Šta je novo?

Parkovi

Постављање нових скулптура жирафа код Топчидерске звезде
Унутар кружног тока код Топчидерске звезде у недељу, 30. марта, у 8.30 часова поставиће се нове скулптуре жирафа. Тога дана усамљеној скулптури детета жирафе, постављеној ту још пре годину дана, придружиће се и мама и тата жирафе, тако да ће породица бити комплетна. Остало ће урадити природа, када све три скулптуре обрасту бршљаном и добију свој планирани изглед.
извор Беоинфо
линк http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1310670
 
^^^ Fenomenalno, svaku put kad prodjem pored tih zirafa, pomislim da bas izgledaju svetski!
 
Slazem se...a meni su zirafe omiljene...trebaju vise toga na tu foru da urade po beogradu.
 
Бесплатни обиласци ботаничке баште
Свим заинтересованим посетиоцима, општина Стари град омогућиће и ове године, бесплатан обилазак Ботаничке баште „Јевремовац“. У ту сврху, за разгледање ове својеврсне оазе природе у самом центру града, које је започето још 1999. године. Општина је према предлогу свог Савета за екологију, из буџета издвојила 850 000 динара, од чега је 500 000 динара за финасирање рада чуварске службе, а 350 000 динара за туристичке водиче.

Разгледања се организују сваке суботе од 12 часова у пратњи стручних водича.
извор Општина Стари град
линк http://www.starigrad.org.yu/Article/Article.aspx?CategoryId=2&ArticleId=933
 
Nisam znao gde da postujem, da li ste videli da su u Knez Mihajlovoj na svaku svetiljku, ispod svake od sijalica, stavili po jednu malu žardinjeru sa nekim cvećem i zelenilom? Deluje mi veoma lepo, voleo bih da to prošire i na ostale delove grada.
 
Da, inače, te žardinjerice su obrnute kupole sa bandere. Pisali smo o tome negde, neko ih je pljuvao. Meni se mnogo sviđaju, ali samo pod uslovom da je boja izjednači sa bojom bandere, ovako su nekako gadno braon... :/
 
Meni se isto jako dopadaju :)

070320081352nk6.jpg
 
Завршено уређење парка Јеловац
После седам месеци Земунци добили дечија игралишта, терене за мали фудбал, одбојку и кошарку. – Осветљење и даље остаје проблем
Bezanija-JEVREM.jpg

Обновљен парк у Новом граду у Земуну Фото Д. Јевремовић

Парк Јеловац у Горњем граду у Земуну, после обнове која је трајала од прошлог септембра,биће данас у 13 часова свечано отворен. То је сада уређен парк са дечјим игралиштима, теренима за мали фудбал, одбојку и кошарку, местима за одмор испод чемпреса и бетонским стазама.

– Једва сам чекала да простор буде завршен. Пошто сам се пре три месеца породила, сада користим сваки слободан тренутак да са бебом изађем у шетњу. Мислим и да су се и деца из околних зграда обрадовала, јер је парк у свако доба дана препун дечака и девојчица. Надам се само да ће и расвета бити урађена – каже Нада Марђокић.

Проблем око осветљења овог парковског простора траје већ дуже време. Молбу да се простор осветли писали су и надлежни у оближњој школи, али и грађани.

– Парк је сада заиста предиван, али нема осветљења. Покушавамо последњих пет година да решимо тај проблем, али без резултата. Писали смо и општини и Електродистрибуцији и комуналном предузећу, али узалуд – додаје Гордана Јовановић.

Према речима Радована Драшкића, генералног директора „Зеленила”, ово предузеће је свој део посла обавило, осим што су уређене зелене површине, остављена су места предвиђена за расвету, а и захтев за осветљење предат је другим институцијама.

– Почели смо да прикупљамо папирологију за израду пројекта расвете. После тога овај план се ставља у такозвану процедуру која је ипак нешто компликованија. Тек када се тај пројекат прегледа и одобри може да се уради осветљење парка. То је посао који траје дуже, и до две године – објашњава Јелена Јевтовић-Карамата, директор управе за енергетику.

Град је у обнову парка уложио око 27.000.000 динара, а обновљено је око 7.000 квадратних метара.

