Šta je novo?

Poplave - Povlačenje vode, Obnova

stf":2hjac0na je napisao(la):
Поставља се питање да ли је уопште исплативо обнављати град који је ЦЕО уништен ... или направити нови ...

Taman posla da se otpise Obrenovac, ipak nije dotle doslo. Zamisli da je SFRJ otpisala Skoplje 60-ih? Sve se ovo moze popraviti, a cak mi se cini da su procene o steti od milijardu dolara naduvane. Bar kada govorimo o direktnoj steti.

Pa skoplje je fakticki izgradjeno ponovo kao i budva i kotor , recimo u kotoru i budvi samo su stari gradovi rekonstuisani i jos par objekata sve ostalo je radjeno nanovo od nule ,
Pitanje je kolika su ostecenja , na objektima u krupnju ce recimo morati sve ispocetka

Pa o tome i pričam. Sve porušiti i graditi novi grad.

Obnovice se ovo pa nije sve sruseno.

Brutalno ili ne, veliki procenat građevina je već bio izuzetno trošan. Da li se isplati ekonomski takve objekte obnavqati ili porušiti i sagraditi nove po današwim bezbedonosnim standardima?

Obrenovcu ovo nije prva, a nažalost, ni poslednja poplava ...

Na temi Kišna kanalizacija - poplave u gradu direktor i ja smo postavili postove kako se u Austriji i Madjarskoj bore protiv poplava :idea:

Bila je velika poplava 1981 ali tada smo imali koud i kao organizovaniju drzavu i uvjezbanije gradjane civlunu zastitu firme sa mehanizacijom pa su za 6 h sagradili zeljani bedem u duzini 150 m odma su velike firme poslale mehanizaciju janko lisjak kongrap a gdje su te firme danas evo snimak
1930
471602_obr-03_ff.jpg

1981
471609_obr-10_ff.jpg

snimak i postupanje 1981
http://www.youtube.com/watch?v=Xk0ukdnyScI

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/466...ovacke-poplave

Fotke i video su napravljeni sa RC helikopterom.

Evo ga i video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cK1OBD1hLWk[/youtube]

Zainteresovane TV stanice mogu da plate za prava koriscenja ovih snimaka, a sav prihod ce biti uplacen u humanitarne svrhe.

mi nemamo para kao juga sezdesetih....... oni su mogli da izgrade ponovo skoplje, a mi sad.....

Pojavile su se neke glasine da je navodno neka brana nasip kod obrenovca miniran i da je zato poplavlje navodno rekla je i neka zena iz obrenovca na tv a da su je odma sasjekli novinari ,za li neko nesto i o koje nasipu se radi

direktor":9ddn3xlm je napisao(la):
Pojavile su se neke glasine da je navodno neka brana nasip kod obrenovca miniran i da je zato poplavlje navodno rekla je i neka zena iz obrenovca na tv a da su je odma sasjekli novinari ,za li neko nesto i o koje nasipu se radi

I ja sam razumeo da su izgubili kontrolu nad planiranim probijanjem bedema i da je ljudski faktor uključen. Tako je kao sve i počelo u Obrenovcu. Mada, ko će znati u svoj šumi informacija šta je sve tačno..

Evo dobre slike iz Mitrovice.

bn319kgciaaakn3jpg-large.jpg

direktor":3ov8ogrd je napisao(la):

I trebali su da je saseku, čak šta više, nisu smeli da puštaju u živ program bilo kakve izjave, osim onih zvaničnih.
Osim što je na snazi vanredno stanje i što je cenzura - obaveza medija (koliko god to od mene zvučalo podanički), velika je odgovornost na medijima da ne šire defetizam, paniku i nepoverenje u državu...bar ne u ovom trenutku.

Ljudima na pamet padaju najapsurdnije ideje - namerno poplavljen Obrenovac (TENT, kopovi na otvorenom, okolni putevi, domovi radnika, čitav grad) kako bi se zaštitili neki drugi gradovi....

Imamo mi iskustva sa nastankom i širenjem ovakvih vesti - setite se svih budalaština koje smo slušali tokom tragedija 90-tih.
Možda je ljudima potrebno tako nešto, da objasne sebi i da daju neki smisao i uzrok tragediji koja se ranije nije mogla zamisliti, da od stresa ne skrenu sa zdrave pameti...

louderick":y9qki08x je napisao(la):
mi nemamo para kao juga sezdesetih....... oni su mogli da izgrade ponovo skoplje, a mi sad.....

