenje zakona koje je sama propisala.
Ako država to ne radi, obezbeđivaće sredstva za lečenje tih ljudi od side. U pitanju je problem javnog zdravlja. Jesi li uopšte pogledao link koji je ostavio šmeksi na prethodnoj strani? Preporučujem da ga vidiš, ima veoma pametne odgovore na neka od pitanja koja smo ovde postavili.
e mislim, dalje, ni da je uloga države da bude dadilja svojim razmaženim stanovnicima, ako je neko nameran da uništava svoj život i ne misli da tu nešto treba da menja - neka ga. Bolje tako nego da legalizacijom umanjuje stigmu narkomanije i tako ohrabruje još ljudi da krene tim putem.
Slažem se da uloga države nije da bude dadilja svojim stanovnicima, jer država se sastoji od tih istih stanovnika. Pitanje je sledeće - da li želimo da platimo više (društveno, finansijski, politički), ili manje? Ja tvrdim da sa trenutnom politikom prema drogama plaćamo više jer imamo;
a) veći broj zavisnika nego što bi imali
b) nasilne kriminalne aktivnosti koje se asociraju sa (nelegalnom) trgovinom drogom koje ne bi postojale da je ta trgovina legalna ili dekriminalizovana
c) širenje bolesti i zaraza (kao što je HIV) koje su opasne za javno zdravlje putem intravenoznih korisnika droge
hazard":3fz7n7k8 je napisao(la):
Btw jovanovm odakle to da je duvan dokazano toksicniji od marihuane? Duvan je valjda veca navlakusa, a marihuana je toksicnija i dugorocno npr. po mozak ima gore posledice nego duvan (koji uglavnom utice na pluca, grlo i tako to). Mislim, valjda se ja tako secam nekih prica iz skole (ne srpske skole, da se razumemo smile) kad smo o drogama diskutovali.
Ne postoji nijedna ozbiljna naučna studija koja je napravila bilo kakvu vezu između marihuane (tj. njenog aktivnog sastojka tetra hidro kanabinola) i štetnosti za ljudski organizam. Jedini zdravstveni problemi korisnika marihuane su povezani sa načinom njenog unošenja, tj. slični su kao i oni korisnika duvana - emfizema, respiratorni problemi, i u nesrećnim slučajevima mogućnost raka usta. Iz toga razloga dosta medicinske marihuane se distribuira u drugim formama, kao što su pilule, lizalice, ili žvake. Malo informacije o tim primenama:
http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_cannabis
Ma kakva dekriminalizacija droge... notok Distribucija čistih špriceva? Hoćemo da ih prodajemo i u osnovnim školama, kao što je ženin bratić na Zapadu od 10-te godine mogao da kupi kondom na automatu u školskoj biblioteci!?
Ja sam u Srbiji mogao da kupim kondom u školskoj knjižari sa 10 godina. Zamisli, haos, Zapad! I još nije bila opština u krugu dvojke nego periferija! ccc! Bože, pa valjda je distribucija kondoma dobra stvar? Ne misliš valjda da će ljudi koji imaju više kondoma imati više seksualnih odnosa? Pokaži mi jednu ozbiljnu studiju koja to tvrdi, molim te! Voleo bih da znam, pa da trknem da kupim par kondoma, možda mi se popravi situacija...
Poredjenje sa prohibicijom alkohola je lose. Alkohol je supstanca kojom se ljudi 'drogiraju' vec vekovima, tj. milenijumima, i duboko je ukorenjen u ishrani, kulturi, obicajima, prihvacenom obrazcu ljudskog ponasanja. I onda naravno da prohibicija takvog neceg ne funkcionise. Isto je i sa duvanom. Kao sto rekoh, da se duvan prvi put pojavio recimo 1950. godine bio bi verovatno zabranjen i danas ne bi bilo ni blizu toliko pusaca. Ista je stvar npr. sa kokom u juznoj Americi gde je domoroci tradicionalno koriste.
U Srbiji se ljudi takođe drogiraju vekovima (kao i svuda na svetu!). Šta misliš za šta je služila bunika? Da ne spominjemo ogromne plantaže konoplje i opijuma kod nas...
http://sr.wikipedia.org/sr/Конопља Inače, nusprodukt pogrešno usmerenih zakona o drogama je i uništenje konoplje kao veoma korisne industrijske biljke...