Predlozi za novi izgled parka na ušću
Neki novi pogledi
Autor: L.BUNČIĆ | 22.04.2008 - 10:07
Izložba konkursnih radova „Gradski park od hotela Jugoslavije do Brankovog mosta“ otvorena je sinoć i biće postavljena do 1. maja u prostorijama Opštine Novi Beograd. Od 82 pristigla rada devet je nagrađeno sa po 200.000, a dva sa po 100 000 dinara.
- Ovaj konkurs je izuzetan po načinu raspisivanja, ideji i žiriju. Žiri je bio sastavljen od profesionalnih arhitekata, urbanista, ali i književnika, scenografa, slikara i drugih umetnika. Polovina autora, koji su učestvovali, nisu profecionalci u uvom poslu. Dobili smo jedan novi pogled na Beograd i veoma smo zadovoljni uspehom. Ovo je novi model razmišljanja o gradu, ideja je da u uređenju Beograda, pored profesionalaca, učestvuju svi njegovi građani - kaže Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta i predsednik žirija.
Nagrađena idejna rešenja će, uz preporuke i sugestije žirija, biti osnova za izradu Plana detaljne regulacije ovog prostora.
- Ušće je dragulj Beograda, ono treba da bude park za šetnju i rekreaciju, ali je i neophodna revitalizacija postojećih objekata - poručio je na otvaranju izložbe Željko Ožegović, predsednik Opštine Novi Beograd.
Prema pravilima konkursa idejno rešenje je moralo da sadrži park, kao zelenu površinu sa minimalnom izgradnjom, ali i da predloži očuvanje postojećih objekata kao što su zgrada nekadašnjeg SIV-a i Muzej savremene umetnosti, i predlozi poziciju buduće zgrade Opere.
- Moje koleginice i ja smo se trudile da sve ostane prirodno, ali i da kultivišemo postojeći prostor.
Operu bismo smestile pored Brankovog mosta, da ne narušava park. Ovo je veliki uspeh za mene, jer sam još studentkinja, ali i veliki podstrek za dalji rad - uzbuđeno je prokomentarisala Maja Dimitrovska, jedna od nagrađenih autora.
Pored nje nagrađeni su i Milica Balubdžić, Adam Vukmanov, Vuk Jakovljević, Danijela Savkić, Zorana Matić, Jasna Cizler, Mirjana Arsenović, Ivana Berisavac, Mladen Petković, Dragana Pilipović, Luka Bajić, Zorica Marinkov, Višnja Nikolić, Ana Kovenc - Vujić, Vladan Žervanov, Nada Vujošević - Vesović, dr Igor Marić, mr Ana Bogdanov, Vuk Marić, Božidar Manić, Davor Ereš, Jelena Mitrović, Marko Todorović, Vesna Frkanec, Nadežda Perišić, Sanja Krstić, Danijela Bjelanović, Nataša Ilinčić, Jugoslava Kljajić, Nataša Janković, Aleksandar Kušić, Aleksandar Stanojlović i Ženja Jovanović.
Izvor: Blic
http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=39004
Lepo, jedina stvar koju nisu shvatili je da je Opera reprezentativan objekat a ne nešto što se gura do mosta da ne bi narušavalo pogled. Da su se vodili takvom logikom, muzej savremene umetnosti bi bio ispod brankovog mosta "da ne narušava park". :/