Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Хајде сад сви који сте за обнову фасаде, лепо се замислите и искрено реците, да ли мислите да би се стара фасада лепо уклопила са свим БнВ објектима што низ Савску у низу што ће да се изграде, што у позадини које већ имамо?
 
Уклапање са било чиме из наводног београда је наставак злочина.

Свако неуклапање и отклон су пожељни.
 
Remek-delo ''srpskog Gaudija'' je uništeno, sada mu vraćaju stari sjaj: Ovako će izgledati zgrada stare Pošte na Savskom trgu

Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine...
Čuveni arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu Stare pošte u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, ali je burna istorija zakomplikovala njenu sudbinu. Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja. Po završetku rata zgrada je restaurirana u duhu socrealizma, a sa raskošne fasade, pred kojom su mnogi ostajali zadivljeni, poskidani su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. Tako je Stara pošta „ogoljena“, zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji nije ni nalik originalnom rešenju.

Nakon pažljivog obnavljanja Beogradske zadruge i rekonstrukcije hotela „Bristol“, koja je u toku, kompanija Belgrade Waterfront će udahnuti novi život još jednom zaboravljenom remek-delu, koje će ponovo biti uvršteno na listu najprepoznatljivijih simbola srpske prestonice.

Autor: Bojana Milovanović
23.01.2023
- nova.rs


Ruše još jedan simbol Beograda: Za novu zgradu niko ne zna čija će biti, ko je gradi i za koliko para

Beograd na vodi nastavlja da se širi u pravcu Savskog trga, a na tom putu je zdanje staro više od jednog veka - čuvena zgrada stare Pošte u Savskoj ulici, koja će po svemu sudeći biti srušena. Na njenom mestu biće sagrađen novi objekat, a od javnosti se kriju informacije koliko će nas sve to koštati, ko će upravljati novom zgadom i biti njen vlasnik.
Taj objekat, po mišljenju mnogih simbol Beograda, nalazi se u okviru naselja Beograd na vodi, a na njenom mestu biće sagrađen kampus u kom će biti škola i vrtić, kulturni centar, na vrhu ugostiteljski objekat. Fasadi će, prema najavama, biti vraćen predratni velelepni izgled, koji je imala sve do 1944...

Autor: Andrija Lazarević
07.11.2023
- nova.rs

 
Уклапање са било чиме из наводног београда је наставак злочина.

Свако неуклапање и отклон су пожељни.
Па оно, и сама оригинална пошта са оним солитерима у позадини ће изгледати накарадно, зар не?
А сама замисао обнове фасаде, тј. поновног прављења зграде у оригиналном издању јесте по замисли Малог Синише и Весића да БнВ има мало и тог старог духа на који се Весић ложи, калдрма-кочијаши-тамбураши.
 
Онда је и обнова ЖсТ била беспотребна после укидања пруге.. Писао сам одавно да су најмањи проблем уређење Савског трга, споменик, обнова зграда ЖсТ или Поште, проблем је БнВ. Као што рекох, могли су сада срушити и зграду Поште и завршити низ зграда у Савској још једним солитером .. А то да ли ће фасада бити ова или она, док нико не помиње оно иза, то је губљење фокуса.
 
Poslednja izmena:
Наводно је Крат "платио" после кризе ИБ, сад, ко ће знати..

Screenshot (1917).png


Опет, да је одговарао за шпијунажу, не би наставио каријеру.. Много је ту непознатих.
 
Каријеру је наставио у Русији где је протеран, конкретно у Астрахану.
Небитно. Његова зграда није заштићена; ко је купи, може да јој мења фасаду у скаладу са савременим потребама.
 
Pavle (Pavel) Krat je nastavio da radi u SSSR, sa sobom je poneo i "zapadnu" literaturu o arhitekturi kakvoj je retko ko tamo imao pristup.
 
То знамо да је наставио каријеру, али ако је овде осуђен за шпијунажу.. Зна се тадашња казна за то.
Или ако је размењен, зашто би га, као заслужног грађанина СССР "шикнули" у Архангелск..?
 
