Šta je novo?

Podzemni kontejneri

Razumljiv osecaj, pomalo nespretna izjava mada sta smo sve imali prilike da cujemo i vidimo ovih dana na forumu.

Iako se bojim da moj post koji sledi neće imati nikakvog pozitivnog efekta, već samo da će pokrenuti mučnu diskusiju na dve-tri strane dok Igor ne bude rekao "dosta je!", imam veoma jaku potrebu da ovo kažem - užasno je to što se dogodilo Gaginoj mami, ali zbog vandalskog čina tog malog idiota ne treba hraniti negativni stereotip o jednoj celoj nacionalnoj skupini.

Kada sam bio srednjoškolac mog kuma je kod Studentskog parka pretukla grupa huligana. Jednostavno su ga dohvatili dok je šetao sa dve drugarice, oborili na jedan automobil i porazbijali mu pivske flaše o glavu. Bez objašenjenja. Nisu bili Romi. Drugarici jednoj je grupa blejača u Cara Uroša razbila nos, samo zato što ih je pitala gde se nalazi neki klub koji je tražila. Ni ti blejači nisu bili Romi. Jednog druga su neki huligani (navijači Zvezde) isprebijali na Zelenjaku zato što im je "izgledao gej". Ni ti navijači nisu bili Romi. Pa, i na forumu nam je Stf ispričao kako su ga na Dedinju neki likovi isprebijali bejzbol palicom. Ne sećam se da je rekao i da su oni bili Romi.

Zapravo, najeverovatnije su svi oni bili Srbi. I ovo su samo neka od iskustava za koja ja znam, a verujem da je gotovo svako na forumu čuo bar jednu sličnu priču. I šta sada kada bi neko sve te priče uzeo kao krunski, neoborivi dokaz da su Srbi jedna nasilna st***!? Ne bi prijalo, zar ne? Naravno da bismo svi rekli - "ta, nemojte generalizovati na osnovu postupaka par ludaka sa margine!". Eno, zar se na onoj drugoj temi nisu mnogi obrušili na Stfa da mu dokažu kako Dedinje nije takvo, kako toga ima svuda, i kako preteruje!?

Vandalizam nema naciju, nema boju kože, nema religiju. Vandalizam je vandalizam. Taj mali Rom nije udario Gaginu mamu zato što je Rom, već zato što je nasilni, nevaspitani debil.

Наравно, али генерализација је нешто најлакше што може да се уради. Уосталом зар Срби нису генерализовани као злочиначки народ, пун силоватеља и сл. ратних злочинаца због појединаца у и ван власти.
Најлакше је рећи сви су они такви.

Postoje narodi koji imaju sličnu, nekada čak i goru sudbinu nego što je naša, srpska. Svi znamo kakav je naš odnos prema Romima. Ne volimo ih zato što su siromašni, zato što žive u čatrljama i blatištu. Baš zato što je tako trebalo bi da im pomognemo, a ne da ih posmatramo kao nužno zlo ili još gore. Nije njihova krivica što su na prostoru Evrope, idući trbuhom za kruhom, obavljali poslove jedine koje su znali. Poparavljali su bakarne i gvozdene predmete, bili kovači, trgovali konjima. Danas, kada toga nema, rade jedino što umeju, što mogu i što im je dozvoljeno. Muljaju po otpadima. Ta jadna deca nisu kriva što su rođena u takvim uslovima i takvom okruženju. Naučena su da opstanu u gradovima gde ih niko ne voli, samo zato što su Cigani. Taj život je surov i oni su surovi.
Pre više od 30 godina mene i ortaka su sačekali neki Ganci iza Cvijete, vraćali smo se iz rupe (Rupa je nekadašnja fliperana na mini-golf terenu na Kalemegdanu). Mene je naboo jedan od njih, pa i danas ima ožiljak od udarca. Nismo im dali pare i to je to. Niti je on kriv zato što je tako vaspitan, da otima, a meni ko je kriv kad nisam umeo njega da nabodem. Odrastanje u Beogradu. Svakako nisu krivi mali Cigančići koje roditelji teraju da smisle kako da uđu u potapajuće kontejnere. Najstrašnije je da mi kao narod posmatramo njih kao stvari, a ne kao ljude. U rimskom robovlasničkom društvu je rob u pravnom smislu bio tretiran kao stvar...Nije bilo saosećanja za njihovu povredu i smrt.

