Šta je novo?

Pešačke zone

Taj deo tu valjda simulira nastavak Zetske i prelaz u Siminu. Imamo na tom racvanju cetiri vrste podloge, ovaj novi kamen pri vrhu Skadarlije, staru "tursku" kaldrmu, koja je sve samo ne turska jos i pre rekonstrukcije al nema veze, one ploce u Zetskoj i ovu zapadnjacku kaldrmu u Siminoj. Zezanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597207#p597207:1iyv69ap je napisao(la):
Vračarac » Сре Јан 23, 2019 10:51 pm[/url]":1iyv69ap]
Via del Fori Imperiali je pešačka zona, tamo više nema saobraćaja...

Zanimljiva pesacka zona sa zutom trakom za autobus

file.php
Kada budeš ponovo tamo - shvatićeš o čemu govorim.. Via dei Fori Imperiali je zatvorena za saobraćaj, sa preventivnim barijerama i oklopnim na svim ulazima... Tu su već dugo samo pešaci.

To sto ti pominjes nema veze sa temom o kojoj mi pricamo ovde, ulicu su verovatno zatvorili zbog teroristickih napada a ne zbog toga sto kaldrma ne moze da izdrzi teret autobusa sto gradskih sto turistickih.

Nisam ni imao nameru da to kažem.. Štaviše, podržavam vraćanje kaldrme u mnoge centralne gradske ulice (npr.. Parisku) ili njeno temeljno sređivanje (Kralja Petra) ili postavku u svim ulicama uz pešačke zone, u kojima ostaje jedna traka za saobraćaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597260#p597260:3k8ss5dm je napisao(la):
dziggy » Čet Jan 24, 2019 6:01 am[/url]":3k8ss5dm]Taj deo tu valjda simulira nastavak Zetske i prelaz u Siminu. Imamo na tom racvanju cetiri vrste podloge, ovaj novi kamen pri vrhu Skadarlije, staru "tursku" kaldrmu, koja je sve samo ne turska jos i pre rekonstrukcije al nema veze, one ploce u Zetskoj i ovu zapadnjacku kaldrmu u Siminoj. Zezanje.
A tu je i dobri stari asfalt na trotoaru. Šta god da predstavljalo u glavama autora ovoga , u praksi je nešto sasvim deseto.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597070#p597070:3k8ss5dm je napisao(la):
GOJE » Sre Jan 23, 2019 3:17 pm[/url]":3k8ss5dm]
file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597338#p597338:3e7823pj je napisao(la):
dex libris » Čet Jan 24, 2019 12:18 pm[/url]":3e7823pj]Nisam ni imao nameru da to kažem.. Štaviše, podržavam vraćanje kaldrme u mnoge centralne gradske ulice (npr.. Parisku) ili njeno temeljno sređivanje (Kralja Petra) ili postavku u svim ulicama uz pešačke zone, u kojima ostaje jedna traka za saobraćaj.

E sad imas jedan veliki + kod mene ;)
Ja bi u sve te manje ili relativno male ulice vratio kaldrmu sa trotoarom u nivou ulice ili minimalnom visinom ivicnjaka, ili cak kao u Gracanickoj onu pravouganu kaldrmu. Dakle kompletan gornji Dorcol, Palas, stari deo Vracara od kneza Milosa do Kalenica. Time bi resili i krpacinu asfalta koji posle svake zime izgleda jezivo. Dakle estetski lepse i prakticno korisnije po mom misljenju.

Varijanta koja je postavljena u Gračaničkoj je i po meni najbolja a ne ovi oblutci koji se klizaju i nikako ne mogu biti u nivou pogotovo ne u izvedbi naših majstora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597363#p597363:6aeht9f0 je napisao(la):
Vračarac » Чет Јан 24, 2019 2:48 pm[/url]":6aeht9f0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597338#p597338:6aeht9f0 je napisao(la):
dex libris » Čet Jan 24, 2019 12:18 pm[/url]":6aeht9f0]Nisam ni imao nameru da to kažem.. Štaviše, podržavam vraćanje kaldrme u mnoge centralne gradske ulice (npr.. Parisku) ili njeno temeljno sređivanje (Kralja Petra) ili postavku u svim ulicama uz pešačke zone, u kojima ostaje jedna traka za saobraćaj.

E sad imas jedan veliki + kod mene ;)
Ja bi u sve te manje ili relativno male ulice vratio kaldrmu sa trotoarom u nivou ulice ili minimalnom visinom ivicnjaka, ili cak kao u Gracanickoj onu pravouganu kaldrmu. Dakle kompletan gornji Dorcol, Palas, stari deo Vracara od kneza Milosa do Kalenica. Time bi resili i krpacinu asfalta koji posle svake zime izgleda jezivo. Dakle estetski lepse i prakticno korisnije po mom misljenju.
Hvala ti :) ... Potpuno se slažem sa svim što si rekao, to je i moja vizija tih delova grada.. Kaldrma, u bilo kojoj varijanti (u zavisnosti od nagiba ulice) daje šarm tim ulicama a uz sređene fasade bile bi bombona.. E sad, to košta ali napravi se program pa svake godine po malo..