Poslednja izmena:
Астрахан, погрешио сам. А баш су смели да стрељају Русе ономад, је л`?
 
Montirani komunistički procesi da bi se ljudi diskreditovali i da bi im se uništile karijere i životi, pod maskom borbe protiv neprijatelja, a zapravo uglavnom samo borba za pozicije u hijerarhiji i dokazivanje odanosti šefovima kroz potkazivanje kolega i prijatelja.
Čuj, aritekta pa još i - špijun... pa tada je za svaku sitinu neko mogao da te prijavi da si "špijun".
 
Да, и Ђорђа Лобачова (стрип-цртач) су тако протерали. И помиње се у том документу са Кратом што је поставио Вожд. После је долазио често у Београд - чим је Хрушчов дошао на власт. Толико је у ствари био сумњив.

Дакле, како је то та иста екипа, изгледа да смо поново од жртве кренули да правимо зликовца. Фасцинантно, али тако својствено српском друштву... које пати за фасадом.
 
Још горе, то је неки Казахстан отприлике.. Нисам мислио на стрељање, већ одлазак "на море".
Срећом по нас, заступао је совјетски конструктивизам, не соцреализам.

Добро, сређује се БИГЗ, он је био у Брашовановом бироу тада, вероватно је и његово дело. Једино је мало чудан феномен она његова "алтернативна" ЖсТ током окупације, н'о добро.. Нико није савршен..;)
 
Poslednja izmena:
Готово извесно, реч је о потпуно невином човеку. А то овде, сасвим сигурно, не треба ни да буде тема.
 
И долазак из СССР тридесет и неке баш у КЈ..

Нико овде није ни позван за судити било коме, само констатујем.. Чудна су и незгодна то времена била..
 
Da ponovim sto sam davno reko na ovoj temi
Bivšu zgradu poste treba srediti ali prije sredjivanja treba joj naci novu namjenu
Zgradu obnoviti vratiti fasadu korunovica a ka bnv tj olosecima uraditi zgradu pavla krata tako da čine jednu celinu namjena
1.Istorisiki muzej Srb
Ako im je to puno prostora dodati još
Muzej prirodnjacki ili tu nac galeriju
GzS u muzej Železnica
Tolike pare ova država baca na gluposti moze da preživi i ovaj cirkus
 
Не може зграда да се обнови, мора да се руши и гради нова да би се вратила фасада. Нисте веровали, али сад, ето, сами кажу да је тако.
Како ћемо ми да пропаднемо... ух.
 
Desno od ovih vrata unutra se nalazila bista koja već vidim fali na prvoj fotografiji
Opet se ponavlja scenario da je zgrada ostavljena bez cuvarske službe
Prosto ne mogu da verujem da je tako brzo devastirana da fali celi red prozora
Ako već budu gradili novu zgradu treba da je pomere tako da može da se uradi kružni tok oko stanice sa zadnje strane
 
Просто је срамота како се Пошта односила према овом објекту...
 
Da je sreće, da se, isto kao u Drezdenu i Varšavi radilo na rekonstrukciji svih delova grada koji su u ratu uništeni i vraćanja starog sjaja, ne može se mrdnuti dalje od socrealističkog poimanja arhitekture kod raznoraznih "stručnjaka" u ovoj zemlji. Samo sa se urede Terazije kao nekad i napravi Terazijska terasa po planovima iz dvadesetih godina, napravio bi se ogroman iskorak u turističkom razvoju grada... Ovako...
 
Да се врати "стари сјај" граду у којем се у кампањи за градске изборе 1926. расправљало зашто је "први по мурдарлуку и најнеуређенији у целој држави"? Да се "привуку туристи"? Привићи ће се ко на Савски трг. Ено их реке туриста.

За ту Теразијску терасу по Добровићевом плану бисте рекли да је "соцреализам", да је направљена.
 
Poslednja izmena:
Овде имамо већ виђен сценарио, као код Ложионице, и осталих давно срушених објеката на простору данашње месне заједнице Београд на води, секундарце као претходницу багерима.
Баш се разбацујемо са квадратима...
 
Vrh