Šta je novo?

Pešačke zone

Zanima me uticaj stvaranja planirane pesacke zone na Studentskom trgui na saobracaj.
Navodno, trolejbus i autubus ce se kreatati s Traga Republike, nizbrdo Francuskom ulicom.

Svojevremeno sam radio simulacije raskrsnica, znam ponesto. Cini mi se da je ovo recept za katastrofu. Trolejbusi i autobusi su veliki, tesko se krecu nizbrdo i uzbrdo, dole se ulica sece sa tramvajskom prugom. Nema analize koja ukazuje na potrebu za pesackom zonom na tom mestu.

Moze li neko strucan da odgovori?

Francuska ulica od trga do brace jugovica takodje ce biti zatvorena za saobracaj
Mogo bi da isimuliras taj potez da francuska dobija jos jednu traku

Rano je govoriti o svemu tome, vidite da ni Grad sam ne zna šta će da radi po tom pitanju. Čas priča o trolejbusima kroz Francusku, čas priča o Dobračinoj, čas priča o tramvajima...

Mada koliko sam ja razumeo, na Studentskom trgu nikad neće biti apsolutna pešačka zona, nego će biti ostavljen koridor sa po jednom trakom u oba smera za vozila JGP, taksije, dostavna i vozila hitnih službi. Što je i logično, jer bi potpuno blokiranje tog brzog i direktnog koridora od Trga do Kalemegdana bila ogromna greška.

Inače kroz krak Uzun Mirkove od Kralja Petra do St. Trga se redovno vozi i u suprotnom smeru, iako je na toj deonici ulica jednosmerna u pravcu ka Kalemegdanu. Tu prečicu najčešće koriste policija, Hitna i komunalne službe. Ali i dosta civilnih vozila. Pomalo nesrećno rešenje.

Nego, kad smo kod Trga i saobraćaja... živim za dan kad ću moći da pređem s jedne strane trga na drugu bez da čekam faking semafor na svakih 10 koraka. :bash:

Najiskrenije, neće u narednih desetak godina biti urađeno ništa konkretnije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=488461#p488461:1ha1s1es je napisao(la):
KartmenBG » Сре Нов 01, 2017 12:03 am[/url]":1ha1s1es]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=488044#p488044:1ha1s1es je napisao(la):
Nurko7000 » Pon Okt 30, 2017 11:25 am[/url]":1ha1s1es]
_DSC5124 by Polexia Nurkin, on Flickr

_DSC5123 by Polexia Nurkin, on Flickr

_DSC5122 by Polexia Nurkin, on Flickr

Хоће ли уједначавати ове велике жардињере, баш одудара ово што су претходници збрљали?

E ovo je razlika izmedju ovih i prethodnika, verovatno su prethodne zardinjere placenje ko i ove sadasnje a onda je ukradeno na razlici .

Stare žardinjere su skinute i staviće se nove.

Хоће ли успут поправити и оне расклимане и изломљене плоче у околини?

Drago mi je da je neko od forumasa pomenuo jezivo i nedopustivo stanje na potezu Narodni muzej-Filoloski fakultet, dakle u Vasinoj ulici. Ono sto je posebno fascinantno, a nazalost nisam uspeo da slikam je inteligentno postavljeni komad metala (pretpostavljam da se o tom materijalu radi) sa redovima voznje, po jedna tabla za svaku liniju. Te table su toliko fino postavljene i rastrkane po stubu da sam danas mogao da se ubodem u oko, a drug umalo nije pocepao jaknu, eto toliko je to adekvatno i svrsishodno. Druga nista manje fascinantna stvar su one sipke namenjene biciklima postavljene tik na ulazu ispred Filoloskog fakulteta. Igrom slucaja sam student pomenutog fakulteta i ko je ikada prolazio tuda zna koliko su nemoguce guzve, ljudi se jedva mimoilaze, gomila studenata stoji ispred, u neposrednoj blizini autobusi istovaruju turiste koji ni sami ne znaju gde su krenuli, tu je i zgrada Rektorata, Kolarac, kafic, hotel, Vuka Karadzica. Ne zalazim u to da li su te sipke potrebne ili ne, ali ja otkako su postavljene nisam video jedan jedini bicikl da je tu parkiran osim nekakvog promotivnog koji je tu posejan i takodje zauzima pozamasno parce trotoara. A to kako izgleda taj potez sto se tice kvaliteta radova, i sta oni vec nedeljama burgijaju i raskopavaju prepusticu nekom strucnijem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492299#p492299:2tciassy je napisao(la):
direktor » Uto Nov 14, 2017 5:39 pm[/url]":2tciassy]Zavisi u raicevoj su zamjenili dio ploca

