Šta je novo?

POREZ na Imovinu

Tackimu 5. Trba videti koliko ucestvuje u strukturi prikupljenkg poreza tesko da bi se to ukidanje nadomestilo i vecina me bi prihvatila da placa vise stalno a da izbegne neko periodicno davavanje
Може исто бити периодично месечно, уместо као што је сад периодично тромесечно или годишње.

Питање је ко је већина, ако је већина у Србији сиротиња са малом вредношћу имовине која ради за минималац онда би јој се то исплатило а ако су већина богаташи са више имовине који су пријављени на социјалну помоћ или превремену пензију онда се њима не би исплатило.

ПС. Порез на наслеђе, поклон и пренос апсолутних права је око 1-3% прихода

Ako nije previše provokativno pitanje šta mislite o tome da se ukinu ti ostali porezi i da se 5x uveća porez na imovinu zbog sledećih razloga:
...
PS. Sada se na medijalnu zaradu od 115.000 bruto oduzme neoporezivi iznos od 28.000 i svaki mesec uzima 8.700 od medijalnog zaposlenog što je ~104.000 godišnje.
Da li je realna računica (uzeo si brojeve od negde), ili otprilike?

Recimo, tenutni porez na veliki (100nak kvadrata) nov stan u ekstra zoni je oko 40,000 godišnje. Ako ode 5 puta, to je 200,000.
Da dvoje sa medijalnom zaradom živi u tom stanu, njima se to lepo isplati, a siguran sam da je vrednost stana daleko iznad medijane u Srbiji, ili čak u kraju (pa i u zgradi, gledajući veličinu). Dok nije retko da u stanovima zarađuje i troje. Ne deluje mi realno da sa 5x poreza na imovinu nadoknadimo porez na zaradu.

Najviše bi nadrljali penzioneri koji su u većim stanovima, i tu sam generalno protiv teranja ljudi da prodaju stan u kome su ceo život (a i te generacije sa većim stanovima iz "onog doba" većinom gaze ka 80+). Zatim bi udarili na dijasporu, tu ne znam šta da kažem, mislim da oni i ovako doprinose više nego što koštaju.
Na kraju bi udarili i na studente (tj njiove roditelje), pošto bi se taj porez sigurno prelio na stanarine.
Drugi deo problema bi bio udar na selo. Recimo, po trenutnim cenama 5x porez na zemlju bi praktično pojeo celokupnu arendu u Vojvodini, a ozbiljno zaboelo i sve koji rade svoju zemlju.

Konačno, protiv sam svih ideja koje "ohrabruju" ljude da kupuju i žive u manjim stabnovima. Ne mislim da je to centralni problem nataliteta, ali mislim da tu i tamo itekako može da bude faktor.

Ono gde se slažem je da raspodela poreza može da više zahvati od veoma bogatih (mada mislim da njih nema toliko mnogo, da bi sa time mogli da uradimo promenu koja dobaci preko donjeg kvartila). Ideje kao što su progresivan porez na svaku sledeću nekretninu, na skupe automobile i slično, to da. Ne znam računicu, ali očekujem da bi to najpre moglo da omoguće neke "lokalne" optimizacije (manji porez na jeftinije euro 6 / EV automobile, veće oslobađanje kod kupovine / manji porez na prvi nekretninu i slično)

Da li je realna računica (uzeo si brojeve od negde), ili otprilike?
Реална, са Републичког завода за статистику.

Recimo, tenutni porez na veliki (100nak kvadrata) nov stan u ekstra zoni je oko 40,000 godišnje. Ako ode 5 puta, to je 200,000.
Da dvoje sa medijalnom zaradom živi u tom stanu, njima se to lepo isplati, a siguran sam da je vrednost stana daleko iznad medijane u Srbiji, ili čak u kraju (pa i u zgradi, gledajući veličinu). Dok nije retko da u stanovima zarađuje i troje. Ne deluje mi realno da sa 5x poreza na imovinu nadoknadimo porez na zaradu.
Па ако имаш за нов стан у екстра зони онда није баш реално да имаш медијалну зараду, то су онда две просечне а онда ти је порез на добит ~10.000 по једној тј. 240.000 годишње па ти се опет исплати.