Гаго, образложење ти је још горе јер потврђује да имаш проблем.

Хомер је све лепо објаснио.

Evo i ja da kazem da takodje imam lose uspomene na bliske susrete sa ovim narodom, ali kao sto je vec receno imam ih i sa onima bele koze. Ali bih se ipak usudio da konastantujem nesto sto je moj utisak, a to je da su pa ajde da upotrebim pristojnu rec, generalno malo temperamentniji ljudi.

dsc08323.jpg

nisu ustanju ni otvre istovjetno da okrenu

Ти надземни делови могу да се скину, видео сам радницу КФЦ-а на тргу како скида тај део и скаче по џаку не би ли га угурала унутра :o

U Stepi sve kontejnere nadzemne pokupili i ostalo samo ovih koji su prepuni... Pola je pokvareno onih sipki kojima se otvara jer ljudi vide da ne ide pa na silu...

Delija":n8sjodpe je napisao(la):

Наравно да имам проблем, имао би га и ти да се овако нешто деси твојој мајци, пао би ти мрак на очи, веруј ми. Док ти се тако нешто лично не деси размишљаш сасвим другачије, али кад ти се деси, пуцаш по шавовима, касније се наравно полако смирујеш, али свременом на време у теби тиња та бура немира и увек се присетиш тога кад се нешто слично деси, било где.

Ето и Ирана (Arahne) су, како он каже, наболи и остао му доживотни ожиљак и верујем да и он има проблем, али га сигурно успешније потискује, јер такав проблем кад си млађи је мањи, али са годинама полако расте и отпор се повећава, веруј ми.

Мислиш да је лако најближима да се боре са таквим проблемом, није. Увек ће рецимо најближима од убијеног 10-њег дечака Јовановића који је убијен у улици Светозара Марковића зазирати и имати проблем од скинхедса, а такође и најближи од глумца Драгана Максимовића (Максе) ће се борити са тим проблемом (проблем скинхедси). Њих је чак и непријатно срести на улици, а не да те нападну.

Делијо, не бих волео ни желео да ти се тако икада нешто деси тј. да ти неко од скинхедса, цигана, хулигана, џепароша, кримоса, џабалебароша, блејача, само попреко погледа мајку, а не да је удари, не дај Боже.

Уживај ти мени уз једну лепу песму Јураје Хип и њихову песму Џипси:

Uriah Heep - Gypsy (Lyrics in description)
http://www.youtube.com/watch?v=t28kudqwENs

Kao sto rekoh postujem licno osecanje zbog licne situacije ali na kraju si ipak i sam nabrojao sve i blejace i dzeparose i krimose i ko zna sta jos sto i nisi stigao da nabrojis a oni nisu svi ni srbi a ni svi cigani.

Znate koliko ljudi dnevno prođe Sremskom ulicom, između Zelenog Venca i raskrsnice kod Albanije. E pa centralni ukras malog pešačkog platoa ispred podzemnog prolaza, knjižare i ovih restorana, jer su skoro bukvalno u sredini, su tri kontejnera. Ovo je slikano 11. maja, dvadesetak metara od ulaza u Knez Mihajlovu, najvažniju turstičku zonu Beograda

IMG_6043_resize.jpg

Ćevap u lepinji u odgovarajućem ambijentu ... :(

Bilo šta što se ponavlja u svakoj ulici u Beogradu MORA da bude apsolutno vrhunskog dizajna. Čak i da je to "nešto" malo i samo za sebe beznačajno, sama činjenica da je umnoženo u toliko primeraka bi već morala da bude dovoljna da i najglupljem predstavniku vlasti prenese ideju da se greške, nesavršenosti i bilo koji trag ružnog i neprijatnog upravo toliko puta umnožava. A pogotovo ako je to "nešto" istovremeno stovarište trulog đubreta, toliko veliko u svom nadzemnom delu, toliko vidljivo i ometajuće. Zbog toga bi se prvom prilikom morao organizovati zaista veliki javni konkurs za novi model, pa ako mora i sa nekim podsticajima da se firme jave, a da uz stručnjake u izboru učestvuje i javnost. Ovo je isuviše bitan deo izgleda i funkcionisanja grada da bi se ovakvo ruglo moglo dalje tolerisati.