Igore, i meni je Gračanička prelepa i idealno rešenje za taj tip ulica, koje su na ravnom terenu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597365#p597365:34mpiham je napisao(la):
Igor » Чет Јан 24, 2019 1:52 pm[/url]":34mpiham]Varijanta koja je postavljena u Gračaničkoj je i po meni najbolja a ne ovi oblutci koji se klizaju i nikako ne mogu biti u nivou pogotovo ne u izvedbi naših majstora.
Зато су и требали Eмилијана Јосимовића, Симину, Страхињића Бана и Господар Јевремову тако да поплочају на прилазима Скадарској (мада не би било лоше ни целим њиховим дужинама). Данас сам прошао почетком Скадарске, овај део са широком коцком је фин изузев оне бетончуге од терасе, не клиза по снегу уопште. Штета за стубове расвете што се мењају стари аутентични за ове нове по мени сиромашнијег изгледа, као и што су у Емилијана Јосимовића поставили по мом мишљењу скроз погрешан тип новијих стубова расвете уместо фењера. Мада по мени највећи промашај Скадарлије јесте она чесма са оном фасадном опеком, то је велика препрека на улазу у Скадарлију, и стилски одудара исувише. Све у свему, цео блок Деспота Стефана-Џорџа Вашингтона/Цара Душана-Француска-Браће Југовић са улицама Цетињском, Зетском, Страхињића Бана и Господар Јевремовом, Симином и Емилијана Јосимовића је требао да се уради са истим поплочањем тротоара за све набројане улице као у пешачкој зони Кнез-Обилићев венац, са коловозом улица унутар тог блока са старом коцком (постоји у делу Господар Јевремове и Симине који су у директном додиру са Скадарском), а сама Скадарска да има ту стару облутак калдрму на средини, а на тротоару крупнију коцку, као што је урађена на делу Скадарске до Деспота Стефана. И наравно, униформан мобилијар, тј. ђубријере, клупе, стубови за туристичке путоказе, стубови јавне расвете и стубићи за препреку саобраћаја. Овако смо нажалост добили једну велику папазјанију.

Mala digresija... da vidimo koliko smo napredovali za 100 godina! Deo sadasnje pesacke zone kod Crvenog petla (u pozadini kuca Pavlovica u Gracanickoj 18 koja se upravo sada renovira)
Pogledajte prilog 2
Djure Jaksica - tu je sada parking SANU. Inace, zgrada radjena kao prvi masonski hram u Beogradu, gradnja stala pred II svetski rat, a srusena osamdesetih godina XX veka.
Pogledajte prilog 1
Bolje da je ostala i bila zavrsena po planu (dole), nego sto je sada tu parking - najmanje akademika, vecinom vlasnika obliznjih kafica, butika itd, koji se bahate i maltertiraju pesake...

(Fotografije preuzte sa sajta Politikinog Zabavnika)

Ja tek sada vidim da su oni ustvari degradirali ceo prostor sa nacinom poplocavanja, tj dodali su kaldrmu gde je ranije nije bilo:

Pogledajte prilog 1

Takodje ovde su posekli maltene svo staro drvece (sto je ok jer je forma bila jako losa), i umesto da su isekli i ovo poslednje zakrzljalo drvo i napravili lep nov uskladjen drvored po visini, oni su to tako ostavili. Potom, asfalt je ostao isti, i sad je tu nemoguce preci na klasicnu kaldrmu (da se nastavi ova nova koja tu nikada nije ni bila) jer za hodanje je to horor. Da li je moguce da u startu nisu jasno definisane povrsine sa poplocavanje i kaldmisanje aman?! Rasveta je sada isto sarena, i umesto starog tipskog modela daleko kvalitenijeg rasvetnog stuba sada imamo ovo kinesko djubre koje ce se raspasti posle prve oluje u aprilu.

Gdje su tacno dodali kaldrmu gdje je ranije nije bilo ...
Razliciti tipovi kaldrme su i prije bili u skadarliji gornji dio i donji dio ...gornji je preslozen drugacije ...donji preslozen mogo biti za nijansu ravniji po meni u zetsku nije trebo ici graniti vec poplocavanje kao u gornjem djelu skadarlije kao i u ostalim bocnim ulicama
Kandelabri su blagi ocaj ...

Opsta kupus salata od poplocavanja i kaldrmisanja.
Pa evo vidis na ovoj fotki sa SV, i uporedi sa fotkom od pre neki dan. Ovde odmah na pocetku (pre silaska ka cesmi - blagi radijus).

Moracu uzivo da obidkem kad se otopi bijela dosada i kad pritjeraju to kraju ...da bi dao konacan sud sopska salata poplocavanje ....

Od 11. maja do 20. oktobra trajala rekonstrukcija Kneza, eto kad se normalno kreće sa radovima, u proleće i završava u jesen, ovi sve tendere tempiraju pred zimu i onda razvlače u nedogled.

Poceli radovi na daljem prosirenju pesacke zone. Radi se Vuka Karadzica deo uz Muzej primenjene. Pretpostavljam da se spaja sa Toplicinim vencem, koji nisu zavrsili... Taman da malo upropaste tek zavrsenu fasadu :)

Pogledajte prilog 1

I ovako je trenutno duž 2/3 Kneza. Svuda ograđene rupe.

Za pohvalu je to što je tom problemu pucanja ploča napokon dato pažnje i što su postavljene ograde da se vidi da će biti rešeno.
Za kritiku je što to nije urađeno ranije, što će sanacija verovatno da se otegne do leta, i što će se opet raditi brzinski tako da će sve to da se reprizira kad nam dođe sledeća zima.

Sinoc Knez.
Na trecoj slici se vidi kako su ivice ploca iskrzane od rala pri ciscenju snega. To samo i neko ko mrzi Bgd moze tako da osteti . A oni koji su dobili zadatak da ociste sneg bi mogli ako imaju mozga da shvate da se KM i granitne ploce ne ciste kamionima sa ralom. To isto vazi i za Trg Republike sledece zime :bash:

Mehanizacijom pokušavaju da nadoknade manjak ljudi na terenu. Već sam dosadan, ali ovakve ulice treba da se čiste ručno, sa lopatama, a za to treba više radnika na terenu, a manje u kancelarijama.

Hoće li tako i kroz Skadarliju da proteraju kamion sa raonikom?

Vrh