Šta je novo?

Praznična rasveta i novogodišnje manifestacije

Stigle bele kucice na trg, merkatino di natale u Beogradu. Fino, volim ovaj zapadni duh sa kucicama.
IMG_20221202_090200.jpg
 
Će ga bude samo na Trg, u cilju mera štednje eletrične energije. ;)
 

Zimska čarolija ispred Sportskog centra – otvoreno klizalište u Mladenovcu


Uz muzičko-scenski nastup, vatromet i brojne sadržaje za decu i mlade, je otvoreno klizalište u Mladenovcu, na prostoru ispred Sportskog centra. Mladenovčani će ove zime uživati u pravoj zimskoj čaroliji sve do 31. januara naredne godine.

Predsednik opštine, Vladan Glišić, naglasio je da je ovo prvi sportski objekat ovog tipa u Mladenovcu. Zahvalio se timu koji je naporno radio da klizalište bude otvoreno, zahvaljujući čemu je Mladenovac u rangu sa mnogo većim gradovima Srbije.

Direktor Sportskog centra, Bogdan Vuksanović, zahvaliio se Mladenovčanima na na svim idejama, inicijativama i bezrezervnoj podršci koju pružaju Sportskom centru i Opštini Mladenovac zahvaljujući čemu su mnogi projekti realizovani.

„Posle besplatne škole plivanja koju smo organizovali za svu decu koja su imala želju da savladaju ovu veštinu, uspeli smo da obezbedimo i klizalište ovakvog formata, uz besplatnu školu klizanja koja će biti realizovana u naredna dva meseca“, rekao je Vuksanović.

Besplatna škola klizanja za sve osnovce biće organizovama radnim danima od 9 do 14:30 uz organizovan prevoz učenika, od 15:00 do 19:00 sati su besplatni termini za sve građane, a od 19 do 23:00 naplaćivaće se ulaznice po ceni od 200 dinara po satu. Klizalište u Mladenovcu biće otvoreno do 31. januara.

 
Чуди ме да нико није размишљао о соларном напајању украса. Скоро сам купио такве у Лидлу.
 

Новогодишњи Фестивал руских заната


Фестивал народног стваралаштва и старих заната из Русије биће отворен сутра, 7. децембра, у Галерији Прогрес у 12 сати и трајаће до 3. јануара, најављено је из Туристичке организације Београда.

Како је саопштено, у питању је 12. Фестивал народног стваралаштва Русије који је прерастао у традиционалну манифестацију која чини да српско-руске културне везе остану чврсте и дубоке, али и гради осећај јединства наших словенских и православних корена.

Осим изложбе радова декоративне и примењене уметности, биће отворена и изложба „Непозната Русија” Виктора Лазића, која обухвата 46 фотографија из 46 области Руске Федерације. Фотографије су настале током путовања када се аутор упутио у огромно пространство од Мурманска до Владивостока и назад, кренувши са Косова, прешавши 50.000 километара унутар граница Русије.

Фестивал организује Удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије „НВО Дворана заната” уз помоћ Амбасаде Русије и подршку Туристичке организације Београда, српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа, а у сарадњи са Удружењем за очување традиције занатства и уметности „Наслеђе”.

 

Зимска сезона у општини Гроцка


Овогодишња зимска сезона у општини Гроцка отворена је представом за децу и зимским базаром у дворишту ОШ „Алекса Шантић” у Калуђерици, саопштено је из ове општине.

За најмлађе је организована представа „Шашаво залеђено краљевство”, као и мини-базар на којем су посетиоци могли да купе различите посластице.

Према речима председника општине Драгана Пантелића, ускоро се очекује и отварање клизалишта у дворишту школе.

– Неповољни временски услови нису дозволили да вечерас отворимо клизалиште, али очекујемо да оно буде спремно током недеље, на радост свих који воле беле спортове – рекао је Пантелић.

Посетиоци манифестације нису крили одушевљење програмом и најављеним отварањем клизалишта. Клизалиште је у овој општини први пут отворено 2021. године, а било је једно од најпосећенијих програма у овој општини.

 

Никодијевић најавио „Београдску зиму” од 15. децембра до 15. јануара


Председник Скупштине града Никола Никодијевић најавио је да ће ове године манифестацијa „Београдска зима” бити организована на више локација у престоници, од 15. децембра до 15. јануара.

Он је, у Београдској хроници истакао да ће у оквиру „Београдске зиме” бити организован и дочек Нове године испред Народне скупштине.

Указао је да ће акценат овогодишње манифестације бити у духу Београда, као и да ће сви догађаји бити бесплатни.

– Под окриљем Секретаријата за културу први пут ће у организацији манифестације бити укључене све установе културе града Београда. Очекујемо много више садржаја намењених најразличијим категоријама становништва. Акценат је на дечјим представама и креативним радионицима у свих 17 београдских општина. Такође и традиционално клизалиште за децу, као и „Трг бајки” у сарадњи са Дечјим културним центром и позориштима за најмлађе – указао је Никодијевић.

