Pozdrav,
Živim u Americi od djetinjstva, ali u isto vreme imam želju da se vratim u Srbiju (BG). Mogao bih da nadjem posao da radim iz kuće za Americku firmu.
Mene više zanima generalno stanje u gradskom zivotu i kakav je trend u BGu i Srbiji?
Jedna stvar što vi bi dosta bolje znali je, da li se je ilegalna gradnja stavlja pod kontrolu ili smanjuje ili je isti tempo kao prije par godina?
Drugo, dali postoji neki kvart BG-a koji ima svu adekvatnu infrastructuru (kanalizaciju, vodovod, itd) i da nema ilegalne gradnje?
Kada sam bio tamo proslje godine, Stari Grad i kvart oko Hrama mi se je dopao i video sam neke rekonstrukcije stari zgrada koje imaju "dušu". BG na vodi i novo gradnja nisu baš moj stil.
Želim da znam dali imate neki kraj za preporuku da pogledam? I da li je sistem za kontrolu ilegalne gradnje i slicnog se stavlja pod kontrolu (kuda se krece trend vladavine prava)?
Prije dodju svi komentari - razumjem naš mentalitet ekstremizma - zato trazim objektivno misljenje, ne želim da vas iznerviram jeli znam da je politčki život u Srbiji nestabilan sada - mene zanima na gradskom levelu dali se problemi rjesavaju i dali se popravlja - razumjem da nece biti kao u Americi ali trend mi je važan, i razumjem da je situacija oko dvojnih ubistava dosta teška ali sam svjestan sigurnosne situacije u gradu.
Hvala vam unapred.
Zdravo Boro.
Evo ti moje zapazanje u realnim razlikama:
Srbi u Srbiji
- pesimisti (neopravdano)
- hejteri posebno prema drzavnim administracijama i politicarima (apsolutno neopravdano)
- ne koriste inicijalni osmeh na licu kada nekog vide i zato mogu delovati namrgodjeno (ali nisu to je samo takav utisak jednostavno cultural difference).
- nisu uvidjajni. Ovo je pravi izraz. Cak sta vise totalno su neuvidjajni.
- Judgemental i to gore nego oni rednecks iz rural Texas.
- Sto na umu to na drumu (ovo je pravi izraz) u sustini previse su "blunt" i to ce ti delovati izuzetno neobicno
- Broken english. Kad i ako cujes nekoga na engleskom zvucace prilicno lose. (Iskreno tako je u celoj Evropi).
- Zesce istripovani da je to "samo u Srbiji" ili da je na zapadu uvek nuzno bolje. A da celu Srbiju preselis u Kaliforniju 95% njih bi zavrsilo kao beskucnici.
- Akcenat je na zajednici a manje na pojedincima. Ovo je velika razlika u odnosu na US ali to se primeti tek posle 5-10 godina boravka u Srbiji.
- Ne pozajmljuj pare. Srbi u Srbiji cesto imaju tu neku naviku da jedni od drugih pozajmljuju novac. Samo ces pokvariti prijateljstvo ako to budes radio.
- Posle izvesnog vremena kada se sprijateljis sa nekim do je mnogo bolje nego u US. Posto je u US to katastrofalno u odnosu na Srb.
- Ne kapiraju da im je kvalitet zivota dosta bolji od ogromnog dela ljudi u US i tripuju se "samo da sam otisao i ja bi tako mogao".
- MNOGO VISE SLOBODNOG VREMENA. (Ovo je neobjasnjiv fenomen). Iskreno kada zivis u Srbiji imas je*enog vremena na pretek. Dok u US iskreno kao da si u ves masini.
- Kukaju na zdravstveno osiguranje kako je lose a u US ga 90% njih ne bi ni imalo osiguranje ako ne i vise.
Zivot u Beogradu
- Drzavne sluzbe su cesto dosta bolje od US (na primer vadjenje licne karte DMV i policijska stanica ne mogu da se porede). Naravno ako pitas lokalce povracace im se.
