Otis.Driftwood,
где фрка мааатори..
Voleo bih da neko iskopa ovakav ili sličan projekat iz istog vremena, ali u SSSR, godina 1947, dok je Staljin još bio živ (dakle ovo nije "Hruščovka", epitet koji ovde mnogi vole da koriste).
Pa da vidimo po čemu je to zgrada "komunistička".
A malo sam guglao, i stvašta tu iskoči... Ljudi kao papagaji ponavljaju da je "Krat skratio zgradu za dva sprata" i ako je očigledno - ko nije ograničeni slepac pa za sve ove godine razglabanja na ovu temu nije mogao da vidi šta mu je pred očima - da je zapravo dozidao zgradu i da zbog toga, "projektni zadatak vraćanja fasade" zahteva da se objekat sruši i gradi iz početka (apsurd Srbije u 21. veku).
Da nisi preneo kada i gde su sagrađene, pomislio bih da sam ovo već video u npr. nekoj epizodi britanske serije "Poaro", gde se radja dešava u Engleskoj 1930-tih.Pogledajte prilog 182651
Дворец культуры завода имени Лихачёва (1937) - Moskva
Pogledajte prilog 182654
Городок юстиции (1932) - Jekaterinburg (Sverdlovsk)
Не знам да ли сам потрефио шта ти је идеја, али рецимо ово је почело 1947 да се зида (у линку пише погрешно али је на сајту и заглављу добро)Voleo bih da neko iskopa ovakav ili sličan projekat iz istog vremena, ali u SSSR, godina 1947, dok je Staljin još bio živ (dakle ovo nije "Hruščovka", epitet koji ovde mnogi vole da koriste).
Каква, Народна готика, бато!Не знам да ли сам потрефио шта ти је идеја, али рецимо ово је почело 1947 да се зида (у линку пише погрешно али је на сајту и заглављу добро)
Pošto to što si postavio nema nikakve sličnosti sa Kratovom rekonstrukcijom ove pošte, recimo da si mi dao jedan argument u prilogНе знам да ли сам потрефио шта ти је идеја, али рецимо ово је почело 1947 да се зида (у линку пише погрешно али је на сајту и заглављу добро)
svih 7 zgrada koje nose naziv "Сталинские высотки" (Staljinovi oblakoderi) su izgradjene u Moskvi u periodu od 1947-1957. Po recima Hruscova za njihovu izgradnju je direktno zasluzan Staljin: “Sećam se kako je Staljin imao ideju da gradi višespratnice. Pobedom smo završili rat, prepoznati smo kao pobednici, rekao je, dolazili bi nam stranci, šetali Moskvom, ali u njoj nema visokih zgrada. Oni će uporediti Moskvu sa kapitalističkim prestonicama. Pretrpeti ćemo moralnu štetu".Не знам да ли сам потрефио шта ти је идеја, али рецимо ово је почело 1947 да се зида (у линку пише погрешно али је на сајту и заглављу добро)
Sahovnica ima toliko po bg koliko kod suseda na javnim mjestima našeg grba biti neceМа, злочин према наслеђу... прође једна ситница као Други светски рат, милион мртвих, и онда се тресе неко због једне бизарне зграде.
А узгред, нису ни у старту испоштовали пројекат:
Pogledajte prilog 182699
Хоће сад са ових кубетима да је направе ,да се "исправи злочин"? Шаховница се, верујем, подразумева. Јер наслеђе.
Ignorises da su bile pod zastitom pa je zastita istekla. Bas nekako slucajno pred gradnju. Cuj zastita istekla, nesto je vredno pa za mesec dana vise nije.OK mi je da investitor koji ima interes uradi šta hoće sa svojom zgradom koja nije pod zaštitom (i nijedan je ne bi srušio da sagradi manju). A kad investitor dobije Sajam, pa da ugodi vlastima reši da - sruši zgradu da bi sagradio zgradu-sa-fasadom jer i vlasti to odgovara, pošto se (malograđanska i nedovoljno obrazovana) javnost naprimala na crno-bele fotografije stare fasade ismejane u svoje vreme (u boji), to je nešto drugo.
Mojne kao da se onda 'borite za Sajam' - dobili ste fasadu. Na sajamskim halama nema ukrasa - ne valjaju ništa, to je ruglo; funkcija nije bitna - bitna je fasada.
Inače, nazivanje zgrade 'komunističkom' i 'Titovom' i slične neuke bedastoće nisam ja lansirao na ovoj temi. To je diskurs iz Vesićeve knjige, prigrljen i na ovom