Para ima, Srbiji je odobreno 3.5 milijardi evra, nego nemamo projekte. (na te neiskoriščene pare svake godine plaćamo kamate).Klimatska situacija u Srbijji je takva da u narednim decenijama treba očekivati periode sa većim padavinama,kao i sušne periode. Šteta je ogromna, ne kažem da se ovakve pojave mogu u potpunosti sprečiti, ali se mogu značajno ublažiti.
Zato je potrebno napraviti strategiju i projekte ( proširivanje korita reka,izgradnja nasipa- na temi kišne kanalizacije direktor i ja smo govorili kako se to radi u Madjarskoj i Austriji , organizovanje civilne zaštite,takav pravilnik postoji-direktor je to ranije postavio itd.)

relja":2baa0w11 je napisao(la):
direktor":2baa0w11 je napisao(la):

I trebali su da je saseku, čak šta više, nisu smeli da puštaju u živ program bilo kakve izjave, osim onih zvaničnih.
Osim što je na snazi vanredno stanje i što je cenzura - obaveza medija (koliko god to od mene zvučalo podanički), velika je odgovornost na medijima da ne šire defetizam, paniku i nepoverenje u državu...bar ne u ovom trenutku.

Ljudima na pamet padaju najapsurdnije ideje - namerno poplavljen Obrenovac (TENT, kopovi na otvorenom, okolni putevi, domovi radnika, čitav grad) kako bi se zaštitili neki drugi gradovi....

Imamo mi iskustva sa nastankom i širenjem ovakvih vesti - setite se svih budalaština koje smo slušali tokom tragedija 90-tih.
Možda je ljudima potrebno tako nešto, da objasne sebi i da daju neki smisao i uzrok tragediji koja se ranije nije mogla zamisliti, da od stresa ne skrenu sa zdrave pameti...

Ovo je prirodna katastrofa, nismo u ratu pa da informacije o žrtvama podrivaju odbrambenu moć zemlje i tako te budalaštine. Nijedna normalna zemlja ne krije informacije o žrtvama kada je zvekne ovako nešto, nego pošalju stručne ekipe na teren, sprovedu asanaciju, naprave mesta za identifikaciju postradalih i javljaju novo stanje dva puta dnevno.

Ova kontrola informacija se sprovodi kako slučajno neko ne bi upro prstom u vlast, i naravno samo podiže nivo nepoverenja u istu. Glasine o mrtvima su narasle i krenule da se šire upravo zbog nečije genijalne ideje da ne treba narod izlagati stresu odnosno istini, i da je mnogo bolje lagati ga za njegovo dobro.

Sta god se dogodilo ove godine, isto ili slicno nam se moze dogoditi i sledece i one tamo, itd.

Ono sto je neophodno je da se proglasi "GODINA BORBE PROTIV POPLAVA" i da se radi godinu dana da sledece godine ne dogodi isto. Jer imali smo poplave (manje ali su opet bile) i proslih godina pa nista nije uradjeno na prevenciji. Znaci graditi nasipe, kanale, akumulaciona jezera, uredjivati priobalja, organizovati sluzbe za zastitu, povecati ljudstvo, nabaviti camce, pumpe i drugu opremu, itd. itd.

bongo":1mx6upda je napisao(la):
Sta god se dogodilo ove godine, isto ili slicno nam se moze dogoditi i sledece i one tamo, itd.

Ono sto je neophodno je da se proglasi "GODINA BORBE PROTIV POPLAVA" i da se radi godinu dana da sledece godine ne dogodi isto. Jer imali smo poplave (manje ali su opet bile) i proslih godina pa nista nije uradjeno na prevenciji. Znaci graditi nasipe, kanale, akumulaciona jezera, uredjivati priobalja, organizovati sluzbe za zastitu, povecati ljudstvo, nabaviti camce, pumpe i drugu opremu, itd. itd.

