Nemojte na penziju gledati kao na prevaru. Ovi koji je sada primaju plaćali su za nekog dok su radili, a sada mi plaćamo za njih. I zašto bi i u jednom univerzumu podržao privatnika u potkradanju i države na kraju krajeva. Taj novac od doprinosa nije samo za penzije. Takvim poslovanjem zavlače ruke u džepove svima nama, pa i tom radniku na kraju. I generalno, od mnogo mladih ljudi slušam kako penziju neće ni dočekati, a činjenica je da je ipak ogromna većina dočeka na kraju. I teško da se većina tih istih ljudi obezbedi na kraju ne znam kako. Ja prvi trošim, i sigurno da ne razmišljam šta ću da ostavljam sa strane kad doživim, ako doživim, 65 godina. Imam i neku zaleđinu u nekretninama, pa sam možda malo sigurniji, al nije poenta u tome. I na Zapadu ljudi odvajaju, al se naplaćuju i po završetku svoje karijere kroz razna osiguranja, na primer. U slamarici malo ko odvaja, a ni tamo baš ne beže od primanja te penzije. Zdravstvo nam nije nikako na zavidnom nivou, al vrlo dobro znam koliko košta kad je čovek stvarno bolestan, pa je nama zdravima lako da pričamo. Mi odvajamo 12% od bruto zarade za zdravstvo. Nije baš ni malo, pogotovo što je osiguranje isto za sve bez obzira na visinu zarade. No, svako ozbiljnije lečenje u privatnim klinikama košta taman toliko da onaj sa prosečnom zaradom u Srbiji komotno može da se obesi. Iskusio to i sam prošle godine sa rođenim dedom. Koliko god odvajali za zdravstvo, ako nekom stvarno zatreba neka veća intervencija, daleko bilo, isplatiće mu se do kraja života, a plaćanjem spasavamo i one koji, nažalost, od bolesti ipak na kraju ne pobegnu. Pogledajte malo koliko koštaju intervencije, pa i kod nas, bez osiguranja, a o inostranstvu da i ne pričam. To su neretko i desetine hiljada evra, tako da teško će iko od vas to odvajati sa strane. Svi mi idemo sa onim čuvenim ma neće to mene, al nekog ipak zakači na kraju. Čeka se za mnogo što šta kod nas, skeneri, operacije itd., al ipak to van tog osiguranja košta ozbiljno. Lično mi smeta što naočare plaćam dosta i pored osiguranja, participiranje za lekove itd., al sam na kraju i svestan ogromnih troškova svakog zdravstvenog sistema, tako da ne uzimam tu stvari olako. No, to svakako nije tema, pa da ne produbljujem previše.