Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Verovatno ste komentarisali, ali koji je problem sa zgradama prekoputa Pošte koju pratimo, i nazire li se rešenje za njihovo preuzimanje, završetak i slično?

Koliko znam, bivši hotel Pošte pripada braći Rutović, odnosno, to je bila informacija dok smo mi još bili u Savskoj. Ne znam kakvo je stanje danas. A zašto se ne završava, pojma nemam.
Inače, mislim da nema previše fotografija iz unutrašnjosti pošte dok smo mi još bili u njoj. Ima snimaka kada je napuštena, ali nije to to. U suštini, najzanimljiviji jesu bili oni stubovi, ali znam da ima ljudi koji bi voleli da su videli i ostalo.

posta6-rusenje-januar-2025-01.jpg
posta6-rusenje-januar-2025-02.jpg
posta6-rusenje-januar-2025-03.jpg
posta6-rusenje-januar-2025-04.jpg
posta6-rusenje-januar-2025-06.jpg
posta6-rusenje-januar-2025-07.jpg
posta6-rusenje-januar-2025-08.jpg

Stara zeleznicka bi dosla do izrazaja da su iznivelisali ovaj retardirani plato ispred kako treba, ovako je plato pojeo visinu stanice jer je visi za metar i po.
Ta siva skejt pista između bivše GŽS i Gandalfa će morati da se snizi taman za tih par stepenika, kako zbog ulaza u budući muzej, tako i zbog ulaza u novu-staru poštu.

I to drveće ispred pošte su uzalud sadili. Moraće da ga sklone odatle i presade na drugo mesto, kad dođe nova fasada, nećemo je skrivati šumom.

Ali Krat, koga ti branis, je ucinio zgradu modernijom i funkcionalnijom.

Medjutim, videli smo unutrasnjost te zgrade, danas tu nista nije moderno i funckionalno.

Cak i ovi klosari iz BNV-a ce ipak uciniti zgradu modernijom, verujem i funkcionalnijom. Ipak je to stara Korunoviceva zgrada u sustini, ovo sad ce bar sve biti novo.

A ti nemas problem sa tim da se nesto staro srusi da bi bilo modernije, sta je problem sad sad?

Ostaje problem koji mozes imati sa fasadom, ali da li je realno da ti toliko smeta? Postoji jako slicna Korunoviceva zgrada na uglu ulica Palmoticeve i Majke Jevrosime i jel ti bas bas smeta? Meni je bas simpaticna.

Ja se stvarno uopste ne bavim tim da li je nesto srpsko ili nije itd.

Glavni neki argument protiv Korunoviceve poste je da je bila mracna, zagusljiva... a to ce rekonstrukcijom resiti, bice sigurno i klimatizovana i sta sve ne, svakako bolje nego pre, dok sto se tice mraka, stvarno ne vidim razliku izmedju Kratove i Korunoviceve poste, ako postoji u korist Kratove, nije neka znacajna.

Svakako ima dosta prozora, a proslo je 100 godina i do unutrasnjeg svetla se dolazi mnogo bolje i efikasnije nego tad.

Jednostavno, posta nije ruzna ili bar nije tolika ruzna da bi se toliko protivio svemu, ostaje onda samo ideologija. Jednako kao kod Krata.

Nama se ovo sranje vidi sa milion tacaka u gradu, sad je problem posta koja ce se videti samo ako si na trgu

Pogledajte prilog 225350

Na ovoj fotki je najmanji problem posta

Pogledajte prilog 225351
Обнова поште ће бити р***** и и обесмишљена градњом вртића и школе са њене задње стране..

Koju crnu brzinu, nista se ne desava tamo 😁

Bar jos nekih sedam dana ce im trebati ovim tempom.

Kako napredne zemlje rukovode sa šutom tj građevinskim otpadom?
Da li se to negde zatrpada, odvaja, melje, reciklira?
Predpostavljam da mi i dalje bacamo na neke divlje deponije

Са ових слика можемо видети и како је Крат, зазиђивајући и формирајући "на силу" планове зграде на неким њеним деловима формирао и до 2 метра дебеле зидове. Према томе, прича о већој осветљености унутрашњости и пријатнијем радном окружењу постаје врло упитна.

Сама чињеница да све ове деценије нисмо знали да су просто зазидали стару зграду у највећој мери а да смо знали све о наводном генијалном захвату Крата и о томе како је подарио светлост радницима поште говори доста а ево сада, видевши пресек зграде током рушења, радници су од тоталитараца добили заправо и већи бункер од претходног, барем у неким деловима.

Дакле, као и скоро све са ондашњим режимом - Лаж, обмана и силуета неке њихове, непостојеће реалности.

Има ли између Поште и ЖС довољно простора да прође улица која би директно повезала Немањину са Новим/Старим Савским Мостом? По Google-у испада скоро 40 метара ширине, а уживо је утисак доста скученији.

Ja vidim da je Krat (i njegov tim) dodao jedan sprat (što neki godinama nisu uspeli da primete), ojačao za duplo noseće zidove do trećeg sprata, zatim (verovatno, ne mogu da tvrdim dok se detaljno ne proveri i uporedi), ojačao nosače greda, osvetlio prizemlje i salu otvarajući prozore celom dužinom umesto onih prozorčića, napravio veća ulazna vrata (opet - POŠTE) na dva mesta umesto četvoro uskih koje nije bilo moguće prošititi bez drastičnih izmena na celoj fasadi (što će verovatno i biti problem za upotrebnu dozvolu buduće višespratnice ako se doslovno budu držali originalnog projekta... mada to možda reše isto kao sa Ministartsvom pošta posle rata - sa potpuno novim ulazom iz Majke Jevrosime i izmenama u prizemlju).

Vrh