Zdravo forumasi! Nov sam ovde, pa naidjoh na temu koja me zanima. U planu je kupovina stana u zgradi koja je u izgradnji. Grejanje ce biti na gas, manja stambena zgrada u pitanju sa 10-ak stanova. Investitor nudi dve opcije grejanja na gas: podno sa keramickim plocicama i klasicno radijatorsko. Izbor je na nama, pa se ovih dana informisem na ovu temu, Iskreno sam prvobitno bio veoma skeptican prema podnom grejanju celog stana u smislu da mi se to cinilo nedovoljnim kao primarni vid grejanja, ali kako se vise informisem, tako sam sve blize odluci da se odlucimo bas za ovaj vid grejanja celog stana.
Zgrada i stanovi u njoj ce navodno biti veoma dobro izolovani, termo, hidro i akusticna izolacija, PVC stolarija sa niskoemisionim staklom itd. Stan ce biti povrsine 52-53 kvadrata. Pitao sam investitora da li je moguce umesto plocica koristiti Tarkett, a odgovor je bio da je to lose za podno grejanje jer ce rasusivati Tarkett i nece biti energetski efikasno kao plocica sa cime se slazem. Za nas kao krajnje kupce nema razlike u ceni, tako da je na nama odluka da li ce ici radijatori u stanu ili podno.
Do sada sam pricao samo sa jednim poznanikom koji ima podno ali za zagrevanje koristi elektricni kotao i veoma je zadovoljan posto 2 sezone nikada nije ulazio u crvenu zonu. Njegova caka je naravno sto je podesio da se individualni kotao u stanu pali tipa u 4h ujutru i greje do 7h tj. maximalno koristi jeftinu struju i kaze da ostatak dana same plocice odrzavaju toplotu i ceo dan im je prijatno u stanu. U slucaju jaceg minusa se dogreje u toku dana po potrebi i tako vec 2 sezone, svima preporucuje ovaj vid grejanja.
Posto ce ovde energent biti gas, trebalo bi da ovaj vid grejanja u nasem slucaju bude jos komforniji, pa me interesuju misljenja onih koji imaju iskustva sa podnim, tj. sa obe varijante podno i radijatorsko i da li ici na varijantu podnog grejanja sa plocicama u nasem slucaju?
Da li je neko koristio i kombinovani gasni kotao koji omogucava i zagrevanje sanitarne vode za domacinstvo? Po meni je ovo najbolja varijanta iako nisam pratio to trziste, ali kada vec postoji opcija grejanja na gas, zasto ne iskoristiti energent i za zagrevanje vode u svim stanovima i time u potpunosti eliminisati elektricne bojlere?
Hvala unapred na odgovorima!