– Посадили смо око 6.000 квадратних метара траве, поставили 1.500 квадратних метара асфалта, специјалну гуму испод дечјих реквизита и 35 нових клупа типа „земун”. Уредили смо и рампе за особе са инвалидитетом и обновили саднице, посадивши око 200 комада нових лишћара и четинара – рекао је Зоран Вељковић, руководилац на градилишту Јеловац.

Б. В.
[објављено: 16.04.2008]
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Zavrsheno-uredjenje-parka-Jelovac.sr.html
 
По мом мишљењу, један од примера како и се и овде може кад се хоће



 
jedino sto tom parku fali jesu drveca ;) , leti niko ne sedi tu jer nema nekog malog hlada da se zastite od sunca.
i ne mislim na neka ogromna stabla vec na nesto sto ce cisto praviti malo senke oko klupica ;)
 
Predlozi za novi izgled parka na ušću
Neki novi pogledi
Autor: L.BUNČIĆ | 22.04.2008 - 10:07

usce-v.jpg



Izložba konkursnih radova „Gradski park od hotela Jugoslavije do Brankovog mosta“ otvorena je sinoć i biće postavljena do 1. maja u prostorijama Opštine Novi Beograd. Od 82 pristigla rada devet je nagrađeno sa po 200.000, a dva sa po 100 000 dinara.

- Ovaj konkurs je izuzetan po načinu raspisivanja, ideji i žiriju. Žiri je bio sastavljen od profesionalnih arhitekata, urbanista, ali i književnika, scenografa, slikara i drugih umetnika. Polovina autora, koji su učestvovali, nisu profecionalci u uvom poslu. Dobili smo jedan novi pogled na Beograd i veoma smo zadovoljni uspehom. Ovo je novi model razmišljanja o gradu, ideja je da u uređenju Beograda, pored profesionalaca, učestvuju svi njegovi građani - kaže Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta i predsednik žirija.
Nagrađena idejna rešenja će, uz preporuke i sugestije žirija, biti osnova za izradu Plana detaljne regulacije ovog prostora.
- Ušće je dragulj Beograda, ono treba da bude park za šetnju i rekreaciju, ali je i neophodna revitalizacija postojećih objekata - poručio je na otvaranju izložbe Željko Ožegović, predsednik Opštine Novi Beograd.
Prema pravilima konkursa idejno rešenje je moralo da sadrži park, kao zelenu površinu sa minimalnom izgradnjom, ali i da predloži očuvanje postojećih objekata kao što su zgrada nekadašnjeg SIV-a i Muzej savremene umetnosti, i predlozi poziciju buduće zgrade Opere.
- Moje koleginice i ja smo se trudile da sve ostane prirodno, ali i da kultivišemo postojeći prostor. Operu bismo smestile pored Brankovog mosta, da ne narušava park. Ovo je veliki uspeh za mene, jer sam još studentkinja, ali i veliki podstrek za dalji rad - uzbuđeno je prokomentarisala Maja Dimitrovska, jedna od nagrađenih autora.
Pored nje nagrađeni su i Milica Balubdžić, Adam Vukmanov, Vuk Jakovljević, Danijela Savkić, Zorana Matić, Jasna Cizler, Mirjana Arsenović, Ivana Berisavac, Mladen Petković, Dragana Pilipović, Luka Bajić, Zorica Marinkov, Višnja Nikolić, Ana Kovenc - Vujić, Vladan Žervanov, Nada Vujošević - Vesović, dr Igor Marić, mr Ana Bogdanov, Vuk Marić, Božidar Manić, Davor Ereš, Jelena Mitrović, Marko Todorović, Vesna Frkanec, Nadežda Perišić, Sanja Krstić, Danijela Bjelanović, Nataša Ilinčić, Jugoslava Kljajić, Nataša Janković, Aleksandar Kušić, Aleksandar Stanojlović i Ženja Jovanović.

