Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Sta biste uradili da ste gradonacelnik i da na primer Narodno pozoriste izgori do temelja?
Оно чак и кад није изгорело, реконструисано је и дограђено у постмодерном духу.
Оригиналну фасаду нема баш, баш одавно.

Људи, је л` ОК да ви што то хоћете мени платите за ту огавштину од зграде, и да ја никад не уђем у њу? Исто нудим метро-фанатицима: нек вама узму 20.000 евра а не мени, па се возите до прекосутра. Не може НЛО-"културни центар" за моје паре. Заебите више, 43 милијарде је спољни дуг, а Босни 4,5. Кад смо пронашли нафту? Литијум не бисте да вадите, ОК. Какво рушење зграде због фасаде, бре?!

Прода се зграда, ако се не зна шта да се ради с њом - разлика по државу је у десетинама милиона евра.

Нахватали вас лупежи на кич естетику - почели са калдрмом, наставили са Саруманом, усладило им се.
 
Poslednja izmena:
Kaliane, jedna zgrada, bilo koja, se ne gradi zato što treba da stoji nekakava fasada prema ulici.
Nismo deca.


"Arhitektonsko nasleđe"... ok, ali ima nas i koji mislimo da je baš ta zgrada, kakva je bila originalno - promašaj, i to u svoje vreme.
Zato autor i nije više dobijao tako velike poslove.

Pa mi ovde na forumu malo malo pa pričamo kako arhitektura utiče na društvo, kako ona učetsvuje u formiranju života, budućnosti, nove stvarnosti...
Kamo lepe sreće da su u to vreme po Beogradu rađene zgrade sa staklenim fasadama, kako u Nemačkoj, Čehoslovačkoj (stavljao sam primere ovde).... da se ljudima da vizija budućnosti, da to postane konstanta, ali ne... tada je izgleda zakucano da Srbi moraju da stalno gledaju u prošlost, neku svoju izmišljenu mitsku istoriju (pa čak i da izmišljaju kvazi istorijsku ahitekturu)... i to je ostalo tako zakucano do dan danas. Poverovali u novo Dušanovo carstvo i da su nebeski narod, a moderni svet nas konstantno zabilazi i prestiže.

Ne sumnjam, ako su zapeli i izgurali da postave Nemanju Rusa u 4XL, da će da nastave i sa ovom ludošću, imaju koliko vidim i podršku, ali nemojte se zavaravati - krajnji rezultat tog radikalskog pristupa arihitekturi će biti isti kao i rezultat njihovog vođenja ove države.
 
Зграда Народног позоришта је оштећена у Првом и у Другом светском рату. Фасада коју је имала између два рата је враћена осамдесетих година.
 
Зар ова зграда није прЕдата (?) предузећу БнВ, које је 60/40 посто арапско/РС, те оно инвестира у ову реконструкцију, уосталом у којој мери држава Србија одлучује о изгледу и намени објекта које је сада у власништву ове фирме?

Мени је у бити сада свеједно како ће изгледати, јер више није у целини државни објекат, уосталом овде нисмо чули мишљење историчара уметности или архитеката, урбаниста, већ политичара и лаика,

много више је спорно насеље које се налази иза њега, уместо централног парка добили смо то што смо добили..
 
Poslednja izmena:
Ne verujem da će ova zgrada biti u fazonu "Skoplja 2014". "Beograd na vodi" već ima iskustva sa obnovom Zadruge i Bristola, gde je, u oba slučaja, urađen dobar posao.

No, obnovljena zgrada pošte imaće pre svega funkciju gigantskog bilborda za "Beograd na vodi". Korunovićeva fasada je veoma voljena među rajom koja je vidi kao jednu od najvećih žrtava koju je "staaaaaari" Beograd podneo dolaskom komunista na vlast. (Ovde ne moramo da ulazimo u ideološke diskusije o stvarnim motivima posleratnih vlasti, govorimo o duboko ukorenjenom uverenju. Ta razlika između onoga što se stvarno desilo i onoga šta je nacionalno uverenje je jako dobro opisana npr. u ratnom klasiku Klinta Istvuda "Zastave naših očeva")

Dakle, "Beograd na vodi" u ovom slučaju marketinški ima tri cilja:

1) Obnavlja voljenu predratnu fasadu i simbolički pravi otklon od investitora koji prethodnih godina ruše stare zgrade. Pritom ova fasada ima naglašeni nacionalni sentiment.

