Šta je novo?

Parkovi

Парк Цвијићева/Старине Новака
IMG_20221030_230021.jpg
 
Мали Таш; наставак тематске вечери - магла у Београдским парковима, 30. октобар, 2022.
IMG_20221030_234219.jpg
 
U Bloku 3 je gotovo sa građevinskim radovima. Ostalo je još samo (kao što i @Anonymo96 kaže) da se prišrafe sprave, postave stolovi za šah i stoni tenis i postave letve na klupe.

viber_image_2022-11-06_13-42-27-538.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-27-058.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-26-568.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-25-958.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-25-484.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-23-792.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-22-803.jpg


Jedna mana ove šljunkovite podloge koju u poslednje vreme stavljaju kod teretana je što se šljunak razbaca okolo. E sad, na travi to i nije neki problem, ali na asfaltu i betonu jeste jer je baš neprijatno hodati po tome.

U susednom bloku se to uopšte ne održava, tj. radnici nikada ne vraćaju šljunak i zaista je neprijatno hodati po takvoj podlozi.

viber_image_2022-11-06_13-42-24-358.jpg
viber_image_2022-11-06_13-42-24-996.jpg
 
Pročitaj svoju prethodnu poruku pa će ti biti jasno na šta se pdnosi pitanje.
 
Da li zna neko od koja firma je nabavljen "zip line" u parku Šumice?
 
Ne znam kako izgleda taj u Šumicama, ali njih obično postavlja Zelenilo.

A ako je neki napredniji, možda da pitaš nekoga iz Avantura parka jer oni rade sa takvim stvarima.
 
Mene ne interesuje ko je postavljao, tačnije ne interesuje me koja firma je dala fizikalce, nego koja firma je dala opremu. Ovde se vidi kako to izgleda.

 
парк у Османа Ђикића - оаза слична оној на Копитаревој, а и попут тог зеленог сквера, на само 50 метара изнад заглушујуће какофоније Булевара деспота Стефана
IMG_20221115_212943.jpg

IMG_20221115_212932.jpg



fun fact: ту је промућурни Драган Сакан, пазарио једну од својих бројних некретнина, диљем ех СФРЈ;)
 

Brnabić otvorila skejt park na Adi Huji


Potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica tog odbora Ana Brnabić otvorila je skejt park na Adi Huji u Beogradu navodeći da je taj projekat urađen iz sredstava Srpske napredne stranke.

Brnabić je, nakon otvaranja skejt parka, podsetila da je iz sredstava SNS izgrađen još jedan u Ovči.

„Drago mi je što vidim da su deca napolju, da uživaju, bave se sportom i druže se, to je ono zbog čega postojimo kao SNS“, kazala je Brnabić.

Na pitanje Tanjuga da li će biti realizovano još sličnih projekata u narednom periodu, Brnabić je rekla da hoće, dodajući da stranka trenutno sprovodi veliki broj aktivnosti, poput pošumljavanja i sređivanja parkova.

„Zavisi od toga šta članovi traže i šta vide kao važno u našim gradskim i prigradskim opštinama. Uradili smo teretane na otvorenom, svaki dan radimo nešto novo, ovo je samo jedan delić koji sam ja stigla da posetim danas. Biće još aktivnosti na kojima ću ja učestvovati u narednim nedeljama“, kazala je Brnabić.

Brnabić je podelila nekoliko skejtova prisutnima koji su prisustvovali otvaranju novog skejt parka.

 
„Drago mi je što vidim da su deca napolju, da uživaju, bave se sportom i druže se, to je ono zbog čega postojimo kao SNS“
Trebalo je i da doda nekako u ovu rečenicu i zagađenje zbog kojeg se trenutno ne preporučuje boravak napolju, naročito deci, ali to samo govori o njihovom odnosu prema njima.

"Za našu decu"
 
Park u Bloku 3 dobio svoju poznatu "nefunkcionalnu" seriju sprava za vežbanja.

Postavili su ih u sredu ili četvrtak, najlon nisu skinuli, a u međuvremenu nisu ni jednom obišli lokaciju što se može videti po gomilama najlona koje i dalje stoji oko sprava.