Po mojoj prijavi :) Najgore su bile one prema uglu sa Gracanickom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492449#p492449:1wo34dhy je napisao(la):
Teniser » Uto Nov 14, 2017 11:38 pm[/url]":1wo34dhy]Te table su toliko fino postavljene i rastrkane po stubu da sam danas mogao da se ubodem u oko, a drug umalo nije pocepao jaknu, eto toliko je to adekvatno i svrsishodno.
Dobro je, znači nisam jedini kome se to dešava. :D Ajd ja se malo i navikao na te u Vasinoj ali evo pre neko veče idem pored okretnice na Trgu i zamalo da ostanem bez oka zbog table na stajalištu 27ice. Jer se prosto ne vidi zbog sive boje, uklopi se u sivilo asfalta i zgrada iza. Još ako je noć, ma nema šanse da ga spaziš osim ako ne piljiš direktno u njega svo vreme.

Vrlo glupo osmišljeno rešenje. Nije ni čudo što ih viđam sve više i više polomljenih. Ne kažem da treba tako ali razumem otkud to. Ljudi se zakače, iznenade se, pukne im film i odvale ga u momentu. Ili ih odvale ramenom nenamerno.

Inače kad smo kod šipki za bajseve, ajd što smetaju šipke nego što ima onaj jedan po**ani servis i renter bicikala koji je tu privezao svoju ''bicikl''-reklamu koju svakog dana iznova izmesti tako da stoji poprečno i zauzme još jedno pola metra već uskog trotoara.

U Londonu je sve to lepo reseno lepim kontrastom izmedju zgrada i asfalta i ulicnog mobilijara. Treba da kopiramo dobre stvari iz Londona arhitekturu ponajvise.

Slikajte to i prijavite Beokomu, ili okačite ovde, pa ću ja prijaviti. Naročito taj bicikl (kao biciklisti mnogo mi smetaju ti ljudi zbog kojih bicikli dolaze na zao glas)

Pa ja sam već slikao pre par meseci i objasnio. Ali reko bih da su ljudi ovde mislili da preterujem. Elem evo slike

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480299#p480299:gcdktlq1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Sep 26, 2017 12:37 am[/url]":gcdktlq1]Neko će odvaliti glavu na ove table. Al ozbiljno.
I meni se par puta desilo da se setim da postoje tek kad bih se našao na metar od njih. Posebno kod Narodnog muzeja, gde su trotoar i stajalište večito krcati i užurbani pa ne može čovek da vidi dovoljno ispred sebe.

file.php

Ko udari u ovo, udariće i u govornicu, kantu za smeće, pa i samu nadstrešnicu za prevoz .... normalno je da se tako nešto desi kada se hoda i gleda u telefon.

Pojma blagog nemaš. Al bitno je da klepećeš po običaju.

