Šta je novo?

Poređenje Beograda - nekad i sad

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=896461#p896461:1lzp89qf je napisao(la):
Igor » 06 Nov 2021 01:15 am[/url]":1lzp89qf]
nekad-2021-11-06-00-13-28-384.jpg

sada-2021-11-06-00-13-28-938.jpg

Uvek sam se pitao šta je bila zamisao arhitekte Romana Verhovskoja sa ovim portalom, šta je rebalo da se nalazi na suprotnoj strani?

Zgrada je bila namenjena za stanovanje oficira, a na suprotnoj strani je tada bila stara, privremena zgrada Narodne skupštine Kraljevina Srbije i Jugoslavije koja je stradala 1941, ostalo je samo jedno krilo i njega kosti vojska....na isto dvorište gleda i zgrada "starog generalštaba"....
 
Ne znam za namere arhitekte, ali mogu da ti pričam kakvi su stanovi, jer živeh u jednom nekih godinu i nešto dana 2000-01.
U stanovima uglavnom i žive vojna lica, primarno bivši oficiri. Pasaž ima po jedan ulaz sa svake strane, a zgrade ispod po tri ulaza. Na svakom spratu je po jedan stan.
E, sad, nezgodacija: ne znam da li je za 20 godina nešto menjano, ali kad sam ja tu stanovao, nisu postojali liftovi (iako je bilo predloga da se naprave između stepeništa. Moj stan je bio u potkrovlju jednog ulaza, što znači, bocu za kiseonik na leđa. :D Na odmorištu između trećeg i četvrtog sprata je neko napravio klupu i okačio natpis "Putniče, odmori!".
Elem, tipične međuratne zgrade za srednji i viši oficirski kadar.

Inače, nisam znao da je deo kasarne u dvorištu (koji sam video sa prozora) deo nekadašnje Stare Skupštine.
 
Moram da samoga sebe ispravim - u "Konjičkoj kasarni" je bila smeštena Skupština Kraljevine SHS, ne i Srbije (pre toga, srpska se nalazila preko ulice, na mestu kasnije bioskopa "Odeon"), privremeno dok se završavalo zdanje na Bulevaru...

Stara kasarna-privr. Narodna skupstina u Kneza Milosa 20-tih_zpssblinkzp.jpg

Imam i bolje, ne mogu da pronađem...

Danas:
Screenshot (25).jpg


Intersantno za liftove... ako su stanovi bili odmah do Generalšaba, kasarni, ministarstva itd. za pretpostaviti je da nisu bili namenjeni za trajno stanovanje već samo u dok je oficir tu na službi...pa i da će biti u kondiciji da se penju svaki dan, a ne da tu puste korenje u penziji...
 
Ali tad su u trendu bile zaobljene oficirske gospoje, pa im pentranje sigurno nije pričinjavalo feštu :shock:
 
Bože, pa u tom dvorištu se znači i dalje nalazi deo objekta od koga bi braća Hrvati veoma rado napravili svetilište. Čudo da se Vulin nije setio da to malo brendira..
 
U tom dvoristu, okruzenom istorijskim zgradama, sada su barake i parking.
 
Prvi priznajem da nisam ni obracao paznju na ovu zgradu. Eto, bas smo pricali na drugoj temi o pljeskavici kod Mileta, ovo je odmah blizu tog lokala i ne znam ko uopste obrati paznju na ovakvu lepotice.
 
Lepa tema, da covek ne poveruje koliko godina imaju neke zgrade i sta su sve prezivele.
 
Zgrada je užasno oronula. ali fasada sa strane ulice Čarlija Čaplina još uvek nosi neke ornamente.
Ova NISova pumpa je guši, bilo bi dobro da se izmesti negde dalje, verovatno je naslednik neke Jugopetrolove koja je počela kao mala pumpa u kraju (poput one na Tupličinom vencu) pa izarasla u ogromnu platičnu rugobu. A taj park se još zove "Park Jovana Cvijića" ...

I ova modernistička na uglu sa Cvijićevom isto vapi sa obnovom.
 
Tu su predratni urbanist predviđali spomeni i bolju regulaciju ulica
Koja više nije moguća
 
Inače, u pitanju je zgrada (Imanja?) Poštanske štedionice.
 
Pa dobro, ali planovi se ovde menjaju jednim dizanjem ruku, zar ne?
Ovde je pre pitanje - gde izmestiti pumpu... (nije pitanje za ovu temu, izvinjavam se za off).

Imamo ovakvih slučajeva na pretek... dosta njih je u istoj ulici - pre svega zgrada u kojoj je "Banija"...
 
Гледати ове слике, утисак је увек као да су хорде Вандала запоселе ове просторе и промениле крвну слику овог поднебља. И не само утисак.
 
Vrh