Kakvi su uslovi rada i zapošljavanja kod privatnika obzirom da im masovno rade tamnoputi?
To kakav je neki privatnik govori to koliko mu crnaca radi. Za Banbus i Ćurdić mislim da gazde ne plaćaju preko 600 dinara sat i zato su im 90% vozača crnci.
Strela npr plaća 700 dinara na više od 90% polazaka i jedini izuzetak su 52 na zglobnim polascima, kao i 88 gde plaćaju 900 dinara. C&LC takođe plaća 900 dinara za 511. Crnci kod privatnika rade za 500 evra i obezbede im neki stan gde verovatno njih 10 spava, a uz to im plaćaju račune.
Kod privatnika većina radi jako duge smene od 10+ sati i izuzetak je Strela na određenim smenama na 88 gde imaju neke smene i po 6 sati. Kolega u Gsp-u je rekao kako je bio na razgovoru u Streli i rekli mu da imaš godišnje 15 dana odmora, što je čisto kršenje zakona, kao i 1 slobodan dan, ma da ni to nije garantovano ako im zafali vozač, zvaće te da radiš i sedmi dan, samo bez ubacivanja taho kartice naravno.
U Gsp-u su plate bile manje pre raspodele i onda su se neki zaleteli i otisli kod privatnika, međutim, sada su kroz razne bonuse, poput 5% na platu za svaki 6. dan i svega ostalog prestigli privatnike i plate su slične, sa daleko manjim brojem radnih sati. Gsp takođe daje 32 dana godišnjeg odmora, plus možeš da dobiješ dodatnih 3 dana za banju i dodatnih 7 dana za letovanje, što znači da u Gsp-u vozač može da ima i do 2 meseca odmora godišnje.
Većina vozača je stava da u Gsp-u nikad nije bilo bolje po pitanju plate i uslova, uz sve što sam nabrojao imaš generalno novija vozila i jedina mana kod Gsp-a su teške gradske linije, kao i nekvalitetna vozila.
Takođe kod bilo koje neispravnosti vozila možeš odmah da zoveš raspored i javiš o kom se problemu radi i da čekaš servis, ili oteraš vozilo za garažu, dok kod privatnika toga nema i ima da voziš neispravno vozilo, jer oni ne smeju da izgube profit. Čim vozilo Gsp-a ima neki kvar, odmah se šalje u SDT i Temsu na otklanjanje kvara, a ti dobijaš drugo vozilo. Čak i za neispravnost klima uređaja si dužan da prijaviš kvar i ne smeš da voziš vozilo bez klime.
@buslover1 Prosto su se dobile jake gradske linije gde npr same 25 i 26 pokrivaju ceo potez 300 koji je bio u Gsp-u.
Takođe, neki su se zaleteli i otisli kod privatnika kao što sam i rekao, a neki daju otkaz, ili idu u penziju i uz to je dosta linija Gsp-a pojačano nakon preraspodele.