Šta je novo?

Podno grejanje

Pre dva meseca nam je napravljen HVAC projekat za grejanje i hlađenje. Pošto u prizemlju ide podno i na njega drveni pod (višeslojni za podno grejanje) po proračunu moći će da se dobije 60W po m². Kako će to da radi, videćemo na zimu.

Zdravo forumasi! Nov sam ovde, pa naidjoh na temu koja me zanima. U planu je kupovina stana u zgradi koja je u izgradnji. Grejanje ce biti na gas, manja stambena zgrada u pitanju sa 10-ak stanova. Investitor nudi dve opcije grejanja na gas: podno sa keramickim plocicama i klasicno radijatorsko. Izbor je na nama, pa se ovih dana informisem na ovu temu, Iskreno sam prvobitno bio veoma skeptican prema podnom grejanju celog stana u smislu da mi se to cinilo nedovoljnim kao primarni vid grejanja, ali kako se vise informisem, tako sam sve blize odluci da se odlucimo bas za ovaj vid grejanja celog stana.

Zgrada i stanovi u njoj ce navodno biti veoma dobro izolovani, termo, hidro i akusticna izolacija, PVC stolarija sa niskoemisionim staklom itd. Stan ce biti povrsine 52-53 kvadrata. Pitao sam investitora da li je moguce umesto plocica koristiti Tarkett, a odgovor je bio da je to lose za podno grejanje jer ce rasusivati Tarkett i nece biti energetski efikasno kao plocica sa cime se slazem. Za nas kao krajnje kupce nema razlike u ceni, tako da je na nama odluka da li ce ici radijatori u stanu ili podno.

Do sada sam pricao samo sa jednim poznanikom koji ima podno ali za zagrevanje koristi elektricni kotao i veoma je zadovoljan posto 2 sezone nikada nije ulazio u crvenu zonu. Njegova caka je naravno sto je podesio da se individualni kotao u stanu pali tipa u 4h ujutru i greje do 7h tj. maximalno koristi jeftinu struju i kaze da ostatak dana same plocice odrzavaju toplotu i ceo dan im je prijatno u stanu. U slucaju jaceg minusa se dogreje u toku dana po potrebi i tako vec 2 sezone, svima preporucuje ovaj vid grejanja.

Posto ce ovde energent biti gas, trebalo bi da ovaj vid grejanja u nasem slucaju bude jos komforniji, pa me interesuju misljenja onih koji imaju iskustva sa podnim, tj. sa obe varijante podno i radijatorsko i da li ici na varijantu podnog grejanja sa plocicama u nasem slucaju?

Da li je neko koristio i kombinovani gasni kotao koji omogucava i zagrevanje sanitarne vode za domacinstvo? Po meni je ovo najbolja varijanta iako nisam pratio to trziste, ali kada vec postoji opcija grejanja na gas, zasto ne iskoristiti energent i za zagrevanje vode u svim stanovima i time u potpunosti eliminisati elektricne bojlere?

Hvala unapred na odgovorima!

Nema nikakvog odgovora duže vreme, pa ajde opet da se javim - dakle, imamo 2 opcije grejanja na gas, podno i radijatorsko. Radijatorsko nam je sigurica i išlo bi u kombinaciji sa nekim kvalitetnim parketom, ali bih ja radije birao opciju podnog grejanja, ali bukvalno kod svih novogradnji gde sam pitao sada ugrađuju podno isključivo u kombinaciji sa keramikom. U 90% slučajeva je grejanje na struju, dakle individualni ečektrični kotao po stanu. Gas se izuzeno retko uvodi u novogradnje.

Iskreno mi se to uopšte ne sviđa, jer ne bi bio problem da su pločice u kuhinji i kupatilu ali ipak je ceo stan u pitanju... Imamo malo dete koje još uvek puzi i naravno da nikad ne bih dozvolio pločice iako su najbolji provodnik toplote što je u ovom slučaju mač sa dve oštrice. Imali bismo u toj opciji i tepihe gotovo svuda po stanu što nije praktično u smislu čišćenja i održavanja ali ne želimo da leti hodamo po pločicama, porodično smo zimogroživi što se toga tiče.

Kada bi firma koju će angažovati investitor ugrađivala podno sa Tarketom, uopšte ne bih ni razmišljao i odluka bi već pala na podno, ali je i sam investitor ubeđen da podno rasušuje bilo koji tip parketa i kako sad da ga čovek ubedi da postoje specijalizovani parketi za ove potrebe?

