tragac
Expert
Vučko, da li radnici koje država (JP, JKP, administracija, vojska, murija, bolnice...) zaposli na ovaj način imaju ikakve šanse u Strazburu? Ako država ima propis i ako taj propis krši na ovaj način.
Da, svako može da unese šta hoće. Zato su i predviđene kazne i kontrola od strane više inspekcija. Naravno, pitanje je koliko su inspekcije istrajne u svom radu, od toga sve zavisi.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542589#p542589:2b39l8ae je napisao(la):Vladivoje » 04 Jun 2018 12:22 pm[/url]":2b39l8ae]Po meni, i ta priča oko tog tzv. registra zaposlenih je prazna priča, jer svako može da unese u taj registar ono što hoće i da ne unese ono što neće... :roll:
Uostalom, sve je to isto kao i zvanična (državna) statistika, koja prikazuje ono što se želi prikazati.
Realno stanje je jaaako daleko od svega toga...
Po zakonu mogu tužiti poslodavca, tako je puno radnika GSP-a, gradske čistoće, kao i Infostana dobilo radne sporove kojim su dobili stalni posao i dobili su nadoknadu za to što su imali manja prava i manje plate nego oni na ugovorima za stalno. Važan uslov je da ako rade preko privremenih i povremenih poslova to traje duže od dve godine jer čak i ugovor na određeno koji se radi duže od dve godine postaje ugovor na neodređeno pa se advokati pozivaju na tu normu.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542591#p542591:2b39l8ae je napisao(la):tragac » 04 Jun 2018 12:27 pm[/url]":2b39l8ae]Vučko, da li radnici koje država (JP, JKP, administracija, vojska, murija, bolnice...) zaposli na ovaj način imaju ikakve šanse u Strazburu? Ako država ima propis i ako taj propis krši na ovaj način.
Da, RGZ je zaposlio oko 540 ljudi u aprilu ove godine, ali to nisu ovi koji su radili po ugovorima već su doveli nove ljude. Poslednjih dana smo dobili nekoliko žalbi radnika koji i dalje rade za neku bedu od tipa 21.000 dinara dok su dobili nove kolege preko konkursa koji isti posao rade za 50-60.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542650#p542650:2b39l8ae je napisao(la):jelenabg » 04 Jun 2018 05:06 pm[/url]":2b39l8ae]Koliko ja znam, Republički geodetski zavod je dobio odobrenje za povećanje broja zaposlenih i to kasnije u odnosu na jul 2017. godine (čini mi se zimus). Mislim da su prebacili sve koji su bili na određeno na neodređeno, plus mislim da je išlo to još i više (nešto mi u glavi stoji 500 ljudi, ali ne bih da lupam brojeve)
Strah od otkaza glavni razlog za neprijavljivanje rada „na crno"
Katarina Stevanović
BBC novinarka
Inspekcija rada Srbije je za prvih sedam meseci 2018. na terenu zatekla 9,049 radnika „na crno".
Koliko je tačno u Srbiji onih koji rade „na crno", odnosno bez ikavog ugovora, u Inspekciji rada Ministarstva za rad nisu mogli da nam kažu. Takvu evidenciju ne vode.
Ipak, kažu da im radnici svakodnevno prijavljuju ovakve slučajeve ali, da zbog straha da će ostati bez posla, zahtevaju da ostanu anonimni.
Strah od otkaza glavni je i razlog što radnici često poslodavce u ovakvim situacijama ne prijavljuju.
„Ako ti se ne sviđa, znaš gde su vrata"
Među onima koji su izgubili posao nakon što su prijavili rad „na crno" je Nikola Stevanović (23).
„Nisam imao ugovor o radu. Glavna poruka poslodavca bila je - ako ti se ne sviđa, znaš gde su vrata".
Kaže da se „desetak puta obratio inspekciji, pre nego što su izašli na teren." Pošto su posetili firmu, dobio je ugovor. Ispostavilo se - lažan.
„Dali su mi da potpišem papir koji nije imao potpis i pečat poslodavca. Potpisao sam to i svoj primerak nikad nisam dobio", kaže Stevanović za BBC na srpskom.
Kaže i da su mu pretili kada je tražio, bunio se i pitao.
Firma u kojoj je radio kasnije je zatvorena.
„Ljudi ovde pristaju da rade bez ugovora, za platu od 12-13,000 dinara. Nemaju od čega da žive, pa su primorani da pristaju na takve uslove.
Ja sam mlad, imam snage i želje da se borim. Ali, šta ćemo sa ostalima?", priča nam Stevanović.
Obraćao se i portalu Radnik, koji pruža pomoć i savete u ovakvim situacijama.
Bolje i na crno nego nikako
Urednik ovog sajta Miloš Vučković za BBC na srpskom kaže da im se zaposleni svakodnevno obraćaju za pomoć, jer smatraju da su im prava uskraćena.
Ipak, kako kaže, mnogo je onih koji se na to ne odlučuju - zbog teške ekonomske situacije i visoke nezaposlenosti.
„Ljudi često smatraju da je bolje da rade i na crno za 20,000 dinara, nego da sutra nemaju čime da izdržavaju porodicu".
Vučković kaže da „svako zna nekog ili je čuo da je neko ostao bez posla jer je inspekciji prijavio poslodavca".
„Naravno, nešto od toga je istina, nešto su glasine, ali generalno, radnici u Srbiji, bar po našem iskustvu, ne prijavljuju poslodavce često", priča Vučković.
Član 55
Radna nedelja traje, po pravilu, pet radnih dana.
Raspored radnog vremena u okviru radne nedelje utvrđuje poslodavac.
Radni dan, po pravilu, traje osam časova.
Poslodavac kod koga se rad obavlja u smenama, noću ili kad priroda posla i organizacija rada to zahteva - radnu nedelju i raspored radnog vremena može da organizuje na drugi način.
Ako priroda posla i organizacija rada dozvoljava, početak i završetak radnog vremena može se utvrditi, odnosno ugovoriti u određenom vremenskom intervalu (klizno radno vreme).
Poslodavac je dužan da vodi dnevnu evidenciju o prekovremenom radu zaposlenih.
2. Puno i nepuno radno vreme
Član 51
Puno radno vreme iznosi 40 časova nedeljno, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Opštim aktom može da se utvrdi da puno radno vreme bude kraće od 40 časova nedeljno, ali ne kraće od 36 časova nedeljno.
Zaposleni iz stava 2. ovog člana ostvaruje sva prava iz radnog odnosa kao da radi sa punim radnim vremenom.
Nepuno radno vreme, u smislu ovog zakona, jeste radno vreme kraće od punog radnog vremena.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567025#p567025:31vz4o17 je napisao(la):tragac » Sre Sep 12, 2018 9:17 pm[/url]":31vz4o17]Ukratko rečeno ovaj član je skandalozan i dozvoljava poslodavcu da naredi radniku i da radi svaki kalendarski dan u mesecu.
Ovo mi je mnogi skandaloznije od izjave one Antićke ili kako već juče.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567642#p567642:1fn1bfts je napisao(la):tragac » Sub Sep 15, 2018 8:56 am[/url]":1fn1bfts]Znači 'radna nedelja' gde zaposleni ima sedam radnih dana potom jedan neradan, tako da je svaki osmi kačendarski dan neradan ipak nije u skladu sa Zakonom?