Napisaću malo opširnije kako bih vas sve podstakao da reagujete...
Dugo sam živeo u Italiji, gde je prevoz neuporedivo bolji i svakodnevno sam ga koristio. Valjda sam navikao da se podrazumeva da je sve u redu, ne znam.
Doselio sam se pre 2.5 godine u Naselje ,,Golf''. Obzirom da imam auto i motor, retko koristim gradski prevoz, osim linije 57 na kojoj sam zatekao opšti javašluk. Bleja na okretnici, loša vozila, nerealizovani polasci, kao što i vi kažete, samovolja vozača, pušenje i gomilu drugih stvari.
Vozačima koji su dolazili na vreme i poštovali svoj posao a i putnike, upućivao sam pohvale i delio čokolade.... a prekipelo mi je kada su skratili drugo vozilo na do 17h radnim danom. Na facebook grupi Banovo Brdo sam pisao da mi se jave svi koji su u mogućnosti da pomognu. Kontaktirao sam direktore osnovnih škola na trasi linije i u , akciju" se uključilo preko 20 ljudi. Dogovorili smo se da svakodnevno prijavljujemo svaku nepravilnost na liniji i da tražimo nova vozila, iskusne i pristojne vozače, drugo vozilo do 21h, kao i da insistiramo na drugom vozilu vikendom. Pretili smo i blokadom Požeške...
Lično sam išao u sekretarijat i komunalnu policiju, dovukao ih na liniju i pokazao im stanje. Bilo je teško. Otišlo je preko 50 prijava od preko 20 ljudi za koje lično znam plus koje ne znam. Linija 57 postala je bauk za sve vozače koji ne rade kako treba i ne rade svoj posao. Počela su masovna kažnjavanja i monitoring rada...
Rezultat:
Na liniju 57 daju se samo higeri sa ispravnim klimama. Vozači striktno moraju poštovati red vožnje. Broj isključenja znatno smanjen. Raspored ite kako bira koga će na liniju. Pušenja više nema. 2/57 produžen do 21h radnim danom a od 01.09 i vikendom. Vozila su čista i uredna. Neki kvar tu i tamo. Trasa jeste zahtevna, 42 ležeća...
Žao mi je što se menja prevoznik, obzirom da je linija dovedena u red apsolutno. Nadam se da će transprodukt raditi kako treba, ako ne, imam obećanje da će sekretarijat reagovati na sve.
E sad, neki od vas će pomisliti vidi ludaka... ali u ovoj zemlji tako mora izgleda. Tek kada vide da nećete stati i da se svaki dan pišu prijave i ne toleriše javašluk, ite kako se radi. Svako od nas mora tome da doprinese, znam da niko nema vremena ni snage ali tako mora... zato, samo napred, ospite ih na maxx!