Tačno je sve to, ALI...
U poljoprivrednim školama se do skora učilo da se biljni ostaci uništavaju spaljivanjem strnjišta.
Naravno, strnjište se na njivama posle žetve može ukloniti zaoravanjem, ali kada te država keca sa cenama goriva neće ti ostati zarada od žetve ako bi to radio nekoliko puta, plus potrebna je radna snaga da ukloni od žetve ostatke (koji se nekada mogu receklirati u zemlju, ali ne uvek!).
Takođe treba vam i druga tanjirača znači moraš od nekog da platiš to, ne možeš ni na svim njivama da radiš zaoravanje, ima tu više faktora..
Lepo je što iznad Horgoša nema takvih stvari, ali to je samo iz razloga što su oni tačno odredili šta će sa time i država tu učestvuje.
Kod nas država ne učestvuje, ali žigose poljoprivrednike, a niko da se zapita šta da radi i sa drugim materijalom van strnjišta (trava, biljke itd...) i gde da ga reciklira ili odloži jedan pošteni seljak..
Pogotovo oni koji nemaju živinu kao mi u selu toliko, a kosimo ozbiljne količine trave tokom leta, jednostavno moramo da se rešimo te trave i tih ostataka koje nikome ne trebaju u selu, ja tu običnu travu nemam nigde da je odložim jbn u okruženju, jer država nije smislila mesto..
Ovaj problem se neće rešiti nikakvim kaznama koje poljoprivrednici ne mogu ni da plate koliko su socijalno ugroženi..
Rešiće se pre svega edukacijom, a drugo da se spuste cene dizela pa će ljudi krenuti sa zaoravanjem strnjišta, mada i sada dobar deo njih to i radi!
I naravno da se obezbede mesta u selima za ovakav i sličan travnati/biljni otpad i situacija će se popraviti, država je nemarna prema poljoprivrednicima pa zato i pribegavaju ovim merama.
Često sam na selu, mi smo odavno digli ruke od zemljoradnje, ali kapiram kako i šta ide i nije uopšte tako lako rešiti ovaj problem kao što izgleda..