Šta je novo?

Parkovi

_20220216_172206.JPG

Топчидерски.
 

Уклањање сувих стабала у парку „Лепи изглед”


Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” ће у току сутрашњег дана уклонити пет сувих стабала у парку „Лепи изглед”, саопштено је из овог предузећа.

У питању су потпуно сува и болесна стабла, која као таква представљају потенцијални ризик за суграђане који бораве у парку. По завршеној интервенцији биће извршени утовар и одвоз дрвне масе, као и садња пет нових стабала на месту посечених.

Радови се реализују у складу са чланом 15. Одлуке о уређењу и одржавању паркова зелених и рекреационих површина, по којој је „Зеленило” дужно да са јавне зелене површине, према годишњем програму, уклања стабла или делове стабала који су суви, оболели, физиолошки презрели или критични са аспекта безбедности.

a89a78733c7c409b27b770bd58db2861_4095793422.jpg


21481a72781ffa455090a32380f61760_3957592295.jpg


9e09603e637b2588f85fad1464a0fd2c_4031958297.jpg


 
Било би лепо од ''Зеленила'' да схвате да Савски блокови нису цео Нови Београд и да у језгру општине,односно у блоковима 1,2,3,33,34,37 и 38 има дечијих игралишта која су већ годинама запуштена и нико не помишља да их среди.
 
Da li si nešto od toga prijavljivao za sređivanje za ovu godinu, kada je bilo online popunjavanje formulara / ankete?
 
To je onda pokrenuto ponovo, pošto kada sam ja prijavljivao, moglo je do datuma naznačenog u objavi na sajtu. Koji je link? Pokušao sam das ga nađem ali nisam uspeo.
 
A pa to je nešto drugo. Ovo što sam ja spominjao je bilo za teritoriju celog grada.
 
Nisam siguran da je ovo još uvek aktuelno, iako su forme aktivne, obzirom da sajt odavno van funkcije, iako još uvek nije ugašen, a stranica za ceo grad je iz 2017. godine, kao i za NBG.
 

Почетак радова на обнови међублоковске зеленој површини у улици Стјепана Супанца бр. 2-18


ЈКП „Зеленило-Београд“ је данас (22.02.2022.) започело радове на обнови међублоковске површине у ул. Стјепана Супанца од броја 2 до 18 у насељу Железник. Радови се изводе на иницијативу суграђана овог дела Чукаричког насеља.
Простор који ће, након радова, добити потпуно нови изглед обухвата површину од 14.028 м² и на њој ће бити изграђена два дечја игралишта, теретана на отвореном, терен за рекреацију, и кутак за миран одмор, а биће саниране и све пешачке комуникације.
Дечје игралиште, предвиђено за мању децу, узраста од две до пет биће опремљено са четири дечја реквизита (вртешка, љуљашка са два седишта, и две њихалице). Друго игралиште, за старију децу, узраста од три до 12 година, биће опремљено са седам реквизита (љуљашка са два седишта, пењалица „Игло“, клацкалица, вртешка и два мултифункционална реквизита). Реквизити се постављају на подлогу од ливене гуме. Уз игралиште за мању децу предвиђено је постављање дрвеног реквизита у трави – пењалица направљена од пањева.
Поред дечјег игралишта планирана је изградња теретане на отвореном са осам справа за обликовање тела који ће бити постављени на подлогу од гранулисаног шљунка.
На простору у близини зграда 2-4 предвиђено је формирање терена за рекреацију на којем је планирано постављање стола за стони тенис и два стола за стони фудбал на отвореном.
На делу површине испред улаза у објекат са бројем 12-14 предвиђено је увођење новог садржаја – кутак за миран одмор, на којем ће бити постављена два метална шах стола са клупама. Обзиром на величину површине која се реконструише уводи се и мали плато за миран одмор са три клупе.
Од парковског мобилијара планирано је постављање 28 бетонских клупа са наслоном, четири клупе без наслона уз шах столове и 11 бетонских ђубријера.
Након завршетка грађевинских радова планирана је обнова травњака сетвом травне смеше на површини од 11.129 м².
Укупна вредност наведених радова је 34.376.512, 95 динара.
У прилогу Вам достављамо приказ будућег изгледа ове површине.

stjepana-supanca-prikaz-1.jpg

stjepana-supanca-prikaz-2.jpg


stjepana-supanca-prikaz-3.jpg


stjepana-supanca-prikaz-4.jpg


stjepana-supanca-prikaz-5.jpg


 

Становници Звездаре добијају нови кутак за игру, рекреацију и уживање


ЈКП „Зеленило-Београд“ је започело радове на санацији међублоковске зелене површине која се налази између улица Петраркина, Грге Јанкеса и Миријевски венац на општини Звездара. Ова девастирана површина која се простире на 3.515,80 м² након завршетка радова красиће ново дечје игралиште, спортски терен, терен за рекреацију и кутак за миран одмор.

На предметној површини планирано је формирање дечијег игралишта за млађу и старију децу са седам реквизита (љуљашка са два седишта са затвореним седиштем, љуљашка са два седишта са отвореним седиштем, пењалица „Игло“, вртешка, клацкалица и две њихалице). Сви реквизити биће постављени на гумену подлогу у складу са Правилником о безбедности дечјих игралишта.

Од спортских садржаја планирана је изградња терена за баскет где ће, иза коша, на делу травњака ка улици бити постављена метална заштитна ограда. На делу између две прилазне стазе зградама, предвиђено је формирање терена за рекреацију на коме ће бити постављен један сто за стони тенис и сто за стони фудбал.