Prolazim kroz Vasinu otkako sam počeo da hodam i znam je kao džep. Mobilni ne koristim u toku putovanja, niti slušam muziku. Gledam ispred sebe non stop. Pa mi je ipak trebalo dobrih dva meseca da se naviknem da u Vasinoj kod Muzeja, Pošte i Platoa pravim široki luk oko stubova, posebno noću, jer ću u svoj onoj gužvi i frci krcatog trotoara zakačiti tablu. A to je dakle za deonicu koju poznajem, i za koju tačno znam gde su table. A koliko sam tek video ljudi koji očigledno ne prolaze tuda svakodnevno pa zaborave na table ili ne znaju za njih, pa se zakače. Ko ima sreće i visine, zakačiće ih ramenom. Ko nema, taj će da ih zakači okom.

Stoga je jasno otkud sve više tih odvaljenih tabli. Osim ako ti po običaju nemaš neko drugo objašnjenje.

Inače slikaću te table i večeras, pa da vidimo koliko se kobajagi vide i koliko je teško zakačiti ih. Posebno kad roka sitna kiša i kad se probijaš kroz reke pešaka.

...Ko ima sreće i visine, zakačiće ih ramenom. Ko nema, taj će da ih zakači okom.
Stoga je jasno otkud sve više tih odvaljenih tabli...
Ma jasan iznudjen vandalizam i sa ove postavljene sličice
samo nije jasan motiv da se gradjani prisiljavaju na takvu samoodbranu od pozicioniranih glupaka koj potpisuju takvo postavljanje
na pr:
onaj klinac u pozadini na stajalištu po visini ostao bi bez oka :(

Za ukazanu na realnu opasnost po gradjane +1 :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492548#p492548:39840oy0 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 15 Нов 2017 12:21 pm[/url]":39840oy0]

Stoga je jasno otkud sve više tih odvaljenih tabli. Osim ako ti po običaju nemaš neko drugo objašnjenje.

Табле су постављене у висини очију људи просечне висине. Не видим како у то може било ко ударити ако гледа испред себе. Сами стубови су постављени у зони урбане опреме тј. ван пешачких токова. Да није савршено, није, али не знам како другачије поставити редове вожње а да буду читки.

Пре ће неко да их поломи ако се ред вожње не поштује него што ће их поломити јер не гледа куда иде. Много чешће се коленима удара у стубиће па их људи не ломе због тога.

Некадашње табле за редове вожње су биле и чешће вандализоване. За вандализам нема теорија завере. То је само вандализам.

Vandalizovanje tabli jeste samo čist vandalizam, ali postavljanje ovakvih gore tabli je izazivanje opšte opasnosti.

Pošto sam malko viši, krakat i nespretan ponekad mi se dešavaju bliski susreti sa vertikalnom signalizacijom (i ne - ne blenem u sokoćala prilikom kretanja). Još kad je stručnjaci projektuju i postave ovako - pa ima da se češemo, trljamo, odvaljujemo, posečemo, još i češće nego što sam navikao :)

Табле су постављене у висини очију људи просечне висине. Не видим како у то може било ко ударити ако гледа испред себе.
Zato što ne očekuješ tako nešto dok ideš trotoarom. Zato što smo svi navikli da kad ima neki stub na trotoaru, i na njemu neki znak/tabla, prvo što je poleđina te table uvek svetlo siva pa se uočava. A drugo što je površina velika, tako da nema šanse da se ne uoči čak i krajičkom oka. I treće, najčešće tabla ne stoji na manje od 2m. Ako i stoji niže, stoji jer ima više tabli na stubu pa ne mož' da ih ne uočiš sve i da hoćeš.

A ovde se radi o pločama koje su em u visini glave čoveka, em su male, em su savršeno zakamuflirane u sive boje oko sebe. Pogotovu uveče ili kad je manje svetla. Primeti se šipka stuba, primete se velike šarene table na njegovom vrhu. Ali se tamno sive poleđine malih tabli se ne uočavaju sa daljine osim ako se čovek ne zagleda direktno u njih. Ko ne veruje neka pokuša na par minuta da ''zaboravi'' raspored tabli i da prođe pešaka deonicu od npr Trga do stanice 31 kod Platoa.

