Šta je novo?

Podno grejanje

Nije mi do kraja jasno šta je razlika između ovoga i običnog fan coila.
Svakako ukoliko imaš veće prostorije sa 2-3 prozora i isto toliko radijatorskih pozicija na mesto jedne staviti fan coil bez obzira dal ćeš radijatore ili podno. Fan coil brže zagreva prostor, a ako hoćeš i hlađenje leti na toplotnu pumpu onda ti kompletna instalacija (cevi, razdelnik, ventili, fitong, cirkulacione pumpe...) moraju biti pod termoizolacijom poput armaflex cevi.
Problem je visina plafona takođe i činjenica da je gore greda samo (koliko sam upućen), izuzetno visok plafon za fan coil (bar mislim)

Nekako je kuća generalno hladna (najverovatnije jer se slabo boravi tamo) i onda gledam šta će najbrže i zidove da mi zagreje haha

Onda ti je najbolje da ugradiš spuštene plafone i kasetne ili kanalske fan coile. Smanjićeš osetno zapreminu grejanog prostora, a za zidove uzmi visoke radijatore H1400 ili više. Dok radijatori ne mogu dobro da zagreju na 45-50C samostalno, povećanje njihove korisne površine u visinu čće imati efekta, a preko fan coila dobićeš optimizaciju i brzinu zagrevanja. Kad upališ TP sačekaš 3-5 minuta da fluid dođe do 45C onda pustiš fan coil i prostorija se zagreje za desetak minuda, naravno pod uslovom da je termoizolacija objekta dobra. Posle nekog vremena se fen coili mogu ubaciti i u manju brzinu ili ugasiti pa da radijatori održavaju temp ,a fancoil se potom pali samo na manjoj brzini po potrebi.

Kod podnog moraš da menjaš podove i sve do ploče se sklanja, zato se veoma retko primenjuje u renovaciji već najčešće u novogradnji.
Zavisi i od izvora grejanja, ako hoćeš toplotnu pumpu onda slaba vajda od radijatora, ili ide podno ili fan coil ili najbolje kombinacija.

Kod podnog prenosni fluid ne prelazi 40C, za radijatore je minimum oko 55 a to je ujedno i maximum koliko toplotna pumpa može da zagreje.
Dve stvari nisu tačne. Da je za radijatore LWT minimum 55C, jer možeš da se greješ i sa 30C ali je preduslov da imaš predimenzionisane radijatore. Svakako ako treba neka prepravka, lakše je i jeftinije zameniti radijatore nego ugraditi podno grejanje i nove podove. A druga stvar je da pumpa može da zagreje vodu do 55C, imaš cold climate pumpe koje greju do 70C bez pomoćnih grejača.

Ne radi se o tehničkom ograničenju svakako. A cold climate pumpa je iznuđeno rešenje koje kod nas nije neophodno.

Isto kao i niskotemperaturni radijatori koji su takođe i opcija ali su za naše uslove čist kapric.

Tako da je njemu rešenje da uzme radijatore ali veće i specivišno za njegov slučaj - više, dakle da ne dodaje rebra već da kupi nove veće visine. Aluminijumske.

Hvala svima 👌
Pomoglo je svakako 🤗 Podno bi imalo smisla da radim full renovaciju što ne bih - tako da verovatno fan coil + radijatori 👌

Vrh