Ne zivim u centru pa nisam licno pogodjena ovim, niti (daleko bilo) podrzavam te koji parkiraju pod prozorom. Ali imam visestruki problem s centrom grada kao pesackom zonom.
1. Veliki deo tamosnje populacije je u poodmaklim godinama. Drugi veliki deo ima decu. Sta god mislili o njima, potreban im je pristup autom. Starcima, recimo, taxi, hitna pomoc... Od ovih s decom imate, na primer, majku s bolesnim detetom koja treba po minusu ili ovoletnjem plusu da ga nosi do garaze i vodi kod doktora. Ili, krenete u nabavku za porodicu s dvoje dece, nema tih kolica u koja mozete sve natrpati sto je potrebno za dan-dva.
Po meni, grad bi trebao biti prilagodjen njegovim stanovnicima, a nikako obrnuto (sto je kod nas cest slucaj).
2. Precesto smo skloni da stvari sagledavamo samo i iskljucivo iz sopstvenog ugla i na prvu loptu
, pa odatle i komentar:
Angor":27qgma20 je napisao(la):
... i razvozice ih, sa sve bakalukom, Vrabac service za "dz"...
ili "neka kupe biciklo".
Naravno da ce ih razvoziti sa sve bakalukom, jer ako imate 80 godina i napolju je 36 u hladu, razvozenje zvuci kao mnogo bolja opcija od sipcenja po suncu sa kesama i stapom, pride. Dozvolite, drustvo i drzava se veoma lepo ogledaju u tretiranju svih kategorija stanovnistva. Iako bi verovatno mnogima bilo lakse da se svi starci ubiju cim napune neke godine... :x
Sasvim je druga stvar da li ce taj Vrabac da bude organizovan, kada, kako i po kojoj ceni (jer kod nas ni zdravstvo ni skolstvo nisu besplatni, a ne prevoz).
3. Stubici na dugme su super opcija u normalnim zemljama, ali mi nismo jedna od njih.
I vec vidim kako se valjaju daljinski po rodjackoj, partijskoj ili mafijaskoj liniji i opet ce ulice biti pune dzipova i ostalih ljutih masina ispred kafica, restorana, prodavnica.
Ja nemam resenje, nisam toliko pametna ni strucna ali bi mi bilo logicno da su najpre obezbedili sve uslove za normalan zivot i rad ljudi u tom delu pa tek onda stvarali toliku pesacku zonu.