Прецизирао је да ће се ове године клизалиште и „Божићно сеоце” налазити код парка „Ушће” на Новом Београду, због лакшег приступа корисника.

–„Трг бајки” ће бити на Звездари, док ће се на Тргу републике организовати програм културног садржаја под радним називом „Љубав и мода”, а у духу времена које је иза нас – навео је председник Скупштине града Београда.

Такође је најавио и бесплатне концерте са класичном, џез и рок музиком на више локација у престоници.

–Са Фондацијом „Милан Младеновић” договорили смо концерт посвећен ЕКВ-у испред Дома омладине. То је дух Београда који желимо да вратимо – навео је Никодијевић.

Када је реч о концерту за дочек 31. децембра испред Народне скупштине, Никодијевић је истакао да ће он бити намењен млађој популацији.

–Претходних година новогодишњи концерти су били посвећене гостима престонице и старијој публици, сада је став да се концертни репертоар прилагоди младима. Док ће „Београд на води” имати свој програм дочека Нове године, такође у сарадњи са установама културе Града Београда – најавио је Никодијевић.

Када је реч о функционисању јавног градског превоза, Никодијевић је потврдио да проблеми постоје задњих неколико деценија.

–Градоначелник је најавио реорганизацију система наплате и самог функционисања јавног превоза о чему се интезивно разговара и траже решења. Потребно је обезбедити довољан број аутобуса на улицама престонице, њихову безбедност, као и сам конфор корисника. Већ је десетак дана на улицама Београда 100 нових аутобуса на гас, који су допринели бољем реду вожње ГСП-а. Идеја нам је да комуницирамо са грађанима и заједно дођемо до најбољих решења – навео је Никодијевић.

Истакао је да Град Београд преговора о набавци нових возила јавног превоза.

– С обзиром на увезену енергетску кризу, боримо се на све начине да одржимо јавни превоз на задовољавајућем нивоу, а да притом не повећавамо цене услуга – закључио је председник Скупштине града Београда.

 

Новогодишњи хуманитарни базар Волонтерског сервиса Звездаре


Волонтерски сервис Звездаре у суботу, 17. децембра, од 12 до 18 часова у ТЦ „Авив парк Звездара” организује традиционални Новогодишњи хуманитарни базар.

На Базару ће бити изложени новогодишњи украси, употребни предмети од текстила, сетови, надстољнаци, подметачи, уникатне честитке и антиковид маске, уметничке минијатуре настале на радионицама Школе сликања за сениоре, накит и различити предмети којима можемо да обрадујемо блиске особе приликом предстојећих празничних даривања, подметачи, рамови за слике, дрвене кутије, букмаркери, магнети… Реч је о радовима који су настали на креативним радионицама Волонтерског сервиса Звездаре, али и сарадника и социјалних партнера са којима овај сервис током целе године реализује различите програме подршке за суграђане свих генерација из удружења Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама и ХО Хлеб живота.

Истовремено, у истом термину, волонтерке ће водити креативне радионице намењене најмлађима на којима ће заједно правити новогодишње честитке, украсе и поклоне. Све што направе на радионицама, аутори ће своје радове понети кући. Није потребно посебно пријављивање за учешће на радионицама.

Материјал за радионице обезбедила је Градска општина Звездара, а део материјала су донирали дипломирани правници, генерација 1977. године Правног факултета Београдског универзитета.

Празници су прилика да поклањамо и будемо хумани. Због тога ће сав приход са Базара бити издвојен у хуманитарне сврхе, за помоћ породицама дечaка Виктора и Сергеја које се годинама боре за њихово безбрижно детињство, колико им болести то дозвољавају. Позивамо суграђане да посете Базар и обрадују себе и блиске особе уникатним поклонима, али и да учествују у још једној хуманитарној акцији Градске општине Звездара.

 
Gradska opština Zemun i Udruženje građana „U zemunskom maniru” organizuju 31. decembra na Velikom trgu prednovogodišnje okupljanje „Zemunski matine”, najavljeno je iz ove opštine. Program počinje u 14.30 časova i traje do 21 čas.

Na štandovima za sve Zemunce, goste i posetioce srpske prestonice biće dobre hrane i pića u duhu zemunske kulinarske i vinske baštine. Ulaz na „Zemunski matine” je slobodan, a otvara ga di-džej Prema, zatim nastupaju Che Woo, Vuk Vukosavljević i Una Andrea.

 

"BEOGRADSKA ZIMA" U RESNIKU: Muzika i predstava za najmlađe Rakovičane


U SKLOPU manifestacije "Beogradska zima" u sutra od 12 časova biće organizovan koncert za mališane u Rakovici.

Kako su najavili u lokalnoj samoupravi, deca i roditelji će biti u prilici da uživaju u muzici za najmlađe na parkingu kod Doma zdravlja u Resniku.

Nastupiće Leontina, a nakon toga deca će moći da pogledaju i predstavu pozorišta "Pinokio"

 
Vrh