Najviše bi nadrljali penzioneri koji su u većim stanovima, i tu sam generalno protiv teranja ljudi da prodaju stan u kome su ceo život (a i te generacije sa većim stanovima iz "onog doba" većinom gaze ka 80+). Zatim bi udarili na dijasporu, tu ne znam šta da kažem, mislim da oni i ovako doprinose više nego što koštaju.
Na kraju bi udarili i na studente (tj njiove roditelje), pošto bi se taj porez sigurno prelio na stanarine.
Drugi deo problema bi bio udar na selo. Recimo, po trenutnim cenama 5x porez na zemlju bi praktično pojeo celokupnu arendu u Vojvodini, a ozbiljno zaboelo i sve koji rade svoju zemlju.
Гледај са друге стране:
1. Инфрструктура кошта
2. Да ли је фер да је плаћа само мања група много или сви по мало у складу са својим могућностима?
3. Ако мању групу оних које рде на бело много оптеретиш или побегну из земље јер им се много узима или раде на црно. У оба случаја систем ти је неодржив.
4. Нису због нечијег прихода потребни трошкови одржавања инфраструктуре већ због имовине којој је та инфраструктура потребна.

Генерално оно што си предложио се зове социјализам а то је да се узме од оних који стварају додатну вредност и да се прерасподели онима који не стварају. Кад друштво има много вишка то би и могло да функционише али у нашем случају то само доводи до прогресивног одласка оних који могу да стварају пошто испадају будале.

Социјализмом се не вадиш из економске провалије.

Konačno, protiv sam svih ideja koje "ohrabruju" ljude da kupuju i žive u manjim stabnovima. Ne mislim da je to centralni problem nataliteta, ali mislim da tu i tamo itekako može da bude faktor.

Ono gde se slažem je da raspodela poreza može da više zahvati od veoma bogatih (mada mislim da njih nema toliko mnogo, da bi sa time mogli da uradimo promenu koja dobaci preko donjeg kvartila). Ideje kao što su progresivan porez na svaku sledeću nekretninu, na skupe automobile i slično, to da. Ne znam računicu, ali očekujem da bi to najpre moglo da omoguće neke "lokalne" optimizacije (manji porez na jeftinije euro 6 / EV automobile, veće oslobađanje kod kupovine / manji porez na prvi nekretninu i slično)
То је популизам ако се не изведе кроз порез на имовину пошто си и сам рекао богатих нема много а богатство им је у имовини.

Такође специјални случајеви у пореском систему само доводе до раста бирократије и имају мали ефекат.

Hajde proveriću kad dodjem kući, moguće da sam prepolovio (u glavi mi je tih 40, ali moguće da je 2x 40, pošto smo supruga i ja vlasnici po pola; mislim da sam već pomnožio, ali možda nisam. Ili je možda 20 po kvartalu po osobi)

Ako je neka od tih drugih brojki, onda računica sa 5x počinje da ima mnogo biše smisla. Ovako mi nije bilo jasno ko bi tačno platio više.

Edit: Ipak je ovo prva zona, ja sam nešto pobrljavio, i 90 kvadrata po rešenje (terasa se ne računa?). 20,500 godišnje je moje rešenje (isto i ženino).
Mariks, možda nisi prijavljen u tom stanu?

Poslednja izmena:
1763819057421.png

Реална, са Републичког завода за статистику.

Па ако имаш за нов стан у екстра зони онда није баш реално да имаш медијалну зараду, то су онда две просечне а онда ти је порез на добит ~10.000 по једној тј. 240.000 годишње па ти се опет исплати.
Ipak prvoj (za stanvanje, ektra je za poslovanje, ali nemam poslovni prostor :))

Ali, princip i ideja su isti, čini mi se da se nešto nismo razumeli.
Hteo sam da kažem da već par gde oboje zarađuju medijanu plati manje poreza u toj reformi.
Realno je da ti ljudi zarađuju dosta više, pa je količina prikupljeno poreza još manja nego u primeru koji sam hteo da dam.
Dakle, čak i taj hipotetički medijalni par bi morao da ima još solidno vredniji stan, pa da u budžet uplate više para nego sada.
Realni par koji zarađuje dosta više će jako teško imati toliko imovine, pa da na kraju u budžet uplate isto kao i sada.

Verovatno ti to i nije cilj, već da taj teret podnese neko drugi, a da bih se složio moram prvo da razumem ko je taj drugi.