2) Iako je namena objekta dominantno komercijalna (!?), narativ će biti takav da će se akcenat stavljati na to da je reč zapravo o Kulturnom centru, i eto kako "Navodni Beograd" vodi računa i o kulturi.

3) Ideja o premeštanju "Boška Buhe" jeste propala, ali nezvanično je i dalje namera da zgrada, pre svega, bude namenjena deci, i da se u nju smesti nešto slično bečkom dečjem muzeju Zoom. To im može biti samo plus u ovoj "Won't Somebody Please Think of the Children?" atmosferi.

Pritom će "Beograd na vodi" d.o.o biti finansijer celog posla, tako da neće moći da se progura priča o tome kako se rasipaju budžetske pare (znam, znam, da može ovo otići u dalju diskusiju "a čiji je to zapravo novac").

Sa osporavanjem ovog poduhvata u javnosti će teško ići, jer su već neki pokušaji da se sadašnja zgrada pošte promptno promoviše u "simbol Beograda" i "kulturno-istorijski spomenik" uglavnom izazvali smehotres.

Jedino za čim mecene "Beograda na vodi" na najvišim pozicijama u zemlji mogu da žale u ovom trenutku, jeste to što nema magije kojom bi sve ovo moglo da se skarabudži do 17. decembra, pa im ostaje samo da mašu šarenim renderima po svojim televizijama.
 
Нема централног парка, биће терен за баскет.

Што не доби Народно позориште своју "праву" фасаду назад? Кад је враћамо?

1699366940719.png
 
Meni nije jasno u cemu je problem u obnovi starih zgrada. Generalno pricam, ne o ovom naprednjackom smecu od projekta.

Nisam arhitekta pa neka neko ko jeste odgovori ako negde gresim.

Arhitekta projektuje zgradu, ne zida je on licno.

U slikarstvu, na primer, slikar pored toga sto ima viziju i koncept u glavi, svojom rukom i pravi umetnicko delo. Mogu drugi da naprave reprodukciju, ali to nikada nece biti original. U muzici ce to biti obrada pesme, u kinematografiji rimejk...

Zasto zgrada radjena po origalnom projektu na mestu gde je namenjena da bude nije original, odnosno predstavlja kic, Skoplje itd.? Moramo li imati originalne fizicke radnike da bi onda to bilo to?

To je ta zgrada, projektovana i predvidjena za tu lokaciju. Cak i odredjene modifikacije nisam primetio da predstavljaju problem kod drugih primera, ako su uspesno uradjene.

Drugo bi naravno da bilo da zidamo Koloseum u Beogradu jer eto imamo originalni projekat. On nije predvidjen da tu stoji, posta jeste.
 
Зграда Народног позоришта је оштећена у Првом и у Другом светском рату. Фасада коју је имала између два рата је враћена осамдесетих година.
Pa i ne baš. Ovako je izgledala zgrada kada je izgrađena.

1869.-arh-bugarski-1024x559.jpg
 
Лепо сам написао да јој је осамдесетих враћен изглед који је имала између два рата, односно пре последњег оштећења, а не првобитни изглед..

55512197_2630784756977807_735176999529611264_n.jpg

narodno-pozoriste.jpg


11063421_935148886541411_5356284458017821006_o.jpg


900x600_Narodno-pozoriste-Pavle-Kaplanec.jpg


Измене и доградње оригиналног објекта су рађене већ почетком 20. века па после Првог Светског рата. Зграда је страдала у Другом и осмдесетих јој је враћен изглед пре последњег страдања.
 
Poslednja izmena:
Pa i ne baš. Ovako je izgledala zgrada kada je izgrađena.

1869.-arh-bugarski-1024x559.jpg
Da, ali nije ovako izgledala između dva svetska rata... i ovaj, prvobitni izgled, je kasnije promenjen. Zgrada je imala više rekonstrukcija i promena gabarita i fasada za 150 godina koliko postoji.
 
Iako je ta zgrada u prilicno ruznjikavom stilu, treba je obnoviti cisto da bi se tako probio led sa eventualnom obnovom jos nekih zdanja u buducnosti.
 
Лепо сам написао да јој је осамдесетих враћен изглед који је имала између два рата, односно пре последњег оштећења, а не првобитни изглед.. Који део није јасан?

