Pre dva meseca nam je napravljen HVAC projekat za grejanje i hlađenje. Pošto u prizemlju ide podno i na njega drveni pod (višeslojni za podno grejanje) po proračunu moći će da se dobije 60W po m². Kako će to da radi, videćemo na zimu.
Pozdrav - da li ste dobili odgovor na pitanje? I ja trenutno razmatram ovu opciju a nigde ne mogu da nadjem iskustva.Poštovani članovi,
Planiram renovirati kuću i uvesti električno podno grejanje na 12v (trake)
Pozivam sve članove ovog sajta ako neko ima iskustva sa električnim podnim grejanjem na 12v (trake) da svoje iskustvo podeli sa nama. Sva iskustva su dobro došla,unapred hvala na odgovorima.
1.Koliko je efikasno tj. da li moze da greje celu kuću ravnomerno u svim prostorijama?
2.Da li vredi ulagati u ovakvu investiciju i koliko košta?
* Molim za kratak opis vašeg iskustva,hvala
Poz @tragac , imam neku "raspalu" (u procesu, pa bih da zaustavim na vreme) kuću iz cca. 1975e pa lomim glavu da li se podno grejanje uopšte isplati danas ili da samo roknem radijatore jer cevi mogu i na zid i aj ćao .. ?Kod nas tek dolazi zidno grejanje. A grejanje i hlađenje sa svih šest strana se trenutno razvija u Kini, gde se koristi Big data i AI za uravnoteženje temperatura.
Kod nas je tek stiglo zidno grejanje.
Да ли твоја кућа има радијаторе? Ако имаш радијаторе, а имаш вешерницу, онда можеш један део да искористиш да направиш котларницу као што је моја основна школа имала, и да имаш независно централно грејање на тај начин. Саветујем ти да питаш екипу из топлане о овоме што сам ти предложио, или о уградњи подног грејања, ако си више за то. Они ће ти најбоље објаснити, и рећи ће ти колико ће то да те кошта.Poz @tragac , imam neku "raspalu" (u procesu, pa bih da zaustavim na vreme) kuću iz cca. 1975e pa lomim glavu da li se podno grejanje uopšte isplati danas ili da samo roknem radijatore jer cevi mogu i na zid i aj ćao .. ?
Kod podnog moraš da menjaš podove i sve do ploče se sklanja, zato se veoma retko primenjuje u renovaciji već najčešće u novogradnji.Poz @tragac , imam neku "raspalu" (u procesu, pa bih da zaustavim na vreme) kuću iz cca. 1975e pa lomim glavu da li se podno grejanje uopšte isplati danas ili da samo roknem radijatore jer cevi mogu i na zid i aj ćao .. ?
A ovako nešto?Kod podnog moraš da menjaš podove i sve do ploče se sklanja, zato se veoma retko primenjuje u renovaciji već najčešće u novogradnji.
Zavisi i od izvora grejanja, ako hoćeš toplotnu pumpu onda slaba vajda od radijatora, ili ide podno ili fan coil ili najbolje kombinacija.
Kod podnog prenosni fluid ne prelazi 40C, za radijatore je minimum oko 55 a to je ujedno i maximum koliko toplotna pumpa može da zagreje.