Šta je novo?

Pešačke zone

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363106#p363106:2xpupylk je napisao(la):
gradjanin » 17 Дец 2015 01:04 pm[/url]":2xpupylk]

Morate se sloziti da urbanu celinu pored fasada i poplocavanja formira i zelenilo, ugogdaj nije onaj pravi.

У потпуности се слажем, и зато сматрам да је за конкретну локацију остављено сасвим довољно стабала - такорећи таман. Оно пре је деловало као запуштени пазух код релативно лепе девојке.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363145#p363145:2iko1cjn je napisao(la):
stf » 17 Dec 2015 04:04 pm[/url]":2iko1cjn]
У потпуности се слажем, и зато сматрам да је за конкретну локацију остављено сасвим довољно стабала - такорећи таман. Оно пре је деловало као запуштени пазух код релативно лепе девојке.

Mislim da smo se svi slozili da nije problem sto su sredjivali drvece. Drvo kao drvo ne znaci nista ako nije sredjeno - tacno kao po vasoj analogiji... Ja samo ima problem kako to radi Zelenilo, jer je ono godinama deo problema, a ne resenja u ovom gradu. Niko i ne pokusava da stane na put tom decenijskom unistavanju fonda drveca u gradu. Bar ja tako vidim. Dakle diskutabilan je njihov nacin odrzavanja. Pri tome bez dovoljno informacija - samo se pojave negde sa testerama i seku... Zna se kada se sta radi, kada sme a kada ne sme... Pitajte bilo kog seljaka da li bi orezao granu sada i rekao bi da mu ne bi palo na pamet da to radi po ovom mrazu, jer drvo nece moci da se regenerise do proleca. I kada Zelenilo bude seklo to isto drvo za 2 godine jer ce trulez uci kroz ne zasticeni rez, opet ce reci - tisina tamo: moramo da secemo, drvo je trulo... Na kraju, to su mogli da urade pocetkom novembra, da zatvore rezove voskom i da daju drvecu priliku da se oporavi do proleca. To se zove planiranje, a ne ovo kako oni rade na "oruk", jer navodno pokusavaju da zavrse trg do Nove Godine. Kao da to nisu znali do sada?!?

Ali od mene dosta a ovu temu, mislim da sam smorio... U pitanju je samo moja visegodisnja frustracija sa JP Zelenilom, nista vise. Sacekacu da vidim sta ce to sve uraditi na kraju, vidim planiraju sadjenje jos drveca. Mogu samo prijatno da me iznenade, jer ako bude standarndo - bice katastrofalno...

Ja mozda zaista nemam osecaj za urbani prostor (sto neko rece) ali meni je taj hlad bio neprocenjiv.

I uzevsi u obzir rast prosecne temperature kod nas, smatram svako drvo u centru neprocenjivim.

Pa dobro, iz plana se vidi da ce biti dovoljno stabala. Uz odrzavanje, moze biti sasvim fino. Za pocetak da vidimo kako ce izvesti radove, mada ulica VK deluje sasvim pristojno. Prosao, svidelo mi se, samo nek nastave.

Nepopravljivi optimista cesme se sve zatvaraju preko zime kao i fontane

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363151#p363151:s8wca457 je napisao(la):
gradjanin » 17 Дец 2015 04:43 pm[/url]":s8wca457]
Mislim da smo se svi slozili da nije problem sto su sredjivali drvece. Drvo kao drvo ne znaci nista ako nije sredjeno - tacno kao po vasoj analogiji... Ja samo ima problem kako to radi Zelenilo, jer je ono godinama deo problema, a ne resenja u ovom gradu.

И ја се у потпуности слажем са тим. Зеленило је дуго било неодговорно, али сам стекао утисак да се последњих година поклопило више параметара који су утицали на такву слику о њима.

Дрвни фонд је јако стар и неправилно одржаван. Сви стари дрвореди су нам запуштени, некултвисани и прерасли као да су у шуми а не део градског зеленила. Као такви, готово је немогуће култивисати их под старост, а неопходно је. Тада и долази до неадекватне сече од које се дрво разболи јер није навикло на покресивање кад му је било време.

Врло је вероватно да зеленило у доста случајева намерно стратешки "разболи" неке дрвореде да би имали изговор да их скидају, али су то дрвореди који нису култивисани и који би свакако морали да се мењају.