Pogledajte prilog 179543
Pogledajte prilog 179544

Pogledajte prilog 179542

Pogledajte prilog 179545

Измене и доградње оригиналног објекта су рађене већ почетком 20. века па после Првог Светског рата. Зграда је страдала у Другом и осмдесетих јој је враћен изглед пре последњег страдања.
Hvala komunistima sto su se tako brinuli o bastini.
 
Iako je ta zgrada u prilicno ruznjikavom stilu, treba je obnoviti cisto da bi se tako probio led sa eventualnom obnovom jos nekih zdanja u buducnosti.
То ће обавезно да се обнови... и да се врати петролејско осветљење.
И "стаклено" проширење у Француској да се поруши.
И оперете опет да се изводе.
 
Hvala komunistima sto su se tako brinuli o bastini.
Da ne bude zabune - taj "najružniji" oblik Narodnog pozorišta je nastao kako posledica rekonstrukcije u toku nemačke okupacije u II svetskom ratu.
"Komunisti" su osamdesetih vratili fasadu iz međuratnog perioda... i još proširili zgradu.
O kulturi i baštini.... pa Narodno pozorište je ipak nešto kao radilo i pod "komunistima" ;) a radila je i pošta :)
 
Ali mislim da je i to poenta bila i odogovora pre mog, a i mog. "Vraćanje prvobitnog izgleda" - ko odlučuje gde počinje taj prvobitni izgled? Sve je to jako arbitrarno. Tom argumentu arbitrarnosti bih još i da dodam da na svim ovim renderima i crtežima vidim da su zgodno izostavljeni grbovi SHS. Kapiram da je srpski izostavljen zato što ne žele da oslikavaju hrvatski i ilirski (slovenački). I onda opet da se vratimo na priču o restauraciji, rekonstrukciji i nečijem proizvoljnom odlučivanju gde počinje istorija, gde se završava; šta spada u prihvatljive elemente rekonstrukcije, a šta ne.

1699368235349.png
1699368646492.png


Da ponudim i kontra argument, u svakom slučaju ovako drastičnih rekonstrukcija celokupne fasade su nove i imitiraju staro. Tako da meni taj argument je besmislen, šta je novo, a šta staro, a šta starije. Ovde je najjači argument protiv rušenja i građenja iznova ne starost osnovne konstrukcije, jer ne znam koja je vrednost starosti nosećih stubova, nego cena rušenja pa građenja iznova.

Što se politike tiče, ja kapiram da njima ovo i donosi populističke poene jer idu na one ucveljene priče o beogradskim kaldrmama kojih više nema, verovatno ima i ličnih simpatija prema originalnoj fasadi, ali meni sve deluje da kad se jednom sruši, pa zvrji prazno par godina, laše će tu da nikne nešto sasvim treće jednom kada ovoga više nema ni u sadašnjoj inkarnaciji.
 
Уколико је у питању обнова објекта, враћа се изглед пре последњег оштећења, наравно, ради се по оригиналном пројекту, оригиналним материјалима, са орнаментима какви су били, као што је то учињено на Коруновићевој згради у Палмотићевој, као што је грешка скидање петокраке звезде са Кратове фасаде.

Grb_kraljevine_SHS.JPG
 
Poslednja izmena:
Нема централног парка, биће терен за баскет.

Што не доби Народно позориште своју "праву" фасаду назад? Кад је враћамо?

Pogledajte prilog 179541
Ok, ajde. Nek se uspostavi neki standard. Neke promene, adaptacije i nadogradnje su normalne, to se valjda slazes, ali ok, prednja fasade nek se vrati, uspostavi jedan standard i postuje u svim situacijama.
 
Hvala komunistima sto su se tako brinuli o bastini.


Ti kao da namerno trolujes. Osamdesetih kada je vracen sadasnji izgled zgrade Narodnog Pozorista svakako nije zasluga KP. Vec tada je prilicno popustilo komunisticko bezumlje vrha drzave. Copavac je ispracen u kucu cveca i polako i stidljivo vaskrsavaju neki projekti koji su bili zabranjeni, jedan od njih je i Hram Svetog Save.

Vrati se malo na slike Beograda iz sedamdesetih godina i videces jedno tmurno i zapusteno staro gradsko jezgro. Na mnogim zgradama jos uvek vidljivi ostaci gelera iz II SR.

