[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=617442#p617442:gj52i0dr je napisao(la):
Bender Rodriguez » Thu Apr 18, 2019 5:20 pm[/url]":gj52i0dr]Kafići su za ulicu ono što je nameštaj za ambijent. Ako se polazi od premise i pristupa da nameštaj postoji radi ambijenta, onda se dobija jedan prostor u kome je lepo boraviti i gde sve ima svoju svrhu i mesto. Isto važi i za kafiće na ulici. Ako se polazi od toga da lokali treba da dopune ulicu, onda to može da ispadne jako lepo, simpatično i originalno. Ali ako se polazi od toga da ulica, zgrade, kolovoz, pešaci, stanari, budžet, vlast, institucije i uopšte, celokupna zajednica treba da postoje zarad kafića, onda se dobija nakaradna disfunkcionalna splačina generičkih a divljačkih sadržaja koji imaju više odlika vašara nego ugostiteljskog objekta.
Kad smo kod toga, mnogi na ovim prostorima koji sebe nazivaju ''ugostiteljima'' su odavno zaboravili šta ta reč zapravo znači i od čega je potekla. Ugostiteljstvo nije samo izbacivanje degenskih PVC folija i stolica na štrokav trotoar (bez dozvole i nadoknade naravno) i slanje kelnera da odnese piće i pokupi pare. Ugostiteljstvo je nešto više od toga. I ono se nekad izučavalo i cenilo, kao i ostali zanati. Sve dok i u njega nisu uplivali raznorazni i uveli svoja pravila.
Uz to, ugostitelji, pogotovu ovi ''moderniji'' (ne računam one koji su generacijama gradili svoj zanat i koji se profesionalno ponašaju) su profesija gde sam video najviše ljudi koji se vode onim ''daj mi prst, tražiću ti i šaku. Daj mi šaku, tražiću ti i ruku''. Nikad im ništa nije dosta, uvek su nezahvalni, nikad nisu zadovoljni i jako često nemaju ni trunke obzira niti obraza. Čast retkim izuzecima, kojih i dalje ima. Ali sve manje i manje. Pogotovu otkako je postala javna tajna i običaj da se ugostiteljstvo uniformiše u ''kafiće'' i da ih vode ljudi koji imaju bar po tri strane u dosijeu i po tri koverte u džepu svakog gradskog službenika. I da se sve to smatra normalnim.
Tako da sve u svemu apsolutno me briga za takve individue i ne da ih treba penaliti za sve prestupe i bezobrazluke, nego da se to radi malo češće i jače ne bi grad izgledao kao mešavina vašara i javne kuće. Što se tiče dobrih ugostitelja, njih podržavam tako što idem kod njih i preporučujem ih drugima. Kako je nekad i bilo, dok su još postojale zajednice i društvo, a zanat i profesionalizam se cenili mnogo više.
P.S.
Dokle god uvažena gospoda ''ugostitelji'' otimaju javne površine, koje svi plaćamo, da bi na njih sadili svoje svinjarije i mlatili pare koje nikad neće ugledati budžet grada... svaka diskusija na temu ''a što vam smetaju kafići?'' je besmislena.