Da li imate neki savet po ovom pitanju, čitah ovde da je neko "među rešenje" laminat pa možda da ga nagovorimo makar na podno sa laminatom?

Hvala unapred na odgovorima.

Imas tarket, tj višeslojne parkete koji trpe podno grejanje. I to funkcioniše bez problema. Tepisi i podno grejanje se ne slažu. Možeš ponegde neke manje tepihe ili staze ali stavljanjem velikih tepiha smanjujes efikasnost podnog grejanja.

Pričamo o niskemisionom podnom grejanju. Ovo drugo je ionako prevaziđeno. Evo tarkett link, mada i drugi proizvođači imaju višeslojni parket koji je namenjen za podno grejanje.

Hvala na odgovoru, jasno i skroz logicno sto se tepiha tice. Pomenuh u oba prethodna posta tarket, ali su oba posta dosta duga pa i ne cudi ako je promaklo. Ovde je vise muka ubediti investitora da postoji specijalizovan parket koji je deklarisan za podno grejanje, ako se naravno isto ugradi kako valja. I da postoje ljudi koji to uveliko koriste i do sada nisu imali probleme sa rasusivanjem.

Pada mi napamet da dodjem do firme koju invesitor zeli da angazuje za ugradnju grejanja i proverim direktno sa njima jer sam siguran da oni ugradjuju podno u kombinaciji sa tarketom.

Na ovoj temi su mi iskustva ljudi (iako ih nema duze vreme) solidno pomogla jer znam samo jednu osobu koja ima podno u kombinaciji sa keramikom i hvali ovaj vid grejanja na sva usta iako je u pitanju grejanje na el. kotao uz racionalnu postrosnju struje.

Zašto investitoru nije dovoljna specifikacija i garancija proizvođača višeslojnog parketa?

Možda ima dil sa keramičarom pa neće da kvari:)
Kod mene je podno sa tarketom u sobama i nema nikakvog rasušivanja evo već 5 godina, mada tarket ne bih opet uzimao zbog preosetljivosti površinskog sloja

Može biti svašta ali ako ne prihvata specifikacije i garancije proizvodjača koji pravi proizvod za baš tu namenu, ne vidim da tu ima nekog izbora. Ponudi mu da rizik preuzimas na sebe i stabite u ugovor da neće biti prihvaćene reklamacije za podnu oblogu ako se osteti usled rasusivanja, ili nešto u tom stilu.

Ja lično ne bih nikad ceonstan uradio u keramiku, to mi je ok za apartman na Sitoniji ali ne i u Beogradu.

@kolombaja Ovde je interesantna situacija u smislu da investitor ne pravi problem i otvoren je za predloge, ali su ga ovi koji sa njim saradjuju ocigledno ubedili da nema boljeg od kombinacije podnog i keramike po pitanju efikasnosti i izdrzljivosti. I to stoji, ali itekako moze da ide kombinacija sa viseslojnim parketom.

Sto se tice ideje da preuzmem na sebe odgovornost, ovo itekako ima smisla, samo cu morati dodatno da se informisem ili ovde dobijem preporuku sta definitivno uzeti od viseslojnog parketa. Mislim da nece biti problema da tako nesto stavimo u ugovor ako drukcije ne mogu da ga ubedim.

Zato se dodatno informisem i svakao cu cim dodjem do imena firme koja ugradjuje grejanje kontaktirati i njih i ako pokusaju i mene da ubede da nema boljeg od plocica onda znam da cu definitivno morati da biram radijatorsko ili da menjam imvestitora 😄.

@Aes Sta onda preporucujes kao bolju soluciju od tarketa?

Odgovorio sam obojici, ali sam novajlija na ovom forumu pa admini izgleda moraju da odobre posto jos uvek nemam pravo na direktno obracanje clanovima kako stoje stvari.

Svakako mi predstoji jos ubedjivanja sa investitorom sto se ugradnje podnog tice, jer naravno da bi onda morala da bude kombinacija u smislu kupatilo i kuhinja sa keramikom, a ostale prostorije recimo viseslojni parket. Keramika u celom stanu ne dolazi u obzir pa makar morali da biramo drugu i manje energetski efikasnu opciju (radijatori + parket).