Ako govorimo o zgradi Poste, Relja je napisao validne argumente, ali kako je lepo sugerisao ne moze da se vrati stara fasada bez prakticno rusenja celog objekta.
Ostale zakljucke o ekonomskoj ludosti poduhvata ne prihvatam. Smatram da je vreme da se vrati Korunoviceva fasada.

Moze se povuci paralela sa centralnom kulom starog sajmista. Ceo toranj je srusen i novi je izliven ako sam dobro ispratio. To smo svi pozdravili jer smo znali da ce se vratiti prvobitni izgled kule. Ne vidim zasto se oko ovoga pravi problem.

I neko pominje Skoplje, sto iskreno mislim da je prilicno ruzna retorika. Mi imamo svoju istoriju i nemamo potrebu da nista falsifikujemo. Sto se tice kvaliteta eventualne rekonstrukcije kao sto je Homer ovde pomenuo mislim da se na primeru beogradske Zadruge i hotela Bristol lepo pokazalo da sto se tice tih starih zgrada se nije stedelo na rekonstrukciji.

Komentare politickih parazita koji poput komaraca cim osete krv krecu sa parolama kako se rusi da bi se gradilo starije i bolje ne bih komentarisao. To su infantilne i populisticke retorike koje uspevaju na portalima poput N1 ili Nova sranje ili na drugoj stani politickog spektra Informeru, Kuriru i ostalom sranju.

@Beki Sto se tice da li se to smatra kicom, sve zavisi, Skoplje je vulgarizacija, kic sam po sebi. Uzmi recimo Budimpestu, vracali su fasade koje su izgubili. Bogatstvo ornamenata i fasadne plastike koje su nekada pojedine zgrade tamo imali. Ovo po meni je isti slucaj. Ne izmisljamo nista, ne falsifikujemo istoriju, vratila bi se fasada koju je izgubljena u nekom momentu u vremenu.
 
Poslednja izmena:
....
Moze se povuci paralela sa centralnom kulom starog sajmista. Ceo toranj je srusen i novi je izliven ako sam dobro ispratio. To smo svi pozdravili jer smo znali da ce se vratiti prvobitni izgled kule. Ne vidim zasto se oko ovoga pravi problem.
Pa i nema paralele za poređenje.
Kula na Sajmištu se obnavlja ne zbog spoljnog izgleda, pogleda sa ulice, ili arhitektonskog nasleđa, već zbog spašavanja samog objekta i njegovog istorijskog značaja pre svega kao deo logora, ali i zato što je zgradi jasno određena nova namena - muzej logora.
I ne samo to - u početku i nije bilo planirano da se ruši i pravi novi toranj - to je odlučeno tek kada je donesena odluka o tome šta će se nalaziti u zgradi, tj povod za rekonstrukciju.
Obnovom na Sajmištu se spašava duša Beograda, vraća se, makar malo, dug koji se dugo nakupljao prema žrtvama tog logora.
Sajmište je dug prema ljudima... a pošta je ipak - samo pošta sa manastirskom, ne poštanskom fasadom.
 
Ok, ljudi ovo je malo bezveze da se odmah kreće sa podelama i prozivkama. Sve strane rade to i to je glavna klopka u koju svi pre ili kasnije upadaju. Svakome je kriv neko za nešto.
Zagovornici vraćanja izgubljenih fasada treba da shvate da kako su njima lepe tako su u nekom vremenu nekome bile ružne. Verovatno da je u nekim slučajevima bilo i ideologije, ali ne bih olako to primenio na svaki slučaj. Isto tako kako su vama ogavne fasade od pre 20 godina, demode, nakaradne i slično, tako su nekome bile prevaziđene fasade iz 20ih u 40im godinama prošlog veka.

Ja sam nekada želeo da se vrati fasada pošti najviše zbog toga što sam želeo da je vidim uživo. Sada mi je već postalo svejedno. Nemam ništa protiv da je vrate, isto tako mislim da nećmo ništa posebno dobiti ni vraćanjem. Ok, možda ipak malo naginjem ka tome da vrate originalnu fasadu. Kakva god da je, biće bolja od bilo čega što oni mogu da osmisle danas. E sad, što se principa tiče, ja sam generalno protiv tog fejkovanja istorije koji je sad popularan i moderan po nekim zemljama kao u Mađarskoj i Nemačkoj. Ja sam pre da se zaštiti i sačuva ono što postoji, da se možda vrate elementi gde su uklonjeni, ali za pravljenje stvari od nule, to mi već deluje kao neko lažiranje.