- E-Uprava je fantastican pomak napravila ka elektronskoj upravi
- Porez na imovinu je zanemariva stavka u budzetu cak i ako radis za lokalnu platu
- Odrzavanje zgrada je smesna stavka i ovo se iskreno nadam da ce povecati
- Amazon, Ebay i slicno mozes da zaboravis ili da koristis preko travelingmailbox (kao ja) ILI mozes da se fokusiras kao i ostali lokalci na aliexpress.
- Aerodrom ima sve vise direktnih linija sto je super ako si u Beogradu
- U odnosu na US nema beskucnika
- Narkomanija postoji svuda ali srazmera narkomanije je neuporedivo niza u Srbiji (nije ni za poredjenje)
- Mobilna telefonija i LTE radi neuporedivo bolje u Srbiji od US - (neverovatno internet je neverovatno dobar)
- Internet kuci radi u Srbiji NEUPOREDIVO bolje od US (Att, Verizon FIOS ili nekih slicnih)
- Mnogo se brze neke stvari zavrse na primer kad ides sa nekim da se vidis ili na neki dogadjaj
- Nista se ne planira previse unapred. Vise je nekako bez plana zivot samo kao ajde tu i tu.
- Usluge kada ti nesto treba da ti neko uradi su dzabe.
Drugi krajevi vs Beograd na vodi
- Ako si dugo u US i ako ides da zivis u neki "kraj" tipa Vracar iskreno dosta toga ce ti smetati i prilagodjavanje ce ti biti mnogo teze
- Beograd na vodi ima dobar deo dijaspore i plus gradnja, standardi su slicni US.
- Sve je legalizovano i uradjeno kako treba
Gradnja
- Za kupovinu stana vise ne moras da brines jer je skoro sve Zakonski reseno.
- Ono sto se u US zove title to se u Srbiji zove "Javni Beleznik" Cesto poistovecuju i sa "notar" a zapravo u realnosti treba da bude (javni beleznik = title, notar = notar, apostil = apostil).
- Javni beleznik ce isproveravati nekretninu uzduz i popreko pre nego sto ti je prodaju. Tako da tu problema vise nema.
- Da budem fer ilegalna gradnja se dosta suzbila ali postoji situacija koja je grandfathered a to je sto su 90tih gradili prilicno bez dozvole. Drzava im je dala mogucnost da "legalizuju" maltene za dzabe svoje objekte.
Sigurnost
- treba porediti apples to apples. Da li ti je sigurnost u San Francisku ili Portlandu veca? Pa naravno da nije ni blizu. Beograd je izuzetno siguran grad. Imala su ta dva nesretna dogadjaja skorije sto je ljudima poremetilo zivote ali u sustini Beograd je IZUZETNO siguran grad u svakodnevnom koriscenju.
Drzava
- Ono sto ces posle 5-10 godina primetiti da je Srbija vise socijalisticka nego neoliberalni kapitalizam. U sustini drzava pazi na pojedince i ne zeli da se suprotstavlja. Takva je politika. Dacu ti primer: Umesto da su lepo sve nelegalne objekte srusili oni su uzeli i napravili proces "legalizacije" i u tom procesu ti mozes da "legalizujes" sta god da si nelegalno izgradio a cesto su gradili preko svake mere ukljucujuci i gradnje preko ulica. Umesto na primer kao u neoliberalnom zapadu. Prvo sud, pa zatvor, pa oduzimanje.
- Drugi veoma ocigledan primer je odrzavanje zgrada i porez na imovinu. Drzava svesno ne podize HOA za zgrade i ne tera zgrade da podignu HOA jer im je "zao ljudi" umesto lepo kao na zapadu podignes HOA ko nema da placa oduzimas nekretninu i izbacujes na ulicu medju stotine hiljada beskucnika.
Sa jedne strane to je jako lepo od drzave a sa druge strane to ima negativne posledice jer se sporije sredjuju stvari ali zato u ovom polu socijalistickom sistemu nemamo beskucnike.
Overall za decu je mnogo bolje da rastu u Srbiji nego u US svakako.