[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=466653#p466653:12c4o6mw je napisao(la):
stf » Pet Jul 21, 2017 9:18 am[/url]":12c4o6mw]
Треба наћи неки баланс. Неке улице или квартове трансформисати за пељешење туриста, а неке друге заштитити од туриста да би ми, локалци могли да уживамо у рођеном граду. Да нам се не деси случај становника Барселоне који не могу нормално да живе од туриста. Наравно, БГ никада неће достићи БЦН, али опет, треба учити на туђим грешкама.
Upravo tako. U zadnjih par godina vlada opšta opsesija turistima koja je otišla toliko predaleko. Problem kod takvog pristupa nije štetan samo za stanovnike grada, nego i za sam grad, jer se time privlače one najgore sorte turista. Ne pričam sad o Skadarliji nego generalno. Beograd polako postaje rob turizma.
A što se tiče Skadarlije, moja reakcija je bila takva jer kad sam pročitao šta sve nameravaju da uvedu odmah sam se setio Las Vegasa. ''Turisti vole Veneciju! Aj napravimo Veneciju!'' ''Turisti vole Piramide! Aj napravimo piramide!'' To je taj Las Vegas pristup. Tačno je da je dosta toga kod Skadarlije izveštačeno. Ali dosta toga i nije. I to ne znači da treba još više da se izmeni i da izgubi svoj šmek i identitet. Ona je bila i ostala četvrt restorana i kafana. Ne volim da koristim termin ''boemska četvrt'' iz više razloga. Ali dakle može se reći da je to jedna srpska četvrt restorana i kafana.
Imam mnogo prijatelja iz inostranstva koji su obišli svet i jeli po najboljim restoranima a kojima je Skadarlija opet nezamenljiva. A šta mislite, na šta će da liči ta četvrt kad restorane i kafane zamene kafići, koji su
tek blede i bezlične kopije zapadnjačkih mesta, i kad se posade te točilice piva i sav taj vašar koji planiraju? Jel neko misli da će njih da posećuju isti ovi gosti koji su do skora posećivali Šešir moj, Dva jelena, itd...? Naravno da ne. Posećivaće je nemački i britišerski autostoperi i rančuga-klošar turisti koji će dolaziti ovde da se ubiju od alkohola i seksa u Evropskom Bangkoku a odsedaće u jeftinim hostelima za par evra po noći. I oni će doći, iznapijaće se i izdivljaće se, ostaviće par evra gradu, i zapaliti kući. A nama će ostajati nered i haos.
E zato sam ja protiv tog srljanja u razne ''inovacije'' i te politike da Beograd treba u nedogled da se prilagođava turistima. U stvari da se bar prilagođavamo onim boljim sortama i to na pravi način, nego se prilagođavamo onim najgorim. E sad jasno mi je da sve to mnogima zvuči kao hejt (ah, čuveni hejt... sve je danas hejt...) i da misle kako će se sve to samo regulisati, ali ja već vidim promene na gore. Vidim kako se sve više hvalimo i dičimo socijalom i jeftinom zabavom i kako nas sve više posetilaca tako i doživljava. A na šta će sve to da izađe za 10 godina, živi bili pa videli.