Treba sačuvati istoriju koja već postoji i gledati u budućnost. A te priče, komuniste, kraljevstva i ostale ideologije,"druge srbije", izdajnike, velikosrbe, soroševce i slične gluposti za zavađivanje ostviti u prošlosti i gledati kako napred, ne nazad. Nek istorija počiva u miru, mi iz nje da nešto naučimo, i da nastavimo dalje.
 
 
Ali mislim da je i to poenta bila i odogovora pre mog, a i mog. "Vraćanje prvobitnog izgleda" - ko odlučuje gde počinje taj prvobitni izgled? Sve je to jako arbitrarno. Tom argumentu arbitrarnosti bih još i da dodam da na svim ovim renderima i crtežima vidim da su zgodno izostavljeni grbovi SHS. Kapiram da je srpski izostavljen zato što ne žele da oslikavaju hrvatski i ilirski (slovenački). I onda opet da se vratimo na priču o restauraciji, rekonstrukciji i nečijem proizvoljnom odlučivanju gde počinje istorija, gde se završava; šta spada u prihvatljive elemente rekonstrukcije, a šta ne.

Pogledajte prilog 179548Pogledajte prilog 179553

Da ponudim i kontra argument, u svakom slučaju ovako drastičnih rekonstrukcija celokupne fasade su nove i imitiraju staro. Tako da meni taj argument je besmislen, šta je novo, a šta staro, a šta starije. Ovde je najjači argument protiv rušenja i građenja iznova ne starost osnovne konstrukcije, jer ne znam koja je vrednost starosti nosećih stubova, nego cena rušenja pa građenja iznova.

Što se politike tiče, ja kapiram da njima ovo i donosi populističke poene jer idu na one ucveljene priče o beogradskim kaldrmama kojih više nema, verovatno ima i ličnih simpatija prema originalnoj fasadi, ali meni sve deluje da kad se jednom sruši, pa zvrji prazno par godina, laše će tu da nikne nešto sasvim treće jednom kada ovoga više nema ni u sadašnjoj inkarnaciji.
Aпсолутно треба вратити оригиналне елементе који су означавали СХС, све друго је бедно шибицарење у рангу предлога да се "попуни" зграда да више не буде оригиналних габарита. Лично бих културни центар пребацио у зграду ГСЖ. Штавише на месту бивших перона ГСЖ би могао да се остави плато за разне културне манифестације а унутрашњост да служи као простор за изложбе, галерије и слично. Што за промоцију домаћих што за промоцију међународних уметника.

Стару зграду Поште бих онда претворио у музеј Краљевине Југославије. Са све вајарством које је грађено у том духу времена (нпр. Арамбашићева "Одбрана"). То би тек било упечатљиво и едукативно и обележило би један период наше историје на честит начин.

Но за ову мучену земљу заробљену у 1974. години ће бити успех и да се постојеће ругло поруши па макар и чекало деценије да се оригинал врати као што је Храм чекао да најгори део руље сјаше како би се изградио у један од међународно најпрепознатијих и вољенијих симбола Београда
 
Не знам што се сад сви изненађују због рушења, од старта је то било једино решење, једноставно због спратних висина и рупа у плочи. Само је неко несрећно звао реконструкција јер ће као личити на нешто пре.

А да је лоше што се пројектује од споља ка унутра, јесте. И то све из једног разлога, жеља је да зграда изгледа онако, а шта ће бити унутра, кога брига. Па самим тим нико није дао зелено светло за било шта, већ се ради онако, на идеју. Па је тако ББ сазнао успут да ће бити тамо усељен и људи се побунили. Сада се исто тако шушка за народно позориште, да ће улетети уместо њих. А други део зграде и даље "припада" дечијем музеју. Опет, нико ништа не зна, па је и УП такав, доста флексибилан да би био подложан промени касније. Тема је култура, све остало лелуја.
 
Пар чињеница:
-фасада је оригинално била лепша, али услови рада у пошти нису
-боље да се обнове хотел Српски краљ и Ђумрукана
-пошта у оригиналном руху ће тек да одудара од оне какофоније стамбених шифоњера у позадини што ће све скупа бити још ружније
-рушити читаву зграду и зидати је изнова само због фасаде је лудило. Једоно када би неки приватник то радио из свог џепа би било прихватљиво, али нико није толико луд.
 
Vrh