- Ljudi koji su nešto nasledili a rade u sivoj zoni? - OK, i red je da plate porez
- Razni "biznismeni" na minimalcu sa džipovima i stanovima - I za njih je OK (mada bi za njih provera porekla imovine trebalo da bude bolji lek)
- Par promila Karića, Miškovića i sličnih koji imaju baš ogromnu imovinu

Da li misliš da je ovih gore dovoljno da se pokriju svi koji bi plaćali manje?
Ja ne mislim, dakle ostaju još dve grupe:
- Penzioneri - Tu već ne mislim da je OK, ali možemo i da se ne složimo
- Zemljoradnici, koji plaćaju porez na zemljište (svoje ili kroz arendu). Ako bi njima porez otišao 5 puta, poljoprivreda se više ne bi isplatila (i ovako je teško) i onda bi morali da pojačamo i poljoprivredne subvencije, pa se pokrati.

Ako ima još neka grupa, ili sam nešto loše procenio, spreman sam da čujem i predomislim se.

Нису због нечијег прихода потребни трошкови одржавања инфраструктуре већ због имовине којој је та инфраструктура потребна.
Pa ne znam koliko bih se složio. Delom da, delom ne.
Troškovi održavanja infrastrukture nastaju upravu usled rabljenja kroz ekonomsku aktivnost. Džabalebaroš može da bleji na krovu, a zaposleni mora u autobus, autobus na ulicu i tako redom. Ili, kako tačno neko u 150 kvadrata svog stana više pritiska infrastrukturu od nekoga u iznajmljenoj garsonjeri?

Кад друштво има много вишка то би и могло да функционише али у нашем случају то само доводи до прогресивног одласка оних који могу да стварају пошто испадају будале.
Ja ne mislim da je tih 10% poreza problem zbog kojeg se ide, pa čak ni sa onim godišnjim. PIO je već veća stavka, ali to je druga priča.
Генерално оно што си предложио се зове социјализам а то је да се узме од оних који стварају додатну вредност и да се прерасподели онима који не стварају.
Pa nisam predložio, to je ono što imamo.
Razumem princip koji hoćeš da postigneš, da skinemo teret sa ekonomkse aktivnosti koliko god možemo, a onda negde to mora da se nadomesti.
I princip mi se sviđa. Nisam siguran da razumem sve implikacije takve promene, pa nisam siguran da bi se postiglo to što hoćeš, bez lomova koji bi nam napravili više problema.

Ipak prvoj (za stanvanje, ektra je za poslovanje, ali nemam poslovni prostor :))

Ali, princip i ideja su isti, čini mi se da se nešto nismo razumeli.
Hteo sam da kažem da već par gde oboje zarađuju medijanu plati manje poreza u toj reformi.
Realno je da ti ljudi zarađuju dosta više, pa je količina prikupljeno poreza još manja nego u primeru koji sam hteo da dam.
Dakle, čak i taj hipotetički medijalni par bi morao da ima još solidno vredniji stan, pa da u budžet uplate više para nego sada.
Realni par koji zarađuje dosta više će jako teško imati toliko imovine, pa da na kraju u budžet uplate isto kao i sada.

Verovatno ti to i nije cilj, već da taj teret podnese neko drugi, a da bih se složio moram prvo da razumem ko je taj drugi.

- Ljudi koji su nešto nasledili a rade u sivoj zoni? - OK, i red je da plate porez
- Razni "biznismeni" na minimalcu sa džipovima i stanovima - I za njih je OK (mada bi za njih provera porekla imovine trebalo da bude bolji lek)
- Par promila Karića, Miškovića i sličnih koji imaju baš ogromnu imovinu

Da li misliš da je ovih gore dovoljno da se pokriju svi koji bi plaćali manje?
Ja ne mislim, dakle ostaju još dve grupe:
- Penzioneri - Tu već ne mislim da je OK, ali možemo i da se ne složimo
- Zemljoradnici, koji plaćaju porez na zemljište (svoje ili kroz arendu). Ako bi njima porez otišao 5 puta, poljoprivreda se više ne bi isplatila (i ovako je teško) i onda bi morali da pojačamo i poljoprivredne subvencije, pa se pokrati.

Ako ima još neka grupa, ili sam nešto loše procenio, spreman sam da čujem i predomislim se.