Takođe su postavili i nedostajuće sprave za decu, kao i mreže na koševe, golove i odbojkaški teren.
viber_image_2022-11-26_11-52-10-962.jpg
viber_image_2022-11-26_11-52-11-188.jpg
viber_image_2022-11-26_11-52-11-425.jpg


Koliko god suvo lišće lepo izgledalo, trebalo bi ga ukloniti sa veštačkih podloga (asfalta i uređenih staza) jer se već sada stvara blatnjava smesa.

Inače uhvatio sam poznati fenomen da stari ljudi obožavaju spravu za "hodanje u vazduhu". Tu spravu koriste ili stari ili deca. Kapiram da je dobro za razmrdavanje.
 
ПРЕДСЕДНИК ВИДОВИЋ: ПОШУМЉАВАЊЕ ВАЖНО ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ НА НАШОЈ ОПШТИНИ
🌳
🌲
🌿


У оквиру јесење акције садње дрвећа на Савском венцу председник општине Милош Видовић и општински функционери посадили су саднице платана и брекиње (sorbus torminalis) на зеленој површини на простору Дедињског парка.

Према речима председника Видовића општина Савски венац наставља са пошумаљавањем како би било што више зеленила на територији општине, што је важно за заштиту животне средине и чистији ваздух.

- Општина Савски венац препознала је значај екологије и показала бројним пројектима да је еколошки одговорна општина која брине о очувању природе и заштите животне средине. Ове године определили смо знатно већа средства у буџету када је област екологије у питању, преко 10 милиона динара и трудимо се свакодневно да дајемо допринос и будемо пример осталима када су еколошки пројекти у питању- изјавио је Видовић и поручио да сви треба да се ујединимо око заједничког циља очувања природе и да заједно градимо једно здравије друштво.

-За добробит садашњих и будућих генерација наставићемо да спроводимо активности које дају резултате и доприносе чистијем ваздуху, здравијој животној средини и бољем квалитету живота- рекао је председник општине Савски венац Милош Видовић.

На иницијативу грађана у оквиру ове акције, посађено је и неколико стабала липе у дворишту између зграда у Улици краља Милутина. Акција садње спроведена је уз стручну надлежност ЈКП „Зеленило Београд“ под чијом ингеренцијом се налази уређење овог локалитета.​

izvor: FB Savski venac
 
Али гурање овог наратива да садња дрвећа побољшава квалитет ваздуха, у рангу пинтерест инфографика како ће једна сансеверија да очисти ваздух у стану

Поготово што се сваки пут јаве са том пропагандом зими када је највеће загађење ваздуха а дрвеће голо
 
Tačno je da drveće pomaže poboljšanju kvaliteta vazduha, ali mnogo više klime, odnosno mikroklime. A normalno da će da se javi u ovom periodu, kada je sada vreme za jesenju sadnju. Ali u globalu, isto i što se tiče zagađenja, sadnja je samo jedan mali deo rešenja problema kao što je individualno ložište samo jedan od uzročnika. I jedno i drugo nisu glavni uzročnici poboljšanja / pogoršanjanja kvaliteta vazduha, ali mnogo lakše i jednostavnije je reći da je to uzrok / rešenje problema vazduha u gradu. Isto kao što je mnogo jednostavnije postaviti table sa upozorenjem da se taj i taj kraj grada izbegava prilikom obilnih kiša, jer se tu stvaraju poplave, nego se uhvatiti u koštac sa istim. I tako maltene za sve u gradu.

Ono što je poražavajuće u vezi same sadnje drveća, bilo da je u parkovima koji su na dohvat ruke građanima, bilo da su drvoredi ili pojedinačna stabla u pitanju, mnogi smatraju da i u slučaju da su oni inicirali sadnju, smatraju da je to dovoljno da bi se drvo ili više njih primilo. A izdvojiti par minuta dnevno, nekoliko dana u nedelji, da se zaliju ta stabla, a sve u cilju povećavanja mogućnosti da se ista prime, je u rangu nošenja džakova sa cementom čitavog dana i to tokom najvrelijih dana u godini. Zato se uvek prijatno iznenbadim kada vidim / čujem za tu retku pojavu.​
 
Vrh