Šta je novo?

Prvomajska ulica, Zemun

Veliko je pitanje kada ce ovo krenuti, treba prosiriti Prilaz i ukloniti one barake duz cele prvomajske. To nista nece znaciti bez prosirenja Tosinog bunara...
 
Kakve barake? Možda je početkom devedesetih tu bilo baraka kada ih je "veliko Š" tamo naselio ali danas su to zgrade sa podrumima i spratovima. Armirano, zidano, temelji, stubovi .... a mislim da su dobili samo dozvole za montažne objekte.
 
Пошто је усвојен ПДР Првомајске улице, ево да поставим цртеже ове улице како би требало да изгледа. Овде имате све детаље реконструкције ове улице од Бачке до Новоградске улице https://www.beograd.rs/cir/gradski-ogla ... ske-ulice/ , које све парцеле ће се отуђити, а такође како ће изгледати и саобраћајнице северно од Првомајске, пошто је све то део ПДР-а. Биће у једном делу улице и бициклистичка стаза.

Планирана намена реконструкције Првомајске и осталих улица
планирана намена.JPG

Увеличани делови цртежа реконструкције Првомајске
планирана намена1.JPG
планирана намена2.JPG
планирана намена3.JPG

Цртежи попречних пресека Првомајске
попречни профил улице1.JPG
попречни профил улице2.JPG
попречни профил улице3.JPG
попречни профил улице4.JPG
попречни профил улице5.JPG
попречни профил улице6.JPG
попречни профил улице7.JPG
попречни профил улице8.JPG
попречни профил улице9.JPG
 
Da li ulica ostaje sa po jednom trakom uz dodatak uvučenih stajališta ili će imati po dve trake po smeru plus uvučena stajališta?
 
Odlicno da ce Silerova napokon dobiti izlaz na Prvomajsku

Kada se moze ocekivati pocetak radova, zna li se sta

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
 
Нисам сигуран, али мислим да још није урађена сва експропријција, још мало је остало да се уради. Барем се тако прича!
 
Колико се ја сећам, био је план да се направи "слепи булевар" попут Пеке Дапчевића са 2+2 траке. Изгледа да су чак и од тога одустали, па пресипају из шупљег у празно.
 
Ulica će imati jedini smisao ako se proširi na 2+2 saobraćajne trake. Tu uključujem niše za parkiranje, trotoare, razdelno ostrvo. To je moguće jedino uraditi ako se uklone svi objekti sa desne strane ( u smeru ka Vojvodini). Isto važi i za Tošin bunar, s tim što bih na početku ulice uklanjao objekte sa leve, a u završetku ulice objekte sa desne strane. Na raskrsnici Novogradske, Prilaza, Zlatiborske i Prvomajske, napravio bih kružni tok.

Proširio bih obe ulice, izvršio eksproprijaciju zemljišta, obeštetio ljude i izgradio zgrade male spratnosti. U prvomajskoj ulici bih gradio duplekse (kuća zgrade) obložene opekom. Ima mesta i za neki tržni centar u kojem bi mogli da se smeste svi lokali koji su bili u onim "pečurkama". Obezbediti podzemne garaže, itd... Na spratu napraviti bioskop i druge sadržaje koji nedostaju u ovom delu grada. Ako bi se spojio preko novosadskog autoputa sa Altinom i ulicom Pavla Vujisića, to bio bio pun pogodak.

Jeste da to sve iziskuje vreme i mnogo rada, ali to je jedini način da se Zemun upristoji i dovede u red. To bi se sve isplatilo. Ako treba, neka donesu Lex specialis, ali neka srede grad.
 
Da li je moguća ikakva rekonstrukcija ulice, sa ili bez proširenja, bez da se masakrira drvored?
 
Imam informaciju da imaju problem sa jednom kladionicom. Naime, u Prvomajskoj se sprema rušenje cele jedne strane, ali je problem kladionica. Vlasnik tog objekta ili kladionice je visoko pozicioniran u upravi grada Beograda. Dotični koči ceo projekat. Radikalska posla, što bi se reklo.
 
To je ономад Шешељ и дао да се простор за ширење заузима локалчићима.
 
To je ономад Шешељ и дао да се простор за ширење заузима локалчићима.
Cela ulica podseća na neku azijatsku zabit. Znam da je Šešelj uzurpirao zelene površine i davao to zamljište na korišćenje onome ko mu da više hiljada maraka u džep. Uzmite u obzir da su to bile devedesete, tada je 4.000 maraka bio ozbiljan novac.
 