Сад разумем боље питање и одговори су:
Порез на имовину би морао да се увећа 5х укупно али то не значи 5х свима исто већ да основица не буде као до сад нека процена по зонама већ по процени тржишне вредности пореске управе.

Пензионери... Ја сматрам да кад смо сиротиња не можемо приуштити да текуће трошкове од 5.400.000 пунолетних плаћа само 2.350.000 легално запослених а не плаћа осталих 3.000.000 од којих су 1.660.000 пензионера а остало запослени на сиво, црно итд.

То доводи до тога да су намети на приход запослених 60% њихове бруто зараде.

Pa ne znam koliko bih se složio. Delom da, delom ne.
Troškovi održavanja infrastrukture nastaju upravu usled rabljenja kroz ekonomsku aktivnost. Džabalebaroš može da bleji na krovu, a zaposleni mora u autobus, autobus na ulicu i tako redom. Ili, kako tačno neko u 150 kvadrata svog stana više pritiska infrastrukturu od nekoga u iznajmljenoj garsonjeri?
Аутопревозник плааћа порез на имовину на аутобус а од тог пореза се финансираа одржаавање путева. Коме треба аутобус то плааћа кроз вишу цену карте, коме не треба не плаћа што је и фер. Ко жели да има ауто од 200.000 ЕУР он плаћа исти % вредности као сиротиња са аутом од 1000 ЕУР али зато богаташ у аапсолутној вредности плаћа драстично више.

Наравно да стан од 1.000.000 ЕУР не притиска инфраструктуру више од стана од 50.000 ЕУР али опет живимо у солидарном друштву где богатима желимо да узмемо процентуално исто а апсолутно више.

Ja ne mislim da je tih 10% poreza problem zbog kojeg se ide, pa čak ni sa onim godišnjim. PIO je već veća stavka, ali to je druga priča.

Pa nisam predložio, to je ono što imamo.
Razumem princip koji hoćeš da postigneš, da skinemo teret sa ekonomkse aktivnosti koliko god možemo, a onda negde to mora da se nadomesti.
I princip mi se sviđa. Nisam siguran da razumem sve implikacije takve promene, pa nisam siguran da bi se postiglo to što hoćeš, bez lomova koji bi nam napravili više problema.

Ово је само предлог другачије прерасподеле оптерећењња трошкова унутар друштва а наравно да би било много боље да је то повезано и са повећањњем ефикасности потрошње тих средстава.

Ломови би били на популизму тј. највеће гласачко тело, 3.000.000 пензионера, незапослених и "незапослених" би се побунило али друга опција је да се ових 2.350.000 који плаћају све више смањују.

Лом би се могао умањити тако што се не би сва средства неопходна после укидања предложених пореза финансирала из пореза на имовину већ из других извора.

Најгоре је што такође заговарам укидање доприноса за здравствено, незапосленост итд. где би зарада запосленог била само оптерећена доприносом за ПИО тако да би преостали извори били раст акциза (по мени главно додавање 50% коцку) и укидање ослобођења ПДВ-а, али то је друга тема.

Морамо направити друштво где је најисплативије легално радити.

Sa idejom se u principu slažem.
Detalji su komplikovani :)

Mislim da je glavna tačka zbog koje mi nije potpuno intuitivno to što mi se čini da misliš da postoji iole značajan broj ljudi koji su istovremeno bogati (značajna imovina), a imaju male zarade. Ima ih, ali mislim da ih nema mnogo, pa bi na kraju auto od 25,000 i stan od 80 kvadrata ispali luksuz čiji porez baš boli, dok bi se zarade jedva pomerile (možda za onih 5% na teret zaposlenog). Time ćeš pre da oteraš ljude nego sa ovih 10% poreza na zaradu.
Ako ode sve sem PIO, pa možda, zavisi od računice. Ako je računica da na kraju porez bude 2% na realnu tržišnu vrednost imovine, mislim da se gubi smisao sticanja u ovoj zemlji.

Istovremeno, vidim jedan scenario koji deluje vrlo realno, a nimalo mi se ne sviđa.
Visok porez pokrene značajan broj prodaja, centralne lokacije penzosi i nasledstva (mislim da bi BG, delom NS bili najviše pogođeni).
Kako smo puni raznih bitangi sa mnogo sumnjivih para, ti će vrlo rado da pokupuju te stanove i odmah gurnu pod rentu.
Porez na imovinu se dobrim delom prelije na rentu... i možda smo privredi pomogli, ali smo društvo još dublje zakovali u kleptokratiju.