На делу површине предвиђене за миран одмор, планирано је постављање два метална шах стола са клупама. Обзиром на величину површине која се реконструише, уводи се и мали плато за миран одмор са две клупе, у непосредној близини дечјег игралишта и терена за баскет.

Од парковског мобилиара предвиђено је постављање 19 бетонских клупа са наслоном и седам бетонских ђубријера.

Поред ових садржаја предвиђена је обнова свих стаза и увођење нових праваца на позицији утабане стазе која води ка дечјем игралишту, као и уградња металних заштитних стубића дуж травњака уз улицу Миријевски венац.

Обнова травњака планирана на свим травњацима у целости, на површини од 2.203,81 м². Предвиђено је формирање зелене тампон зоне између новопланираног дечјег игралишта и шкарпе ка улици Грге Јанкеса садњом три стабла сребрнолисног јавора као и групације жбуња врсте Philadelphus (20 комада), као и допуна постојеће живе ограде.

Укупна инвестициона вредност радова је 14.772.927,65 динара, а планирани завршетак радова је 29.јул 2022. године.

 
Juče videh gomilu četinara posađenih u parku kod Topčiderske zvezde, ali nisam stigao da fotografišem, jer mi je naišao autobus. Fotografije ovih dana.

Inače, u prethodnih nekoliko godina je Hajd park toliko razređen da se mogu sa staza videti bez problema vozila i kuće u Bulevaru vojvode Putnika.
 

U Hajd Parku počela izgradnja igrališta za građane sa posebnim potrebama


OSOBE sa invaliditetom uskoro će dobiti svoje igralište. Radovi na izgradnji kutka za građane sa posebnim potrebama počele su ove nedelje u Hajd parku na Savskom vencu.

Poslovi se izvode u okviru projekta "Igrajmo se zajedno" koji zajedno realizuju Gradska opština Savski venac i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, iz čijih sredstava se finansira ovaj projekat.


Kako su istakli u centralnoj prestoničkoj opštini, igralište se gradi u delu Hajd parka gde će radnici u narednom periodu postaviti sprave prilagođene osobama sa invaliditetom, i to ljuljaške, stolove za decu sa šah tablom, koš sa usmerivačem lopte, tablu za učenje znakova za gluvoneme, kao i kombinovanu spravu za vežbanje mišića ruku.

 

Отворено дечје игралиште у насељу Нови град


Завршена је комплетна реконструкција дечјег игралишта на углу Крајишке и Купрешке улице. Радови су реализовани на иницијативу Градске општине Земун, саопштили су из ове општине.

Деци су сада доступне нове клацкалице, љуљашке, тобогани и други реквизити. Такође, постављене су нове подлоге, заштитна ограда, клупе и ђубријере.

Уграђени елементи су у складу са савременим стандардима и све је усклађено са условима које прописује ЈКП „Зеленило – Београд”.​

68eeaa5fd730dc75d124daaec2947ba7_4954317993.jpg


d275cd607bade3c0050fa6c09d803395_8722608598.jpg


1769a9ca9314b08d00fd0eaa562579fd_8019151287.jpg


 

Београд добио 300 нових стабала


Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” посадило је током претходних неколико дана 300 стабала на јавним површинама у сарадњи са компанијом „Еуромедик”, саопштено је из овог предузећа.

У саопштењу се наводи да захваљујући овој компанији нова стабла красе леву обалу Саве, где је посађено 50 стабала бреста и 50 стабала кедра. У парку Ушће је посађено 50 стабала јавора, у Ташмајданском парку 50 бреза, у парку Мањеж 50 стабала смрче, док је зелену површину у непосредној близини Хајд парка улепшало 50 стабала смрче.

Садња је реализована у оквиру друштвено одговорне акције „1.000 стабала за Београд”, коју је покренуо „Еуромедик” тим, и биће настављана на јесен када ће Београд добити још 700 стабала као поклон ове компаније.

– У име ЈКП „Зеленило – Београд”, желео бих да захвалим „Еуромедик” тиму, а пре свега др Наташи и др Ненаду Златарићу, који су покренули ову дивну акцију и изабрали Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” да им буде партнер у садњи стабала. Осим што њихови стручњаци свакодневно воде бригу о здрављу наших суграђана, показали су да исто тако предано воде рачуна и о очувању животне средине. Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду заједнички учествовати у акцијама уређења нашег града – изјавио је Слободан Станојевић, генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд”.

 

Припремни радови на обнови и изградњи парка у Земуну


У Улици Миће Радаковића у току су припремни радови за обнову и изградњу парка који ће се простирати на скоро четири и по хиљаде квадрата, саопштили су из Општине Земун.

Уређење овог простора финансираће Општина Земун у оквиру програма ревитализације унутарблоковских површина.

Пројектом је планирана обнова зелених површина и пешачких стаза, као и нова ограда у дужини од 28 метара око асфалтираног терена за кошарку и мали фудбал, како би се максимално заштитили корисници млађег узраста на дечијим справама. Селективно ће се у подлоге уградити бехатон плоче и гумене површине на дечијем игралишту, као и песак око вежбаонице на отвореном. А најмлађи ће добити нове пењалице, тобогане, клацкалице, љуљашке и коњиће. Такође, предвиђено је да се поставе и сетови столова за шах и друге игре.

Постојећи парковски мобилијар биће допуњен новим клупама, кантама за отпатке, док ће јавна расвета бити обновљена постављањем соларних светиљки, наводи се у саопштењу.

 
Vrh