Šta je novo?

Pešačke zone

Umesto blata od zemlje, imasćemo "blato" od crvenog malča. Mora se priznati da će svakako lepše da izgleda. ;)
 
Uzeti sljunak, napuniti baste/ rupe oko drveca do 90% , ne preko toga, da bi sljunak uvek bio ispod linije trotoara i da kamencici ne bi mogli lako da se izbace i isteraju iz tog svog korita.

I to je to.

"Dise", propusta vodu, lepo izgleda, jeftino je, lako za odrzavanje, sprecava vecinu smeca ili ih bar zadrzava da ostanu na povrsini da Cistoca posle moze da ih pokupi, umesto da se zavlace ispod gde su tesko dostupni.

Evo ovako. Samo ga puniti malo manje tj. nize od ovoga
trees-square-were-planted-circular-beds-mulched-large-boulders-pebbles-stone-paving-tree-trunks-trees-217977774.jpg
 
Prava kultura ovog naroda. Mora da je kriv Brisel što u Srbiji živi st*** od naroda.
 
Izvor: Beobuild.rs

Radovi na uređenju Sremske ulice
sremska-ulica-rekonstrukcija-220607-07bm.jpg

Radovi na širenju centralne gradske pešačke zone biće ovih dana nastavljeni projektom rekonstrukcije Sremske ulice, od granice završetka uređenja ulice Birjuzove do uklapanja u postojeće stanje ulica Terazije i Knez Mihailove. Rekonstrukcija Birjuzove ulice završena je 2017. godine, a planiranim radovima u Sremskoj ulici biće zamenjen postojeći asfaltni zastor sa niveleaciono razdvojenim kolovozom i trotoarom u dužini od 165 metara i površine od 3200m2. Nakon uređenja ova ulica biće potpuno uklopljena u pešačku zonu sa zastorom od kamenih ploča, sa novim osvetljenjem i mobilijarom.

Pored novog kamenog zastora, u zoni koja je obuhvaćena planiranim radovima postoji podzemni pešački prolaz, pa je ovim projektom obuhvaćena i izrada hidroizolacije na konstrukciji navedenog prolaza. Na mestu priključenja ulica Kolarčeve, Kneza Mihaila i Sremske projektovana su dva automatska potapajuća stubića i 8 fiksnih stubića za kontrolu ulaza vozila u pešačku zonu Knez Mihailove ulice. Projektom je predviđena i izrada konstrukcije za tzv. „zeleni zid“ u skladu sa idejnim rešenjem koje je izradilo JKP Zelenilo-Beograd. Dekorativna instalacija biće postavljena na zid koji formira plato ispred Agrobanke, a sadržaće ozelenjene pergole sa zalivnim sistemom.

Ugovor za projektovanje i izvođenje vredan 88 miliona dinara dobila je grupa izvođača predvođena firmom GP "Invest gradnja" iz Beograda, a rok za završetak radova je 120 dana od uvođenja izvođača u posao.

Više fotografija možete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku https://beobuild.rs/radovi-na-uređenju-sremske-ulice-p3065.html
sremska-poplocavanje-plan.jpg
sremska-ulica-rekonstrukcija-220607-02.jpg

Više fotografija možete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku https://beobuild.rs/radovi-na-uređenju-sremske-ulice-p3065.html
 
Pa gde sa drvoredom kada se mora ostaviti prostor za prolazak vozila hitnih službi i snabdevanja.
 
Према овом плану је нажалост ван зоне радова. Могли би макар зид дуж тунела и платоа изнад њега да озелене.
 
Мислио сам на зид дуж саме Сремске, испод платоа.
 
To je u planu, videćemo da li će i kako biti realizovano.
 
zadivljujuc je stepen proaktivnosti - setili su se da urade nesto sa zidom...

al odlican je tajming radova i ove skele na zgradi na cosku :D ona se radi cela ili?
 
Baš me pre neki dan pita devojka šta je s ovom zgradom i ko je sada drži. Znam da je tu bila Agrobanka koja je stečena preko noći. Ali ko je sad tu i koji su planovi za nju?
Inače, table i logo Agrobanke su skinuti sa ulaza koliko sam video. I zgrada trenutno deluje prazno.
Agrobanka Sremska.jpg
 
A ova već rađena fasada nije mogla da sačeka da se završe radovi na ulici.
 
Zapravo efekat ove rekonstrukcije nece biti uopste mali....posebno u delu kod Albanije, gde ce jedna velika povrsina (koja svojom velicinom dodatno akcentuje jadni behaton) dobiti kvalitetne ploce, a ulazi u podzemne prolaze ce takodje biti sredjeni.
Nazalost ostace haos sa reklamama duz cele ulice i nesrecna picerija na cosku. O TC da ne pricamo :D

Nadajmo se da ce ostale rekonstrukcije konacno biti pokrenute (Nusiceva, Bezistan..). Nusiceva sa relativno sredjenim i bogatim fasadama bas ima potencijal.
 
Inače, kad se završe ovi radovi, nadam se i ocekujem da se i pojedini okolni lokali malo dovedu u red. Mislim i na ono sto je u domenu vlasnika (nad cime imaju uticaj) i ono sto nije (nad cime nemaju, ali vuce jedno drugo). Najkriticniji su lokali na spratovima i u prizemlju trznog centra prekoputa Agrobanke.

Necu nista da predvidjam jer znamo iz prethodnih iskustava da trzni centri uz ulicne frontove iz 90ih umeju da propadnu i da se nikada ne povrate, ma koliko bili na prometnim lokacijama. Ali s obzirom da u ovome ima i kafica, frizera, skola (valjda?) i posecena kopirnica, a na sve to jos puno praznih lokala... mislim da ce se uredjenje mozda i "preliti" na njega, te da ce se sve to malo izfensirati i doterati.

A ima taj prostor potencijala bogami. Iako je u svojevrsnoj rupi, iako nije bas izlozen suncu, iako je iznad tunela... ima potencijal. Otvoreni trzni centar sa velikim terasama, plato sa svojim potencijalom, nema saobracaja (tu ispred), ima ljudi... Potencijal je svakako veliki. Samo da se mudro iskoristi.
 
Vrh