Glavno pitanje je sta je najbolje uzeti kao podlogu, viseslojni parket, laminat ili nesto trece (a, da pritom nisu plocice)? I koji model/tip tacno, da znam odmah i konkretne informacije kada budem pregovarao?

Pa to zavisi samo od tvojih preferenci i budžeta. Ja imam višeslojni parket i nema problema s podnim grejanjem. Opet, naravno, podrazumeva se da uzmeš višeslojni parket koji trpi podno grejanje. Laminat ista priča, samo je cena manja. Odeš u mega pod ili neku sličnu radnju, porazgovaraš sa prodavcima i izaberes. Nemam bolji savet od ovoga. Nije da se bavim time pa da mi kroz ruke prolazi desetine proizvodjača i tipova podnih obloga. Ali znam da tehnologija napreduje i da imaš dosta izbora i dok god poštuješ specifikacije proizvodjača miran si.

Slazem se... Mi u stanu u kome sada zivimo imamo laminat, nismo ga birali, neko drugi je to odradio. Hladan je, ali svakako bolji od plocica. Imamo dosta staza i tepiha u stanu i sada nam je to veoma bitno zbog deteta koje uveliko puzi i prohodace u narednih 2-3 meseca verovatno.

U stan koji kupujemo bismo najvise hteli viseslojni parket i podno, ali nam je ok i varijanta laminata sa podnim. Imali bismo naravno dosta manje tepiha i staza u oba slucaja, a na ovoj temi sam mislim procitao da treba voditi racuna i o namestaju koji ide na podno grejanje mada mi se cini da je to ipak overkill i da se ljudi uopste ne bakcu sa tim.

Svakako moram doci do firme koja ce se baviti ugradnjom podnog grejanja na vreme, kako bih sa njima proverio kako i sta ide i najpre kako bih proverio samu firmu jer ipak za ugradnju podnog treba postovati dosta procedura, a kod nas to cesto i kod licenciranih prodje u "trange-frange" fazonu...

Da li imate neku preporuku sto se tice ugradnje gasnog kotla u smislu na koje marke ici ukoliko zelimo da pored grejanja imamo i toplu sanitarnu vodu?

Za gas nemam preporuka. Imam toplotnu pumpu sa centralnim bojlerom za sanitarnu toplu vodu. Pruža odličan komfor. Ne vodim posebnog računa o nameštaju. Ono što je potrebno je da ne stavljaš podno grejanje tamo gde će biti kuhinjski elementi, frižider i slično. To se odredi u fazi projektovanja i posle nema problema.

Uvek bih, ukoliko ima budžeta, izabrao prirodni materijal.

@kolombaja Jasno i hvala na svim savetima do sada. Toplotnu pumpu bih vrlo rado ugradio kao osnovni izvor energije, ali ovde nemamo tu opciju uopste na raspolaganju, a birali smo ovu opciju izmedju ostalog i zato sto je retkost da se u novogradnji uopste uvodi gas kao glavni energent (iako je prosao kroz dosta ulica, ali investitori to ne uzimaju u obzir). Pomenuo sam vec u prethodnim postovima da investitori masovno ugradjuju podno grejanje na elektricni kotao u kombinaciji sa keramikom u celom stanu, ali takav je jednostavno trend i ocigledno ljudi to prihvataju oberucke kao da je struja dzaba. Ono sto mi se uopste ne svidja jeste taj nagli prelaz ogromnog broja ljudi na grejanje na struju u zemlji gde je EPS jedna od najslabijih karika i vec uvozimo struju sa ogromnim gubicima. Ne zelim da zvucim pesimisticno ali mislim da ce struja poskupljivati jos i cesce nego do sada, a ne bi me cudilo da ako ovo bude jaca zima bude i ozbiljnijih restrikcija...

Zato smo zadovoljni uopste time da cemo imati grejanje na gas sutradan, a nadam se da cu izboriti i da to bude podno u kombinaciji sa viseslojnim parketom ili laminatom. Zato bih jos jednom pitao @Aes sta preporucuje kao najbolje resenje ako nije zadovoljan tarketom sto se podne obloge tice ?

Ne bih znao šta da ti preporučim, tarket je ok za podno grejanje i estetski dok je nov ali se kod mene pokazalo da je baš osetljiv na grebanje. Tu ne mislim na duboke ureze i slučno već to izgleda nekako kao sjajne uglačane crte. Ali kao i kod novog automobila, prva ogrebotina boli, posle ti svejedno

Vrh