Sa idejom se u principu slažem.
Detalji su komplikovani :)
Ваистину!

Mislim da je glavna tačka zbog koje mi nije potpuno intuitivno to što mi se čini da misliš da postoji iole značajan broj ljudi koji su istovremeno bogati (značajna imovina), a imaju male zarade. Ima ih, ali mislim da ih nema mnogo, pa bi na kraju auto od 25,000 i stan od 80 kvadrata ispali luksuz čiji porez baš boli, dok bi se zarade jedva pomerile (možda za onih 5% na teret zaposlenog). Time ćeš pre da oteraš ljude nego sa ovih 10% poreza na zaradu.
Ako ode sve sem PIO, pa možda, zavisi od računice. Ako je računica da na kraju porez bude 2% na realnu tržišnu vrednost imovine, mislim da se gubi smisao sticanja u ovoj zemlji.
Свих 10% је на запосленог.
Имовина која не производи додатну вредност и треба да буде дестимулисана пошто само везује капитал и успорава развој друштва.
Istovremeno, vidim jedan scenario koji deluje vrlo realno, a nimalo mi se ne sviđa.
Visok porez pokrene značajan broj prodaja, centralne lokacije penzosi i nasledstva (mislim da bi BG, delom NS bili najviše pogođeni).
Kako smo puni raznih bitangi sa mnogo sumnjivih para, ti će vrlo rado da pokupuju te stanove i odmah gurnu pod rentu.
Porez na imovinu se dobrim delom prelije na rentu... i možda smo privredi pomogli, ali smo društvo još dublje zakovali u kleptokratiju.
Висок порез би стимулисао продају вишка имовине и миграције у општине са нижим порезом тј. у руралне средине.

Пошто је предлог да се из пореза на имовину ексклузивно финансира локална самоуправа не мора стопа у свакој самоуправи бити иста јер руралне средине или ефикасније самоуправе имају ниже трошкове локалне самоуправе.

Hajde proveriću kad dodjem kući, moguće da sam prepolovio (u glavi mi je tih 40, ali moguće da je 2x 40, pošto smo supruga i ja vlasnici po pola; mislim da sam već pomnožio, ali možda nisam. Ili je možda 20 po kvartalu po osobi)

Ako je neka od tih drugih brojki, onda računica sa 5x počinje da ima mnogo biše smisla. Ovako mi nije bilo jasno ko bi tačno platio više.

Edit: Ipak je ovo prva zona, ja sam nešto pobrljavio, i 90 kvadrata po rešenje (terasa se ne računa?). 20,500 godišnje je moje rešenje (isto i ženino).
Mariks, možda nisi prijavljen u tom stanu?
Prijavljen. Imam odbitak 20k i oko 58k porez koji ostaje da platim. Ne znam kako vama na 90m2 41k godisnje u prvoj zoni sem ako je neka lokacija koja nema neku prosecnu cenu. Koji deo je u pitanju?

Novi Beograd, kod Opštine.
E, ali mi imamo 2x odbitak od 20K, svako kod sebe na rešenju.

Sve sto pisete je sve povrsno poznavanje
Kakve bre efikasne lokalne samopuprave
Nisu u stanju da izdaju papir po mesec dana
Drzava da hoce pare mogla bi lako
Da smanji porez na zakup na recimo 8 %
sa sadasnjih 20 % pa umjesto da naplacuje 2 % od zakupa u iznosu 20% da naplacuje 89% po stopi od 8% i da resi
Stvari oko lako funkcjonisanja zakupa tj
Prebacivanje racuna na podstanara
Lako izbacivanje ukoliko ne placaju itd

Novi Beograd, kod Opštine.
E, ali mi imamo 2x odbitak od 20K, svako kod sebe na rešenju.
Pa dobro, znaci tu je negde. Kod mene sam samo ja vlasnik, dalje sve zavisi od prosecne cene mada me opet cudi za tu kvadraturu. Ja sam na Senjaku tj Savski venac, 13 brojeva udaljen od extra zone rekla teta u poreskoj. Rekoh dobro je, da sam u extra zoni verovatno bih prodao stan pre useljenja.

Vrh