Imam informaciju da imaju problem sa jednom kladionicom. Naime, u Prvomajskoj se sprema rušenje cele jedne strane, ali je problem kladionica. Vlasnik tog objekta ili kladionice je visoko pozicioniran u upravi grada Beograda. Dotični koči ceo projekat. Radikalska posla, što bi se reklo.
У преводу- докле год су ови на власти Првомајска неће бити проширена. Џаба вишедеценијски планови кад ова власт спроводи експропријацију само кад треба неком инвеститору да се направи простор за градњу "променаде" у близини Славије, а кад су неке много једноставније експропријације у питању спинује се да није реално да руше 500 кућа ( иако их у Булевару ос Цветка до Смедеревца;нема ни приближно толико) или да нема шансе да се раселе три зграде у Булевару деспота Стефана зарад проширења уског грла. Знам да ово није тема о Градским вестима или изборима али стварно ми је доста овог јавашлука којим се десет година систематски уништава Београд и стагнирају и пројекти који су започети пре доласка ове банде на власт. Имају градски буџет од 1,6 милијарди евра и да заиста желе да прошире сва уска грла у граду, свим власницима објеката у граду чија експропријација је неопходна биле би понуђене веће паре и експропријација би самим тим много брже ишла и пројекти би се брже спровели. Али не, боље да се на рачун јавних зелених површина проширују улице чак и ако њихово проширење није потребно и да се тако баца прашина у очи јавности.
 
Šta druže da ti pričam, samo da vidiš na šta liči deo te ulice kod naselja Save Kovačevića. Kuće kao u favelama Ria, a iza deponija smeća gde sede pijanci. Ceo kraj je jeziv. Posle nam pričaju o tzv. metropoli i druge bajke. Ako uzmeš ceo potez od novosadskog autoputa, pa duž Prvomajske, Teodora Hercla, Tošinog bunara, to je opšti nered. Nisu sposobni da lepo asfaltiraju deo Tošinog bunara između raskrnice sa Pariskim komunama do rasksnice sa Studentskom. Onda raspadi od 15-ce koju ovde guraju... Imam osećaj da sam došao u Bangladeš i neku azijatsku pri...dinu, a ne u Evropu.

Oni vole investitora koji gradi zgrade, tu nema mnogo posla. Neće da reše ključna pitanja u gradu, da nam uklone pečurke iz doba crveno-crne koalicije. Beograd zaostaje za Varšavom bar 50 godina, da ne govorim o drugim gradovima na zapadu.
 
Могли су од оних пара за ложионицу обештете људе за експроприацију…
Nema tih para koje mogu da nadomeste zaradu kladionice. ;)

Šta druže da ti pričam, samo da vidiš na šta liči deo te ulice kod naselja Save Kovačevića. Kuće kao u favelama Ria, a iza deponija smeća gde sede pijanci.
Ne znam da li je to do mene ili je zaista tako, ali imam utisak da se broj pijanaca povećava, i to širom grada.
 
Nema tih para koje mogu da nadomeste zaradu kladionice. ;)


Ne znam da li je to do mene ili je zaista tako, ali imam utisak da se broj pijanaca povećava, i to širom grada.
Ne samo pijanaca, nego i klošara. Ta linija 15 je puna takvih. Kreće sa Zelenjaka pa se obično iskrcaju u Prvomajskoj. Ceo utisak je poražavajući.

Kockara i pijanaca je sve više. Takođe, primećujem da se čak povećao i broj pušača. Sve je to rezultat zlatnog doba.
 
Када би се уклонили Шешељеви локали тај део би могао изгледати пристојно. Јел то некада добило трајну дозволу?
 
Mislim da se nikad neće ukloniti ti lokali. Koliko god da su ružni ti lokali čine ulicu 24/7 budnom.
 
Ne sviđa se ni meni nered i haos i u kakvom je stanju ulica veruj mi. Ali svako voli što je ta ulica živa 24/7.
Ja bih najviše voleo da su Prvomajska i Ugrinovačka sređeni bulevari sa 2 trake, širokim trotoarom i drvoredom i bici stazom ali realno se to neće desiti.
 
To može da se uradi tako što se uklone svi lokali, i izgrade se ponovo ali uži i tipski, na recimo 2 sprata, da svi poslovni objekti ponovo imaju svoje mesto tu, a da ulica prodiše. Realno je da za to ima prostora. A čak mislim da ima prostora za širenje i bez bilo kakvog rušenja, s' tim što bi u pojedinim delovima trotoar postao uzan umesto zadovoljavajuće širok. Najgore je što ti najuži delovi nisu suženi šešeljevim urbanizmom nego kod OŠ Petar Kočić, starim švapskim kućama.
Ali koliko kapiram i ova ulica i Tošin Bunar idu svojim tokom. U TB se novi front zgrada već vidi kod lidla i novogradnje pored njega.
 
Vrh