Сем тога, гледајући предсратне фотографије, стиче се утисак да је највећи проценат градских дрвореда сађен и формиран у мање више, неколико година. Дошло је време за његову замену, па смо дошли у ситуацију да се последњих година много сече, а заправо се мења дрвни фонд

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363214#p363214:e5vrlyp6 je napisao(la):
direktor » 18 Dec 2015 02:26 am[/url]":e5vrlyp6]Nepopravljivi optimista cesme se sve zatvaraju preko zime kao i fontane

Znam, bio sam sarkastičan na primedbu da česme postaju ruglo & skupe su i dao primer lepe i veoma funkcionalne Delijske česme u Knezu.

U pešačkim zonama česme moraju da imaju drugačiju koncepciju u odnosu na uobičajene
Ulične služe da se zastane koj minut osvežiš uz gutalj vode udahneš i hajde dalje

U pšačkoj zoni koncepcija javne česme mora da bude drugačija
da je zadržavanje daleko duže
pa samim tim mora pored funkcionalne da se zadovolji i vizuelna forma
Naravno da je poželjno da bude i nekakva prigodna fontanica
koja pored prijatnije vizuelizacije
bitno menja na bolje i mikro klimu neposrednog okruženja

Uobičajeno je da kada postoje takve prijatne mikro oaze česma-fontana gde se ljudi zadržavaju
da budu opremljene i adekvatnim sadržajem - mestima gde može se sesti i odmoriti

Naravno tu se odmah umešaju i kafedjije te preplave svojim stolovima
al dobro ... tako rade svuda pa bi tako i ovde.

Rezime
nije česma samo česma
u gradu ona je mesto čarolije :)

Evo jedna slika da vidite kakvu lepoticu krije drveće kome tu nije mesto.

kafane_20.jpg

Izvor političkih zabavnik uz pomoć relje.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363309#p363309:3elat8z8 je napisao(la):
MilisaV » Pet Dec 18, 2015 6:58 pm[/url]":3elat8z8]Evo jedna slika da vidite kakvu lepoticu krije drveće kome tu nije mesto.

Izvor političkih zabavnik uz pomoć relje.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Ne brini se,ima samo jos 3 stabla koja su orezali...ostalo su posekli!

Opšta uzbuna zbog isečenih stabala!
Rekonstrukcija ulica po centru grada se nastavlja sređivanjem trga kod "Crvenog petla". "Zelenilo" utvrdilo da je pojedino drveće bilo trulo i oštećeno
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ih-stabala
Ja bih posadio nesto kao cempres, i vidi se fasada, i drvece na broju, ili neko ukrasno drvece sa gustom ali niskom krosnjom, a bilo bi lepo i bez drveca.

Danas sam prosao tuda i bas u momentu dok sam prolazio radnici su vadili jos jedno stablo iz korena,a ostala su samo 3.

Nisam strucnjak pa da znam da li su bila trula ili ne,ali ono...nekom je u interesu da prodaje sadnice...da li ce biti lepse ili ne,ne znam,ali to je sto je...

Iako je rok zavrsetka radova najavljen za "do kraja godine",nesto sumnjam da ce rekonstrukcija biti do tada zavrsena...

ЈКП Зеленило има свој расадник у Топчидеру, сумњам да се купују саднице.

zasto ne bi moglo da se zasadi neko drvece poput onog koje se nalazi u zardinjerama oko zadruge? ako vec pucamo na izgled pariza, istina je da ne moze drvece tek tako da raste svuda, pogotovo ne ispred ovakvih fasada ili narodnog muzeja, ali pocupati, poseci i zabetonirati nije resenje. sto rece ada huje difembahije... ne bas, ali nije daleko.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363325#p363325:3pwi59mr je napisao(la):
ada huja » 18 Dec 2015 20:44[/url]":3pwi59mr]treba sve iseci i posaditi difembahije
:lool: :laugh: :lool:
Zar su i u vrticu dozvlili upotrebu interneta Šalu na stranu razmisli koliko je tih nekoliko stabala kod Pevca
doprinelo zaštiti same te fasade, prijatnosti boravka ispred nj. kao i razvitku kultruog pa i poslovnog
Bg života

Difenbahija je sobna ukrasna biljka, popularna zbog lakoće uzgajanja i zbog dekorativnih listova.
Za vise informacija o saksijama u prozoru sa Difembahijom
http://cvecarstvo.com/2014/12/26/difenb ... oj-i-negu/

Drvo u žandinjeru, kao čovek u samici neke apsane
verujem da ne samo zog toga NE dopada mi se uredjenje Knez Mihajlove
koja je izlizano Austrougarsko hladno kopirano uredjenje
a lako zaslepi ljude iz unutršnjosti
koji ne primecuju koliko ne dostaje udobnosti, topline i dr.prijatnosti samog ,,korzoa,,
i nadam se da takav stil nikada više nece gurati u Bgd