Izvor: Blic
http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=39004

Lepo, jedina stvar koju nisu shvatili je da je Opera reprezentativan objekat a ne nešto što se gura do mosta da ne bi narušavalo pogled. Da su se vodili takvom logikom, muzej savremene umetnosti bi bio ispod brankovog mosta "da ne narušava park". :/
 
Ниси га се само ти сетио

Уторак, 29. април 2008.
Нови парк „Република Српска” између Газеле и Старог железничког моста
На зеленој површини између Газеле и Старог железничког моста сутра ће свечано бити отворен нови парк који ће носити име „Република Српска”.

Парк заузима простор од 1,7 хектара, а иницијатива за реализацију овог пројекта потекла је од председника Републике Србије и Републике Српске – Бориса Тадића и Милорада Додика, компаније „Тамарис” из Бања Луке и њеног власника Милорада Јањетовића, хуманитарне организације „Наша Србија” и ЈКП „Зеленило – Београд”. Локација парка одабрана је на основу предлога Ђорђа Бобића, главног градског архитекте, и Радована Драшкића, генералног директора „Зеленила”. Основна идеја је да парк симболизује пријатељство Србије и Републике Српске.

Идејно решење уређења ове импозантне слободне зелене површине дали су пројектанти „Зеленила”, пејзажне архитекте Сања Крстић и Данијела Бјелановић. Основни концепт пројекта је задржавање ширине простора и његово санирање уношењем у централни део занимљивих и ретких врста дендро материјала – ретке врсте гинка, секвоје, црвене букве, коврџаве врбе. Предвиђено је формирање дрвореда од калемљених садница жалосне брезе у централној алеји и јавора и јасена са обе стране прилазних стаза ка централном делу простора.

Целокупан садни материјал, 300 комада листопадног и четинарског дрвећа и жбуња и 500 квадратних метара травног бусена, донација је власника компаније „Тамарис”. ЈКП „Зеленило – Београд” урадило је све припремне радове озелењавања и уређења, и обезбедило 3.000 комада сезонског цвећа и парковске опреме.
извор Беоинфо
линк http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1314555
 
Ili shto bi neljubitelji nashe brace zapadno od Drine bezobrazno rekli "Republika Shumska" :D (mada se potonji naziv vise slaze sa parkovskim ambijentom)

Da podsetim, ovih dana ce studio Re:act predstaviti konacno resenje parka na Terazijskoj terasi (rok za zavrsetak rada im istice 1. maja).....
 
Ja sam se setio prvi :D;):lol:

Kada budu srušili onih pet ulica nelegalne gradnje iza interkontinentala, to će biti ubedljivo najpoželjnija lokacija za gradnju na nbgd-u. Zamisli da imaš stan sa velikom terasom, pored Save, sa pogledom na stari deo grada :D:gobb:
 
Zadovoljio bih se i sa State of New Belgrade :lol:

Još da tu strpaju neki od projekata koje sam postovao juče u eksterijeru,mm mljac. :p
 
^^ То не знам, видећемо, али до тада ево неколико "брзих" сличица Чубурског парка

 
Pa dobro, lepo izgleda... Ranije je bilo problema sa hidroizolacijom, tako da cim je krenula da pada kisica, vec su se stvarali okeani po parku.
 
Парк прекопута Маракане (угао Војводе Степе и бул. Ослобођења)







Ако ускоро не крену да га сређују плашим се да ће и велики Таш изгледати овако
 
u tom parku uvece moze na svasta da se naleti, od dilera do prostitutki, a ujutru opusteno mozete da nabasate na spriceve. strasno, iznad parka se nalazi osnovna skola karadjordje
 
Kako saznajemo od direktora „Zelenila Beograd“ Radovana Draškića, kompletna rekonstrukcija Studentskog parka, koji se nalazi pod zaštitim države, planirana je za sledeću godinu.
- Za sada ćemo poboljšati osvetljenje pošto je središnji deo parka izuzetno mračan, kandelaberi su postavljeni samo duž ograde, popravićemo klupe i postaviti nove. Ozbiljno razmatramo i ideju da sledeće godine jedan od beogradskih parkova namenski preuredimo i prilagodimo potrebama korišćenja interneta na otvorenom. Naravno, u njemu bi bio postavljen „antivandal“ mobilijar, napravljen od materijala koje je nemoguće slomiti - najavljuje Draškić.
http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=46639
 
Vrh