Pa morali su tu da ih natakare kako bi dana napravila bastu za kafic

17.6.2014g
Neodgovorno: Razvaljeni podzemni kontejner na korak od vrtića
Otvoren poklopac podzemnog kontejnera u Preradovićevoj ulici zabrinjava roditelje čija deca idu u obližni vrtić „Mali Princ” jer trenutak neobazrivosti može biti koban za mališane.
482561kontejner-foto-cit.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/474066 ... -od-vrtica

Danas sam zvao Cistocu jer su nam u naselju razvaljeni svi kontejneri, kazu upoznati smo sa situacijom, nije do nas, morace sve to da se menja ako bude para...

Kod nas nisu podzemni kontejneri a ove sto imamo od pet vec su razvaljena tri. Niko od nas to nije uradio nego oni radnici sto ih kace na kamion. Cesto ih gledam kada ih prazne, rukaju sa njima na onoj kamionskoj rampi a i na zemlji i nije ni cudno sto su za cetiri godine vec razvaljeni.

Гага":2iv3ym5c je napisao(la):
Delija":2iv3ym5c je napisao(la):

Наравно да имам проблем, имао би га и ти да се овако нешто деси твојој мајци, пао би ти мрак на очи, веруј ми. Док ти се тако нешто лично не деси размишљаш сасвим другачије, али кад ти се деси, пуцаш по шавовима, касније се наравно полако смирујеш, али свременом на време у теби тиња та бура немира и увек се присетиш тога кад се нешто слично деси, било где.

Ето и Ирана (Arahne) су, како он каже, наболи и остао му доживотни ожиљак и верујем да и он има проблем, али га сигурно успешније потискује, јер такав проблем кад си млађи је мањи, али са годинама полако расте и отпор се повећава, веруј ми.

Мислиш да је лако најближима да се боре са таквим проблемом, није. Увек ће рецимо најближима од убијеног 10-њег дечака Јовановића који је убијен у улици Светозара Марковића зазирати и имати проблем од скинхедса, а такође и најближи од глумца Драгана Максимовића (Максе) ће се борити са тим проблемом (проблем скинхедси). Њих је чак и непријатно срести на улици, а не да те нападну.

Делијо, не бих волео ни желео да ти се тако икада нешто деси тј. да ти неко од скинхедса, цигана, хулигана, џепароша, кримоса, џабалебароша, блејача, само попреко погледа мајку, а не да је удари, не дај Боже.

Уживај ти мени уз једну лепу песму Јураје Хип и њихову песму Џипси:

Uriah Heep - Gypsy (Lyrics in description)
http://www.youtube.com/watch?v=t28kudqwENs

Svaka čast za Uraju, pa i više nego svaka čast,

Ali.....

Primetio sam ja još poodavno tvoj stav prema cingančićima, pa ću izneti par slučajeva:

1. Pre neki dan mom komšiji je upao ključ od stana u šaht. Pošto je žurio da odvede klince u vrtić, ja sam (jedva) otvorio šaht i probao da se dokopam ključa (među svakojakim živim i neživim otpadom). Doživeo sam neuspeh, ali zato se niotkuda pojavio momak iz g. čistoće i vrlo ljubazno ponudio svoju pomoć. Čovek je naglavačke ušao u okrugli šaht kišne kanalizacije i dohvatio ključ!!!

2. Dečak od 7 godina (srbin) vrši malu nuždu na svog druga od isto 7g (cigančić), dok ga ovaj moli da prestane - u parkiću za decu usred bela dana. Obojica su bez roditeljskog prisustva, pa ja prilazim i derem se da prestanu, a ovaj klipan prestaje i viče da to inače svaki dan radi.

3. Moji klinci u porodici i sličnom okruženju sigurno ne mogu da pokupe loše vaspitanje i stav prema bilo kome, a opet iz vrtića često dođu sa raznoraznim negativnim pričama i pogrdnim izrazima prema cigančićima. Oni to još ne razumeju, ali je evidentno da njihovi mali drugari iz svojih porodica već unapred imaju pripremljene stavove/izraze/mišljenja, koja im od malih nogu govori ko smo mi a ko su "oni"

Negativni ili pozitivni slučajevi su jedna stvar, a generalizacija sasvim nešto drugo i pritom vrlo opasno.

pre neki dan prolazim pop lukinom vidim ekipu gradske čistoće, njih jedn trojica, došli puntićem i slikaju stari kontejner.

drago mi je da su zamenili stari raspali model.

Vrh