Реална, са Републичког завода за статистику.
Па ако имаш за нов стан у екстра зони онда није баш реално да имаш медијалну зараду, то су онда две просечне а онда ти је порез на добит ~10.000 по једној тј. 240.000 годишње па ти се опет исплати.
Ipak prvoj (za stanvanje, ektra je za poslovanje, ali nemam poslovni prostor

)
Ali, princip i ideja su isti, čini mi se da se nešto nismo razumeli.
Hteo sam da kažem da već par gde oboje zarađuju medijanu plati manje poreza u toj reformi.
Realno je da ti ljudi zarađuju dosta više, pa je količina prikupljeno poreza još manja nego u primeru koji sam hteo da dam.
Dakle, čak i taj hipotetički medijalni par bi morao da ima još solidno vredniji stan, pa da u budžet uplate više para nego sada.
Realni par koji zarađuje dosta više će jako teško imati toliko imovine, pa da na kraju u budžet uplate isto kao i sada.
Verovatno ti to i nije cilj, već da taj teret podnese neko drugi, a da bih se složio moram prvo da razumem ko je taj drugi.
- Ljudi koji su nešto nasledili a rade u sivoj zoni? - OK, i red je da plate porez
- Razni "biznismeni" na minimalcu sa džipovima i stanovima - I za njih je OK (mada bi za njih provera porekla imovine trebalo da bude bolji lek)
- Par promila Karića, Miškovića i sličnih koji imaju baš ogromnu imovinu
Da li misliš da je ovih gore dovoljno da se pokriju svi koji bi plaćali manje?
Ja ne mislim, dakle ostaju još dve grupe:
- Penzioneri - Tu već ne mislim da je OK, ali možemo i da se ne složimo
- Zemljoradnici, koji plaćaju porez na zemljište (svoje ili kroz arendu). Ako bi njima porez otišao 5 puta, poljoprivreda se više ne bi isplatila (i ovako je teško) i onda bi morali da pojačamo i poljoprivredne subvencije, pa se pokrati.
Ako ima još neka grupa, ili sam nešto loše procenio, spreman sam da čujem i predomislim se.
Нису због нечијег прихода потребни трошкови одржавања инфраструктуре већ због имовине којој је та инфраструктура потребна.
Pa ne znam koliko bih se složio. Delom da, delom ne.
Troškovi održavanja infrastrukture nastaju upravu usled rabljenja kroz ekonomsku aktivnost. Džabalebaroš može da bleji na krovu, a zaposleni mora u autobus, autobus na ulicu i tako redom. Ili, kako tačno neko u 150 kvadrata svog stana više pritiska infrastrukturu od nekoga u iznajmljenoj garsonjeri?
Кад друштво има много вишка то би и могло да функционише али у нашем случају то само доводи до прогресивног одласка оних који могу да стварају пошто испадају будале.
Ja ne mislim da je tih 10% poreza problem zbog kojeg se ide, pa čak ni sa onim godišnjim. PIO je već veća stavka, ali to je druga priča.
Генерално оно што си предложио се зове социјализам а то је да се узме од оних који стварају додатну вредност и да се прерасподели онима који не стварају.
Pa nisam predložio, to je ono što imamo.
Razumem princip koji hoćeš da postigneš, da skinemo teret sa ekonomkse aktivnosti koliko god možemo, a onda negde to mora da se nadomesti.
I princip mi se sviđa. Nisam siguran da razumem sve implikacije takve promene, pa nisam siguran da bi se postiglo to što hoćeš, bez lomova koji bi nam napravili više problema.