Hvala na odgovorima - dopada mi se kako se razvija diskusija sto se tice projektovanja stambenog prostora.
S obzirom da je u jednom odgovoru napomenut subjektivni aspekat - koji je u mom slucaju navedeno savrsenstvo (ajd mozda prejaka rec) stana, ja sam amaterski nacrtala tlocrt stana (razmere su malo off odmah da napomenem - ali cu sve to pojasniti, kao i usporedbu sa stavkama iz mog prvog posta)
Dakle - pod 1 - istakla bih lokaciju. U pitanju je uredjeno naselje nekih 10-15 minuta od centra grada kada nema guzve. Uredjeno u smislu nema divlje gradnje, nema bojazni da ce mi za godinu dve nici soliter pored ili ispred zgrade pa cu sa komsijom da se kafenisem preko terase itd. Puno je prostora sa obe strane zgrade (obe mislis na strane kajima su pozicionirane terase). Daleko od toga da naselje nema problema, ali u odnosu na druge lokacije mislim da se sve da resiti.
2 - orijentacija - to je prosto do pozicije zgrade i nije nista unikatno u odnosu na zgrade u Beogradu. ono sto jeste po meni sjajno jeste sto je stan naspramno dvostrano orijentisan, sa staklenim zidovima (trokrilna staklena vrata) jedno naspram drugog
3. raspored
Crne linije su zidovi, roze su vrata ili otvori za vrata, plavi su prozori ili staklena vrata a sive linije su otvorenost terasa
1. pretsoblje sa prostorom za cipelarnik
2. plakar u debelom zidu
3. mokri cvor (wc i lavabo) - nije ovako dugacak, proporcija je losa
4. kuhinja - i tu je malo proporcija off, od zida sa malim toaletom do otvora za vrata ima dovoljno prostora za standarsdnu sirinu kuhinjskog elementa. Takodje, prostor X izmedju terase 10 i spajza 5 i dubinu za kuhinjske elemente koji mogu da se postave na taj zid
5. ostava - sa jedne strane ima police, sa druge dovoljnu dubinu za veliki kombinovani frizider
6. trpezarija sa staklenim zidom i izlazom na terasu
Y - je mali hodnicic
7. kupatilo - iza vrata dovoljno prostora za ves masinu, pored nje je toalet, naspramno od vrata lavabo a desno kada
8. jedna spavaca soba
9. druga spavaca soba sa izlazom na terasu
10. dnevna soba sa staklenim zidom
11. velika lodja sa uvucenim delom - deo lodje je ozidan sa tri strane
12. manja lodja
Ceo stan je nesto preko 80m2. Da bi se stekao utisak velicine - stavila sam sliku lodje iz trpezarije:
E sad, kao podrska nekim komentarima - ulazno pretsoblje nije prolazno - odnosno koristi se kada se udje i kada se izlazi, sto je sa higijenske strane po meni super, neko je vec to komentarisao. Takodje, kuhinja jeste blizu ulaznih vrata ali ne ide se sa vrata u kuhinju sto mi je i dalje nebulozno. Kuhinja i trpezarija jesu odvojeni od dnevne sobe, ali opet je to kao jedna veca celina. Bitno mi je da ako i neko radi nesto u kuhinji - ne mora da ometa nikoga u dnevnoj sobi, a opet nije odvojen vratima. Po meni - ima se i privatnost, ali niko ko je u kuhinji ili trpezariji nije odsecen. Spavaci deo je kompletno odvojen i nema ko da zalazi u njega nepozvan, ili prolazi pored njega. Stan inace ima i podrum, a zgrada je stara 15 godina.
Imajuci ovo u vidu, a jesmo bili spremni i da kupimo neki stan u novogradnji, meni se ovo cini kao bash ozbiljno osmisljen raspored - bez obzira da li se neko izuva ili ne. Ja prosto u tlocrtima velikih novih zgrada nisam videla takvu funkcionalnost