Gradilište pusto dva meseca nakon isteka roka, bez radnika na obilaznici (Video na sajtu N1)
Izvor: N1 (
http://rs.n1info.com/Vesti/a464753/Petl ... -roku.html)
Da radovi na izgradnji puteva u Srbiji kasne i nije novost. Zato možda vest da petlja Petlovo brdo dva meseca posle roka nije završena i nije vest. Osim što je rok probijen dva meseca, na petlji već danima nema radnika koji bi taj deo obilaznice oko Beograda završili makar i sa zakašnjenjem.
Šta bi bilo kad bi bilo? Na primer, da je petlja Petlovo brdo izgrađena u roku, umesto zemlje tu biste videli put. Da je rok poštovan, umesto parkiranih bagera, ovde bi od Nove godine prolazili automobili.
"Ništa se ne dešava, nema ni čuvara, sve je stalo, imamo samo ovu ruševinu ovde, ovaj zid i ne znamo šta će dalje da se dešava?", kaže Ivana Bradić, meštanka.
Šta će dalje da se dešava ne znaju još ni u Putevima Srbije. Priznaju da petlja nije završena u roku i u odgovoru televiziji N1 navode razlog - izvođač je švorc.
"1. marta 2019. je ključni sastanak sa izvođačem radova MBA - Ratko Mitrović, gde će biti donesena odluka: raskid ugovora ili nastavak radova i okončanje gradnje u tekućoj godini. Odluka bi trebalo da bude donesena tokom marta", naveli su Putevi Srbije.
Meštani, ipak, sumnjaju da su problem samo finansije.
"Mi mislimo da ovde nisu neka čista posla, da nešto postoji krupnije, ali ne znamo šta je istina. Spominje se neka priča da su prilikom izvođenja radova naišli na neke instalacije sa druge strane Ibarske magistrale, da je veliki problem i da je izgleda greška u projektovanju. Pri čemu moram da napomenem da su to nezvanične priče", kaže Dejan Jovanović, iz Udruženja građana "Petlovo brdo".
A radove na petlji je od početka pratio maler. Meštani okupljeni u Udruženju građana "Petlovo brdo" su i u maju 2018. pokušali da spreče izgradnju zbog koje je isečeno 160 stabala iz parka "Borići".
Ovako su tada reagovali meštani: "Kako pada stablo mene ovako boli! Moja unučad plaču, svi plačemo!", "Gaje po jedno drvo u gradu, a šta ovde rade? Seku šumu, stabla, kako ih ne boli duša? Ovo je kao da ubijaš čoveka, dete da ubijaš!", "Kao najboljeg prijatelja da gledate da vam pada - da li bi vam to bilo lako?".
Biće lakše - tešili su tada Putevi Srbije. Kao društveno odgovorno preduzeće - obećali su - pošumićemo park i izgraditi igralište. Devet meseci posle meštani pitaju:
"Interesuje me kada će ona obećana sadnja drveća da se obavi za ova što su posečena? Kada će da naprave neko igralište ili zabavni parkić za decu kao što je obećano kada su počeli da seku?", upitala je Mirjana Vujinović, meštanka.
Inače, petlja Petlovo brdo samo je delić obilaznice oko prestonice Srbije. U planu je da deo puta od Bubanj Potoka do Ostrožnice bude gotov do februara 2020. Možda zato nema potrebe za žurbom, jer uprkos lepom vremenu, duž te deonice ekipa televizije N1 nije zatekla nijednog radnika.