Inače par puta sam primetio i ljude koji stoje/''gegaju se'' oko stajališta i stuba dok čekaju autobus da se i njima desi da zakače. Opet, zato što
u sekundi jednostavno ne očekuju ništa toliko malo a toliko neupadljivo u toj visini na stubu. Očekuju možda ogroman zaobljeni saob. znak tik iznad glave, ali ne oštru pločicu od 10x10 u visini očiju. I to je sva nauka iza toga.

, али не знам како другачије поставити редове вожње а да буду читки.
Lako. Umesto da se montiraju sa strane stuba, montiraju tako da budu centrirane na stubu. Istina, onda bi sama tabla morala da se ušrafi u neki T profil, pa da se sa njim ugura u onaj procep između šipki(L profila) stuba. I to bi koštalo malkice više po primerku. Ali zato ne bi bila opasnost a i manje njih bi bilo slomljeno. I od strane ljudi koji ih zakače i od strane vandala.

I pošto kažu da slika govori više od 1000 reči...

Evo par primera kako stoje saob. znakovi, u kojoj su visini, koliko (ni)su oštri njihovi uglovi i koliko su vidljive poleđine. Čak i noću, ova boja je mnogo vidljivija nego mat crno-siva koju imaju nove GSP ploče.

E sad, šta kad umesto saob. znaka treba da stoji red vožnje koji treba da se pročita? Pa lepo, prva opcija je ovo:

Ali ok, pošto smo rekli i odlučili da nećemo više te toteme (mada je moje mišljenje da totem na okretnici nije strašna stvar) onda nam ostaje nešto sa stubovima. Kako da stoji tabla na stubu tako da bude čitljiva a da ne bude opasnost po one koji prolaze pored nje? Evo ovako:

Moram da uzmem ovaj primer koji nije baš najbolji jer je ova donja tabla skliznula dole. Ali poenta je jasna. Uzme se jedna od ovih novih tabli. Skrešu se ove debilne oštre ivice. Centrira se na stubu, stavi joj se sjajna poleđina koja će se uočavati. Digne se tako da bude iznad visine prosečnog čoveka. Ušrafi se u T profil pa onda u stub. I biće dovoljno nisko da se pročita a opet dovoljno visoko da ne smeta. I biće mnogo teže zakačiti je, jer neće više štrčati kao ranije. Plus, čak i ako se zakači, nije strašno jer joj ćoškovi više nisu oštri ko koplje.

P.S.
Na kraju krajeva ne vidim zašto red vožnje mora da stoji na tom stubu sa oznakom stanice. Zašto ne bi stajao na panelu okačenom na stajlište. S obzirom da 70% okretnica u Beogradu imaju svoja stajališta. A tamo gde ih nema, stavi se na stub. I eto, rešen problem.

...али не знам како другачије поставити редове вожње а да буду читки....

kad cita se sa font sa male postojece table vec pricvrscenu na vrhu stuba
moze i sa ove vako.... ispod nje. :)
Evo uporedi....
golema mudrost....... a i za obostranu stampu ima po koje slovo da se napiše .... :lool: :lol: :lool:
nego obična
glupost i lenjost da se popnu na merdevine i zašrafe ljudski
nego ovako bandidski da gradjani veliki i mali izbijaju sebi oči i cepaju jakne :twisted:

Pa mislim da je suvise ocigledno da je ovo ne dovoljno bezbedno resenje koje se tesko moze opravdati. Jednostavno neko nije razmiljao o funkciji vec samo o estetici.

Ali odgovor na prijavu će biti da je sve po standardima i to je to. Kao kada sam ja pisao dopis GSP da proširi asfaltni deo na stanici kod TC Ušća, a oni rekli da je sve po standardima, a ljudi non stop gaze po blatnjavoj baštici jer nemaju gde da prođu kada stanu dva autobusa.

Realno stanje ih mrzi da utvrdi, a logika nije bitna kada postoji neki standard koji može da se primeni i da bude humanije.

Vrh