...a imamo i stručnjake za zaštitu od poplava i bujica:
(tekst iz Politike 19.5)
img285.jpg

beowl":eiqm5nk2 je napisao(la):
relja":eiqm5nk2 je napisao(la):
direktor":eiqm5nk2 je napisao(la):

Ovo je prirodna katastrofa, nismo u ratu pa da informacije o žrtvama podrivaju odbrambenu moć zemlje i tako te budalaštine. Nijedna normalna zemlja ne krije informacije o žrtvama kada je zvekne ovako nešto, nego pošalju stručne ekipe na teren, sprovedu asanaciju, naprave mesta za identifikaciju postradalih i javljaju novo stanje dva puta dnevno.

Ova kontrola informacija se sprovodi kako slučajno neko ne bi upro prstom u vlast, i naravno samo podiže nivo nepoverenja u istu. Glasine o mrtvima su narasle i krenule da se šire upravo zbog nečije genijalne ideje da ne treba narod izlagati stresu odnosno istini, i da je mnogo bolje lagati ga za njegovo dobro.

Mi se nalazimo u vanrednom stanju. Nije ratno stanje, ali je vanredno, i u toku vanrednog stanja se zna šta je produktivno, a šta je kontraproduktivno.
Ne kažem da je vlast uoči poplava radila dobro - sistem zaštite od elementarnih nepogoda, civilna zaštita a pogotovo vojska su zanemarivani godinama, i to se nije desilo u vreme uspona partije koja je sada na vlasti.
Biće vremena za upiranje prstom - sada niko tu ne može ništa da uradi, a i izbori su mnogo daleko. Izazivanje nereda (kao što rade Grci kada kod im padne na pamet) sada nikome ne treba.

A broj poginulih se ne zna, i zato ne treba izlaziti sa bilo kakvim procenama.

Dao sam svoj trojici pluseve, Relji, Beowl i Bongo jer ste svi po meni u pravu. Tacno je ono sto Relja kaze da nema logike pustati neke ljude sa poluinformacijama ili dezinformacijama u program jer to moze da proizvede i stetu, pa da zbog toga neko strada, ali je takodje tacno i ono drugo da nismo u ratu pa da i proverene informacije treba sakriti. Ovo je samo jedna kisna godina, a ne kako neki zele da nam predstave jednom u hiljadu godina, pa '81 je sve bilo vrlo slicno, a klima se menja , pa da ne bi gatali u bob, moramo preduzeti nesto da spremno docekamo naredne kisne godine. Problem je naravno i u medijima, koji nisu u stanju NISTA da isprate kako treba, jer se uvek nadje neko kome ne odgovara istina, pa plasiraju poluinformacije, pa tako i zivimo nase zivote.

relja":1givxki1 je napisao(la):
Mi se nalazimo u vanrednom stanju. Nije ratno stanje, ali je vanredno, i u toku vanrednog stanja se zna šta je produktivno, a šta je kontraproduktivno.
Ne kažem da je vlast uoči poplava radila dobro - sistem zaštite od elementarnih nepogoda, civilna zaštita a pogotovo vojska su zanemarivani godinama, i to se nije desilo u vreme uspona partije koja je sada na vlasti.
Biće vremena za upiranje prstom - sada niko tu ne može ništa da uradi, a i izbori su mnogo daleko. Izazivanje nereda (kao što rade Grci kada kod im padne na pamet) sada nikome ne treba.

A broj poginulih se ne zna, i zato ne treba izlaziti sa bilo kakvim procenama.

Broj poginulih se ne zna zato što ga vlasti ne objavljuju a za tom žbirovskom tajnovitošću nema nikakve potrebe. Nije ovo variola vera pa da se nacija uspaniči ako sazna broj mrtvih. Udarila je majka priroda, ispalo je kako je ispalo i svako sakrivanje informacija pravi nepotrebnu štetu. Ponavljam, nema normalne zemlje u kojoj se takve informacije iz bilo kog razloga kriju ili stavljaju u frižider kako bi se objavile u nekom pogodnom trenutku (a u međuvremenu neka kolaju glasine). Neće im se niko dići na ustanak ako kažu da ima puno nestalih i da se očekuju žrtve ali da ne žele da licitiraju dok ne počne asanacija. Ovim smešnim igranjem vojnih tajni i pravljenja nekakvih karantina i zabranjenih zona (za šta i onako nemaju realnih kapaciteta) samo će da proizvedu da im niko živ više neće verovati ni koliko je sati.

Vrh