Valjda 1921. ili 1923. su sve pravoslavne ckrve odlucile da predju na Milankovicev kalendar, ali srpska, ruska, carigradska (pod koju spadaju i monasi na Sv. Gori) i jerusalimska crkva to nisu ucinile. Tada raskol zapravo jeste bio veliki problem, jer svaka pravoslavna crkva koja je promenila kalendar ima raskolnicku sektu starokalendarista...i kao uzor sebi uzimaju vaseljenskog patrijarha u Carigradu tj. Istanbulu. Treba i spomenuti da je 1921.-1923. SPC tek ponovo ujedinjena (spajanjem karlovacke patrijarsije, beogradske mitropolije, te mitropolije u CG itd.) tako da je sigurno tada bilo vazno ocuvati jedinstvo...ACR":1aztd8sv je napisao(la):1) Pravoslavna Crkva odbija da kaže zašto je tačno protiv promene - neka objašnjenja koja sam čuo su "da bi se izbegao raskol" i da bi se "sprečila sekularizacija Božića" (obzirom da vide 25.dec kao više sekularni nego verski praznik) - ali podozrevam da su u pitanju ipak "politički" razlozi...
S druge strane, takav stav crkve je zapravo doveo do "pomeranja kalendara" - zar nije Srbija sve do 1918. koristila julijanski kalendar kao zvanicni, drzavni? Znaci Bozic je bio 25.12, itd. Onda je uveden gregorijanski kalendar stvaranjem Kr. SHS. Dakle posto ckrva nije promenila kalendar tad, zapravo se i prakticnom smislu tada desilo "pomeranje".
Nego, ja mislim da danas nije Bozic glavna prepreka, lako je pomeriti jedan praznik, nego nesto drugo sto je u srpskom narodu ukorenjeno - a to je slavljenje slave. Objasni ti sada ljudima da Sv. Nikola nije 19. decembra nego 5., i da treba da menjaju dan kada slave slavu? Mislim da bi nastao totalni haos, pola ljudi bi po svom nahodjenju nastavilo "po starom", itd.
Sto se tice vremenskih zona, glupo je pomerati. Moze evt. da se ukine pomeranje za sat nazad/napred (kome ne vidim svrhu osim u tome sto kada se pomeri unazad, mozes da se probudis i kazes "vidi nije 7 nego 6 haha jos cu da spavam!" a kada se pomeri unapred da pizdis sto si izgubio sat vremena spavanja), ali inace mislim da je korisno imati isto vreme kao vecina Z. i centralne Evrope, npr. iz poslovnih razloga...