Šetkajuci se po nekim gradovima tamo preko.... nailazio sam na ulice koje su bile tako popločane
da od silne privlačnosti mnogi pa i ja izuvali smo se
kako bi mogli bosom nogom dodirivati

teško je ako sve sagledava samo kroz saksisku rupu :grand:

Ja jedam Milisava uputio na staru fotografiju "Pevca", ali se ne slažem sa idejom da drveće treba poseći.
Bašta kafane je čuvena po prijatnom hladu a i prednost treba da imaju oni koji se duže zadržavaju na tom prostoru, a to su gosti u bašti, ne prolaznici kojima zgrada nestane iz vidnog polja za manje od 10 sekundi.
I molim, samo bez "turističkih atrakcija za posetioce Beograda" - ovo je samo jedna zavučena lepa zgrada, nemojmo od nje praviti "simbol Beograda".

Ništa u životu nije crno, niti belo. U startu mi osobe koje imaju isključiv stav o nečemu padaju u očima i uopšte ne vredi diskutovati sa takvima. Stav da se ne sme poseći nijedno drvo samo zato što je to drvo mi je ograničen.

Koliko je ljudi kukalo zbog seče platana u Bulevaru i kako sada izgleda Bulevar? Drvo nekada mora da se poseče / potkreše, da ustupi mesto drugom drvetu ili da proširi pogled ili nešto treće.

Kad tad drvo ostari i mora da se zameni - kad god to treba da se desi "drvenim fundamentalistima" neće odgovarati trenutak.

@bocaica,
kako bi po tvom vidjenju uredio KM i okolne pesacke ulice?

Ja opet mislim da su ''pretople'' jer od kafica, standova i slicnog ne moze da se prodje.

Posecice drvece, zasadice novo i eto, ciklus zivota se nastavlja...mnogo drame ni oko cega...

relja":11dxw9xr je napisao(la):
Ja jedam Milisava uputio na staru fotografiju "Pevca", ali se ne slažem sa idejom da drveće treba poseći.
Bašta kafane je čuvena po prijatnom hladu a i prednost treba da imaju oni koji se duže zadržavaju na tom prostoru, a to su gosti u bašti, ne prolaznici kojima zgrada nestane iz vidnog polja za manje od 10 sekundi.
I molim, samo bez "turističkih atrakcija za posetioce Beograda" - ovo je samo jedna zavučena lepa zgrada, nemojmo od nje praviti "simbol Beograda".
Дакле треба задржати дрвеће да би кафић био пун и власник убирао профит, а не због обичних људи који би ту могли да застану, за џабе?

... rezonuje osoba koja uzima sebi za pravo da ruinira Beograd šaranjem i uništavanjem fasada.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363379#p363379:1yxamjx9 je napisao(la):
11030 » 19 Dec 2015 09:46[/url]":1yxamjx9]@bocaica, kako bi...
na pr. ... :roll: Latinski kvart Pariza mnogo bi bolje legao od ovako grobljanskog Kneza.... :sesir:

Tako je boco i ja sam za standard 'Pariz u Beogradu' gde god je to moguće, a takvih ćočkova je u gradu bilo dosta, sada ih je već mnogo manje.

Dakle, ozbiljno sam ušinuo mozak, gledajući reportažu seče. Najpre zbog stila, koji su drugi gore pominjali. OK, doći će tu neko drugo drveće, možda omanu i urade kako treba, ali moja poenta je da je drveće tu neophodno. Nerviram se koliko malo odjeka ima jedan važan momenat, koji je naveo mekbejn:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=363154#p363154:3nvrjvv7 je napisao(la):
mekbejn » 17 Dec 2015, 18:40[/url]":3nvrjvv7]Ja mozda zaista nemam osecaj za urbani prostor (sto neko rece) ali meni je taj hlad bio neprocenjiv.

I uzevsi u obzir rast prosecne temperature kod nas, smatram svako drvo u centru neprocenjivim.

Difenbahija je pobedila, ali mi se dopada i 'nešto nalik čempresima' :D koje inače baš gotivim.

Povraća mi se od te malograđanštine, vau,ovaj ćošak je kao Pariz. Beograd nije Pariz i nikada neće biti, ovo je grad uništen turskim urbanizmom i srpskim mentalitetom pun sivih oronulih fasada bile one stare 100 ili 30 godina.

Što se tiče ove situaije nemam ideju oko drveća i seče jer sam oguglao od ranijih seča i ne mogu više da se bavim time.

Vrh