Malo smaraju sa glupim izjavama, ima razloga i za i protiv, ali mi se čini da su oni nesposobni da se sete nekog normalnog. Izvinjavam se ako sad ja ovime smaram na forumu, ali moram, samo preskočite ako vas ne zanima
Evo jedne male analize citata iz Blica:
“Novim iskopavanjima u samom centru, u Ulici cara Lazara i Kralja Petra, i gotovo nasilnom promenom infrastrukture nastavlja se niz užasnih odluka. Ako se ne spreči ovakvo siledžijsko ponašanje vatrogasna i kola Hitne pomoći neće moći da priđu nekim zgradama, baš kao ni dostavna vozila i vozila za održavanje objekata, vodovoda, kanalizacije, grejanja, električnog snabdevanja... Stariji sugrađani, bolesni, roditelji sa decom će morati da prelaze velika rastojanja peške ili u kolicima. Transport i kretanje će biti jako otežani”
1. Novim iskopavanjima u samom centru, u Ulici cara Lazara i Kralja Petra, i gotovo nasilnom promenom infrastrukture nastavlja se niz užasnih odluka.
- Plan je postojao i pre 30 godina, videli smo skice. Ne shvatam šta je nasilna promena, je l' postojao uvid u plan, jesu se bunili građani tada? Na kraju, kad su videli mašine na ulici, da li su izašli i blokirali prolaz, pa ih je neko sklanjao? Prema mojim informacijama, ne.
Uzgred, "niz užasnih odluka" nema nikakvog značenja ako se ne potkrepi primerima odluke i negativnog ("užasnog") efekta.
2. Ako se ne spreči ovakvo siledžijsko ponašanje vatrogasna i kola Hitne pomoći neće moći da priđu nekim zgradama...
- Zapravo, možda će u nekim situacijama stizati brže, jer sad neće biti zastoja, nepropisno parkiranih... Sve bašte u popločanoj zoni su samo sa stolovima, stolicama, žardinjerama i suncobranima. Ne vidim ništa što bi moglo da zaustavi kola, a kamoli hitnu pomoć ili vatrogasni kamion.
3. ...baš kao ni dostavna vozila...
- Većina prodavnica i kafića je opremljena običnim kolicima za robu, kako je šetaju u radnji, tako će i par desetina metera do kamiona, sve ravno. Ako neko nema, mislim da za prodavnicu u centru 3000 dinara nije neki trošak.
4. ...vozila za održavanje objekata, vodovoda, kanalizacije, grejanja, električnog snabdevanja
- Nije mi baš jasno, pa ne nalaze se sve zgrade do ulice, niti sam ikada video da je potrebno da priđe bilo koje od navedenih do same zgrade. Ako misle na vozila koja održavaju infrastrukturu, to je posao Grada, tako da kako rade pomenute stvari u Knezu, isto će i ovde. Dakle, to nije njihova briga, sigurno neće ostati bez vode jer kamion vodovoda ne može da im priđe zgradi.
5. Stariji sugrađani, bolesni, roditelji sa decom će morati da prelaze velika rastojanja peške ili u kolicima.
- Ni jedna linija javnog prevoza nije promenjena ovim radovima, tako da oni koji ga koriste, oni pešače isto, samo u prijatnijoj atmosferi. Što se tiče starijih sugrađana i bolesnih, ne verujem da će neko odbiti da ih otprati do ulice gde mogu da zaustave taksi. Takva ulica je najdalje nekoliko desetina metara. Što se tiče roditelja sa decom, nije mi jasno, je l' teško roditeljima da hodaju ili deci ili je teško deci da se voze u kolicima? Ne razumem.
6. Transport i kretanje će biti jako otežani
- Jednostavno nije tačno.
Deluje mi da se sve svodi na to da neće moći da se parkiraju pod prozorom
pa kukaju na sve jer ne smeju da kažu suštinu. Ili je to, ili ljudi ne znaju šta pričaju. Život u centru ima svoju cenu, koja je ovde u poređenju sa dobiti, mala. Ono što smatram da bi trebalo da rade, to je da se manu ovih gluposti i da se pobrinu da se izgradi dovoljno parking mesta u blizini i da se daju njima. To bi imalo smisla, za razliku od ovoga što sad pričaju.