Пантограф
Professional
- Učlanjen(a)
- 23.04.2012.
- Pohvaljen
- 48.705
Е, па, то нисмо утврдили на основу једне разгледнице. Ако ништа друго, било је још разгледница, са фонтаном и цветним лејама на Теразијама као најчешћим мотивом.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=746405#p746405:19t6b8g5 je napisao(la):Beki » 10 Jun 2020 10:17 am[/url]":19t6b8g5]@Relja
Dat ti je konkretan odgovor na pitanje da li je zgrada bila simbol Beograda.
Posto smo utvrdili da jeste, ne znam kako se zove unistavanje simbola grada, koji uopste nije bio unisten do neprepoznatljivosti u ratu, sta vise, i pretvaranja njegove fasade u ruglo koje vidimo danas...
Друго, нисмо утврдили чега је у Београду та зграда била симбол, за разне категорије међу савременицима. Ту можемо да претпостављамо, чак и без много муке, али да не ширимо. За мене она јесте симбол света који је нестао, који је, штавише, у то време већ увелико био мртворођен, по више основа - од стила, до великојугословенства на фасади. Ја ти за те постхумне реанимације нисам, а ни доктори их не примењују.
Некакав злочин у жељи да се, у гладној и похараној земљи, подигне функционалнија зграда са мало обзира за фасаду, ја уопште не видим. Неко исправно примети да ни у Лондону нису имали такве обзире, уопште. А да ти поновим - солидан архитектонски злочин над ауторским делом почињен је при изградњи Главне поште. Проучи. Ето, ни ту не бих мењао фасаду за оригиналну.